גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוויכוח על המטרו: האם בעלי הנכסים באזור התחנות נהנים מעליית שווי?

דוח חדש שהוגש לבית המשפט מטעם התאחדות קבלני הארץ המתנגדת לחוק המטרו, קובע כי בניגוד להנחה הראשונית, זכויות הבנייה המוגדלות באזורי התחנות המתכננות של הפרויקט לא העלו עדיין את שווי הנכסים ● האם השוק לא מאמין שהפרויקט ייצא בסופו של דבר לפועל?

מרכז תפעול הקו האדום של המטרו העתידי / צילום: שלומי יוסף
מרכז תפעול הקו האדום של המטרו העתידי / צילום: שלומי יוסף

מתי, אם בכלל, יתחילו העבודות על פרויקט המטרו? בעוד ממשלת השינוי דחפה לכיוון, שרת התחבורה החדשה־ישנה מירי רגב הבהירה בשבוע שעבר כי היא מתנגדת להמשך קידום הפרויקט ואף תביא אותו לבחינה מחדש, ואילו שר האוצר בצלאל סמוטריץ' נחוש להעביר את חוק המטרו בהקדם.

כל מה שלא ידעתם על מיסוי דירה להשקעה | מדריך גלובס
מה גובה היטל ההשבחה שישלמו היזמים על פינוי ובינוי בציר המטרו?

בינתיים, דוח חדש שהוזמן על ידי שורה של עותרים לביטול "חוק המטרו" בראשות התאחדות הקבלנים, מראה כי גם השוק עדיין לא מאמין בפרויקט התשתיות הגדול. הדוח, שחובר על ידי משרד השמאים קמיל טרשנסקי רפאל, מעלה ספקות לגבי התועלת הנדל"נית שתופק מתמ"א 70, שאמורה להגדיל את נפח הבנייה לאורך צירי המטרו. מהדוח עולה בין היתר כי מחירי הנדל"ן, בסמוך לתחנות המתוכננות של המטרו, שהיו אמורים לעלות לאור הפוטנציאל הכלכלי הרב שמתכנני המטרו ביקשו להעניק להם - לא עלו.

הדוח אומנם הוצג מטעם העותרים, אולם הוא מבוסס על עסקאות אמת שבוצעו בחודשים האחרונים בנכסים באזור המיועד של המטרו ולא על ספקולציות. אחרים הזהירו שבמקרים רבים המטרו לא ישביח, אלא יוריד את שווי הנכסים, או שיותיר אותם כפי שהם.

סעיף 19 בחוק הרכבת התחתית קובע הטלת מס שהכנסותיו ישמשו למימון בניית קווי המטרו העתידיים. במסגרת אותו סעיף נקבע כי היטל השבחה שיחול על בעלי הנכסים הנמצאים בקרבת התחנות המתכננות של המטרו יהיה בגובה 40% מההשבחה שיועבר לעירייה, ובנוסף יוטל עליהם מס של 35% נוספים, שישולמו למדינה.

הרעיון מאחורי הסעיף היה שאזורים הסובבים את תחנות המטרו יזכו בתוספות של עשרות ואף מאות אחוזי בנייה, מה שיעלה מאוד את שוויים, ויאפשר את גביית המסים בשיעור החריג של 75% מההשבחה. התוכנית שאמורה להביא להשבחה של הנכסים הללו היא תמ"א 70, שכרגע נמצאת בדיונים פנימיים בוועדות המחוזיות לתכנון ולבנייה, שאמורות להגיש עליה את הערותיהן.

תוכניות מתאר עם יותר זכויות בנייה

מהדוח עולה לדוגמה, כי תוכנית המתאר של העיר תל אביב (תא/ 5000) וכן תוכניות עירוניות אחרות, מציעות כבר היום יותר זכויות בנייה מאשר תמ"א 70. לגבי חלקים ממתחם חוף התכלת שנמצא מערבית לכביש החוף ודרומית לאזור התעשייה הרצליה פיתוח, הדוח קובע כי תמ"א 70 לא רק שאינה משביחה, אלא ממש פוגעת בזכויות הבנייה של תוכניות המתחם, משום שתמ"א 70 תאלץ את היזמים להמיר כ־20% משטחי המגורים בתוכנית לשטחי תעסוקה.

לפני כשנה אושרה תוכנית לאזור משולש הבורסה ברמת גן, שגם נכלל במפות של תמ"א 70 באזורי ההשפעה של המטרו, בהיותו סמוך לתחנה המיועדת במפגש הרחובות נמיר־פנקס בתל אביב - כלומר בטבעת השנייה מהתחנה.

מהנתונים עולה כי הזכויות המאושרות בטרם אישור תמ"א 70, היו גבוהות יותר: הזכויות הגיעו ליחס רח"ק (רצפה חלקי קרקע) 17, יחס שגבוה פי יותר משלושה מממוצע הרח"ק שנקבע בתמ"א.

מפת קווי המטרו המתוכננים

תוכנית "מתחם בית הבד" בהוד השרון מדברת על מתחם להקמת מבנה בעירוב שימושים הכולל מגורים, מסחר ומשרדים בדרך רמתיים פינת סמטת בית הבד. ושוב - גם בתוכנית זו נקבעו זכויות בנייה גדולות מזכויות הבנייה שמקנה תמ"א 70.

"מהאמור לעיל, עולה כי במקרקעין רבים המצויים במתחם ההשפעה של תמ"א 70 מאושרת מסגרת תכנונית והיקף זכויות השווה / גבוה להוראות התמ"א זמן רב לפני ההחלטה על ביצועו של מיזם המטרו, לרבות באמצעות חוק המטרו וכתיבת תמ"א 70, ולכן הליך תכנונן נמצא ללא קשר ישיר לתמ"א והזכויות מכוחן אינן משקפות את הוראותיה", מסכמים כותבי הדוח.

כשמדובר במיסוי הגבוה שיוטל על בעלי נכסים באזורים המסומנים כאזורי השפעה של המטרו, הם מציינים, כי "המסגרת התכנונית שהותוותה על ידי התוכניות הכוללניות / מתאריות ותמומש על ידי תוכניות מפורטות בעתיד הקרוב, תמוסה בהיטל השבחה ומס השבחת מטרו בשיער כולל של 75% החל מהמ"ר הראשון הנוסף, אף על פי שאין קשר ישיר בין היקף הזכויות המאושר לבין הוראות תמ"א 70 , ואף שאין בפועל העצמת זכויות בהתאם להוראות תמ"א 70 , שלא לומר לעיתים אף קיימת פגיעה תכנונית, כך שלא קיים בפועל פיצוי על המס המוגדל שנקבע בחוק המטרו אלא נקבע מיסוי מוגדל על זכויות קיימות".

בעלי הנכסים כבר מתמחרים את השינוי?

וכאן מגיע חלק אחר של העבודה, שהוא קריטי להבנת מידת האמון ששוק הנדל"ן רוכש לפרויקט המטרו. בתמ"א 70 נקבע, כי החל מה־1 בינואר 2023 תוכניות שיופקדו במתחמי ההשפעה של תמ"א 70 יוכרו כתוכניות משביחות ולכן יהיו כפופות לחוק המטרו המטיל סה"כ 75% מס על ההשבחה.

לטענת כותבי הדוח, התאריך נקבע לאור הסברה כי בעלי זכויות במקרקעין המצויים במתחמי ההשפעה מכלילים בשווי הנכסים שלהם את העובדה כי קו המטרו יעבור בסמוך לנכסים בעתיד. אם סברה זו נכונה - כבר עכשיו היינו צריכים להבחין בעליות מחירים של נכסים שנמצאים בתחומי ההשפעה של המטרו.

על מנת לבחון את הדברים, הם דגמו עסקאות על דירות חדשות שבוצעו בתחום ההשפעה של המטרו בסמוך לארבע תחנות ייעודיות, לעומת דירות שנמצאות בסמיכות, אך לא בתחום ההשפעה.

הממצאים הראו כי המחיר הממוצע לדירות חדשות שנמצאות בסמיכות לתחנת נמיר־פנקס הגיע ל־68,911 שקל למ"ר, בעוד שהמחיר הממוצע לדירות חדשות בסביבה שלא בסמיכות לתחנה הגיעו למחיר ממוצע של 69,500 שקל למ"ר.

הציפיות לעליות מחירים לא התגשמו במציאות

דירות חדשות שסובבות את תחנות המטרו של "כיכר מגן דוד" ו"כיכר הבימה" הגיעו למחיר ממוצע של 63,438 שקל למ"ר, בעוד דירות בסביבה שאינן במרחב ההשפעה עלו בממוצע 62,170 שקל למ"ר, ובמילים אחרות - אומנם המחיר הממוצע יותר גבוה, אך לא בצורה משמעותית.

תחנה אחרת שנבדקה הייתה "כפר גנים" הסמוכה לשכונת כפר גנים ג' בפתח תקווה. כאן הוברר, כי בעוד דירות חדשות שנמצאות במתחם ההשפעה הגיעו למחיר ממוצע של 27,144 שקל למ"ר, דירות מרוחקות יותר היו רק מעט יקרות יותר והגיעו למחיר של 27,255 שקל למ"ר.

כלומר שוק הנדל"ן עדיין לא מתייחס למטרו, ואם היו הערכות שמחירי נכסים שליד התחנות יעלו - הן לא התגשמו במציאות. יזמים אולי משתמשים במטרו כאמצעי שיווק, אבל לא מעלים בגללו את המחירים.

"מסד הנתונים הנ"ל הובא מדירות חדשות, בשלושה מוקדים שונים, אשר אינן מגלמות נכון למועד הקובע זכויות בנייה נוספות, ולכן אנו סבורים כי משקפות באופן מיטבי וככל הניתן, את השאלה, באם עלו שוויים של מקרקעין רק לאור פרסום תשריטי תמ"א 70 הכוללים את מתחמי ההשפעה ו/או באם הקונה הסביר / בעלי זכויות במקרקעין מגלמים את האפשרות שייתכן ובעתיד תעבור רכבת המטרו - על מחירי הדיור. מהנתונים הנ"ל עולה כי התשובה לכך שלילית, מחירי הדיור הן במתחמי ההשפעה והן מחוצה להם הינם ללא פערים מהותיים", מסכמים כותבי הדוח.

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים