גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך יודעים שהשותפים הבכירים בקואליציה כבר לא מאמינים לנתניהו?

נתניהו מסר כמעט את כל המשרדים הביצועיים לשותפות ואת חיי האזרחים ינהלו מעתה בעיקר פוליטיקאים מגזריים ● לקראת חלוקת התיקים בליכוד טוענים השרים לעתיד כי יקבלו תיקים מחוררים, ובמפלגה מאשימים: "נתניהו זורע כאוס בממשלה כדי להעמיק את אחיזתו"

בנימין נתניהו, יו''ר הליכוד / צילום: Associated Press, Sebastian Scheiner
בנימין נתניהו, יו''ר הליכוד / צילום: Associated Press, Sebastian Scheiner

כמעט 28 ימי פירוק והרכבה של משרדים מגיעים השבת לסיומם במישור הפורמלי. השלב הקריטי יהיה בביצוע - העברת סמכויות בין משרדיות, הרחבת אחיזה בנושאים מגזריים של ש"ס, יהדות התורה והציונות הדתית וניסוח ההסכמים הקואליציוניים במלואם. מאות תתי־סעיפים נמסרו לאישור הליכוד, אך שם לא מצליחים לסיים את המלאכה ומתוסכלים נוכח מה שהם מכנים "הערמת הקשיים" של השותפים. "במקום להתחיל לעבוד הם מנסחים ומנסחים", אמר בכיר בליכוד.

כך השיג בצלאל סמוטריץ' סמכויות רחבות לטובת ההתיישבות ביהודה ושומרון 
בדרך להסכם קואליציוני כולל: ש"ס והליכוד חתמו על מסמך סיכום התפקידים 

אך לשותפים יש הסבר. "ביבי של 2022 זה לא ביבי שהיה פעם או שאנחנו כבר התבגרנו. כבר לא מאמינים להבטחות שלו", הסביר השבוע פוליטיקאי חרדי בכיר את מה שיו"ר הציונות הדתית אמר בהקלטה בת שלוש מילים שלא תשכח במהרה. השותפים הבכירים של נתניהו לא מאמינים לו, הם למודי ניסיון ובניגוד לעבר הלא רחוק דורשים לקבע במסמרות כל הבטחה. יתרה מכך, הם מעדיפים פשוט להעביר לידיהם את יכולות הביצוע. סמוטריץ' רוצה אזרוח שירותים מעבר לקו הירוק? הוא לא מסתפק בשורה בהסכם, הוא יהיה השר המבצע. דרעי רוצה שליטה מוחלטת בראשי רשויות וערים? הוא לא צריך סעיפים, הוא פשוט הפך לראש ממשלה מוניציפלי בפועל.

כפילויות בכל מקום

השבוע הסתיים החלק הראשון של המו"מ הקואליציוני - חתימת נספחי חלוקת התפקידים, כדי להציג לנשיא התקדמות ולקבל אור ירוק לשלב הבא: הסכמים קואליציוניים וחקיקת חוקי הממשלה החדשה ובראשם חוק דרעי. הלחץ על יהדות התורה עלה מדרגה באמצע השבוע כשכבר היה נדמה שהסכם לא ייחתם השבוע. "יריב לוין ונתניהו שיגעו אותי", סיפר ח"כ משה גפני לעיתונאים, "הייתי בחתונה של גיסי. הבטחתי לאשתי שאהיה בחתונה והם הוציאו אותי לפגישה ואז צפו במונדיאל".

אחרי שעתיים של לחצים, גפני חתם על מכתב תפקידים, לא נספח דומה לזה שחתמו סמוטריץ' ובן גביר. הסיבה לעיכוב: הבטחה לבוחריו שיסגור נושאי מהות על פני תפקידים. בפועל נאלץ להיכנע לתכתיבי נתניהו, שחשש שהנשיא ימנע את הארכת המנדט אם לא יציג הסכמים. בליכוד חושדים שנתניהו שמתואם עם הנשיא השתמש ב"לחץ" מדומיין כדי לזרז את שותפיו לחתום.

בדומה, גם ש"ס לא פרסמה נספח קואליציוני מפורט. "דרעי מפחד שכולם יראו מה יש לו בצלחת", אמר לי אחד מאנשי המפלגה. ובאמת ההסכם עם סמוטריץ' שפורסם הוביל למתיחות־על בין הליכוד לחרדים, בין היתר בשל כפילות ההבטחות על ועדת הרפורמות - לציונות הדתית וליהדות התורה גם יחד. גפני הודיע במספר הזדמנויות שלא ירים את ידו להקמת ועדת הרפורמות לסמוטריץ'.

ביזור הסמכויות הוביל לכפילויות במספר משרדים, בהם משרד הנגב והגליל שבראשו יעמוד יצחק וסרלאוף מעוצמה יהודית ושאותו דרש מלכתחילה דרעי. הפתרון היצירתי: העברת השאריות בשם "הפריפריה" למשרד הפנים דרך הקמת מועצה ציבורית לפיתוח הפריפריה החברתית, שתחתיה תכהן רשות סטטוטורית חדשה כמו אלו שהוקמו לפיתוח הנגב והגליל.

ממשרד ירושלים ומורשת, משרד קטנטן שהומצא לפני שבע שנים, נולדו שני משרדים חדשים: משרד מורשת למפלגתו של בן גביר ואילו משרד ירושלים לשר לעתיד מאיר פורוש מיהדות התורה. למשרד נגיעה ישירה בהפעלת הרשות לפיתוח ירושלים, שליטה בתקציבי עתק ולא רק דרך תקציב המשרד הצנוע.

הכפילויות ממשיכות - בהסכם עם דרעי נחשפה הפרנויה של יו"ר ש"ס מפני יורש מסוכן דוגמת אלי ישי. דרעי דרש וקיבל את משרדי הפנים והבריאות ויעמוד בראש שניהם אחרי שחש פגיעה בכבודו עם מסירת האוצר לסמוטריץ' (ברוטציה). במשרד הפנים יכהן שר נוסף לניהול השוטף אך חלילה לא יבלוט על חשבון דרעי. למען ההוגנות ההיסטורית, בממשלה הקודמת של נתניהו גנץ כשר ביטחון מינה לשר במשרדו את מיכאל ביטון.

דרעי מרגיש כשושבין הממשלה. מבחינתו הוא תחזק את האופוזיציה בשנה וחצי האחרונות והיה שני רק לנתניהו. לכן דרש סמכויות מלוא החופן כמו גם את תואר המשנה לרה"מ (כפי שחשפנו בגלובס לפני כחודש) וכאמור - קיבל הכל.

אחוות מאוכזבים בליכוד

ולמי לא נשאר? בליכוד המרמור עולה שלב. נתניהו מסר כמעט את כל המשרדים הביצועיים לשותפות והותיר אומנם משרדים חשובים אבל בעלי אפס נגיעה לחיי היומיום של אזרחי ישראל, אולי למעט התחבורה, ומשרד החינוך שסמכויותיו קוצצו. את חיי האזרחים ינהלו מעתה בגדול רק פוליטיקאים מגזריים.

בסל יש עוד תפקידים בכירים לחלוקה: יו"ר הכנסת, משרדי התחבורה, החינוך, הביטחון, הכלכלה, האנרגיה, התרבות, התקשורת, הגנת סביבה ועוד כמה תיקים קטנים וראשי ועדות בכנסת. אך השרים לעתיד טוענים כי יקבלו תיקים מחוררים. "נתניהו זורע כאוס בממשלה דרך חלוקת הסמכויות הכפולה כדי להעמיק את אחיזתו", טוענים נגדו בליכוד. בשיחות עם השרים לעתיד בסוף השבוע שמע נתניהו את ההעדפות. אם זה יעבוד כמו בעבר - סביר להניח שבשבוע הבא רוב חברי הליכוד יקבלו תפקידים שלא רצו בהם - ככה כולם יהיו מאוכזבים באופן שווה ואיש לא ירגיש נבגד.

בכירים בליכוד יצאו נגד נתניהו גם בשל הכניעה לדרישותיו של אבי מעוז. "תגיד לי שדרעי סוחט אותך כי בלעדיו אין ממשלה, שסמוטריץ' סוחט, אבל אבי מעוז? זה רשלנות או כוונת מכוון. יש זעם גדול מאוד בציבור הליכודי בעיקר על חלוקת התפקידים למעוז".

בלי ימי חסד

לקראת שבוע מסיבי של חקיקת הכנה להקמת ממשלת נתניהו, בשישי יתייצב ראש הממשלה יאיר לפיד להפגנה ראשונה בתפקיד נגד הקמת הממשלה. מדובר באירוע חריג. אך ממשלת נתניהו, גם אם טרם החלה לכהן, היא עובדה מוגמרת.

שרי לפיד כבר יושבים על הארגזים במשרדים וממתינים להחלפה ובינתיים לצד שלל אמירות בלתי מבוססות במקרה הטוב וחסרות אחריות במקרה הרע (מיכאלי: "לצאת להופעה? אפשר להחזיק ידיים אבל רק מעבר לגדר") מנסים לאחד מאמצים להחיות את מחאת בלפור/ הגשרים/ הדגלים השחורים. 100 ימי חסד לא יהיו פה הפעם.

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה