גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשקיעים מאבדים עניין ברכב האוטונומי? מובילאיי מציגה מפת דרכים חדשה ליעד

בשנה החולפת היקף הגיוסים בענף האוטו־טק הישראלי צנח באופן דרמטי ● ברקע זה, יו"ר מובילאיי אמנון שעשוע הציג השבוע פריצות דרך משמעותיות בתחום ● וגם: האם מובילאיי בדרך לרכוש חברות אוטו־טק ישראליות?

אמנון שעשוע ומנכ''ל אינטל פט גלסינגר בפתיחת המסחר בניו יורק, אוקטובר 2022
אמנון שעשוע ומנכ''ל אינטל פט גלסינגר בפתיחת המסחר בניו יורק, אוקטובר 2022

הרכב האוטונומי ירד בשנתיים האחרונות מסדר היום הציבורי בישראל, ונדמה שגם המשקיעים התחילו לאבד בו עניין. אם בשנים 2018 ו־2019 הסתכמו הגיוסים בענף האוטו־טק הישראלי ביותר משני מיליארד דולר, ב־2022 הם דעכו לכדי זרזיף עם פחות מ־150 מיליון דולר במצטבר (לא כולל את הנפקת מובילאיי). 

ויתרו על האפשרות שמס הקנייה יוקפא: יבואני הרכב העלו את מחירי החשמליות 
הדור החדש של הריינג'רובר ספורט: המחיר מתחיל ב-758 אלף שקל, ומה עם זמן האספקה? 

אבל בשקט, מאחורי הקלעים, ישראל היא עדיין שחקנית עולמית מובילה בתחום. חברות מקומיות שצברו קופת מזומנים סבירה, מחזיקות במוצרים ריאליים ובמודל עסקי ממשי, זוכות כיום לחוזים מכובדים מענקי תעשיית הרכב, ובתערוכת הטכנולוגיה השנתית CES, שנפתחה בשבוע שעבר בלאס וגאס, ניתן היה ללמוד שהן לא קופאות על השמרים.

ארוכה הדרך למכונית ללא נהג

במרכז העניין של ענף האוטו־טק בתערוכה ניצבה מובילאיי, שההנפקה המוצלחת שביצעה בעיצומו של משבר הייתה אחת מנקודות האור הגדולות של 2022 עבור שוק ההון בכללותו. נזכיר שהחברה, שהונפקה לפי כ־16 מיליארד דולר, נסחרת כיום לפי שווי של כ־25 מיליארד דולר, ואם להסתמך על דבריו של יו"ר החברה, פרופסור אמנון שעשוע, היא עשויה לבצע הצפת ערך משמעותית בעתיד.

מובילאיי מחזיקה כיום בכ־80% מהשוק העולמי למערכות סיוע אקטיביות לנהיגה (בלימה אוטומטית, בקרת שיוט חכמה, בקרת היגוי וכדומה - מה שמכונה ADAS). בחברה צופים הכנסות של 17 מיליארד דולר מהתחום הזה עד סוף העשור, והודיעה על כך שב־2022 זכתה במאות חוזים חדשים להתקנת מערכות כאלה בדגמי רכב עתידיים.

אבל קברניטי מובילאיי יודעים היטב שכדי להצדיק מכפילי רווח רציניים ו"שווי חלום" בנאסד"ק, צריך "למכור" למשקיעים תוכניות עתידיות שייצרו מקורות הכנסה חדשים. כאלה היו לא מעט במצגת של שעשוע, שהתמקדה בעיקר באסטרטגיה.

יו"ר מובילאיי פתח את דבריו במה שהוא מכנה "המטוטלת של דעת הקהל" ביחס לרכב האוטונומי. אותה "מטוטלת" נעה בארבע השנים האחרונות בין התלהבות וציפיות לרכב אוטונומי "מעבר לפינה", לבין איבוד העניין הציבורי בחזון האוטונומי.

 

על פי מפת הדרכים שהציגה מובילאיי בתערוכה, השלב הבא בדרך לאוטונומיה של הרכב הפרטי יכלול מערכות שמאפשרות "נהיגה בלי ידיים, אבל עם עיניים על הכביש", כהגדרת שעשוע. ובמילים אחרות, מערכות שיכולות להוריד מהנהג את רוב מטלות הנהיגה הפיזיות, אבל עדיין דורשות ממנו להשגיח ולהתערב במידת הצורך בסיוע מערכות לניטור הנהג שנמצאות בתוך הרכב.

עוד הוסיף שעשוע כי את היכולות הללו יכולה לספק כבר כיום מערכת ה־SuperVision של מובילאיי, על בסיס 11 מצלמות היקפיות. המערכת כבר נכנסת לכלי רכב חשמליים של קבוצת GEELY, ונחתמו חוזים לאספקתה עד 2026 לתשעה דגמי רכב עתידיים של שישה מותגי רכב נוספים בעולם. לדבריו, אלה מערכות שהרווח ליחידה עליהן גבוה משמעותית מהרווח על מערכות ADAS פשוטות.

השלב הבא, שיחל בתוך כשלוש שנים, יכלול גרסאות משודרגות של אותה מערכת בתוספת של חיישני הדמיה על בסיס רדאר ולייזר, לצד תוכנה וחומרת עיבוד משודרגת, מיפוי מתקדם וכדומה, שיאפשרו נהיגה "בלי ידיים ההגה ובלי עיניים על הכביש". את מכלולי הרדאר והלייזר מפתחת כיום החברה באופן עצמאי.

במובילאיי מכנים את מערכת הדור הבא "נהג פרטי" (SCHAUFFEUR), בעלת רמת אמינות גבוהה ושיעור טעויות נמוך מאלה של נהגים. היתרון השיווקי שלהן יהיה היכולת להציע לנהגים "זמן פנוי" ברכב מבלי להיות מוטרדים בנהיגה. זה יקרה לקראת 2026.

השלב הסופי יהיה יכולת נהיגה ללא נוכחות נהג ברכב, אם כי יידרש שימוש בטכנולוגיה לשליטה מרחוק.

הציפיות מהמוניות האוטונומיות פוחתות

ומה לגבי ההבטחה הגדולה ל"מוניות אוטונומיות" (ROBOTAXI), שיוכלו להסיע נוסעים מסחרית ללא נהג? רק לפני שלוש שנים הציגה החברה את המוניות הרובוטיות בתור "ההבטחה הגדולה הבאה". חברת האם של מובילאיי, אינטל, גם רכשה את MOOVIT תמורת כמיליארד דולר במטרה "להציע שירותים חכמים של תחבורה שיתופית".

אבל מהמצגת בתערוכה קיבלנו את הרושם שהגישה הנוכחית של שעשוע ביחס לתחום הזה היא הרבה יותר צוננת ומפוכחת, כראוי לחברה בורסאית שנמדדת על פי רווחיה. לדבריו, "האתגר כיום במוניות אוטונומיות הוא לא הטכנולוגיה אלא בניית עסק רווחי, שלא יגרום להפסד".

שעשוע אמר שלמובילאיי אין כוונות להפוך לספקית שירותי תחבורה, אלא רק לעבוד בשותפות עם יצרנים של פלטפורמות ושאטלים למוניות אוטונומיות, כמו גם עם מפעילי קצה שאמורים ליצור את הביקוש לפלטפורמות האלה. במובילאיי צופים שחוזים בתחום המוניות האוטונומיות ייצרו לה הכנסות של כ־3.5 מיליארד דולר בין 2025 ל־2028 - וזה סכום צנוע יחסית.

חברות האוטו־טק הישראליות על הכוונת?

כאמור, מובילאיי מפתחת באופן עצמאי גם חיישני לייזר ורדאר לרכב ברמות אוטונומיות גובות, ואבות טיפוס שלהם הוצגו בתערוכה. אך יעבור עוד זמן עד שהמוצרים הללו יבשילו לייצור המוני - בסביבות שנה־שנתיים ליחידת הלייזר ושלוש־ארבע שנים לצ'יפ הרדאר - ובכל מקרה אלה עשויים להיות רכיבי HIGH END יקרים.

מה שמוביל אותנו לעוד שתי נציגות מכובדות של ענף האוטו־טק הישראלי בנאסד"ק, INNOVIZ ו־AEBE, ששתיהן הציגו ב־CES פריצות דרך משמעותיות ועולמיות בתחומן.

INNOVIZ הציגה יחידת ליידאר סיבובית שיכולה לסרוק את סביבת הרכב ב־360 מעלות לטווח של עד 300 מ'. הפתרון שלה יהיה קומפקטי וזול בסדרי גודל רבים מפתרונות 360 מעלות שקיימים כיום בשוק, ויש לה כבר בסיס לקוחות מכובד בתעשיית הרכב העולמי, כולל הסמכה כספקית ישירה לקבוצת פולקסווגן.

גם ARBE הציגה בתערוכה רדאר מתקדם שמזהה את סביבת הרכב בארבעה ממדים וב־360 מעלות - אחד הפתרונות הראשונים מסוגו. גם לחברה יש בסיס לקוחות באסיה.

לשתי החברות הללו יש עוד משהו במשותף מלבד היותן ישראליות ויכולתן להציע פתרונות מידיים שמקדימים את השוק העולמי - שתיהן נסחרות כיום בנזיד עדשים אחרי ירידות חדות מאז הנפקתן. ARBE נסחרת לפי שווי של כ־221 מיליון דולר ו־INNOVIZ לפי שווי של כ־560 מיליון דולר.

האם מובילאיי תבצע "קיצור דרך" ליעדים שהציגה באמצעות מיזוג ורכישה של חברות ישראליות במחירי מציאה? זה יהיה כרוך מצד החברה בוויתור על לא מעט אגו, אבל לא היינו פוסלים אפשרות כזו על הסף. 

עוד כתבות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל