גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תביעות לשון הרע: מה אפשר ללמוד מהתיק של נתניהו ואולמרט

אם אתה לא עשיר, או שלא מדובר עבורך בעניין ששווה להשקיע עבורו זמן רב ועשרות אלפי שקלים - מומלץ להימנע מהגשת תביעת לשון הרע ● השופט אומנם פסק כי אולמרט ישלם 62.5 אלף שקל למשפחת נתניהו, אך לא בטוח שזה שווה את ההליך שהביא לפסק הדין

אהוד אולמרט ובנימין נתניהו / צילומים: איל יצהר, יוסי זמיר
אהוד אולמרט ובנימין נתניהו / צילומים: איל יצהר, יוסי זמיר

פסקי הדין בעניינו של אהוד אולמרט ובעניינו של יאיר נתניהו העלו בבת־אחת לסדר היום הציבורי את תחום תביעות לשון הרע. תחום זה זוכה להצלחה רבה, ותור הזהב רק הולך ומתארך, אם מתייחסים לכמות התביעות שמוגשות מדי שנה. אולם בנוגע לסכומים, סיפור ההצלחה הרבה פחות מסחרר.

חוק איסור לשון הרע קובע רף מקסימום לכל פרסום דיבתי: כ־140 אלף שקל ללא הוכחת נזק, ו־280 אלף שקל אם תוכח כי מטרת הוצאת לשון הרע הייתה לפגוע. בפועל, הסכומים שנפסקים נמוכים בהרבה. ממוצע הסכומים בתביעות שמתבררות ומתקבלות עומד על עשרות אלפי שקלים. בדרך השופט ינסה לשכנע את הצדדים להסתפק בהתנצלות, ולעתים התביעה יכולה להידחות תוך חיוב התובע בהוצאות משפט ושכר־טרחת עורך הדין של הצד הנתבע. 

בית המשפט קבע: אולמרט ישלם למשפחת נתניהו 62.5 אלף שקל 
העליון דחה את ערעור יאיר נתניהו; ישלם כ-400 אלף שקל לעורך וואלה לשעבר 
שני שליש מתביעות לשון הרע מתקבלות או מסתיימות בפשרה; הפיצוי הממוצע: עשרות אלפי שקלים 

לפני כחצי שנה כתבתי כאן כי חוק איסור לשון הרע הפך על־ידי הרשות השופטת לחוק מיותר, חסר טעם וערך, אשר מכלה את ממונם של התובעים והנתבעים לשווא.

אם אתה לא עשיר, או שלא מדובר עבורך בעניין ששווה להשקיע עבורו זמן רב ועשרות אלפי שקלים שלא יחזרו - מומלץ בחום להימנע מהגשת תביעת לשון הרע.

האם ניהול ההליך שווה את התוצאה?

הבה ניקח את תביעת בני משפחת נתניהו נגד אהוד אולמרט. עו"ד יוסי כהן, פרקליטה של משפחת נתניהו, הוציאה הודעה לפיה: "עוד עלילת שקר נגד ראש הממשלה נתניהו, רעייתו ומשפחתו התנפצה. היום נקבע כי אהוד אולמרט שיקר".

ובכן, למען האמת לא נקבע כי אולמרט שיקר כשייחס מחלת נפש לבנימין, שרה ויאיר נתניהו. כל אשר קבע פסק הדין הוא כי "מר אולמרט לא עמד בנטל המוטל עליו להוכיח את טענת 'אמת דיברתי'". כלומר, נטל ההוכחה רובץ על כתפי הנתבע, והוא לא עשה כן.

האם היה משתלם עבור משפחת נתניהו לעבור את ההליך המביך במיוחד, כשבסופו ישלשלו ביחד לכיסם 62.5 אלף שקל ועוד 10,000 שקל הוצאות משפט ו־25 אלף שקל שכר־טרחת עורך דין?

לדידי, ברור לי כי אהוד אולמרט ידע שהתביעה נגדו תתקבל. אולמרט - יהודי אמיד מאוד, ראש ממשלה לשעבר ובעל איבה אישית למשפחת נתניהו - ניהל את ההליך ביודעו כי יפסיד בסופו. אך ההצגה הייתה שווה עבורו את 62.5 אלף השקלים, לא כולל הוצאות משפט ושכר־טרחת עורך דין. כל כלי התקשורת עסקו בהצגה שארגנו לנו אולמרט ועורך דינו.

אל אולם בית המשפט התייצבו יועץ התקשורת לשעבר ניר חפץ שסיפק את "הסחורה". גם ד"ר עוזי ארד, עובדת מעון ראש הממשלה לשעבר סילבי גנסיה, רופא המשפחה ד"ר צבי הרמן ברקוביץ' ופרופ' שאול קמחי התייצבו כדי לדון במצבם הנפשי ובקורות חייהם של בני הזוג נתניהו ובנם יאיר.

לא אחזור על הפרטים המביכים מאוד שעלו במסגרת דיון ההוכחות, ואף אציין כי גם השופט עמית יריב לא התייחס כלל בפסק דינו לכל העדויות הללו, שהתארכו על פני יום דיונים שלם. "גם אילו הנחתי שהתיאורים העובדתיים של העדים ד"ר ארד, מר חפץ וגברת גנסיה הם נכונים - גם אז לא ניתן לגזור מהם אבחנה רפואית, גם לא בדוחק, ללא חוות־דעת מתאימה".

להערכתי, אולמרט רצה להשפיל את משפחת נתניהו. זו הייתה מטרת ההליך, כך עשה עורך דינו כאשר חקר את ביבי, את שרה ואת יאיר - וכך התנהל אולמרט לכל אורך ההליך. תשלום של 97.5 אלף שקל היה משתלם בהחלט מבחינתו. להתרשמותי, כמי שראה את אולמרט באולם הדיונים לכל אורך היום, אולמרט בן ה־77 נהנה מכל רגע.

זה אחד המחירים של הגשת תביעות לשון הרע. ישנה חסינות מפני תביעות על כתבי טענות ועל העדויות בבית המשפט, והצדדים שמודעים לכך - מרשים לעצמם להשתולל. כך, לדוגמה, אולמרט הזכיר בכתב ההגנה את המונחים הרפואיים הבאים ביחס למשפחת נתניהו: "תסמונת נפוליאון" ו/או "שיגעון גדלות" ו/או "מגלומניה" ו/או "נרקסיזם" ו/או "סכיזופרניה" ו/או "פרנויה" ו/או "הפרעה טורדנית כפייתית" (OCD) ו/או "הפרעות אישיות" ו/או "פסיכוזה משותפת" ו/או "Shared Psychosis" ("שיגעון בשניים או במשפחה") ו/או "סוציופטיה" ו/או "סכיזואידיות" ו/או "הפרעת חרדה כללית" ו/או "התקפי זעם" ו/או "IDE" ו/או "חרדה" ו/או "מאניה־דיפרסיה" ו/או "הפרעה דו־קוטבית" ו/או "דיכאון" ו/או "פסיכוזה" ו/או "נאורוזה" ו/או "התמכרות" ו/או "מונחים אחרים".

כפי שכתב השופט יריב, אולמרט כלל לא ניסה לפרוע את השטר ואת הרף הגבוה שהציב לעצמו.

לא כל גידוף מהווה עילה לפי חוק איסור לשון הרע

החוק קובע כי לשון הרע היא דבר שפרסומו עלול, בין היתר, "להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצדם". חרף זאת, הפסיקה צמצמה את היכולת לתבוע בגין כל גידוף. כך כתב גם השופט יריב.

זכותו של אדם לחופש הדעה שתהא מוגנת מפני תביעות, אולם היכן עובר הגבול? נדרש כאן תום־לב. לטענת השופט יריב, לא עומדת לאולמרט הגנת תום־הלב. "לא בכל מקרה שבו מיוחסת לפלוני מחלה פסיכיאטרית, יצדיק הדבר חיוב באחריות לפי חוק איסור לשון הרע. הדברים תלויים, במידה רבה, באופן הניסוח, והאם המאזין הסביר יכול להבין כי מדובר בצורת ביטוי (גם אם גסה ולא ראויה), או באבחנה קלינית. ככל שאופי הביטוי הוא אמורפי יותר, ונוטה יותר לביטוי העממי של ייחוס מחלה פסיכיאטרית - אני סבור כי נכון יותר לראות בו הבעת דעה; ככל שהביטוי הוא מדויק וקליני יותר - יש לראות בו קביעת עובדה".

השופט יריב נתן דוגמאות: "כך, למשל, במקרה שבו אומר פלוני על אלמוני כי 'הוא משוגע לגמרי', 'האיש לא שפוי' או 'האיש צריך כדורים' - נטייתי תהיה לראות בדברים הבעת דעה שיש להצר על סגנונה, אך ניתן להגן עליה מכוח הוראות סעיף 15 לחוק. לעומת זאת, כאשר הפרסום מייחס לנפגע אשפוז פסיכיאטרי קונקרטי, או מייחס לו טיפול פסיכיאטרי מסוג מסוים ('פלוני נוטל באופן קבוע כדורים נגד חרדה'), יהיה מקום לבחון את אמיתות הדברים ולראותם כקביעת עובדה".

הסחבת מקשה על אדם לטהר את שמו

בעיה נוספת שלא עסקנו בה היא מהירות ההליך. אדם שהוכפש בתקשורת מעוניין לטהר את שמו. במציאות ימינו, כאשר חדשות של הצהריים משכיחות את חדשות הבוקר, אומנם תביעת משפחת נתניהו התבררה יחסית במהירות ראויה לציון, תוך שנה וחצי - אולם מדובר ב"נצח" במונחים של תקשורת ימינו. וזו עוד תביעה שהתבררה במהירות רבה במיוחד. מה נאמר על תביעות שמתבררות להן כבר ארבע שנים ואף יותר? קחו, לדוגמה, את תביעת בנימין נתניהו נגד בן כספית.

התביעה הוגשה בדצמבר 2018, ורק בסוף החודש צפוי להתקיים דיון קדם־משפט השני. דיון הוכחות טרם נראה באופק. בטח אתם שואלים את עצמכם על מה התביעה, ובכן - הבנתם את הבעיה. עינוי הדין מתקיים לא רק בהליכים פליליים, הוא גם בהליכים אזרחיים. את מי יעניין עוד שנתיים אם נתניהו או כספית ינצחו בתביעה. לאור חלוף הזמן, אני משוכנע שגם הצדדים עצמם כבר איבדו בה עניין, וכעת הם פועלים רק מכוח האינרציה.

עוד כתבות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

אאורה מוכרת בגבעתיים חלומות לפינוי בינוי. העירייה לא מכירה את הפרטים

בדיווח לבורסה כללה החברה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית בעיר ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

דיווח: אם לא יהיו תקלות - הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי

מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ראש תוכנית האו"ם לסילוק מוקשים: "כמות הטילים בעזה שלא התפוצצו מאז 7 אוקטובר - לא נראתה מאז מלחמת העולם השנייה" ● עדכונים בולטים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו