גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק בין סין למערב מגיע לבנקאות: האם HSBC יפוצל לבנקים סיני ואירופי נפרדים?

מאבק תקדימי מתנהל בין פינג אן, חברת הביטוח הגדולה בסין, ל-HSBC, לאור דרישת הראשונה לפצל את הבנק הגדול באירופה לבנקים אירופי ואסייתי נפרדים ● מאחורי הטיעונים המקצועיים מסתתרים שיקולים פוליטיים במאבק בין סין למערב וקרב פיננסי על דיבידנדים ● מהן ההשלכות למשקיעי HSBC?

בניין HSBC בניו יורק / צילום: Shutterstock
בניין HSBC בניו יורק / צילום: Shutterstock

הכותבים הם מנכ"ל חברת הייעוץ הפיננסי Complex ואנליסטית בחברה. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

המתיחות הגיאו-פוליטית בין סין למדינות המערב מתרחבת לעולם הבנקאות. קרב ענקים מתנהל בימים אלה בין HSBC, הבנק הגדול באירופה, ובין פינג אן (Ping An), חברת הביטוח הגדולה בסין, ובעלת המניות הגדולה ביותר ב-HSBC, על מיקומו של הבנק ועל אופן פעילותו.

הרקע למאבק הוא הפוזיציה הייחודית של HSBC. בעוד שמרבית רווחי HSBC מופקים בסין ובהונג קונג, המטה שלו נמצא באנגליה, ושם גם מתקיים הפיקוח הרגולטורי.

הנושא עלה לכותרות לאחר שבמאי השנה פרסמה פינג אן דרישה תקדימית לפרק את HSBC לשני בנקים: בנק ידידותי לסין, שמושבו באסיה ושיפוקח שם, ובנק ידידותי למערב, שיפעל בדומה לבנק כיום. בימים האחרונים, המאבק התגבר משמעותית, עם פרסום התנגדות גורפת של HSBC למהלך.

הסיפור מתובל בהרבה פיקנטריה. לפני שני עשורים נקלעה פינג אן למשבר עמוק. כדי להצילה, הזרים לה HSBC הון בהיקף 600 מיליון דולר. הסיכון השתלם, לאחר שההשקעה מומשה ב-2012 ברווח עתק של 2.6 מיליארד דולר.

מאז התהפכו היוצרות. פינג אן הפכה למחזיקה הגדולה ב-HSBC, ושווי השוק שלה עלה בחדות, עד ל-250 מיליארד דולר בסוף 2020, כפול משל HSBC באותה נקודה. מאז, נחתך שווי פינג אן ב-60% כמעט, לכ-105 מיליארד דולר, וירד חזרה מתחת לשוויו הנוכחי של HSBC, בסך כ-130 מיליארד דולר.

 

פיצול יביא להצפת ערך?

בעקבות דרישת הפיצול פורסם ביוני דוח מטעם חברת ייעוץ בשם טוטו, ככל הנראה ביוזמתה של פינג אן, הטוען שפיצול HSBC לבנק אסייתי ובנק אירופי נפרדים יוביל לעלייה של 26.5 מיליארד דולר בשוויו, כ-20% מעל שוויו הנוכחי.

לטענת הדוח, מחצית מהעלייה תנבע משחרור הון רגולטורי, מכיוון שהחשיבות המערכתית הגלובלית של כל אחד מהבנקים הנפרדים תרד. המחצית האחרת תנבע מהצפת ערך בבנק האסייתי החדש.

שני תרחישים אחרים, מתונים יותר, שהגדירה חברת הייעוץ, הם שקבוצת HSBC תבצע ספין-אוף לעסקיה האסייתיים, או רק לפעילות הקמעונית שלה בהונג קונג, ותנפיק אותם כישויות נפרדות, אך תחת הקבוצה.

ואולם, בין השורות נראה שהגורם האמיתי לדרישת הפיצול של פינג אן הוא הפגיעה שנגרמה לה בשל האיסור על תשלום דיבידנדים שהטיל הבנק המרכזי באנגליה (ה-BOE) על HSBC בשנת 2020, כמו גם על כל הבנקים המפוקחים על ידיו, בעקבות משבר הקורונה.

פינג אן תלויה בהכנסה זו לאיזון התחייבותיה בתחום הביטוח, והיא נפגעה מכך, כמו גם בעלי מניות אסייתים קמעונאים, המחזיקים בשליש מהבנק.

HSBC אומנם חזר לחלק דיבידנד בשנה שעברה, אך 25 סנט למניה מהווים רק מחצית מהסכום ששילם בעבר. בשלהי יולי כבר הכריז HSBC על דיבידנד ביניים רבעוני של 9 סנטים, והתחייב להחזיר את רמת הדיבידנדים לזו שהייתה לפני המגפה "בהקדם האפשרי". ואולם, פינג אן הגיבה בביטול, וטענה שהגידול בדיבידנד נובע מרווח חריג ומקרי, בשל עליית הריביות.

טענות נגד כבדות משקל

בתגובה לדרישות פינג אן פרסם HSBC בשבוע שעבר מסמך תגובה, הכולל 14 נימוקים נגד הפיצול. מפאת קוצר היריעה, נתייחס לעיקריים שבהם.

ראשית, HSBC הוא בנק המסחר המוביל בעולם. לפיכך, חברות בינלאומיות רבות הפועלות באמצעותו יעדיפו את הרגולציה הבריטית על פני חשיפה לפיקוח סיני. להמחשת הסיכון, הבנק הדגיש שמקור ההכנסות העיקרי מפעילותו באסיה נובע מלקוחות מערביים הפועלים בה.

שנית, המחסום הגדול לפיצול HSBC עשוי להיות עסקי הסליקה העצומים שלו בדולרים. HSBC הוא המוסד הבלעדי לסליקת דולרים בהונג קונג זה שני עשורים, והוא אחד מחמשת הסולקים המובילים בעולם לעסקאות חוצות גבולות. לכן, אם הפדרל ריזרב יסבור שהסיכון בסליקת דולרים על ידי הבנק האסייתי גבוה מדי, וישלול ממנו את רישיון הסליקה, פעילותו תיפגע משמעותית. לנקודה קריטית זו פינג אן לא מתייחסת בתוכניתה.

שלישית, העברת מטה הבנק ופיצולו יהוו תהליכים מסובכים ועתירי משאבים, שייצרו כפילויות יקרות רבות. בנוסף, תידרש השקעת סכומי עתק בעדכון מערכות מחשוב, עלויות מיסוי כתוצאה מהעברות נכסים ואף הנפקה מחדש של מכשירי הון רגולטורי ואג"ח לספיגת הפסדים.

רביעית, בנק אסייתי יפוקח על ידי הבנק המרכזי הסיני או ההונג קונגי, ויהיה תלוי בו כ"מלווה של מוצא אחרון", במקום הבנק המרכזי האנגלי, דבר אשר עלול לפגוע בתפיסת היציבות שלו בעיני משקיעים.

חמישית, הבנקים המפוצלים עלולים לקבל דירוג אשראי נמוך יותר מ-HSBC, להיתפס כחלשים יותר פיננסית, ובהתאם - לשאת בעלויות מימון גבוהות יותר, שיפגעו ברווחיות.

שישית, בניגוד לניתוח החיצוני שהוצג, סביר שדרישות ההון מהבנקים המפוצלים יעלו, שכן הרגולטורים בהונג קונג ידרשו הון גבוה יותר מהבנק המקומי, בשל גודלו העצום ביחס לכלכלה המקומית, באופן שיותר מיקזז את היתרונות מירידת החשיבות המערכתית הגלובלית.

אז מי ינצח?

לדעתנו, הנימוקים החזקים והרבים של HSBC ממחישים שהניתוח של פינג אן לגבי התועלות בפיצול אינו ישים. לא בכדי, אף בעל מניות מוסדי גדול לא יצא בתמיכה פומבית להצעה.

גם בנקים מובילים בעולם מחזיקים בעמדה דומה לזו של HSBC, למשל ברקליס (Barclays), שמעריך שפיצול כזה יעלה מיליארדי דולרים ויפחית כ-8% משווי הבנק, וג'יי.פי מורגן, שהצביע על עלויות פיצול כבדות ועל חוסר יעילות ארגוני, לצד היעדר סינרגיה של הון ומימון.

לכן, לדעתנו, ההצעה של פינג אן לא תבשיל לכדי פיצול. ואולם, היא עשויה להוות קלף במו"מ מול HSBC על הגדלת הדיבידנדים בעתיד, תוך הגדלת השפעת המשקיעים הסינים (ובאופן עקיף המשטר) בבנק, תוך הישארותו בפיקוח בריטי.

להמחשה, HSBC הפך בחודש שעבר לבנק הזר הראשון שהקים ועדת מפלגה קומוניסטית סינית. ועדה כזו נדרשת בחוק החברות הסיניות, אך עדיין לא נאכפה בקרב קבוצות פיננסיות זרות.

להערכתנו, המשקיעים ב-HSBC אומנם עשויים לקצור בטווח הקצר את פירות הגדלת הדיבידנדים וההתייעלות, אך מנגד, הגברת המעורבות הסינית עלולה להכניס את HSBC למאבק כוחות מוגבר בין סין לאנגליה וארה"ב, ועלולה לפגוע בביצועיו ובשוויו לטווח הארוך.

עוד כתבות

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב