גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת המסמכים הסודיים של דונלד טראמפ מסתבכת, והרפובליקאים בעמדת מגננה

היוצרות התהפכו: הרפובליקאים, שהאמינו לפני שבוע כי פשיטת ה-FBI מטה את הכף לטובתם, שינו מגמה ונקלעו להתגוננות ● היה אפשר להבחין שהרוח יצאה ממפרשי תומכיו של טראמפ במהלך סוף השבוע ● כך או כך מבקרי ההליכים נגד טראמפ מטילים ספק בעיקרון היסוד של המשפט הרומי: "ייעשה צדק גם אם ייפלו השמיים"

הנשיא לשעבר דונלד טראמפ בניו יורק, בשבוע שעבר / צילום: Associated Press, Julia Nikhinson
הנשיא לשעבר דונלד טראמפ בניו יורק, בשבוע שעבר / צילום: Associated Press, Julia Nikhinson

שלושה חודשים ופחות לפני הבחירות החשובות לקונגרס, שיעור נפיצותה של הפוליטיקה האמריקאית והפכפכותו של מצב הרוח בארה"ב קיבלו ביטוי דרמטי במיוחד בשבעת הימים האחרונים.

הפוליטיקאים הרפובליקאים כבר לא נלהבים מהאפשרות שטראמפ יתמודד ב־2024

זה התחיל ביום ב' שעבר, בפשיטה פתאומית של סוכני ה-FBI על מאר־א־לאגו, מעונו של דונלד טראמפ במחוז פאלם ביץ', בדרום פלורידה. זה נמשך ב־72 שעות של התקפות מרות מכל חלקי הימין האמריקאי על שר המשפטים, על מנהל ה-FBI ועל עצם המערכת של אכיפת החוק.

זה פסק פתאום ביום ו' בבוקר, כאשר התחילו לדלוף פרטים על סיבות הפשיטה ועל תוצאותיה. זה התהפך על ראשו ביום ו' אחר הצהריים, לאחר שבית משפט בפלורידה הסיר את האיפול. ניתן פומבי לצו החיפוש, שעמד ביסוד הפשיטה; וגם ל"קבלה" שסוכני הבולשת הפדרלית נתנו לעורכי הדין של טראמפ, כאשר הפקיעו ארגזים עמוסים במסמכים סודיים.

איננו יודעים מה נכלל במסמכים האלה. ה'וושינגטון פוסט' דיווח ביום ו' בבוקר, כי חלקם נוגעים לנשק גרעיני, אבל לא נמצא לפי שעה אישור מכל מקור אחר. שני המסמכים היחידים המפורטים ב"קבלה" של ה-FBI נוגעים לנשיא צרפת ולאחד מנאמניו של טראמפ, שקיבל חנינה לאחר שהורשע בשיבוש הליכים משפטיים. שני המסמכים האלה אינם נראים סנסציוניים.

הקבלה שקיבל עו''ד של טראמפ עם החפצים שנלקחו / צילום: Associated Press, Jon Elswick

אבל מספר ניכר של מסמכים אחרים שנלקחו חתומים בסיווגים שונים של סודיות, מהם "סודיים ביותר". הקטגוריה הזו מגבילה את העיון בהם לחדר בטוח במיוחד ורק לזוגות בודדים של עיניים. נשיא ארה"ב, בימים האחרונים של כהונתו, החליט לסחוב את המסמכים למועדון הגולף הפרטי שלו בפלורידה, שבו קבע את מעונו. הוא השליך אותם בחדר ללא מנעול, הכחיש תחילה את נוכחותם, השהה את החזרתם - ולבסוף אולי שיקר למשרד המשפטים. "מה זאת עשית?", היה הסופר המקראי שואל. מה היה כל כך מפתה בפרי־הדעת הזה?

ל'ניו יורק טיימס' הייתה תשובה משעשעת מפי מקורבים אנונימיים של הנשיא לשעבר: טראמפ מכור מאז ומעולם למזכרות. אין לו מדפי ספרים, מפני שהוא אינו קורא ספרים. אבל יש לו מדפי "ניק־נאק". איך מתרגמים ניק־נאק לעברית? אני מצליח לחשוב רק על המלה היידית "צ'אצ'קעס".

ה'ניו יורק טיימס' נתן לדוגמה את זוג נעלי הריצה והקפיצה של שאקיל אוניל, כדורסלן־העבר המהולל של האן.בי.אי. "נעליים ענקיות", כותב העיתון, שטראמפ מציג לראווה במשרדו, במגדלי טראמפ במנהטן, לצד אוסף עצום של צ'א'צ'קעס, שאורחיו צריכים לנקוט אמצעי זהירות מיוחדים כדי שלא להיתקל בהם.

אז הוא לקח קצת צ'אצ'קעס מן הלשכה הסגלגלה של ביתו הלבן. והואיל והוא היה נשיא הרפובליקה והמפקד העליון של כוחותיה המזוינים, ממילא בין הצ'אצ'קעס היו סודות מדינה כמוסים, וסודות מדינה כמוסים מאוד, וכמוסים במיוחד.

"היא רק הייתה צריכה לבקש"

אגב, ניירות נשיאותיים אינם מוכרחים להיות סודיים או מסווגים כדי להיות שייכים לממשלה. החוק האמריקאי מחייב כל מה שעובר את שולחנו של הנשיא להישלח לארכיון הלאומי.

עובדי הארכיון הלאומי הבחינו מיד בחסרונם של מסמכים. הם דרשו את החזרתם. טראמפ נהג בכל העניין באופנים מנוגדים. במשך חודשים, עורכי הדין שלו נשאו ונתנו עם עורכי הדין של הממשלה. ארגזי מסמכים הוחזרו לוושינגטון. טראמפ עצמו טען בשבוע שעבר, כי כל מה שהממשלה הייתה צריכה לעשות זה לבקש, והוא היה מחזיר. ואמנם, נציגים של הממשלה חזרו וביקרו במעון הנשיא, ויצאו עם מסמכים.

אבל העניין הזה מועמד עכשיו בספק חמור. על פי דיווח ב'ניו יורק טיימס', בחודש יוני הודיע עורך דינו של טראמפ, בכתב, לארכיון הלאומי ולמשרד המשפטים, כי כל החומר המסווג הוחזר לידי המדינה. זה היה בעקבות ביקור של איש הביון הבכיר ביותר במשרד המשפטים במאר־א־לאגו.

אם אמנם הייתה הצהרה כזאת, וחתם עליה מיופה־כוחו של טראמפ, יתכן שיש כאן סיבה להחשיד את הנשיא לשעבר בשיבוש הליכים ובהולכת שולל של עובד ממשלה. אלה עבירות פלילית שעונשן בצידן.

זה חשוב, מפני שהטענה הכבדה ביותר נגד הפשיטה הייתה שהיא לא נחוצה; שהתביעה הרחיקה לכת; שהעניין כולו היה יכול להתיישב במשא ומתן מאחורי הקלעים. אבל אם אמנם הנשיא לשעבר הסתיר את דבר קיומם של המסמכים, והשתמש בעורכי הדין שלו כדי להטעות את משרד המשפטים, לא הייתה לממשלה ברירה אלא להשתמש באמצעי אכיפה.

עבירות חנייה של בעלה של סגנית הנשיא

כאן יש פוטנציאל חדש. עד יום ו', טראמפ היה בחזקת קורבן של רדיפה פוליטית מצד ממשל דמוקרטי, המנסה לכאורה לשבש את תכניותיו לחזור ולהתמודד על הנשיאות. אף כי ברור למדי שהטענה הזו תוסיף להישמע, הבסיס המשפטי של מעשי הממשלה התחזק, וטענות האופוזיציה הוחלשו.

היה אפשר להבחין שהרוח יצאה ממפרשי תומכיו של טראמפ במהלך סוף השבוע. למשל, הכותרת הראשית באתר הרשת הימני הטראמפיסטי הפופולרי breitbart.com, עסקה במוצאי שבת בעבירות חניה, המיוחסות לנהגיו של בעלה של סגנית הנשיא. אכן, נהגיו של בעלה של הסגנית.

צו חיפוש של ה-FBI במאר־א־לאגו בפלורידה / צילום: Associated Press, Jon Elswick

טראמפ הניח מלכתחילה שהפשיטה תועיל למעמדו, מפני שהיא תקל עליו לחזור ולייחס את בעיותיו הפוליטיות והמשפטיות המתרבות ל"ציד מכשפות", שהביורוקרטיה הממשלתית ("הדיפ סטייט") מנהלת נגדו. הוא אפילו הפריח האשמה שסוכני ה-FBI שתלו מסמכים, כדי להפליל אותו. זו האשמה חמורה ביותר. מיליונים יאמינו בה, כפי שמיליונים מאמינים כי ג'ו ביידן גנב את הבחירות מטראמפ ב־2020. אבל טראמפ עשוי להתקשות לשכנע מיליונים אחרים, שבלעדיהם אין תקומה לשאיפותיו הפוליטיות. אמנם יש הרבה טראמפיסטים נלהבים באמריקה, אבל מספרם אינו מספיק כדי להחזיר אותו לשלטון. נחוצה לו תמיכתם המסיבית של מצביעים עצמאים ומתונים.

12 מושבעים לא יספיקו הפעם

בתחילת השבוע שעבר, הדמוקרטים מרטו את שערותיהם לנוכח הטיפול הפוליטי הלקוי של ממשלם בפשיטה על בית הנשיא. שתיקתו המתארכת של משרד המשפטים הפקירה את הזירה לתומכי טראמפ.

רפובליקאים, שנמנעו מלהתייצב חד משמעית לצד הנשיא לשעבר בשורה של עניינים אחרים, וקיוו שהוא לא יהיה מועמד מפלגתם בבחירות הבאות, ראו את עצמם נאלצים לחוש להגנתו, לאחר שהתחוור כי הוא נרדף על לא עוול בכפו. אחדים אפילו השוו את ה-FBI עם הגסטאפו, וקראו לטיהור מרחיק לכת של מערכת המשפט ושל קהילת הביון לכשהרפובליקאים יחזרו לשלטון. בסוף השבוע התהפכו היוצרות, והרפובליקאים הם שנקלעו לעמדת התגוננות.

ה'וול סטריט ג'ורנל', שמאמרי המערכת שלו (אם כי לא עמודי החדשות) הם השופר החשוב ביותר של הימין, עבר במהלך השבוע מהתקפות בוטות להתפלספויות. עורכי העיתון טענו כנגד מהלכיו של שר המשפטים מריק גארלנד, כי אין זה מספיק שהוא ישכנע חבר מושבעים של 12 באמתיות טענותיו; יהיה עליו לשכנע את "רוב הציבור האמריקאי".

זו טענה מעניינת, שיש בה כמובן ממש, אבל היא מעמידה בספק את עליונותו של שלטון החוק. ישראלים יוכלו לנענע בראשיהם. הטענות וטענות־הנגד בפרשה הזו נשמעות כמו נלקחו מתיקי הפרקליטות במשפט בנימין נתניהו. על כפות המאזניים בארה"ב ובישראל מוטל שלטון החוק; מבקרי ההליכים נגד טראמפ מטילים ספק בעיקרון שהמשפט הרומי כינה (והנחיל למשפט האנגלי) "ייעשה צדק גם אם ייפלו השמיים", והמשפט העברי מכנה "ייקוב הדין את ההר". קשה לחשוב על שאלות חשובות יותר במערכת דמוקרטית. על הפרק עומד הרבה יותר מגורלו של פוליטיקאי אחד הרוצה לחזור לשלטון.

_________________

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בתל אביב; פריון קופצת לאחר הדוחות

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 משיל מערכו 0.4% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

אבטחה פרטית / אילוסטרציה: Shutterstock

מאות אלפי דולרים בשנה: המנכ"לים שזוכים לאבטחה על חשבון החברה

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

"לו הייתי רוטשילד": טירה שהייתה בבעלות המשפחה היהודית נמכרת בסכום של 454 מיליון דולר

בטירה הצרפתית מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים ● בעבר הטירה הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית, אותה הם מכרו למלך מרוקו - חסן השני ● כעת היא צפויה לעמוד למכירה פומבית ועשויה אף להפוך לאחד הנכסים היקרים שנמכרו אי פעם

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים