גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל המספרים והנתונים של הממשלה החדשה. וגם, מה אפשר ללמוד מההיסטוריה על סיכויי ההישרדות שלה?

הממשלה הנכנסת תמנה 30 שרים מה שהיפוך אותה לאחת הגדולות בהיסטוריה ● בשקלול של מספר השרים ביחס לגודל הקואליציה תציג הממשלה נתון שיא, שדומה מאוד לזה שהתקיים בממשלת נתניהו-גנץ ● השרות יהוו כ-17% מהממשלה, ירידה חדה לעומת שתי הממשלות הקודמות ● וגם: כמה זמן שרדו בעבר הממשלות שבראשן עמד בנימין נתניהו? ● המשרוקית של גלובס

נתניהו בהשבעת הממשלה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
נתניהו בהשבעת הממשלה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ממשלתו השישית של בנימין נתניהו, שהיא הממשלה ה-37 בתולדות ישראל, הוצגה לפני זמן קצר בכנסת. על פי הנאום של נתניהו, הממשלה תמנה לא פחות מ-29 שרים (כולל ראש הממשלה), אך יהיו בה רק ארבע שרות. בהמשך יצא עדכון מטעם לשכת ראש הממשלה, לפיו גם גילה גמליאל תמונה לשרה, מה שמעלה את מספר השרים ל-30 ואת מספר השרות לחמש. איך נראים הנתונים הללו ביחס לעבר הרחוק והקרוב? ומה אפשר להעריך לגבי סיכויי השרידות של הממשלה הזאת על סמך נתוני הפתיחה שלה? השווינו את הפרמטרים המרכזיים שמאפיינים את הממשלה שתצא היום לדרך לנתונים המקבילים של ממשלות ישראל מאז קום המדינה, ואלו הממצאים. 

ביטול נבחרת הדירקטורים, ויתור על החזר מענקי קורונה: 3 סעיפים בהסכמים הקואליציוניים שישפיעו על הכלכלה
הליכוד מנסה להרגיע את הציבור: אלה קווי היסוד של הממשלה הבאה
האם ממשלה שכוללת 16 שרי ליכוד היא שיא של כל הזמנים?

גודל הממשלה: אחת המנופחות אי־פעם

נפתח במגמה עקבית שניתן לראות בשתי הממשלות האחרונות שכיהנו כאן וגם בזאת שיוצאת לדרכה כעת: הממשלות הולכות ומתנפחות. איך מודדים את זה? אפילו אם נסתפק בספירה רגילה של מספר השרים נראה כי הממשלות האחרונות הן בדרך כלל גדולות יותר מאלה שכיהנו בעבר. אבל מדידה משמעותית יותר תשווה בין בסיס הפירמידה של הממשלה - גודל הקואליציה שעליה היא נשענת - לבין ראש הפירמידה, שהוא מספר חברי הממשלה. בבדיקה כזאת ניתן לראות כי הממשלה ה־35, ממשלת נתניהו־גנץ, הייתה עד כה המנופחת ביותר בתולדות המדינה עם יחס של 4.66 שרים לכל עשרה חבריי קואליציה. הממשלה הנוכחית, שתמנה על פי ההודעה העדכנית של נתניהו 30 שרים, תשווה אליה כעת ואף תעקוף אותה במעט, עם נתון של 4.69. גם הממשלה היוצאת של בנט ולפיד הציגה נתון גבוה מאוד במדד הזה עם יחס של 4.4 ביום ההשבעה (בהמשך נוסף לה שר נוסף).

ואיך נראה הנתון הזה בממשלות ישנות יותר? הממוצע מאז קום המדינה עומד על יחס של 2.7 שרים בלבד לעשרה חברי קואליציה. כלומר, בעבר הממשלות היו צנועות בהרבה. יחד עם זאת, קו המגמה מראה בבירור שככל שהמדינה התבגרה כך הממשלות התנפחו. אם נתחיל את הספירה שלנו רק משנות האלפיים, (עם הקמת הממשלה ה-29 ב-2001), נראה שהיחס הזה כבר עולה ל-3.8. כלומר, גבוה מהממוצע בעשורים הראשונים, אך עדיין נמוך מהמציאות שמתקבעת כעת.

אחוז השרות: נסיגה לעומת העבר

הממשלה היוצאת קבעה שיא במספר השרות בממשלה וגם בשיעור הנשים מבין חברי הממשלה. תשע שרות היוו כשליש מהממשלה, לאחר שבממשלה שקדמה לה כיהנו שמונה שרות שהיוו כרבע מהממשלה (גם שיא, נכון לאותה עת). מהבחינה הזאת הממשלה החדשה תציג נסיגה משמעותית לאחור.  חמש השרות שיכהנו בממשלה ה־37 צפויות להוות 17.2% מסך השרים בממשלה. הנתון הזה דומה לשתי הממשלות הקודמות של נתניהו מ־2013 (הממשלה ה־33), ומ־2015 (הממשלה ה־34). 

מה שכן אפשר לומר הוא ששיעור גבוה של נשים בממשלה הוא התפתחות חדשה יחסית. בשנותיה הראשונות של ישראל הייתה רק שרה אחת, גולדה מאיר, והיו גם ממשלות שביום השבעתן לא כללו אף אישה. גם אם מגבילים את הממוצע לשני העשורים האחרונים ניתן לראות כי הוא עומד על 4.3 שרות, שהיוו כ-16% מהממשלה. 

יציבות (1): צרה או רחבה?

יש נתונים שבהם הממשלה הנכנסת מציגה שיפור לעומת זאת שהיא מחליפה. אלה קשורים בעיקר ליכולת השרידות הפוטנציאלית שלה. אם ממשלת בנט-לפיד התבססה על 61 ח"כים בלבד (ובמעמד השבעתה בכנסת זכתה תמיכה של 60 ח"כים בלבד), הממשלה הנוכחית תתבסס כידוע כל 64 ח"כים. אם משווים לעבר, כולל הרחוק, הרי שעדיין מדובר בממשלה צרה יחסית. למעשה, רק תשע קואליציות בתולדות ישראל התחילו את דרכן עם פחות חברי כנסת (זו הקואליציה הראשונה שמתחילה עם 64), והממוצע לאורכה של המדינה עומד על 73.5 חברים. אם נצמצם את ההשוואה לשני העשורים האחרונים הממוצע יורד ל-68.2 חברים - עדיין גבוה יותר מהקואליציה הנוכחית. מצד שני, באופן שהוא אולי מנוגד מעט לאינטואיציה, בדיקה שערכנו בעבר, ולא כללה את ממשלת ה-61 היוצאת, הראתה שממשלות צרות בנות 61 מנדטים שרדו כמעט שנה יותר מהממשלה הממוצעת. מצד שלישי, כמו שכבר אמרנו, עדיין לא הייתה לנו ממשלה שהושבעה עם בסיס של בדיוק 64 ח"כים, אז נצטרך להמתין ולראות מה יהיה אפשר ללמוד מהדוגמה הזאת.

 

מעבר לשאלה על כמות הח"כים, היציבות אמורה להיות מושפעת גם ממספר הסיעות. הממשלה היוצאת לא רק נשענה על מעט ח"כים אלא מנתה לא פחות משמונה מפלגות שונות (שאף הגיעו באופן חריג משני קצוות הקשת הפוליטית). הממשלה הנכנסת תתבסס על שש סיעות בלבד (הליכוד, ש"ס, יהדות התורה, הציונות הדתית, עוצמה יהודית ונעם), בדיוק כמו הממשלה הממוצעת מאז קום המדינה (גם אם מגבילים את הממוצע לשני העשורים האחרונים הוא נותר דומה ועומד על 5.8).

יציבות (2): הנתח של מפלגת השלטון

הנה עוד מדד שבו הממשלה הנכנסת תציג שיפור. הממשלה הקודמת הציגה נתון תקדימי לפיו לאורך רוב חייה מפלגת השלטון היוותה רק 9.8% מהקואליציה (בחודשיה האחרונים, כשלפיד החליף את בנט בראשות הממשלה, הנתח של מפלגת השלטון עלה ל-27.9%). בממשלה ה-37 המספרים ייראו כמובן אחרת לגמרי, ומפלגת השלטון, הליכוד, תהווה בדיוק 50% מהקואליציה. אבל לא מדובר בשיפור רק לעומת הממשלה הקודמת, אלא גם בשיא עבור נתניהו, שבחמש הממשלות הקודמות שהקים הליכוד היווה תמיד פחות מחצי מהקואליציה.

ואיך נראה הממוצע הכללי מאז קום המדינה? הוא כמובן היה גבוה יותר - עמד על נתח של 55.6% למפלגת השלטון - מכיוון שבעבר מפלגות השלטון היו גדולות יותר. השיא נרשם בממשלת רבין הראשונה, אז המערך היוותה 88.5% מהקואליציה. בעשורים האחרונים מפלגות השלטון הפכו קטנות יותר והממוצע בשני העשורים האחרונים (כולל הקואליציה החדשה) עומד על 40.7%.

יציבות (3): כמה זמן מחזיקה ממשלה של נתניהו?

אם יש משהו שמאפיין מבחינה פוליטית את השנים האחרונות אין ספק שמדובר בחוסר יציבות. האם בשנים הקרובות נחווה יציבות גדולה יותר? אנחנו כמובן לא יכולים להתנבא, אבל אפשר לעשות סדר במה שקרה עד כה. 36 הממשלות שכיהנו כאן עד היום שרדו בממוצע קצת פחות מ-749 ימים, כלומר, כשנתיים ושלושה שבועות לממשלה. עם זאת, מדובר בנתון שהוא מעט מטעה מכיוון שבעיקר בעבר הרחוק יחסית בהרבה מקרים ממשלה התחלפה תוך כדי כהונת הכנסת, בלי להכניס את המדינה לסחרור ולמערכת בחירות נוספת (וממשלות כאלה לא יכולות להגיע למשך כהונה של ארבע שנים). אם ניקח רק ממשלות שהושבעו בתחילת הכנסת (נספור את הממשלות ה-21 וה-22, הן ממשלות הרוטציה, כממשלה אחת), הממוצע יגדל למעט יותר מ-979 ימים, כ-שנתיים ושמונה חודשים. עדיין לא מרשים במיוחד. במקרה הזה, שוב אולי מעט בניגוד לאינטואיציה, דווקא היצמדות לעשורים האחרונים משפרת את המצב. אם בודקים רק את הממשלות שכיהנו כאן מאז 2003, הממוצע עולה ל-1,035 ימים.

 

ערכנו גם בדיקה אחרת, נקודתית יותר: כמה זמן שורדות בממוצע ממשלות נתניהו? שהרי יש לנו כבר חמש כאלה מאחורינו. ובכן, הממשלות הקודמות שלו החזיקו בממוצע 1,114 ימים, שהם שלוש שנים ומעט פחות משלושה שבועות. קצת יותר מרשים, אבל גם פה יש עיוות (שלא קיבל התייחסות בחישובים הקודמים): הממשלה ה-34 החזיקה כשנה כממשלת מעבר בגלל המשבר הפוליטי, וההליכה הרציפה לבחירות, ולא העידה על חוזקו הפוליטי של נתניהו. אם "נקצר" את משך כהונתה של הממשלה ה-34, ונוריד את הימים שחלפו מהיום בו נתניהו פיזר את הכנסת ה-21 ועד להקמת הממשלה ה-35 (מדובר בפרק זמן של כמעט שנה), אז הממוצע יורד ל-1,043 ימים, כלומר שנתיים ומעט יותר מעשרה חודשים.

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן