גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההיערכות לייבוא מקביל של טויוטה והמוניות החשמליות מסין שבדרך

"שלמה" נערכת לייבוא מקביל ושיווק כלי רכב חדשים של טויוטה ● שוק ייבוא המוניות החשמליות מסין לישראל ממשיך להתפתח ● וגם: חברת טויוטה השיקה השבוע בסין את מכונית הסדאן החשמלית הראשונה שלה, שאמורה להתחרות ישירות בטסלה 3 ● השבוע בענף הרכב, מדור חדש

חדשות ענף הרכב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
חדשות ענף הרכב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

קבוצת הרכב "שלמה" נערכת לייבוא עצמי מקביל ושיווק כלי רכב חדשים של טויוטה בחודשים הקרובים. החברה מחזיקה זה מספר חודשים ברישיון של משרד התחבורה לייבוא מקביל של מספר של מותגים. לגלובס נודע כי בשלב הראשון, שצפוי להתחיל במחצית השנייה של 2023, הייבוא צפוי להתמקד ברכבי טויוטה, בעיקר בדגם המחודש של קורולה הייבריד, שנחשב למבוקש ביותר בציי הרכב בישראל וסבל בחודשים האחרונים מקשיי אספקה. הדגם יושק בקרוב באירופה אחרי עדכון מקיף.

יבואני הרכב מדווחים על האטה במכירות וסימנים ראשונים לביטולי הזמנות | ניתוח
מגיעים לתל אביב עם רכב? תתכוננו לשלם יותר 

את הייבוא וההפצה בפועל תבצע חברת הבת של הקבוצה, "שלמה ש.י.ר", שהתמקדה בעבר בשיווק רכבי אופל. הפעילות תנוהל על ידי ענת מילוסלבסקי, שניהלה בעבר את המותג אופל ומילאה תפקידים בכירים גם בקבוצת קרסו.

טויוטה קורולה הייבריד / צילום: יח''צ

ככל הידוע, בשלב הראשון צפויה שלמה לייבא כלי רכב בעיקר עבור לקוחות הציים שלה, אולם בהמשך צפוי גם שיווק ללקוחות פרטיים. בענף מציינים כי אחד היתרונות של קבוצת שלמה בייבוא המקביל הוא קשר הזכיינות שלה לקבוצת "סיקסט" האירופית. לפיכך, הקבוצה מקבלת מרוב יצרני הרכב הגדולים בעולם הקצאות ייעודיות של מלאי ומחירים נמוכים, שאותם היא יכולה להעביר גם לסוכניה.

עם זאת, מעריכים בענף כי "שלמה" תימנע מלשווק ישירות לצרכנים את כלי הרכב שתייבא בייבוא מקביל במחירים מוזלים. זאת בשל התלות שלה, כחברה ציבורית, בשימור ערכי הגרט של כלי הרכב המשומשים שנמצאים בצי שלה, רבים מהם של טויוטה. לפיכך, מעריכים בענף כי "שלמה" תשאף לבצע את השיווק לקוחות הפרטיים בעקיפין באמצעות מערך שיווק רכבי ה"אפס קילומטר" ובאמצעות ליסינג תפעולי לפרטיים.

מהלך הייבוא המקביל של חברת שלמה מגיע על רקע "טשטוש הגבולות", שחל בשנתיים האחרונות בין יבואני הרכב לחברות הליסינג התפעולי. יבואנים רבים, שבעבר לא פעלו בשוק הליסינג לחברות, וביניהם גם "יוניון", יבואנית טויוטה, נכנסו לתחום או העמיקו בשנה החולפת את פעילות הליסינג התפעולי שלהן.

שוק הייבוא המקביל בישראל צבר בשנתיים האחרונות תאוצה וכיום רשומים במשרד התחבורה 65 יבואנים מקבילים של כלי רכב פרטיים ומסחריים, זינוק של 90% לעומת סוף סוף 2021. הם מחזיקים בכ-240 רישיונות ייבוא שאינם מוגבלים בכמות הייבוא.

מקבוצת שלמה נמסר כי "הקבוצה רוכשת מעל 20 אלף כלי רכב חדשים בשנה ומחויבת לאספקה סדירה של כל מגוון כלי הרכב ללקוחותיה. באמצעות קשריה הבין לאומיים יש לה יכולת ליצור קשר ישיר עם יצרני רכב". 

הרכב הוויאטנמי הגיע לארה"ב, ומתי לישראל?

אחרי עיכוב של כמעט רבעון, מסרה השבוע יצרנית הרכב הווייטנאמית VINFAST כ־45 מכוניות חדשות ללקוחות בארצות הברית. אלו הן המסירות הראשונות שלה מחוץ למדינה. החברה הייתה אמורה למסור כאלף מכוניות ללקוחות אמריקאים בסוף 2022 אולם חוותה מאז שורה של קשיים, ביניהם תקלות בתוכנה ובסוללות.

רכב של VINFAST / צילום: יח''צ

החברה, שבה הושקעו עד כה מעל ל־4 מיליארד דולר, אף פיטרה בתחילת השנה כמה עשרות עובדים בארה"ב ונתקלה שם ב"קבלת פנים" בעייתית, שכללה שינוי במערכת המס. בנוסף, בעקבות הורדת המחירים החדה של טסלה, כיום דגם Y הפופולרי זול משמעותית בארה"ב מהרכב המקביל של VINFAST.

קשיי הייצוא צפויים לעכב את חדירתה גם לשוק הרכב הישראלי, שבמקור הייתה אמורה להתחיל בסוף 2022. היבואנית בישראל אף שכרה מתחם שיווקי בקניון בתל אביב. אולם נכון להיום עדיין לא ידוע האם ומתי תושלם תקינה אירופית מלאה לכלי הרכב החשמליים של החברה והאם ניתן יהיה לייבא את הרכב בתקינה אמריקאית. השיווק בישראל נדחה כרגע למחצית השנייה של 2023 ללא מועד קונקרטי.

מוניות חשמליות מסין נוחתות בישראל

שוק ייבוא המוניות החשמליות מסין לישראל ממשיך להתפתח. בשלהי פברואר הודיעה יצרנית הרכב BAIC, אחת הגדולות בסין, על כוונתה לייצא לישראל את מכונית הסדאן החשמלית EU5. על פי הודעת החברה, המכונית "מיועדת בעיקר עבור שוק המוניות והזמנת הנסיעות המקוונות. החברה ביססה עבורם מנגנון של השקה, מודלים עסקיים, תמיכה פיננסית ושירות". עוד נכתב כי ההזמנה הראשונה היא בהיקף של 800 מכוניות.

רכב של היצרנית הסינית BAIC / צילום: יח''צ

החברה הודיעה בחודש שעבר על כניסה לאירופה עם רכבי בנזין, אולם עד כה לא פורסם האם יש ל־BAIC יבואן ישיר בישראל ומי היבואן. בנוסף, לא ידוע האם הושלמה תקינה אירופאית לרכב החשמלי של החברה, שעדיין לא משווק באירופה, ומתי תושלם תקינה כזו.

BAIC ניהלה בשנתיים האחרונות מגעים עם מספר גורמי ייבוא רכב בישראל וביניהם גם EV-MOTORS מנתניה, אך עדיין לא ידוע האם הבשילו לכדי זיכיון ייבוא.

זו היצרנית הסינית השנייה, שמודיעה על כוונות להיכנס לשוק המוניות ו"הנסיעות החכמות" בישראל. בסוף השנה שעברה הודיעה חברת JMC הסינית כי חתמה על הסכם זכיינות עם קבוצת קרסו.

טויוטה משיקה מתחרה ישירה בטסלה מודל 3 במחיר אגרסיבי

חברת טויוטה השיקה השבוע בסין את מכונית הסדאן החשמלית הראשונה שלה, שאמורה להתחרות ישירות בטסלה 3. המכונית, שקרויה Bz3, מיוצרת בסין על ידי חברת FAW-TOYOTA, השותפות המקומית של החברה היפנית, והיא עושה שימוש ברכיבי הנעה מתוצרת BYD הסינית, כולל מנועים וסוללות.

המחירים תחרותיים מאד וזולים אף מאלה של BYD. מחיר גרסת הבסיס עם הסוללה הקטנה יותר מתחיל בשוק הסיני כבר בכ־27 אלף דולר ומגיע עד כ־32 אלף דולר לגרסה החזקה עם הסוללה הגדולה. המכונית תימסר ללקוחות הראשונים עוד השנה, ואמורה לנחות באירופה בתחילת 2024 אם כי עדיין לא ידוע היכן תיוצר הגרסה האירופית.
תא הנוסעים של הרכב צפוי להיות מרווח מזה של טסלה 3, אולם בעיצובו בולטים כמה אלמנטים דומים כמו למשל מסך אופקי ענק, שמרכז עליו את רוב פונקציות ההפעלה.

הרכב גם צפוי להציע יכולות מתקדמות של העברת נתונים לרשת ועדכונים שוטפים דרך הענן, בדומה לטסלה.

הרכב החשמלי "הלאומי" של טורקיה מתקרב לישראל

מקורות בענף הרכב מדווחים כי בחודשים האחרונים יצרו גורמים מטעם יצרנית הרכב החשמלי של טורקיה, TOGG, קשרים עם גורמים בענף הרכב הישראלי כדי לבחון אפשרות לייצא אותו לישראל החל מ־2024. בשלב הראשון הרכב מיועד לשוק הטורקי בלבד בין השאר בשל העובדה, שקיבולת הייצור בשנה הקרובה צפויה לעמוד על 17-18 אלף כלי רכב. החל מהשנה הבאה צפוי המפעל של החברה להגביר את קצב הייצור ולהגיע עד 175 אלף כלי רכב שנה.

בשלב הראשון משיקה החברה קרוס־אובר חשמלי בגרסת מנוע בודד בהספק 200 כ"ס או שני מנועים עם 400 כ"ס. הטווח יעמוד על 300 עד 500 ק"מ, בהתאם לגודל הסוללה. המחיר בטורקיה צפוי להתחיל בכ־39 אלף דולר לדגם הבסיס. בהמשך תושק גם סדאן חשמלית משפחתית. ליצרנית מצפים עוד לא מעט קשיים עד שתגיע לייצור המוני, בין השאר בשל העובדה שהיא תלויה באספקת סוללות. מסין. אולם ממשלת טורקיה מתייחסת לפרויקט כאל פרויקט לאומי ובשבוע שעבר הודיע נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, על הטלת "מכס מגן" בגובה 40% על מכוניות חשמליות מתוצרת סין שמיובאות לטורקיה כדי להעניק יתרון למפעל המקומי.

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית