גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלוש שנים עבור מרפסת: מה עברו תושבי בניין בצפון ת"א כדי לזכות בתוספת של 12 מ"ר

דיירי בניין בורלא 28 בת"א ביקשו תוספת מרפסת עוד בשנת 2020 • רק אחרי ערר, עתירה מינהלית ושני דיונים בוועדת הערר, הם יוכלו סוף-סוף להתקדם לשלב הבנייה • "במדינות מתוקנות מקימים בזמן הזה שכונות שלמות"

הבניין ברחוב יהודה בורלא 28 בתל אביב / צילום: רונית גולדנברג
הבניין ברחוב יהודה בורלא 28 בתל אביב / צילום: רונית גולדנברג

שלוש שנים שממתינים דיירי בניין בורלא 28 בתל אביב לאישור בקשתם לתוספת מרפסת בבתיהם. בתקופה זו עברו דרך חתחתים שממחישה היטב עד כמה בעייתית הצורה שבה מתנהל כיום עולם התכנון והרישוי הישראלי.

היו"רית החדשה של השמאים: "אולי עליות המחירים ייעצרו, אבל מהר מאוד השוק יתקן את עצמו" | ראיון
התוכנית של השרה רגב נחשפת: "לסלול כבישים של 5־6 נתיבים, כמו בדובאי"

היתר בנייה עבור תוספת לבניין קיים מתקבל, לרוב, בתוך כמה חודשים. ב־2017 חתם שר האוצר דאז, משה כחלון, על תקנות שאמורות היו לקצר את התהליך וקבעו כי משך הזמן עד לקבלת היתר לתוספת בנייה, מרגע קליטת הבקשה בוועדה המקומית, יהיה 45 ימים בלבד. אלא שבפועל, במקרים רבים, הבקשה פשוט מועברת בחזרה לתחילת "תור" הבקשות, כך שברשויות העמוסות חולפים חודשים רבים עד קבלת ההיתר, והרבה יותר מאותם 45 ימים. כך או כך, הליך קבלת היתר לתוספת מרפסת שנמשך שלוש שנים נחשב חריג מאוד גם במחוזותינו.

הפרשה החלה בראשית שנת 2020, על רקע התפרצות הקורונה, אז הגישו דיירי הבניין בצפון הישן של תל אביב בקשה להקמת מרפסות בדירותיהם. מדובר על בניין בן 32 דירות, שבו שתי חזיתות - האחת לרחוב בורלא עצמו והשנייה לדרך נמיר, ובשתיהן ביקשו הדיירים להוסיף מרפסות. בינואר 2021 נדחתה בקשתם על ידי ועדת המשנה של הוועדה המקומית תל אביב־יפו, מסיבות שונות, ועל כך הגישו הדיירים ערעור לוועדת הערר המחוזית, באמצעות עו"ד מורן גור.

עו''ד מורן גור / צילום: יח''צ

ועדת הערר קבעה בפברואר 2022, כפי שכבר פרסמנו כאן, כי יש לקבל את הערעור ולאפשר את הקמת המרפסות, בין היתר משום שלהשקפתה "המרפסות המבוקשות תואמות את ההנחיות המרחביות". עוד קבעה, באשר למרפסות לכיוון דרך נמיר, כי הן "מבוקשות בהקלה של שני מטרים מקו הבניין, ובשטח כפי שניתן להתיר על פי תקנות התכנון והבנייה". להבדל בין המרפסות לכיוון נמיר לבין המרפסות לכיוון בורלא ישנה חשיבות, ונרחיב על כך מייד.

הוועדה שינתה את דעתה: 4.5 מ"ר יקוזזו משטח המרפסות הפונות לנמיר

עיריית תל אביב־יפו לא ויתרה, ועתרה לבית המשפט נגד החלטת ועדת הערר. בית המשפט מצידו הורה על החזרת הדיון לאותה ועדת ערר - והדיון השני בנושא נערך לאחרונה. בדיון זה טענה הוועדה המקומית טענות דומות לאלו שהציגה מלכתחילה: בבניין המדובר ישנה בליטה, בחזית הפונה אל דרך נמיר, שנבנתה שלא לפי היתר הבנייה שניתן לבניין ב־1973 ומהווה מעין מרפסת סגורה. לדבריה, לעניין זה "יש השלכה הן לעניין שטח הגזוזטראות המוצע והן לעניין היקף ההבלטה המוצעת של הגזוזטראות". לכן, טענה, יש לכלול במסגרת הבקשה הנוכחי גם את שטח המרפסות שבוצעו בפועל בחריגה מהיתר הבנייה, בעת חישוב השטח המותר לגזוזטרה.

במילים אחרות, העירייה נעתרת לבקשה להוספת מרפסות, אך דורשת כי הוספתן תהיה בהתחשב בשטח שכבר הוסף בעבר, שלא על פי ההיתר. לגבי המרפסות לכיוון רחוב בורלא, אגב, לא נרשמה מחלוקת בדיון זה - משמע יתווספו לדירות בצד זה של הבניין מרפסות בשטח 12 מ"ר.

ועדת הערר, בראשות היו"ר עו"ד אפרת דון־יחייא סטולמן, קבעה בדיון הקודם כי "אין ממש בטענת הוועדה המקומית לפיה קיימות מרפסות סגורות שאינן בהיתר, ובולטות מעבר לקווי בניין". הפעם קבעה הוועדה קביעה שונה: "הגענו לכלל מסקנה שאכן יש לכלול במסגרת הבקשה להיתר גם את שטח המרפסת שנבנתה בעת הקמת הבניין בחריגה מהיתר הבנייה". בהתאם לכך החליטה הוועדה כי יש לקזז מ־12 המטרים הרבועים המבוקשים לכל מרפסת 4.5 מ"ר. כך, תותר בחזית לדרך נמיר מרפסת לכל דירה בשטח 7.5 מ"ר בלבד.

יש לציין כי העירייה לא הסכימה להצעה זו, שמהותה "קיזוז" 4.5 מ"ר מהגזוזטרה - אלא ביקשה כתנאי לתוספת המרפסות להרוס את אותה הבליטה המדוברת של הבניין. כאמור, ועדת הערר החליטה בכל זאת על קיזוז השטח, ללא הריסה.

עוד קבעה הוועדה כי ההיתר למרפסות לא יינתן בכל הקומות, אלא רק בקומות 1-7. היא הורתה על ביטול המרפסות המוצעות בקומת הגג, בשל חריגות בנייה שנמצאו גם שם. "יש למחוק מהבקשה את כל המרפסות בקומה השמינית המשמשות דירות אלו", נכתב בהחלטה. "באפשרות העוררים להגיש בקשה נוספת שתתייחס למרפסות אלו, ושבה תוצג הסדרת הבנייה הקיימת על הגג. בדרך זו לא תעוכב האפשרות להוציא היתר בנייה עבור המרפסות בכל יתר הקומות בבניין".

בשורה התחתונה קבעה הוועדה כי ניתן יהיה להנפיק היתר בנייה למרפסות, "בכפוף לתיקון הבקשה מושא הערר להנחת דעת מהנדס הוועדה המקומית". המשמעות היא כי הסיפור, ככל הנראה, לא יתעכב עוד, וכי בקרוב יוכלו הדיירים לקבל את היתר הבנייה המיוחל, כשלוש שנים לאחר שהחלו בהליך.

"לא ייתכן שבעלי דירות ממתינים זמן כה רב"

עו"ד מורן גור, שייצג כאמור את בעלי הדירות בשני הדיונים בוועדת הערר, אמר: "החלטת הוועדה ב'גלגולה' השני היא החלטה נכונה וצודקת. בניגוד לגישת הוועדה המקומית, קיבל הרכב ועדת הערר פה אחד את הטענה שלא ניתן למנוע תוספת מרפסות, וכי נכון לאשרן.

"עם זאת, לא ייתכן שבמדינת ישראל, בשנת 2023, ממתינים בעלי דירות זמן כה רב לאישור תוספת לבניין, שעה שבמדינות מתוקנות בתקופה זו מקימים שכונות שלמות. יעילות ומהירות חייבים להיות נר לרגלי הוועדות המקומיות, ואנו מקווים שהחלטה זו - לצד שורה ארוכה של פסקי דין שנפסקו לאחרונה - תשנה בהקדם מדיניות גרירת הרגליים ותחסוך בירוקרטיה מיותרת".

נזכיר כי לאחר החלטת ועדת הערר הקודמת טען עו"ד גור כי לאישור הקמת המרפסות, ספציפית על דרך נמיר, עשויה להיות השפעה רוחבית, שרלוונטית גם כעת - על אף צמצום שטח המרפסות: "כל הבניינים באזור זה של שכונת ל' - כ־40 בניינים - יוכלו כעת לממש מרפסות בחזית לדרך נמיר", אמר אז, "שכן עד היום לא אושרו מרפסות באזור זה בשל מגבלת קווי הבניין".

מעיריית תל אביב־יפו נמסר בעקבות ההחלטה האחרונה בערר: "החלטת וועדת הערר התקבלה ונבחנת בימים אלו. נציין, כי חלק מטענות הוועדה המקומית התקבלו על ידי ועדת הערר".

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו לא לעצור את הנפט לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמשכות העליות בוול סטריט; נעילה ירוקה באירופה

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה