גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קנס חסר תקדים של מיליון שקל לסוכנות ביטוח שעודדה לקוחות לפדות כספי פנסיה

רשות שוק ההון הטילה קנס בסך כמיליון שקל על חברת מיי אדוויס, ששכנעה את עמיתיה למשוך את כספי הפנסיה בטרם הגעתם לגיל פרישה ● ברשות מקווים שצעדים מעין אלו יסייעו במאבק בתופעה וירתיעו סוכנים מלהציע שירותים למשיכה מוקדמת של כספי הפנסיה

הממונה על רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת / צילום: יוסי זמיר
הממונה על רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת / צילום: יוסי זמיר

רשות שוק ההון הטילה קנס כספי גבוה וחריג בסך 981,360 שקל על סוכנות הביטוח מיי אדוויס בעקבות שורת ליקויים חמורים בהליך השיווק הפנסיוני שהציעה החברה, כך נודע לגלובס. בין השאר, הסוכנות הציעה ללקוחותיה סיוע במשיכת כספי הפנסיה בטרם הגעתם לגיל פרישה, בניגוד לתקנוני קרנות הפנסיה. 

מומחה לבועות פיננסיות מזהיר: "לא הייתי קונה עכשיו דירה"
ישראל בדרך לאינפלציה של 5%? אלה תחזיות הכלכלנים למדד המחירים של יולי 

הקנס הגבוה שהטילה רשות שוק ההון על סוכנות הביטוח נועד להרתיע חברות שמציעות שירותי משיכות כספי פנסיה, ובכך מנצלות לרעה את פלטפורמות המידע שמציעה הרשות לציבור לאיתור חסכונות פנסיוניים. לגלובס נודע שהליכי האכיפה בנושא עדיין בעיצומם, וסוכנויות נוספות נמצאות בשלבים שונים של אכיפה.

הסוכנות פדתה כ־50 מיליון שקל מהפנסיות

הרשות ערכה לאחרונה מספר בדיקות בסוכנויות ביטוח שונות שמשכו את הכספים מקרנות פנסיה עבור לקוחותיהם, אחת מהן היא מיי אדוויס סוכנות לביטוח בע"מ. על פי נתוני הרשות, בין השנים 2020 ל־2021, הסוכנות פדתה כ־50 מיליון שקל מחסכונות פנסיונים של עמיתיה.

עוד עלה מהבדיקה שהליך השיווק הפנסיוני שבוצע ללקוחות היה לקוי, ובחלק לא מבוטל מהמקרים לא ניתן לחוסך הסבר ראוי אודות ההשלכות הנגזרות ממשיכת הכספים, לרבות הסבר על חיוב במס בגובה 35% על משיכה מוקדמת של הכספים.

כמו כן, בעמוד הפייסבוק של סוכנות הביטוח מיי אדוויס הוצג פרסום מטעה לפיו מדובר בכסף "מהיר וקל", וזאת בניגוד מוחלט לתכלית הבסיסית לשמה הכספים הופקדו לקרן הפנסיה - חיסכון ארוך-טווח לגיל פרישה.

תופעה פסולה שתופסת תאוצה

בשנה החולפת חשף גלובס תופעה לפיה חברות פיננסיות מציעות לאזרחים למשוך את הכספים מקרנות פנסיה פעילות עוד בטרם עזיבת מקום העבודה. זאת למרות שהדבר לא אפשרי לפי תקנוני קרנות הפנסיה, בשל המרכיבים הביטוחים הקיימים בקרן. איך נעשה הדבר? באמצעות העברת כספים מקרן הפנסיה לקופת גמל, בה לא קיים איסור דומה, ומשם מתבצעת משיכת הכספים.

 

בשנים האחרונות התופעה תפסה תאוצה, ובמקביל גברו הפרסומים אודות משיכת כספי החיסכון הפנסיוני באופן "קל ומהיר". נציין שמשיכה מוקדמת של כספי הפנסיה גוררת תשלום עלויות משמעותיות: מס על משיכה שלא כדין, עלויות פתיחת תיק ונתח נאה מהכסף שהגיע אל הבנק. לרוב, עלויות אלו אינן מוצגות לחוסכים, וגם לא הפגיעה במרכיב הביטוחי הקיים בקרנות אלו ובחיסכון לפרישה.

שורת תיקונים לצמצום התופעה

על מנת להתמודד עם התופעה המתרחבת והגדלה, בשבוע שעבר הרשות פרסמה תיקון לחוזר שירות ללקוחות סוכנים ויועצים, בו נאסר על בעלי רישיון לפרסם שירותי "משיכת כספים" או שירותי "איתור כספים".

בין השאר, בתיקון נכתב: "שירותים אלה אינם כוללים התאמה לצרכי הלקוח, ופרסומם כשירות הניתן על ידי בעלי רישיון עלול להטעות את ציבור הלקוחות. זאת, בפרט שמשיכת כספים ממוצרים פנסיונים עשויה במרבית המקרים להיות מנוגדת לצרכי הלקוח כאמור לעיל, ויש לה השלכות משמעותיות על החיסכון הפנסיוני.

"שירותי איתור מוצרים פנסיונים אפשרי באמצעות כלים פשוטים הנגישים לכלל הציבור בעלות נמוכה או ללא עלות כלל, ופרסום שירותים אלו בלבד ללא ביצוע הליך ייעוץ או שיווק פנסיוני המותאם לצרכי הלקוח סותר את הוראות חוק הייעוץ הפנסיוני".

תיקון נוסף שביצעה הרשות נועד לסייע לזהות את בעל הרישיון שמבצע את הפעולה. לעיתים, כחלק ממאמץ שיווקי וניסיון למשוך לקוחות, בעלי רישיון מציגים עצמם ללקוחות בתפקידים שונים שאינם תואמים לאלו שמופיעים ברישיונם בפועל.

לדוגמה, חלקם מציגים את עצמם כמתכננים פיננסיים או מנהלי עושר, מעין מומחי צמיחה. כך, בפועל הלקוח לא יודע מי באמת הוא האיש שנכנס לך לתיק הפנסיוני שלו.

בהתאם לתיקון, על מנת שלא יהיה קושי לזהות את הסוכן, בכל פרסום יהיה עליו להזדהות בתפקיד שמופיע ברישיון שניתן לו על ידי הרשות, ולציין את מספר הרישיון וסוג הרישיון.

הרשות הוסיפה גם אפשרות לבטל עצמאית או להגביל את ייפוי הכוח לבעל הרישיון דרך המסלקה הפנסיונית, במקרים בהם החוסכים אינם מרוצים משירותו.

מרשות שוק ההון נמסר: "בשנה וחצי האחרונה פועלת רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון במגוון דרכים על מנת למגר נוהג פסול שהשתרש בשוק החיסכון הפנסיוני לפיו בעלי רישיון וגורמים אחרים שאינם בעלי רישיון מפרסמים הודעות לציבור הרחב ל'איתור כספים אבודים', ואף משדלים חוסכים למשוך את כספי החיסכון הפנסיוני שלהם.

"זאת, תוך גביית עמלות מופקעות כנגד השירות שהגיעו לכדי אלפי שקלים, וללא ביצוע הליך ייעוץ או שיווק פנסיוני כנדרש בהתאם להוראות הדין".

מעוניינים למשוך את כספי הפנסיה? קודם תכירו את ההשלכות 

1. מחיר כלכלי עתידי. המטרה הבסיסית של הכספים המופקדים לקרנות הפנסיה היא חיסכון לגיל הפרישה. כלומר, חיסכון לתקופה שלא תעמוד לרשותכם כבר היכולת להשתכר מעבודה. במידה ותמשכו בטרם הגעתם לגיל פרישה, בטווח הארוך למהלך יש השלכות כלכליות משמעותיות.

2. משיכה מוקדמת תגרור קנס. במטרה למנוע מהציבור למשוך את כספי הפנסיה, קבעה המדינה בחוק שמשיכת כספים מקופת גמל לקצבה טרם גיל הפרישה תהיה חייבת בקנס בשיעור 35%. כתוצאה מכך, כשאתם מבצעים משיכת כספים מקרן הפנסיה, אתם למעשה פוגעים בגובה הפנסיה העתידית שלכם ומאבדים 35% מהכספים המופקדים לרשותכם בקופה.

3. קיימות אלטרנטיביות. ככל שיש צורך חיוני בכספים, מוצע לבחון חלופות נוספות. לדוגמה, נטילת הלוואה טרם משיכת הכספים או משיכת כספים מקופות גמל המשמשות לחיסכון לטווח זמן בינוני - קרן השתלמות, קופת גמל להשקעה וכדומה.

4. פרסומים שקריים. תיזהרו מפרסומים המציגים את כספי החיסכון הפנסיוני ככספים "אבודים" או כ"כסף קל ומהיר". בפועל מדובר בכספים המנוהלים בגופים המוסדיים, וניתן לקבל מידע לגביהם באתר הר הכסף של משרד האוצר או באתר המסלקה הפנסיונית. השימוש באתר הר הכסף הוא ללא עלות, ובקשה למידע מהמסלקה הפנסיונית היא בעלות של 18 שקל.

5. המידע נגיש. המידע במסלקה הפנסיונית נגיש לכל אזרח במדינת ישראל, ואין חובה לשלוף אותו באמצעות בעל רישיון או באמצעות גורם משווק הפועל מטעם גוף מוסדי. אם דורשים מכם עמלות גבוהות על שליפת המידע בלבד, תדעו שניתן לעשות זאת בעצמיכם.

6. פרטיות לפני הכל. תימנעו ממתן פרטי הזיהוי שלכם, לרבות תאריך הנפקת תעודת זהות ופרטי כרטיס אשראי, לגורמים שאינכם מכירים ופונים אליכם ללא שביקשתם.

7. פגיעה בביטוחים. כשאתם חוסכים בקרן פנסיה, אתם מפרישים כספים גם לחיסכון לעת פרישה, וגם לביטוחים שונים כמו אובדן כושר עבודה וביטוח למקרה מוות. לפיכך, שינויים שאתם עושים בקרן, בהם הפסקת ההפקדות או משיכת כספים צבורים, עשויים להשפיע על המרכיבים הביטוחיים. תבינו היטב מה משמעות השינוי לפני ביצועו - לרוב הפגיעה תהיה בלתי הפיכה.

עוד כתבות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך השתנתה אף היא, מ״יציבה״ ל״שלילית״ ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים