גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אירופה מתחמשת, והתעשיות הביטחוניות בישראל נהנות ממבול של עסקאות ענק

בשנה שחלפה מאז פלשה רוסיה לאוקראינה מדינות אירופה הבינו שהגיע הזמן להפסיק להזניח את תקציבי הביטחון ● ישראל, יצואנית נשק מהגדולות בעולם, והתעשייה הביטחונית כולה, מרוויחות ממסע הרכישות האירופי ● וגם: איך ברית רוסיה־איראן מקרבת את סעודיה לישראל

קלע דוד, הפך למוצר נחשק באירופה / צילום: דוברות רפאל
קלע דוד, הפך למוצר נחשק באירופה / צילום: דוברות רפאל

ביום שלישי השבוע הגיעה אליי הודעת דוברות על דברי שר החוץ אלי כהן בוועידת הנשיאים: "הייתי בקייב בשבוע שעבר. עדכנתי את הנשיא זלנסקי שישראל תתמוך השבוע בהחלטה באו"ם. (על גינוי רוסיה, ד"ז)… נסייע לאוקראינה במערכות הגנה מפני טילים שיש ברשותנו". האומנם מדובר בשינוי דרמטי במדיניות הישראלית? שיחה עם השר כהן הבהירה כי היה מדובר בטעות בניסוח ההודעה והוא מיהר להדגיש שאמר "מערכות התרעה". הרגישות הזו מעידה על הדילמה הישראלית בהתייחסות למלחמה, שבינתיים מסתכמת בישיבה על הגדר עם הטיה מסוימת לטובת אוקראינה.

הסכם צה"ל והאוצר: השכר בקבע יעלה, השירות יקוצר ומה יקרה לפנסיות? | בלעדי
"זמן של שינוי רדיקלי בלתי הפיך": פוטין מעניק גט מתלהם למערב | פרשנות

האינטרס הישראלי המובהק הוא לא להתעמת עם רוסיה בשל עומק אחיזתה בסוריה, ויכולתה להביא להגבלה, ולו חלקית, בפעילות צה"ל שם נגד איראן ושלוחיה. לכן סירבה ישראל לספק את אחד מהצרכים הכי חיוניים של אוקראינה, מערכות הגנה מפני טילים - גם לא להגנה על מוסדות אזרחיים ותשתיות. נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, הזכיר מפורשות את מערכת "קלע דוד" של רפאל להגנה מפני טילים בנאום בוועידת מינכן: "אין לנו אלטרנטיבה מלבד להביס את גוליית… להיות דוד זה להחזיק בקלע כדי לנצח. עדיין אין לנו את 'קלע דוד' מישראל, אבל אני מאמין שזה עניין זמני בלבד".

מה שמשנה את המשוואה הוא הקשר המתהדק בין רוסיה לאיראן, המספקת למוסקבה מערכות נשק (עולם שהתהפך) ובעיקר כטב"מים לתקיפה מרחוק. במקביל, רוסיה מחריפה את התבטאויותיה נגד ישראל לאחר תקיפות בסוריה, כפי שקרה בימים האחרונים. רוסיה מסייעת לאיראן לבלום את החרפת העיצומים נגדה במועצת הביטחון של האו"ם ומוכרת לה בחזרה מערכות נשק מתקדמות, לרבות מערכות נגד תקיפות אוויריות. ולמרות הדברים הללו, בטווח הקרוב לא צפוי שינוי מדיניות דרמטי. גורם ישראלי בכיר אומר לנו כי ההחרפה מול איראן, לא מאפשרת בשלב הזה סיכון בהתנגדות רוסית ממשית לפעילות הישראלית.

איראן מתחזקת? סעודיה מתקרבת למערב

אבל להתקרבות בין רוסיה לאיראן יש השלכות פרט להתקדמות טהרן לעבר פצצה גרעינית: התחזקות האינטרס הסעודי להתקרבות לישראל, ולארצות־הברית. אומנם הפתיחות הסעודית החדשה לקשר כלכלי עם חברות ישראליות, שדווחה לפני כמה חודשים בגלובס, עדיין לא מיתרגמת לצעדים מדיניים בשטח, אבל התחום הביטחוני מביא תוצאות.

בחודשים האחרונים המגעים בין ישראל לסעודיה בקשר לאיום האיראני המתגבר, עלו מדרגה ויש להם גם נופך מדיני. לשיחות הביטחוניות שותפות מדינות נוספות כמו ארה"ב, ולפי פרסומים גם איחוד האמירויות, בחריין, מצרים ועוד. הברית האיראנית-רוסית היא הבסיס לדיונים. הסעודים רואים את החיבור האיראני־רוסי, המסייע לאיראן להתקדם בתוכנית לפצצה גרעינית, ומחפשים את קרבתם של הגורמים היחידים שיכולים למנוע את הפצצה, ישראל וארצות־הברית יחד.

אבל בציר הדיפלומטי־מדיני, היחסים בין ישראל לסעודיה נתקלים בקשיים רבים. הראשון והעיקרי שבהם הוא היחסים בין ממשל ביידן להנהגה הסעודית ובעיקר ליורש העצר מוחמד בין סלמאן. מאז צמצמה סעודיה את תפוקת הנפט, דווקא בתקופה בה ביידן היה צריך שהיא תגביר את התפוקה (ואפילו הגיע לסעודיה לשם כך), האמריקאים איימו בהקפאת עסקאת נשק, עצרו שיחות על עסקאות נוספות, ולבד מסוגיות ביטחוניות כמעט ולא נפגשים עם סעודים. גורם ישראלי בכיר אומר לגלובס כי בשלב הזה, בירושלים לא יכולים להסתכן בשינוי מדיניות לגבי המלחמה באירופה, העשוי להוביל להתנגדות רוסית ממשית לפעילות הישראלית הביטחונית נגד איראן.

אחד מהכיוונים העשויים לסייע בפלונטר הוא הרכש הביטחוני. הסעודים מעוניינים מאוד במערכות נשק והגנה ישראליות ואמריקאיות, ולגורמים הרלוונטים בישראל כבר הגיעו פניות ספציפיות לגבי מערכות הגנה מפני תקיפות כטב"מים וטילים. סעודיה עמדה בפני מתקפות כאלה מצד החות'ים בתימן, וגם מאיראן עצמה במתקפה הגדולה ב־2019.

המלחמה באוקראינה והתעשיות הביטחוניות

ישראל היא אחת מהיצואניות הגדולות בעולם במערכות ביטחוניות. זו כנראה הסיבה שהמלחמה באוקראינה סיפקה לתעשייה הישראלית גידול במכירות וזינוק בהתעניינות במערכות שלהן. רוב מדינות אירופה, שלאורך שנים הזניחו את צבאותיהם, הגדילו מאוד את תקציבי הביטחון שלהן, הן לחידוש מלאים והן למערכות חדשות. בראשן עומדת גרמניה שהודיעה כי תקצה 2% מהתמ"ג להוצאות ביטחון ובמקביל תקים קרן של 100 מיליארד אירו לחיזוק הצבא ולסגירת פערים. רכישה אחת מהותית ומעניינת במיוחד היא זו של מערכת "חץ 3" של התעשייה האווירית, על מערכת המכ"ם המתקדמת שלה מתוצרת אלתא. המכ"ם הזה אמור להיות מוצב בכמה מדינות באירופה ולספק מטריית התרעה מפני תקיפות טילים ממזרח. מדובר בעסקה של 2 מיליארד אירו הממתינה לאישור ארה"ב, השותפה במימון הפיתוח של המערכת.

זו לא העסקה היחידה שנחתמה בסיוע המלחמה. מאלביט מדווחים על ביקוש גובר מל"טים ומערכות לוחמה אלקטרונית, תקשורת ובקרה, מערכות ארטירליה ניידות, תותחים, רקטות ומשגרי רקטות. כך שוודיה רכשה מאלביט קרונות תקשוב ניידים, בסך של 48 מיליון דולר, פינלנד סגרה עסקת רקטות של 70 מיליון דולר ורומניה קנתה מל"ט טקטי, במחיר 410 מיליון דולר.

גם ברפאל מספרים על התעניינות גוברת. תא"ל (מיל) אריאל קארו, סמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי ברפאל, אומר לגלובס כי ההתעיינות מתמקדת בהגנה האווירית (כיפת ברזל, ספיידר, קלע דוד וכו'). לצד זאת, מככבים גם טילי הספייק של רפאל נגד טנקים והם כבר בשימוש ב־39 מדינות. לאחרונה רכשה פינלנד, הגובלת ברוסיה, את המערכות הללו, בעסקה בשווי של 224 מיליון אירו (כ־238 מיליון דולר). גם יוון אישרה לאחרונה רכישת מערכות ספייק ישראליות בעסקה הצפויה להגיע ל־335 מיליון אירו (כ־356 מיליון דולר). מערכת המיגון נגד טילים לטנקים של רפאל, "מעיל רוח", נמכרת בהיקפים גוברים, ואף הוקמה לצורך שיווקה באירופה חברה בינלאומית בשם "יורו טרופי".

זו רק ההתחלה של שיתוף הפעולה הביטחוני

השבוע מתקיימות באבו דאבי שתי תערוכות בינלאומיות לטכנולוגיה צבאית ואזרחית, NAVDEX ו־IDEX והתעשייה הביטחונית הישראלית מיוצגת שם בהרכב רחב. בביתן התעשייה האווירית מוצג בין השאר, כלי שיט בלתי מאויש ומכ"ם ימי - ALPHA. כלי שפותח בשיתוף החברה הממשלתית האמירתית אדג'. בתוך קצת יותר משנה מחתימת ההסכם בין החברות, נבנה כלי השיט הזה, המיועד בעיקר למשימות סיור ושליית מוקשים. מנכ"ל התעשייה האווירית, בועז לוי, אומר לגלובס כי סביר שחיל הים של האמירויות ירכוש כמה כלי שיט כאלה. לדבריו, זו רק ההתחלה של שיתוף הפעולה בין חברות משתי המדינות.

דוגמה לכך היא העסקה שסגרה לאחרונה אלביט. תמורת 53 מיליון דולר, חיל האוויר של איחוד האמירויות רכש מהחברה הישראלית מערכות מערכות הגנה מבוססות לייזר אינפרה אדום וכן מערכות לוחמה אלקטרונית (ל"א) אוויריות עבור מטוסי תדלוק ותובלה. נשיא אלביט מערכות, בצלאל מכליס, אמר לגלובס כי איחוד האמירויות ומדינות אחרות באזור הן שווקים חדשים וחשובים עבור החברה. וכשהוא אומר "מדינות אחרות באזור", הוא מתייחס בעיקר לסעודיה, שכאמור כבר גיבשה רשימת הזמנות, ליום שאחרי הנורמליזציה.

עוד כתבות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

בורסות אירופה נפתחו בעליות קלות; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר