גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנק ישראל: החריגה בהיקף האשראי לענף הבינוי והנדל"ן מסכנת את היציבות הפיננסית

דוח היציבות הפיננסית למחצית השנייה מנמק את העלייה החריגה בהיקף האשראי לענף הבינוי והנדל"ן במימון רכישת קרקעות, מתוך ציפיית היזמים והבנקים להמשך עליית המחירים ● בין תרחישי הסיכון למשק: הבחירות שמונעות את העברת התקציב וקידומן של רפורמות חיוניות

העלייה באשראי לבינוי ונדל''ן משקפת צפי להמשך לעליית מחירי הדירות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
העלייה באשראי לבינוי ונדל''ן משקפת צפי להמשך לעליית מחירי הדירות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

דוח היציבות הפיננסית של בנק ישראל למחצית הראשונה של 2022 מצביע כי תנאי המאקרו השתנו אמנם לטובה לעומת השנה שעברה, אך בין שלל גורמי הסיכון של המשק - החריגה בהיקף האשראי לענף הבינוי והנדל"ן בישראל צריכה להדליק נורה אדומה. היא מסמנת כי הן הבנקים והן היזמים מתכוננים להמשך עליית מחירי הדיור.

התקופה האחרונה אופיינה בפעילות מסיבית בשוק הדיור, שלוותה בהיקפי עסקאות משמעותיים ובעליית מחירי הדיור בשיעורים חריגים. לצד זאת, נרשם גידול מואץ של האשראי לענף הבינוי והנדל"ן, כשמעל כולם - 70% באשראי שהבנקים מספקים לעסקים הגדולים בענף. בבנק ישראל מזהירים כי המשך העלייה החריגה והמואצת של האשראי לענף הבינוי והנדל"ן מגביר את הסיכונים למערכת הפיננסית.

בבנק ישראל מצאו כי גידול החוב בענף הבינוי והנדל"ן בשנים האחרונות היה בלתי פרופורציונלי לתוצר שסיפק הענף ביחס לענפים אחרים. למעשה, הנתח של ענף הבינוי בחוב הבנקאי גדול פי שלושה מחלקו בתוצר העסקי. כדי לבחון נקודה זו מזווית נוספת, בבנק ישראל חישבו את האשראי הריאלי לענף. כלומר, האשראי המאזני הבנקאי בניכוי מדד מחירי הדירות.

לפי הנתונים, האשראי הבנקאי לענף בניכוי השינוי השנתי במדד מחירי הדיור נותר קבוע עד סוף 2017. אולם מסוף 2018, האשראי גדל הרבה מעבר לעליית מחירי הדירות - בעקבות הקלות רגולטוריות שניתנו לבנקים ונועדו לתמוך בענפי התשתיות והבינוי. המגמה מסוף 2018 מצביעה כי הגידול באשראי שניתן לא התבטא בעלייה דומה בפעילות הכלכלית ולא במחירי הדירות, מה שמלמד על מימון בשיעור מינוף גבוה מצד הבנקים. בבנק ישראל כותבים כי זו "התפתחות שעלולה להצביע על עלייה בסיכון".

אז מה מסביר עלייה חריגה כזו באשראי, שאינה משתקפת בפעילות הכלכלית ובמחירים הנומינליים של הדירות? במטרה לענות לשאלה זו, בבנק ישראל ניתחו את פעילות חברות הבנייה הציבוריות, שחלקן באשראי הבנקאי הענפי עומד על יותר מ־40%, ולהן ניתן מרבית האשראי בתקופה האחרונה.

התארכות משך הזמן עד למכירת דירות מחייבת את החברות ליטול אשראי נוסף במטרה לקדם את הבנייה. עם זאת, בבחינת שיעור מלאי יחידות הדיור שנמכרו מסך יחידות הדיור שבביצוע או בשיווק, נמצא כי הוא עלה ב־2021 בהשוואה לשנים קודמות. יתרה מכך, מספר יחידות הדיור שבשיווק או בביצוע עלה בשיעור זניח - ונותר ברמה דומה לשנים הקודמות. לכן, בבנק ישראל מסיקים כי תוספת האשראי לא נועדה להתמודדות עם התארכות משך הזמן שעד למכירת הדירות או להגדלת המלאי בטווח הקצר.

הסבר אחר לגידול האשראי, לפי בנק ישראל, קשור לירידה ברווחיות של חברות הבנייה הציבוריות. למרות עלייה של 20% במחיר ממוצע של דירה שנמכרה ב־2021 לעומת 2020, שיעור הרווח הגולמי נותר קבוע יחסית על פני תקופה - עם עלייה מסוימת ב־2021.

 

בחברות הבנייה הציבוריות שנבחנו, החוב הפיננסי גדל ביותר מ־20% ב־2021, אך יחס המינוף נותר כ־70%. בבנק ישראל מסיקים מכך כי החברות לא הגדילו את מלאי הדירות, משך זמן המכירה לא התארך, והרווחיות לא נפגעה. לצד זאת, היקף הקרקעות היה גבוה - התפתחות שעשויה ללמד כי חלק עיקרי מהגידול באשראי נועד למימון קרקעות.
לפי בנק ישראל, ניתן להסיק מהממצאים כי הנכסים (עלות הקרקע) בחברות הבנייה הציבוריות גדלו בהתאם לגידול באשראי הבנקאי לענף, בקצב שאינו תואם את הפעילות הכלכלית ואת מחירי הדירות. אי לכך, אלו מגלמים את הציפייה להמשך העלייה של מחירי הדירות, מצד הלווים (יזמי הנדל"ן למגורים) ומצד המלווים (הבנקים) כאחד.

הסיכון העיקרי: התמתנות הפעילות הגלובלית

במסגרת דוח היציבות הפיננסית למחצית הראשונה של 2022, בנק ישראל סיכם את תרחישי הסיכון העיקריים למשק, ובמרכזם - ההידוק המוניטרי מצד הבנקים המרכזיים, שנועד לרסן את האינפלציה ועלול להביא למיתון וסטגפלציה בעולם שעלולה להשליך על המשק המקומי. ההידוק המוניטרי מייקר את האשראי לממשלות, למגזר העסקי ולמשקי הבית הלווים, במיוחד לנוכח עלייה מהירה של מחירי הדירות ושל ביצועי המשכנתאות במדינות רבות.

משמעות הדבר היא השפעה הן על ההיצע, קרי עליית ההוצאות של המגזר העסקי, והן על הביקוש אשר צפוי להיפגע מהשחיקה בהכנסתם הפנויה של משקי הבית, שתביא לירידה של הצריכה הפרטית. זאת, נוסף על פגיעה ריאלית בצד ההיצע - מחסור בחומרי גלם ובסחורות, פגיעה באספקת הגז הטבעי לאירופה (במיוחד לגרמניה, בעלת התלות הרבה בגז הרוסי), וכוונת אירופה להיגמל מהגז והנפט הרוסי. כל אלה עלולים להאט את הפעילות הכלכלית הגלובלית, ואף לגרום למיתון וסטגפלציה.

בזכות מאגרי הגז הטבעי, המספקים את הצריכה המקומית, וחוזקו היחסי של השקל שממתן את השפעת האינפלציה המיובאת - השפעת גורמים אלה על הכלכלה הישראלית היא מתונה ביחס למדינות אחרות. אלא שהתמתנות הצמיחה בעולם תשפיע על ישראל דרך הסחר הבינלאומי.

חוזקה של ישראל ביצוא שירותי הייטק וביצוא הביטחוני, שהביקוש אליו התעצם בעקבות המלחמה באירופה, עשויים לפצות על פגיעה אפשרית ביצוא של ענפים אחרים. ועדיין, ההשפעה על שוק ההון עלולה להיות חזקה יותר, כמו ירידות חדות במחירי המניות של חברות הטכנולוגיה שעלולות להקשות על גיוס ההון ועל הפעילות של ההייטק הישראלי.

חוסר יציבות פוליטי יחמיר התרחיש העיקרי

בתחילת אפריל איבדה הקואליציה את הרוב בכנסת, ובסוף יוני הכנסת התפזרה - דבר שמעכב את העברת התקציב לשנת 2023 ואת קידומן של רפורמות חיוניות למשק. בבנק ישראל מזהירים כי ללא הכרעה בבחירות הקרובות, המדינה עשויה לחזור למערכות בחירות תכופות ולאי ודאות פוליטית שתפגע בפעילות הכלכלית ותחמיר את התרחיש העיקרי.

בנק ישראל מזהיר מפני תרחיש נוסף הכולל שילוב של האטה בפעילות הכלכלית וירידה של מחירי הדירות עם שינוי בסביבת הריבית. שילוב זה עלול להביא לעלייה של הסיכון המערכתי, כך כותבים בבנק ישראל.

מניתוח הגידול של האשראי העסקי לענף הבינוי בישראל, עולה כי האשראי הבנקאי לענף זה גדל לאחרונה בקצב מואץ, תוך ירידה בתנאי החיתום. חלק מרכזי של גידול האשראי נועד למימון רכישת קרקעות במכרזי רמ"י ובשוק החופשי, וניכרת עלייה חדה של שיעורי המימון ביחס לעבר. עליית מחירי הקרקעות היא תולדת היקף מוגבל של המכרזים אשר נערכו, שבהן שיווקה רמ"י קרקעות בהיקף שיא. עליית מחירי הקרקעות משקפת ציפיות 2021, אך היא נמשכה גם בשנת 2022 - כאשר היזמים מצפים להמשך עלייתם של מחירי הדירות בקצב גבוה.

העלייה החדה של מחירי הדירות, שנצפתה בשנת 2021, נבעה מחזרתם של רוכשי דירה ראשונה לשוק החופשי - לאחר סיום התוכנית "מחיר למשתכן". המשך תוכנית "מחיר מטרה" עשוי להביא למיתון הביקושים בשוק החופשי ולמיתון עליות המחירים, בדומה למה שנצפה בשנים אשר בהן פעלה התוכנית "מחיר למשתכן".

גורמים נוספים שעשויים להביא לצינון שוק הדיור הם התמתנות הצמיחה, פגיעה בהכנסות משקי הבית, עליית הריביות על המשכנתאות כתוצאה מעליית סביבת הריביות בשוקי האג"ח וריבית בנק ישראל, עלייה חדה בהתחלות הבנייה בשנה האחרונה, גידול של שיווקי הקרקעות בשנת 2021 שישפיע על התחלות הבנייה בשנים הבאות, וכן הקשחת תנאי האשראי ליזמים לאחרונה שעשויה לפעול להורדת מחירי הקרקעות.

מנגד, עליית מחירי הקרקעות במכרזים של רמ"י בשנתיים האחרונות והמשך התייקרות התשומות בבנייה עלולים לפעול לעליית מחירי הדירות, וכך גם עלייה מאוקראינה ומרוסיה - אלא אם כן יימצאו פתרונות דיור לעולים, כך מזהירים בבנק ישראל.

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב