גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין תחת גל חום כבד: החקלאות בסכנה ומפעלי ענקיות הטק נסגרים

הטמפרטורות מטפסות מעל ל-40 מעלות צלזיוס, בצורת מכה במדינה, וחירום הקורונה המתמשך מכביד עוד יותר ● החום העז מוביל לשיבושים באספקת האנרגיה ובגישה למים, והשלטונות אילצו מפעלים שמייצרים סחורות לשוק הגלובלי להשבית פעילות ● נזקי משבר האקלים, עלולים להוביל להחמרה עתידית במצב: ״סין תסמן את הכיוון אליו ילך העולם כולו"

גל חום קיצוני בבייג'ינג, בירת סין / צילום: Associated Press, Ng Han Guan
גל חום קיצוני בבייג'ינג, בירת סין / צילום: Associated Press, Ng Han Guan

יום אחר יום, נאלצים תושבי סין להתמודד עם טמפרטורות קיצוניות המשבשות את חייהם ומאיימות על פרנסתם. מזה כ-64 ימים, מתמודדים אזורים במדינה עם גל חום כבד בו הטמפרטורות עולות על 40 מעלות צלזיוס, ממחוז סצ'ואן ועד לג'יאנגסו. החום העז והמתמשך יצר תנאים של בצורת קשה, שיבושים באספקת האנרגיה, שיבושים בגישה למים עבור מאות אלפים ואפילו הפסקת ייצור בחלק מהמפעלים במדינה, המייצרים מוצרים פופולריים עבור חברות ענק בינלאומיות, דוגמת אפל וטסלה.

זהו גל החום המשמעותי ביותר שידעה המדינה מאז החלו רשומות הטמפרטורה המלאות בשנות השישים, עם השלכות כבדות על מפעלי תעשייה שנאלצים לסגור דלתותיהם, על אספקת החשמל, היבולים ומערכות הבריאות במדינה. עד ימיו האחרונים של חודש אוגוסט, לא צפויה הקלה משמעותית בעומס החום הכבד, ומדענים מזהירים: בשל השלכות משבר האקלים, העתיד אף יהיה מאתגר יותר עבור סין.

מזג אוויר קיצוני מוסיף לצרות הכלכליות של סין, ואף מאיים להעלות מחירי סחורות בעולם. במחוז סצ'ואן, בו מתגוררים 84 מיליון תושבים, הורו השלטונות לעצור את הייצור במפעלים ב-19 מתוך 21 הערים למשך שישה ימים, כדי להקל על בעיות באספקת החשמל בבתי התושבים באזור, ולאפשר להם להתקרר בבטחה במהלך גל החום הקשה. החום הכבד הוביל לעלייה בביקוש למיזוג אוויר, לצד ירידה ביעילותן של תחנות הכוח, עומס על רשתות החשמל, ותחנות המייצרות חשמל הידרואלקטרי שתפוקתן ירדה, בשל הבצורת שהובילה לירידת מפלס המים בנהרות.

צילומי בצורת בטלוויזיה הסינית / צילום: Associated Press, CCTV

סצ'ואן עומדת כעת בפני "הרגע החמור והקיצוני ביותר"

סצ'ואן היא מקום ייצור מרכזי עבור תעשיות אלקטרוניקה ופאנלים סולריים, והדרישה ממפעלים לדלל את צריכת החשמל שלהם כעת, עלוה לפגוע במפעלים של כמה מחברות האלקטרוניקה הגדולות בעולם, ובהן אפל, אינטל ו-Foxconn המחוז הוא גם מרכז כריית הליתיום של סין - מרכיב מרכזי בסוללות מכוניות חשמליות, וכך מיוצרות בו גם הסוללות המשמשות את חברת הרכב טסלה. אנליסטים צופים שגל החום שהוביל לשיבושי החשמל, עלול אף לגרום לעלייה במחירי חומרי הגלם.

בכירי המחוז הזהירו ביום שני כי סצ'ואן עומדת כעת בפני "הרגע החמור והקיצוני ביותר" באספקת החשמל. לוז'ו, עיר בסצ'ואן, מצאה צעד שיאפשר לה לחסוך בחשמל: כיבוי אורות הרחוב בעיר במהלך הלילה. גם במחוזות אחרים במדינה, קראו הרשויות לעסקים ומשקי בית לחסוך בחשמל. בחלק מהאזורים, קיבלו העסקים הוראה להעלות את טמפרטורות המזגנים למינימום של 26 מעלות, ולהפסיק להשתמש במעליות עבור עלייה לשלוש הקומות הראשונות בבניין, כדי לחסוך בחשמל. תחנות רכבת תחתית ורכבות בבירת המחוז של סצ'ואן, צ'נגדו, כיבו את האורות העיליים, ובנייני משרדים בדאזו, עיר שכנה, התבקשו להפסיק להשתמש במיזוג אוויר.

פלג לוי, ראש הקונסוליה הכללית של ישראל בדרום סין, מספר כיצד משפיע גל החום הכבד על המדינה שעדיין מתמודדת עם תקנות קורונה מחמירות. לדבריו, ״זו מכה נוספת שמקשה על החיים בסין, שעדיין נמצאת במדיניות אפס קורונה. זה אומר שכל מקרה קורונה הוא סיבה לסגור שכונה או רובע, מסכות מחייבות בכל מקום, ויש מגבלות מאוד קשות. עכשיו, נוסף גל החום הזה. רמת החיים בסין נמצאת במשבר כלכלי לא פשוט בגלל משבר הקורונה, וגל החום מכביד עוד יותר. צריכת האנרגיה הופכת מוגברת.

אם לכל חקלאי ונהג יש היום מזגן, זה מקשה עוד יותר על משק האנרגיה שבין כה נמצא במצב מאתגר בגלל מחירי האנרגיה. תעשיות נסגרות בגלל הצורך לחסוך בחשמל ובמים. אם סגרו בסצ'ואן, יתכן שסגרו במקומות אחרים וזה פשוט לא פורסם. זה מראה כמה קשה גל החום הזה. מאז תחילת הקורונה, לא נעצר הייצור. סגירה של מפעלים שמעבדים ליתיום בצ'אנגדו, משפיעה על מי שרוצה לקנות רכב היברידי בישראל. זה אפקט הפרפר שנוגע לכל העולם״.

היקף קציר האורז יקטן משמעותית

במטרופולין הדרום-מערבי של צ'ונגצ'ינג, הטמפרטורות הגבוהות הובילו את הממשלה להוציא את אזהרת החום הגבוהה ביותר הקיימת, בפעם השמינית הקיץ. המדינה רשמה הקיץ בממוצע 12 ימים של טמפרטורות גבוהות, כחמישה ימים יותר מהרגיל, עוד בטרם צפוי גל החום לדעוך, בעוד כשבוע. החום העז לא משפיע רק על בני האדם שדורשים לקרר את עצמם, אלא גם על הטבע, בעלי החיים והיבולים החקלאיים - להם אין מפלט מהטמפרטורות ההרסניות.

נהר מתייבש כמעט לחלוטין בצ'ונגצ'ינג, סין / צילום: Reuters, Thomas Peter

כך למשל, החום העז צפוי להקטין באופן משמעותי את היקף קציר האורז בסין מכיוון שהוא גרם לתקופות ארוכות של בצורת, ושדות האורז הזקוקים לגשם - יבשו. בעיר האנגג'ואו, חקלאי תה המתכוננים לקציר הסתיו, כיסו את גידוליהם ברשתות גדולות, במאמץ להגן עליהם מהחום הלוהט. יבולים רבים 'התבשלו' בשדות, ומחירם בשווקים עלה, וכך גדלו אף הלחצים האינפלציוניים.

"בהשפעת הטמפרטורה הגבוהה המתמשכת במקומות רבים, מחיר הירקות הטריים עלה ב-12.9% משנה לשנה, שהיה גבוה משמעותית מהתקופה המקבילה בשנים קודמות", אמר פו לינגהוי, דובר הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה בסין, במסיבת עיתונאים ביום שני האחרון. הוא הוסיף כי החום הכבד גרם לבצורת בדרום, אך בצפון גשמים כבדים הובילו להצפות - ולהרס יבולים גם כן. בשינינג, עיר בצפון-מערב המדינה, שבה שיטפונות ביום חמישי הרגו 16 בני אדם והותירו 36 נעדרים, כך דיווחו כלי תקשורת במדינה.

סין מתמודדת ועומדת בפני ריבוי של אירועי מזג אוויר קיצוניים בשנים הקרובות, בשל שינויי האקלים הקיצוניים, ועליית הטמפרטורה שעוד תהפוך את ההתמודדות של מדינת הענק למורכבת יותר, ככל שהמצב יחריף. לפי מדעני האקלים, התדירות והעוצמה של אירועי מזג אוויר קיצוניים יגדלו בעשורים הקרובים, לאור הירידה האיטית בפליטת גזי חממה בעולם. סין, כיום, היא למעשה פולטת גזי החממה המשמעותית בעולם, כאשר באופן היסטורי מקדימה אותה רק ארה״ב.

אם סין תעבור לאנרגיות מתחדשות - היא תראה לעולם שזה אפשרי

״סין הינה שחקנית מפתח במאבק במשבר האקלים. ביחד עם ארה״ב והודו היא אחראית למרבית גזי החממה בעולם״, מסביר ד״ר עמיר גבעתי, מבית הספר לסביבה באוניברסיטת תל אביב. ״סין, כמו מדינות רבות בעולם, סובלת רבות בשנים האחרונות ממשבר האקלים. הקוטביות של אירועי הקיצון שמזמן משבר האקלים, נחזתה היטב במשך חודשים בודדים במדינה: בקיץ הנוכחי נשברו בסין שיאי טמפרטורת ובמקביל היכו בה שיטפונות ענק. סין תסמן את הכיוון אליו ילך העולם כולו.

"הצלחה של הענק הסיני במעבר למסיבי ומהיר לאנרגיות מתחדשות תראה לעולם שניתן להמשיך בצמיחה כלכלית ברת קיימה תוך שימוש באנרגיות נקיות. הסינים מכריזים שזה היעד אליו הם שואפים ומבינים את התועלות הכלכליות שבו מעבר לתועלת הסביבתית. צריך לקוות שהמשטר הסיני גם יקיים״.

 בניין הקונסוליה הישראלית של משרד הכלכלה נאלצו לכבות את מיזוג האוויר בעת הז, ומתמקדים כעת בקידום שיתופי פעולה מקומיים בנושאי חקלאות, עניין אותו רואה סין כאסטרטגי, נוכח התחזיות האקלימיות הקודרות.

אנשים מסתכלים על דגים מתים בנהר מתייבש בג'יאלינג, סין / צילום: Reuters, Thomas Peter

״האזור של דרום מערב סין, אלו פרובינציות מתפתחות ש-80% מהתמ״ג שלהן מושתת על חקלאות״, מספרת אב ירמישין, הנספחת הכלכלית וראש נספחות משרד הכלכלה והתעשייה הישראלי בעיר צ'נגדו אשר בסין. ״בסין מאוד חוששים מההשפעה של המצב הזה על הביטחון התזונתי, ולכן הם מנסים להפנות משאבים להתמודדות עתידית עם החמרה וצמצום בתחומי המים, באופן שיוכל לקיים את החקלאות. קיבלנו לא מעט פניות מחברות מקומיות שמבקשות להיפגש עם חברות ישראל כדי ללמוד איך עושים חקלאות בתנאים שבהם 60% המדינה היא מדבר. הם רואים את זה כירידה לצורך עלייה, ומקווים שהצעדים שהם עושים יעזרו להם להתמודד שנים קדימה עם ההשלכות הברורות של משבר האקלים״.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית