גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בבוקר שאחרי חוק האקלים: וול סטריט מהמרת על אנרגיה ירוקה לצד דלקי מאובנים

משקיעים רבים בוול סטריט אומרים שגם אחרי שהחוק, שמתמרץ ומסבסד השקעות ירוקות עבר, הם עדיין ימשיכו לתמוך בחברות גז ונפט ● להערכתם, החברות ימשיכו להרוויח עוד שנים רבות ובהמשך גם ישלטו בטכנולוגיות החדשות בתחום האנרגיה המתחדשת

כלי רכב חולפים ליד חוות טריבונות בקליפורניה, החודש / צילום: Associated Press, Godofredo A Vásquez
כלי רכב חולפים ליד חוות טריבונות בקליפורניה, החודש / צילום: Associated Press, Godofredo A Vásquez

חוק אקלים ואנרגיה שעבר בקונגרס כולל השקעות הן בסטארט־אפים של אנרגיה מתחדשת והן בהפקה של דלקי מאובנים - אסטרטגיה נרחבת שאפילו עלולה להיראות כנמצאת בסתירה, אבל היא דומה לאסטרטגיה שרבים בוול סטריט מיישמים כבר עתה.
חברות מוול סטריט שופכות כספים לתוך פרויקטים שנועדו לצמצם פליטות פחמן ובמקביל ממשיכות לממן חברות גז ונפט דרך הלוואות ישירות והשקעה בתשתיות.

היקף הכסף שגויס דרך אגרות חוב והלוואות לפרויקטים ירוקים ולפרויקטים של חברות גז ונפט הייתה כמעט זהה, כ־570 מיליארד דולר בשנה שעברה, על פי Dealogic. למרות שגיוס הון בשני התחומים האט בזמן התנודתיות בשוק השנה, היחס בין המימון לדלק ירוק למימון לדלק מאובנים נותר פחות או יותר דומה.

הימנעות מהשקעה בדלקי מאובנים אינה מעשית, אומרים משקיעים רבים, בגלל שגז, נפט ופחם עדיין אחראיים לייצור כ־80% מהאנרגיה שצורך העולם. המחסור במזון ובאנרגיה שגרמה המלחמה באוקראינה הציף מחדש ביתר שאת את העובדה הזו והבליט את הסכנות הכרוכות בנטישה חדה ולא זהירה של דלקי מאובנים בחלק מהמדינות באירופה.

נראה שגם החוק שנחתם בשבוע שעבר על ידי הנשיא ג'ו ביידן, שנקרא באופן רשמי "החוק להורדת האינפלציה", נוקט בגישה דומה.

הפילוסופיה של החוק משתקפת בתיק השקעות

הסנאטור ג'ו מנצ'ין שתקע את הצעת החוק במשך זמן ארוך ולבסוף אישר גרסה מרוככת שלה והפך לאחד מתומכיה וסנאטורים אחרים מכנים את החבילה הזו "מדיניות אנרגיה כוללת". הפילוסופיה הזו משתקפת בהרבה תיקי השקעות, אפילו בתיקים של מי שרוצים להקצות יותר כסף לטיפול בסכנות שינויי האקלים.

"התשובה אינה או־או אלא הרבה יותר מזה", אומרת מגאן סטאר, מנהלת השקעות אימפקט בחברת הנכסים הפרטיים Carlyle Group Inc, שהודיעה שתעבוד עם חברות ניהול תיקים כמו קומפניה אספניולה דה פטרולאוס, המוכרת כ־Cepsa מספרד, וכן עם יצרנית הנפט והגז מקולומביה SierraCol Energy כדי להקטין את הפליטות.

החקיקה משתמשת בהטבות מס כמכשיר לעידוד השקעות במכוניות חשמליות, אנרגיה מתחדשת וסוללות. כמו כן, יש בחוק סעיפים התומכים בחוזים חדשים על גז ונפט ובהטבות מס לטכנולוגיות חדשות כמו לכידת פחמן ומימן המיועדים לחזק השקעות בתחומים האלה.

לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה

הרפובליקאים טוענים שהחקיקה תפגע בכלכלה. כמה ארגוני תעשיינים בענף הנפט מתחו ביקורת על העלאות המס על דליפת מתאן וכן על סעיפים אחרים. אך בסופו של יום החוק נתפס בעיני רבים כברכה עבור חברות הדלק הגדולות, בנקים וחברות השקעות שיש להן את הכסף לתמוך בכל סוגי פרויקטי האנרגיה.

מהצד השני ישנה ביקורת על כך שהחקיקה לא עושה מספיק ושפעולה אגרסיבית יותר בסופו של דבר תהיה נחוצה כדי לעמוד ביעדי האקלים. "אנחנו מגיעים לנקודה שבה ההיגיון שעדיין אפשר לאכול את העוגה ולהותיר אותה שלמה יהיה בלתי נתפס", אמרה רייצ'ל קייט, דיקנית ביה"ס פלטשר באוניברסיטת טאפטס ויועצת אקלים למזכ"ל האו"ם.

ועדיין, משקיעי אקלים רבים תומכים בגישה המעורבת שמוצגת בחוק בגלל שהם חושבים שהיא תעשה יישור קו בנקודת הפתיחה התחרותית של הדלקים המתחדשים ודלקי מאובנים, ותאפשר לשווקים להחליט איזה פתרונות להעדיף כדי להקטין את הפליטות הגז לאורך זמן.

משקיעים גם וגם כדי לא להחמיץ

קרנות שמתמקדות במתן פתרונות השקעה־אחראית לחששות הקשורים לאיכות הסביבה, חברה ומשילות (ESG) ומנוהלות על ידי חברות ניהול נכסים עצומות כמו בלקרוק ו־State Street Corp מחזיקות במניות של חברות גז ונפט כמו "אקסון־מובייל" ו"שברון". הן עושות זאת כדי לשמר מידה מסוימת של השקעה לרוחב התעשייה כולה ולהימנע מהחמצות בתקופות בהן נכסי נפט וגז עוקפים את שאר השוק, כפי שקרה רוב השנה הזו.

ישנם משקיעים שאומרים שעבודה עם חברות האנרגיה להקטנת פליטות היא אחת הדרכים הטובות ביותר להילחם בשינוי האקלים. חלק מהחברות, כמו BP ו־Shell, הן כבר שחקניות גדולות בדלקים מתחדשים, כולל מים ואנרגיית שמש. משקיעים רבים גם מהמרים על כך שחברות גז ונפט שיש להן ניסיון של שנים רבות ייהפכו למנהיגות בתחומים חדשים כמו דלקים מתחדשים או אחסנה קבועה של פחמן מתחת לאדמה.
לא רק בוול סטריט מהמרים על שינוי מדורג. הרבה סטרטאפים של אנרגיה נקייה מתכננים בעצמם להשתמש בגז טבעי בשנים הקרובות וזוכים לגיבוי מצד חברות אנרגיה וחברות ייצור חשמל וותיקות.

"אי אפשר לעבור לאנרגיה נקייה בן לילה", אמרה שנון מילר, מנכ"לית Mainspring Energy, המוכרת גנרטורים לאנרגיה נקייה, שיכולים לפעול עם מקורות אנרגיה שונים כולל גז טבעי, מימן ואמוניה. Mainspring משתפת פעולה עם חברות חשמל כמו NextEra Energy Inc ו־American Electric Power Co. וביל גייטס הוא אחד המשקיעים בה.

בנקי ההשקעות לא עושים מספיק

החוק עשוי גם לעזור לוול סטריט לעמוד במחויבויות להוצאה על אנרגיה נקייה. דוחות של ארגונים כמו "קבוצת המשקיעים המוסדיים" (Institutional Investors Group) על שינוי האקלים מעלים שהבנקים לא עושים מספיק כדי לעמוד ביעדי האקלים.

מנהלים בבנקים אומרים שהם יכולים לפעול רק במידה מוגבלת בתור מתווכים פיננסיים הנתונים למגמות נרחבות יותר במסחר. לטענתם מכירת נכסי דלקי מאובנים או הפסקת יחסים עסקיים רווחיים, שיעברו לבסוף לחברות קטנות שיתפסו את מקום הבנקים, לא ישפיעו על האקלים בשום צורה חיובית.

עוד טוענים הבנקאים ששיחות פרטיות עם חברות ופריצות דרך טכנולוגיות כתוצאה מהשקעות שהבנקים עושים לעתים קרובות לא מקבלות ביטוי בהערכות הנוגעות לאקלים.

מצד אחד ישנם רבים המותחים ביקורת על וול סטריט על כך שהשוק לא נע מהר מספיק לכיוון אנרגיה מתחדשת, אך יש גם אנליסטים שטוענים מצד שני שהשקעות ESG בעצם מהוות הימנעות מלאה מדלקי מאובנים. במדינות כמו מערב ווירג'יניה סילקו את ג'י פי מורגן, בלאקרוק ואחרות משווקי האג"ח המרכזיים, במטרה להקטין את התחרות בשווקים ולהגדיל את עלויות ההלוואה למשלמי המיסים, כך נטען במחקרים אקדמיים. הבנקים ומנהלי הנכסים הגיבו לצעדים אלה על ידי הדגשת העובדה שהם מעניקים מימון לכל סוגי האנרגיה.

"חבילת החוקים הזו היא האינדיקציה הטובה ביותר שלנו לאן כל זה הולך ללכת", אמר אניקט שאה, מנהל אסטרטגיית ESG עולמית בג'פריז. "היא משקפת את הבלגן שבעולם האמיתי".

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי