גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אתריום 2.0: העדכון הגדול בתחום הקריפטו הושלם

לאחר שנים ארוכות של עבודה והכנות, עולם הקריפטו נחשף לשדרוג של בלוק האתריום, השני בגודלו לאחר הביטקוין ● מה היא המשמעות, האם היצע המטבעות ישתנה ומה צפוי עוד בעתיד? ● גלובס עושה סדר

אתריום 2.0: העדכון הגדול בתחום הקריפטו יוצא לדרך / צילום: Shutterstock, AlekseyIvanov
אתריום 2.0: העדכון הגדול בתחום הקריפטו יוצא לדרך / צילום: Shutterstock, AlekseyIvanov

"החלפת מנוע בחללית תוך כדי טיסה", כך תואר ברשתות החברתיות השדרוג שעבר בלוק האתריום השבוע. אחרי שנים ארוכות של עבודה והכנות, בלוק האתריום, אחד משני הבלוקים הגדולים של עולם הקריפטו, שודרג לאתריום 2.0.

השוק, שציפה לשדרוג, כעת מקווה שבטווח הארוך לא יתגלו בעיות, ואם יהיו כאלו - הן יפתרו במהרה. בכתבה זו ננסה להסביר מדוע העדכון הוא אירוע משמעותי, ומה צפוי עוד לפנינו.

מהו בלוק האתריום?

המטבע של בלוק האתריום הוא ETH, אחד משני המטבעות הגדולים בעולם הקריפטו, לצד הביטקוין. לאחר שהוקם בלוק הביטקוין, שמטרתו הייתה להחליף את הכסף הקיים, קם בלוק האתריום לטובת מטרה שונה בתכלית - הסדרת היחסים החוזיים באמצעים אלקטרוניים. בהתאם, בבלוק האתריום התפתחו החוזים החכמים, שמיועדים להחליף את שיטת החתימה על חוזים והסכמים הקיימת, ולהעביר אותם לשיטה מבוזרת ושקופה. לדוגמה, כסף יעבור מצד אחד לצד שני רק בתנאים מסוימים שנקבעו מראש, אותם יזהה החוזה החכם - וידאג לבצע את הפעולה רק לאחר מילוי התנאי.

החוזים החכמים הם הבסיס לכל עולם הפיננסים המבוזר. כך קובעים תשלומי ריבית, תשלומי דיווידנד בתנאים מסוימים, והכל באופן אוטומטי - ללא צורך בוועדות ובאישורים. החוזים העתידיים מאפשרים את התפתחותו של בלוק האתריום לתחומי ה-DeFi והמטאוורס, ובלוקים נוספים שקמו אימצו חלקים ממודל זה.

מדוע צריך שדרוג?

צריך להבין שההכנה לשדרוג של בלוק האתריום נערכה במשך שנים ארוכות. לבלוק יש מפת דרכים ברורה לאן מועדות פניו, והשדרוג הנוכחי הוא רק הראשון להמשך צמיחתו.

בין המטרות של השדרוג: הגדלת היעילות של הבלוק, הפחתת עלויות, הגברת האבטחה והאפשרות להגדיל את הסקיילביליות (יכולת הצמיחה) של הבלוק ולאפשר מהירות גבוהה יותר של סליקת עסקאות. כרגע הרשת מוגבלת בכמות ההעברות שאפשר לבצע עליה בו זמנית, ועל מנת להתרחב ולאפשר לעוד יישומים להתפתח על גבי הבלוק, יש צורך ביכולות סליקה גבוהות יותר.

למה השינוי משמעותי?

חלק אינהרנטי מטכנולוגיית הבלוקצ'יין היא שיטת הקונצנזוס. על מנת שהבלוק יפעל, יש צורך במנגנון קונצנזוס סביב קדימות העסקאות. למשל, אם יש שתי עסקאות להעברת אותו מטבע לאנשים שונים, איזו מבניהן קודמת? איזו תתקבל ואיזו תידחה?

את הקונצנזוס משיגים המפעילים של הבלוק שעוסקים בכריה (תמורת תגמול), והכריה מאפשרת להם לאמת עסקאות, להכניס אותן לבלוק ולאבטח את הרשת. מודל הכריה, שעליו עבד בלוק האתריום עד כה הוא Proof of Work (POW) - הוכחת עבודה. בשיטה זו הכורים נזקקו למשאבים רבים, כמו חשמל וחומרה, על מנת לפתור בעיה מתמטית רנדומלית כתנאי להכנסת עסקאות לבלוק.

שיטת הכריה זכתה לביקורות רבות בטענה שהיא בזבזנית מאוד. יש לה עלויות גבוהות, וככל שהן עלו - כך גם גופים גדולים הפכו לדומיננטיים יותר ונוצרה ריכוזיות במנגנון הקונצנזוס. שיטה זו יכולה גם לגרום לבעיית אבטחה שידועה בשם "מתקפת 51%" - התאגדות של 51% מהכורים לביצוע פעולות בבלוק. ככל שמנגנון הקונצנזוס ריכוזי יותר, הסבירות לכך עולה.

כעת, במסגרת השדרוג, בלוק האתריום עבר לשיטת קונצנזוס אחרת והיא Proof of Stake (POS) - הוכחת אחזקה. איך עובדת הוכחת האחזקה? מודל ה-POS נשען על האינטרס הכלכלי של הכורה, במקום על עלויות חומרה ואנרגיה. מי שמעוניין לשמש כמאמת עסקאות ומאבטח, צריך להשקיע במטבע ה-ETH ולנעול אותו במנגנון בשם סטייקינג. גם כאן - כמו בשיטת הקונצנזוס הקודמת - הכורים מקבלים עבור פעילותם תגמול, דבר שיוצר אינטרס כלכלי להפעיל את הבלוק.

על פי מודל זה, הבעיה המתמטית שיש לפתור על מנת לאמת עסקאות ולהכניס לבלוק מוגרלת באופן רנדומלי בין הכורים. ככל שהכורה נעל סכום גבוה יותר, כך גובר היתרון שלו בהגרלה. בנוסף, אם כורה מבצע הונאה, חלק מהסכום הנעול יילקח.

למנגנון זה שני היבטים נוספים: ראשית, דרישת הסף להצטרף למתפעלים של הבלוק ירדה. כל מי שיש לו 32 מטבעות אתריום יכול לנעול אותם ולהצטרף. דבר זה מבזר את מערכת הקונצנזוס. גם במנגנון זה יש יתרון לגודל של הכורה, וצפויים להיבנות מערכים שיאפשרו לאנשים להשאיל את מטבעות האתריום שלהם לכורים, שינעלו אותם ויקבלו ריבית בהתאם. היבט נוסף הוא הגברת רמת האבטחה בבלוק, כולל הורדה של האפשרות לביצוע מתקפת 51%.

אילו שינויים צפויים בעתיד?

השינוי הוא שלב ראשון מבין חמישה שלבים של הבלוק, הצפויים להימשך כארבע שנים. אחרי החלפת מנגנון הקונצנזוס, יהיו שינויים גם בדרך אכסון המידע בבלוקים והשמירה שלו על מנת לייעל את הבלוק ולאפשר את הגידול בעיבוד הטרנזקציות.

במסגרת השינויים העתידיים, הבלוק יפצל את העברת הנתונים לתתי רשתות שיאפשרו העברת נתונים במקביל זו לזו, ולהגביר את קצב העברה. לבינתיים, עמלות ה-GAS (עמלות ההעברה בבלוק האתריום) לא ירדו אחרי השדרוג הנוכחי, ואין גם צפי בשלב הזה לשינוי דרמטי במהירות העסקאות. כל אלו יקרו בהמשך.

כולם יעברו למנגנון החדש?

כ־85% מהכורים כבר עברו לשיטה החדשה. הכורים שלא עברו, יפעילו גרסה מקבילה משלהם לאתריום, שתמשיך לפעול ב-POW. הגרסה המקבילה הזו תיקרא Ethereum Proof of Work, או בקיצור EthereumPoW (ETHW), והמטבע שלה יהיה שונה מהמטבע של האתריום.

האם ההיצע ישתנה?

לפני השדרוג, כדי להמשיך את פעילותו, כורה היה צריך לרכוש חומרה וחשמל. לשם כך, הוא מכר את מטבעות האתריום, המיר אותם לפיאט וקנה את המשאבים. כאשר הרשת תעבור לשיטה החדשה, הכורה יידרש לנעול את המטבעות. בהמשך, גם התגמולים עבור עבודתו יוכלו להינעל גם הם על מנת לתמוך בפעילותו ככורה - כך, יפחת הלחץ למכור את המטבעות.

בנוסף, על מנת להגדיל את השפעתו, הכורה יוכל לגייס מטבעות אתריום ממשתמשים אחרים שיעשו להם סטייקינג תמורת ריבית או חלק מהתגמול על הכרייה, כך שיהיו יותר מטבעות נעולים וההיצע הצף בשוק יקטן.

האם צפויים קשיים?

מיזוג שרשרת הישנה עם החדשה אמור להיכנס לתוקף ולצאת לדרך החל מבלוק מספר 15,537,351. בלוק זה נכנס לשרשרת ביום חמישי בבוקר, שעון ישראל.

בפריסה של עדכונים לקראת השדרוג, נוצר מצב שבו הכורים לא הצליחו לאמת 9% מהטרנזקציות, לעומת כשל באימות של 0.5% באופן רציף. כשלים אלו נפתרו בטרם ביצוע השדרוג.

נציין גם שחלק מהבורסות הגדולות ציינו שלא יאפשרו מסחר באתריום בעת ביצוע השדרוג, על מנת לא לאפשר מתקפות של האקרים אם השדרוג יתקל בכשלים. מרבית המיזמים שפועלים על גבי בלוק האתריום חזרו לפעול זמן קצר מאוד אחרי השדרוג, כשגופים יותר שמרניים, כמו פלטפורמות הלוואות, איפשרו טרנזקציות לאחר מספר שעות.

המעבר גרם לחששות רבים בשוק בשל חוסר הוודאות והחשש מתקלות מאוחרות, וכן בהשפעת הסנטימנט הכללי בשוק, האתריום ירד ב-2.3% עד הצהריים, כאשר הביטקוין היום נסחר בירידה קלה של חצי אחוז.

מה השדרוג מלמד?

בלוק האתריום הוא בלוק שעליו התפתחו הרבה מאוד מיזמים, ולכן השפעתו על עולם הקריפטו היא רבה. בשוק צופים גם מיזוג של בלוקים שהתפתחו על בסיס מודל האתריום ונפרדו ממנו, בחזרה אליו, בשל שינוי מערכת הקונצנזוס.

מוקדם לדעת איך ישפיע השדרוג, שכן שינויים שאמורים להוזיל את העסקאות ולהגדיל את הסקיילביליות - יגיעו רק בהמשך, והם קריטיים על מנת לאפשר לבלוק לפרוץ. עם זאת, החלפת מנגנון הקונצנזוס הוא צעד מאוד משמעותי בכיוון. אם כל שלבי העדכון יתקדמו כמתוכנן, הבלוק יוכל להפוך לתשתית לניהול חוזי והעברת טרנזקציות בהיקף גדול.

מתחילת השנה, שוק הקריפטו - בדומה לשוק המניות - סובל מתנודתיות ורשם ירידות חדות. בשנה האחרונה התחזק המתאם בין שווקי המניות לקריפטו, כאשר הקריפטו קיבע את מעמדו כנכס השקעה בסיכון גבוה, ולא כחוף מבטחים מפני אינפלציה.

לצד זאת, הציפייה לקראת השדרוג הובילה ליתרון של האיתריום לעומת המטבעות המקבילים. בחצי השנה האחרונה, הביטקוין איבד 48%, והאיתריום איבד 39%.

עוד כתבות

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

למרות ההסלמה: עליות חדות בבורסה; מדד הביטוח מזנק ב-6%

מדד ת"א 35 מזנק ב-3% ● בעולם: ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● המשקיעים בורחים לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר מתחזק בעולם, אך יציב מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה

 

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בכפר סבא, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר