גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היטלי השבחה של מאות אלפי שקלים? במשרד המשפטים עושים סדר בהחלטות הסותרות בת"א ובירושלים

בעקבות הפסיקות הסותרות של ועדות הערר בתל אביב ובירושלים על הטלי השבחה בתמ"א 38, גיבש המשרד חוות דעת מפורטת, בתקווה להקטין את רמת חוסר הוודאות ● חוות הדעת קבעה כי היטל השבחה יקבע לפי מידת הוודאות של התוכנית המדוברת

פרויקט תמ''א 38 / אילוסטרציה: Shutterstock, Protasov AN
פרויקט תמ''א 38 / אילוסטרציה: Shutterstock, Protasov AN

אנשי מחלקת ייעוץ וחקיקה (משפט אזרחי) במשרד המשפטים, בראשות המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד כרמית יוליס, מנסים לעשות "סדר בבלאגן" שנוצר בשוק סביב שאלת החבות בהיטלי השבחה סביב תוכניות מכוח תמ"א 38, זאת בעקבות שתי ההחלטות הסותרות שניתנו לאחרונה על ידי ועדות הערר בתל אביב ובירושלים.

היטל השבחה הוא מעין מס המוטל ונגבה על ידי הרשות המקומית, בעקבות אישור של מהלך תכנוני - תוכנית, הקלה או שימוש חורג - אשר בעצם אישורם שווי הקרקע עולה. ההיטל הוא בשיעור 50% מההשבחה של הקרקע, והוא מוטל בעקבות כל מהלך כזה, למעט מקרים חריגים. אחד החריגים הוא מימוש של תמ"א 38: החוק קובע כי מתן היתר בנייה כתוצאה מתמ"א 38 לא גורר היטל השבחה.

הערים שבהן התשואות על השקעות נדל"ן הכי גבוהות, ואיפה כדאי להיזהר | בדיקת גלובס
הצעיר שהחליט להשקיע בבאר שבע גם בתקופה שהמשקיעים יוצאים מהעיר | כסף בקיר
כל מה שלא ידעתם על מיסוי דירה להשקעה

עם השנים נוצרה לקונה מסוימת בעניין זה, שכן החוק אומנם מגדיר מה קורה בעת מתן היתר מכוח תמ"א 38, אבל לא קובע פטור מהיטל השבחה במקרה של מכירת הזכויות לתמ"א 38 מאדם אחד לאחר, עוד לפני מתן היתר בנייה אך לאחר אישור תוכנית - מהלך שעל פניו גורם להשבחה.

סביב עניין זה פסקו בחודשים האחרונים גם ועדת הערר של מחוז תל אביב וגם ועדת הערר של מחוז ירושלים, אך שתיהן הגיעו למסקנות שונות: בעוד שהוועדה בתל אביב קבעה כי ניתן לדרוש היטל השבחה על נכסים מכוחה של תוכנית שיצאה לפועל מכוח תמ"א 38, עוד לפני מתן היתר, הוועדה בירושלים קבעה כי לא ניתן לעשות זאת, שכן בשלב כזה אין הוכחה שהתוכנית הביאה להשבחה כלשהי. מכאן "נולד" הצורך בחוות דעתו של משרד המשפטים.

"תמ"א 38 איננה תוכנית קונקרטית"

בחוות הדעת שגיבשו ניב יערי ותום פישר ממחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים הם מציינים, בראש ובראשונה, את הצורך בהכרעה בעניין, בשל אי הוודאות שנוצרה בשוק סביב שתי ההחלטות הסותרות: "היעדר הכרעה משפטית ברורה גורמת לעיכוב בקידום תוכניות רחבות להתחדשות עירונית כלל יישובית, שלהן ערך תכנוני וציבורי רב", הם כותבים, ומצביעים על "חוסר ודאות והקפאת עסקאות בנכסים בשל היעדר הבהירות המשפטית בנושא החיוב. הסוגיה רחבת היקף עד מאוד, שעשויות להיות לה השלכות בכל מצב של אישור תוכנית משביחה באשר היא".

המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו''ד כרמית יוליס / צילום: קובי שירביט

מכאן הם עוברים לרציונל של חוות הדעת, ובמרכזו הבחינה אם אותה תוכנית משביחה לכאורה היא תוכנית קונקרטית ו-ודאית: "המחוקק קבע פטור מהיטל השבחה על השבחה שיצרה התמ"א, במימוש בדרך של היתר. פטור זה אינו חל כאשר מדובר בהעברת זכות במקרקעין (מכר). לכן, על פניו, ניתן היה לסבור כי העברת זכות במקרקעין לאחר אישורה של תמ"א 38 מקימה חיוב בהיטל השבחה, שאיננו פטור".

אל מול טענה זו מביאה חוות הדעת את פסיקת בית המשפט העליון ("רע"א 3002/12 הועדה המקומית לתכנון ובניה גבעתיים נ' רון") שבו קבע כי תמ"א 38 איננה קונקרטית, אלא "מעין הליך תכנוני" שהשלמתו נעשית רק בשלב הבקשה להיתר, השלב שבו מתגבש אירוע מס - ולכן העברת זכויות במקרקעין לא גוררת חיוב בהיטל השבחה.

חוות הדעת של משרד המשפטים מסתמכת בין היתר על פסיקה זו, ומדגישה: "תמ"א 38 כשלעצמה אינה מקימה חיוב בהיטל השבחה לעת מכר. זאת לא משום שהמחוקק העניק פטור במכר, אלא משום שכל עוד לא התקבלה החלטה על מתן היתר הבנייה, לא הושלם המהלך התכנוני, ולמעשה מדובר בתוכנית מאוד לא מדויקת ונעדרת קונקרטיות".

במילים אחרות, חוות הדעת קובעת כי השאלה אם תוכנית מכוח תמ"א 38 - כדוגמת שתי התוכניות שבהן דנו ועדות הערר בהחלטותיהן הסותרות - גוררת אחריה היטל השבחה תלויה בגורם אחד: מידת הוודאות שמעניקה התוכנית המדוברת.

"לעמדתנו, יש לבחון כל תכנית בהתאם למאפייניה, שכן אין דין שווה לכלל התכניות", נכתב בחוות הדעת. "ככל שהתכנית מעניקה רמת ודאות גבוהה יותר למתן ההיתר מכוחה במגרש פלוני, ככלל הנטייה תהיה לראות בה כתוכנית קונקרטית, במובן זה שהיא משנה את הסטנדרט התכנוני עם אישורה ולא רק לעת ההחלטה בבקשה להיתר מכוחה.

"אם ייקבע כי תוכנית לפי סעיף 23, בשל מאפייניה, המרחב שעליו היא חלה או יכולת הניצול שלה, היא תוכנית לא קונקרטית, הרי שבמצב זה תחול ההלכה לפיה מועד אירוע המס יתגבש בשלב ההחלטה על מתן היתר מכוחה, והוא גם יהיה המועד הקובע לחישוב שומת ההשבחה. אם בחינת התכנית תוביל למסקנה כי מדובר בתוכנית שהיא גם קונקרטית וגם מעניקה 'זכויות מוקנות', הרי שמדובר בתוכנית ודאית, ומשכך יחול המשטר 'הרגיל' של היטלי ההשבחה ויש לחייב בהיטל השבחה גם לעת מימוש במכר".

מה קורה בעת בדיקת "המצב הקודם"?

ככלל, במקרה של חבות בהיטל השבחה, חישוב ההשבחה נקבע בהשוואה בין "המצב הקודם" - שווי הנכס לפני אישור התוכנית המשביחה, לבין "המצב החדש" - השווי לאחר אישור התוכנית. גם בסוגיה זו עלתה שאלה שנידונה בחוות הדעת: האם בבחינת המצב הקודם יש לקחת בחשבון את ההשבחה שנוצרה מעצם קיומה והשפעתה של תמ"א 38? קביעה לשלילה או לחיוב בעניין זה יכולה להשפיע מאוד על ההשבחה עצמה (שכן ההשבחה מתבססת בראש ובראשונה על השווי ההתחלתי, "הקודם"), ומכאן גם על היטל ההשבחה שיידרש לשלם בעל הנכס.

התשובה לכך מתקשרת לאותה קביעה הנוגעת למידת הקונקרטיות של התוכנית, כשמדובר בתמ"א 38 בכללותה: "התמ"א איננה ודאית, איננה קונקרטית, ומשכך איננה זכות קנויה, ולא ניתן לראות אותה ככזו", נכתב בחוות הדעת. "משכך לא ניתן להתחשב בזכויות לכאוריות אלו, בחישוב המצב הקודם. גישה שלפיה אין לנטרל את עליית הערך שנבעה מהתמ"א, ויש להתחשב בה במסגרת שווי המצב הקודם, תוביל הלכה למעשה להענקת פטור גם במכר - וזאת בניגוד להוראות המחוקק".

"יש להתייחס לעליית ערך שנובעת מתחולתה של תמ"א 38 כשם שמתייחסים לעליית ערך שנובעת מתוכנית מופקדת שטרם אושרה", מסבירים מנסחי חוות הדעת. "זו כמו זו העלו את ערך הקרקע, וזו כמו זו ינוטרלו לעת השלמת ההליך התכנוני: הליכי הפקדה של תוכנית שלא הגיעה לגמר הליך התכנון העלו את ערך הקרקע. אם יתבצע מכר בשלב זה, המוכר לא יהיה חייב בתשלום היטל השבחה בגין עליית שווי זו. גם בסיטואציה שכזו, שווי המצב הקודם צריך להתייחס למצב התכנוני התקף בלבד, ולא להביא בחשבון הליכי תכנון שלא הושלמו. לעמדתנו, כך הוא לעניין תמ"א 38".

חוות הדעת מבהירה, עם זאת, כי הנטרול או ההפחתה שיש לערוך בשווי "המצב הקודם" הוא רק לגבי הרכיב בשווי שניתן לייחס אותו לעצם תחולתה של תמ"א 38 על הבניין והאפשרות לקבלת היתר מכוחה, או לפוטנציאל קונקרטי לקבלת היתר מכוח התמ"א - למשל: הליכי ייזום שהחלו בבניין, אינדיקציות להתחלת הליכי רישוי או מדיניות שאימצה הוועדה המקומית וכדומה. "לעומת זאת, מרכיב בשווי שמקורו בשווי שוק הכללי, שהושפע באופן זה או אחר גם מקיומה של התמ"א ומהאופן בו התייחס אליה השוק, לא ינוטרל, שכן הוא חלק בלתי נפרד משווי השוק והוא קיים גם במגרשים שהתמ"א לא חלה עליהם".

הפתרון: פטור גם בעת מכר?

לכל אורך חוות הדעת מציינים מנסחיה כי מדובר בדברים מורכבים ולא קלים להבנה, שאף יכולים - גם לאחר פרסום חוות דעת זו - להישאר מעורפלים במידה מסוימת בעיני בעלי הדירות: "לא נעלמו מעינינו הקשיים שעשויים לקום לבעלי דירות מהמצב החוקי", הם כותבים. "לא מן הנמנע כי ייתכנו מקרים שבהם בעלי נכסים לא יהיו מודעים כלל להליכי תכנון או לאישורה של תוכנית שמקבעת את הזכויות מכוח תמ"א 38, ועל כן ייתכן שלא ידעו להיערך או להכין את עצמם לכך שמכירת הנכס שבבעלותם תוביל לחבות בהיטל.

"לאור מורכבות הדברים, לא מן הנמנע כי בירורם יגיע לערכאות משפטיות, כפי שאכן קורה ביחס למקרים מסוימים, וכן ייתכן כי תידרש גם הגשת עמדת היועצת המשפטית לממשלה בהליכים המתנהלים".

"אין לנו אלא מה שבפנינו, וכך קובע הדין הקיים, אלא אם המחוקק יאמר דברו ויפטור מחובת תשלום לעת מכר", כותבים מנסחי המסמך, ומרמזים למהלך שיכול להקל במשהו על בעלי הנכסים: "הצעה שלא יקום חיוב בהיטל השבחה בעת מימוש על דרך של מכר, כשמדובר בתוכנית כללית שכזו (תוכנית מכוח תמ"א 38), נבחנה ואף הוצעה על ידינו בעבר, ויש בה כדי להפוך את המס לוודאי וממשי יותר, כמו גם יתרונות נוספים שבצידה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי