גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לשקרים יש תוצאות": פוקס ניוז מפסידה בסיבוב נוסף של מלחמת שמאל וימין באמריקה

האימפריה של מרדוק משלמת כמעט 800 מיליון דולר כדי למנוע משפט דיבה על חלקה ב'שקר הגדול' של טראמפ: הפצת הטענות הכוזבות על זיוף הבחירות לנשיאות ב-2020 ● זה רק חלק מקיטוב מחמיר והולך המסכן את המרקם החברתי ואת היציבות הכלכלית

רופרט מורדוק, פוקס ניוז תשלם 800 מיליון דולר כדי למנוע משפט דיבה מול דומיניון / צילום: Associated Press, Mary Altaffer
רופרט מורדוק, פוקס ניוז תשלם 800 מיליון דולר כדי למנוע משפט דיבה מול דומיניון / צילום: Associated Press, Mary Altaffer

הצגת הקיטוב בארה"ב מצריכה קטלוג של דוגמאות, כמעט מכל קטגוריה אפשרית: פוליטיקה, משפט, תרבות, חינוך, פלילים, גזע. הן מתרבות מיום ליום במידה המטילה צל ארוך וקודר על אמריקה. לא פעם נדמה ששתי אמריקות, המתחככות זו בזו ללא חיבה או חשק, מדברות שתי לשונות שונות, שאוצר המלים שלהן דומה רק למראית עין.

מדינה בת מיליון תושבים מבשרת את החרם האמריקאי על טיקטוק
סדקים בציר המערב? צרפת מסמנת לארה"ב את גבולות ההתגייסות נגד סין
החורים בחישוב ששמים בסימן שאלה את נתוני האינפלציה בארה"ב

הדוגמה הדרמטית של השבוע היא הסיום הלא-צפוי של "משפט המאה" עוד לפני שהתחיל. האפיון הזה ניתן לתביעת דיבה נגד אימפריית התקשורת של רופרט מרדוק, פוקס ניוז. התובעת הייתה דומיניון, חברה המפעילה מכונות הצבעה. היא תבעה נזיקין של 1.6 מיליארד דולר - הרבה כסף, אפילו בשביל מרדוק. היא האשימה את פוקס ניוז, ערוץ הכבלים הפופולרי ביותר באמריקה, בהפצה מודעת של שקרים על דומיניון.

בנובמבר 2020, מייד לאחר ההצבעה בבחירות לנשיאות, פוקס הצמיחה כנפיים רחבות לתאוריות הקונספירציה של דונלד טראמפ על זיוף הבחירות לנשיאות. דומיניון עמדה במרכז התאוריות. טראמפ ומליצי היושר שלו ייחסו לה העברה מסיבית של קולות מטור טראמפ אל טור ביידן. ביידן ניצח בהפרש של שבעה מיליון קולות ויותר.

התאוריות ההן נלמדו בעשרות בתי משפט, מקומיים וארציים, ונדחו עד אחת. תכתובות פנימיות ב'פוקס' גילו, כי איש מבכיריה ומבכירותיה, לא האמין בתאוריות, כולל הפופולריים ביותר במגישיה. אף על פי כן הם חזרו עליהם יום אחר יום, לתועלת המידרוג.

'פוקס' לא טרחה להכחיש, מה גם שהשופט הקדים לקבוע, עוד לפני המשפט, כי כל הטענות נגד דומיניון היו כוזבות. המשפט עמד להתנהל על מישור אחר: האם הסעיף על חופש הדיבור בחוקת ארה"ב מגן על 'פוקס' מפני תביעה? היא טענה להגנתה שהיא פעלה על פי שיקולים עיתונאיים עניינים. הואיל ונשיא ארה"ב בכבודו ובעצמו היה מקור הטענות על זיוף, אין זה אלא טבעי שהיא תיתן מקום לטענותיו.

חצי תאוותה

ערב פתיחת המשפט באה ההודעה הדרמטית מן העיר ווילמינגטון, במדינת דלאוור, שבה עמד המשפט להיערך, כי פוקס ודומיניון הגיעו לעמק השווה. 'פוקס' תשלם 787.5 מיליון דולר לדומיניון, שהם אומנם רק חצי תאוותה, אבל הם קרובים לשבור את שיאי הפיצויים ששולמו אי פעם לתובעים במשפט דיבה.

ויתר על כן, הן הסכום האמור והן הודעת פרקליטיה של 'פוקס' הצטרפו לכלל הודאה פומבית, שערוץ החדשות המזוהה עם הימין האמריקאי נתן את ידו למה שהשמאל קורא 'השקר הגדול'. פרקליטה של דומיניון תיאר את התוצאה במלים הבאות: "היום למדנו שלשקרים יש תוצאות".

כשלעצמה, עסקה בלי משפט היא עניין כמעט שגרתי במשפטי דיבה באמריקה. אבל המשפט הזה עצר את נשימתה של התקשורת. כל תוצאה שלו עמדה להיחשב למכוננת. אין כמעט צורך להגיד שהמדיה הלא-פוקסית העדיפה משפט על פני עסקה. זלג רירם של הערוצים המתחרים לנוכח הסיכוי שרופרט מרדוק בן ה-92 יישב על דוכן העדים וייחקר, ובעקבותיו יתיישבו שם גם טאקר קרלסון ושון האניטי ומי לא, ויוכרחו להודות שהם שיקרו ביודעין, יום אחר יום, במשך שבועות. הערוצים המתחרים, המזוהים עם השמאל, מדדים במידרוג הרחק מאחורי פוקס.

זה כמובן לא יקרה, אם כי עדיין יתכן שפוקס תעמוד למשפט תביעה מצד חברה אחרת של מכונות הצבעה, Smartmatic, התובעת נזיקין של 2.7 מיליארד דולר. צילו של משפט דומיניון לא יתארך אפוא מעל מערכת הבחירות לנשיאות, העומדת כבר בשלביה הראשונים, אף כי ההצבעה עצמה תהיה רק בעוד שנה וחצי ויותר.

סומק קל חוסך השפלה כבדה

קשה לדעת אם חסרונו של המשפט הזה יועיל לסיכויי דונלד טראמפ או יזיק להם. סיבובי בחירות לקונגרס ולשורה של כהונות מקומיות בחצי השנה האחרונה הראו, שהרטוריקה של טראמפ גורעת קולות ממפלגתו. אבל הרטוריקה הזו גם מסוגלת לשלהב את אוהדיו ולהביא אותם אל הקלפי במספרים גדולים יותר. בחירות מוכרעות במידה רבה על יסוד שיעור ההשתתפות, בארה"ב אולי יותר מאשר ברוב הארצות הדמוקרטיות, מפני ששיעור ההימנעות מהצבעה בה הוא מן הגבוהים ביותר.

'פוקס', הפלא ופלא, לא העניקה מקום מרכזי בדיווחיה לעיסקה עם דומיניון. ביום ג' בערב לא היה אפשר למצוא אפילו אזכרה חטופה של תוצאות המשפט בעמוד הראשי של אתר הרשת שלה, בין עשרות ידיעות ומאות קישורים. אין כלל ספק שמרדוק ואנשיו נשמו לרווחה. גם אם לחייהם העלו סומק קל ביום ג' אחר-הצהריים, הנה נחסכה מהם ההשפלה שמשפט ארוך היה בהכרח ממיט עליהם ועל מותגם יום אחר יום.

ומה על מיליוני האמריקאים, בייחוד בתוך המפלגה הרפובליקאית, המוסיפים להאמין, על פי הסקרים, שהדמוקרטים אומנם גנבו את הבחירות? סקרי הימים הבאים ילמדו אותנו אם משהו השתנה, אבל כה חריף הוא הקיטוב, וכה גדולה הנטייה לייחס חדשות לא נעימות ל"פייק ניוז", עד שהסיכוי לשינוי עמדות מוכרח להיחשב ללא-גדול. כמובן, נחיה ונראה.

חדשות הקיטוב, ועיקרן תחילה

המשפט שלא היה בווילמינגטון אינו אלא חלק מרפרטואר חדשות הקיטוב של הימים האחרונים.

יושב הראש הרפובליקאי של בית הנבחרים בוושינגטון, קווין מקארתי, הודיע השבוע בנאום בוול סטריט, כי הוא יסכים להגבהה קצרת-מועד של תקרת האשראי של הממשלה הפדרלית רק תמורת קיצוצים דרסטיים בהוצאות הממשלה. הבית הלבן הקדים להודיע, שלא יהיה משא-ומתן על הגבהת התקרה; ושאת התקרה צריך להגביה ללא כל תנאים כמתחייב משיקולים של משילות תקינה. בהיעדר הגבהה, ארה"ב עלולה להיקלע בבוא הקיץ לחדלות-פירעון, בפעם הראשונה בתולדותיה. אל תנסו אפילו לנחש את התוצאות.
המושל הפופולרי, האולטרה-ימני של פלורידה, רון דסאנטיס, איים ביום ג' להשתמש בקרקע של 'דיסני וורלד' המהוללת כדי לבנות בית סוהר חדש. זה חלק ממלחמה ארוכה שהוא מנהל נגד וולט דיסני. היא נפתחה לאחר שדיסני הביעה התנגדות לחקיקה פלורידיאנית, המיועדת להוציא חינוך לסובלנות כלפי להט"בים מתוכנית הלימודים.

דסאנטיס עושה עכשיו הכנות גלויות להתמודד על מועמדות הרפובליקאים לנשיאות. הוא מציג את עצמו כחלופה טראמפית לטראמפ. טראמפ לוחם בו, ומתונים במפלגה חוששים מפני מה שיקרה לה אם הברירה תהיה בין שני קיצונים מן הימין הפופוליסטי. היא הייתה פעם מפלגת מרכז-ימין מתונה.

השבוע אמריקה חזרה ונקלעה אל הצומת המסוכן להפליא שבו נפגשים שניים מן העניינים המסעירים ביותר בחברה ובפוליטיקה: גזענות ובעלות על כלי נשק פרטיים. זה קרה בעיר קנזס סיטי, במדינת מיזורי, במערב התיכון. נער שחור טעה בכתובת, נקש על דלת לא נכונה, ובעל הבית, לבן בן 84, ירה בו פעמיים בראשו.

הנער, המתואר כ'ילד פלא מוסיקלי', נשאר בחיים, אבל הנסיבות חזרו ופתחו פצע שמעולם לא הגליד: הקלות שבה לבנים מכוונים נשק טעון נגד שחורים, וסוחטים את ההדק. קלות הסחיטה ניזונה גם מקלות הרכישה של כלי נשק. איש בן 65 במדינת ניו יורק ירה השבוע לעבר מכונית שנכנסה אל כביש הגישה בחצר ביתו. הוא פגע והרג את האשה הצעירה שנהגה. היא התבלבלה בכתובת.

המאורעות האלה מותאמים מייד לתבניות הקיטוב הפוליטי. הם טראגיים ומכאיבים כשלעצמם, אבל כל אחד מן החצאים של אמריקה ממהר לתפוס אותם באופן שבו הוא תופס כמעט כל עניין שנוי במחלוקת: כחלק של מלחמת תרבות רחבת ממדים, שבה אין אמצע, אלא רק קצוות.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני . ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר

עוד כתבות

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

מהסתתרות בטוקיו לגאווה: כך הפכו כוכבי הוליווד לאלה שמכתיבים את התנאים

אם פעם כוכבי העל השתתפו בפרסומות רק באסיה כדי לא להתבזות, היום כבר לא מתחבאים ● בסופרבול זה בא לידי ביטוי בהופעה בלתי מתנצלת של באד באני, שלא התכופף גם ללחצים של טראמפ ● ה־NFL, עם כוח כלכלי עצום וקהל צעיר ולטיני, אפשרה לו לשלוט בנרטיב

ז'נבה, שוויץ / צילום: Shutterstock

המדינה העשירה שלא רוצה יותר מ-10 מיליון תושבים בשטחה

משאל העם, שיתקיים בעוד מספר חודשים, ייקבע אם שווייץ תציב "חסם עליון" של 10 מיליון תושבים בעתיד ● הנימוקים לכך הם הרצון לדאוג לשירותים הציבוריים והחברתיים וכן חשש כי הגירה מוגברת תיצור עומס שלא יאפשר לאזרחים לקבל שירותים מספקים מהרשויות

מלחמה עם איראן? שיחת הטלפון שעשויה לשנות את הכל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: הסיבה שמצרים הפכה מתווכת בין ארה"ב לאיראן, התרחישים האפשריים למחיר הנפט במקרה של הסלמה מול איראן, והתמיכה של אזרחים במדינות ערב בישראל נמצאת בשפל • כותרות העיתונים בעולם

התחביבים הביזאריים של הדיקטטורים האכזריים בעולם / איור: גיל ג'יבלי

מיסטר בין בשירות הג'יהאד: התחביבים הביזאריים של הדיקטטורים האכזריים בעולם

תחקיר שערך לאחרונה אטלנטיק חשף את ימיו האחרונים של אסד בשלטון, שכללו בילוי שעות במשחקי וידאו ● השליט המודח לא היה הדיקטטור היחיד עם תחביב שלא מתיישב עם התנהגותו: בן לאדן העריץ סרטי אנימציה, סדאם חוסיין פרסם רומנים וסטאלין התמכר למערבונים

דונגפנג M-HERO / צילום: יח''צ

עם תג מחיר יוקרתי ויכולות שטח קיצוניות: האם הרכב הזה שווה 700 אלף שקל?

רכב השטח החשמלי הענק דונגפנג M-HERO עולה כמו דגמים של מותגי פרימיום מערביים, אבל יש לו מערכת הנעה ויכולות שטח שמקדימות את המתחרים בכמה שנים ● חבל רק שהטווח החשמלי מגביל אותו

כוחות חי''ר של צה''ל בפעילות מבצעית בעזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: איש מילואים ואזרח נאשמים כי השתמשו במידע צה"לי להימורים באתר פולימרקט

כתב אישום הוגש השבוע נגד איש מילואים ואזרח בעבירות ביטחוניות חמורות, שוחד ושיבוש מהלכי משפט • החשד הוא שנעשה שימוש במידע מסווג מצה"ל לצורך ביצוע הימורים בפלטפורמה הדיגיטלית פולימרקט

איתמר פורמן, מנכ''ל ישראכרט / צילום: ענבל מרמרי

אחרי שנכנס לתפקיד המנכ"ל: המינויים של איתמר פורמן בהנהלת ישראכרט

חברת האשראי הודיעה על מינויו של אייל בן-חיים, לשעבר ראש החטיבה הבנקאית בבנק לאומי, לתפקיד ראש חטיבת העסקים ● בנוסף, אדר גורן תקודם ותמונה לתפקיד סמנכ"לית דאטה, דיגיטל ושיווק

נוטרילון של חברת טבע / צילום: יח''צ

תינוק בן 4 שבועות נפטר. משרד הבריאות מקים ועדת בדיקה בנושא צריכת נוטרילון

תינוק מת מכשל נשימתי לאחר שצרך נוטרילון מאצווה שבוצע עליה ריקול; משרד הבריאות: לא רואים קשר, אך נמשיך לבדוק ● בתוך כך, 5,000 הורים דורשים ממשרד הבריאות ועדת בדיקה לפרשת הנוטרילון

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ת"א ננעלה בעליות; הדולר היציג צנח לשפל של יותר מ-30 שנה

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.7% ● מדדי הבנקים והביטוח הובילו את העליות ● מניית נובה נפלה בעקבות הדוח הרבעוני ● פאלו אלטו נטוורקס הודיעה על כוונתה להירשם למסחר בת"א, והזניקה את מניית הבורסה ● וגם: המניה הלא צפויה שזינקה אתמול בוול סטריט, על רקע מרוץ ההתחמשות בתחום ה-AI

החימוש המשוטט של ''הלזינג'', מסוג HX–2 / צילום: Reuters, Friso Gentsch/dpa

הצבא הגרמני קונה חימוש משוטט במיליארדים, אבל רק מחברות מקומיות

"הלזינג" ו"שטארק", שהוקמו בשנים האחרונות, הן הזוכות הגדולות בהזמנה ששווייה עשוי להגיע ל-4.3 מיליארד אירו ● המהלך משקף את ההתמקדות ברכש צבאי אירופי, ולא מארה"ב או מישראל

ניקש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

פיטורים בפאלו אלטו לאחר השלמת רכישת סייברארק, מתוכם עשרות בישראל

המספר הרשמי של מפוטרי כלל החברה לא נמסר, אך הערכות מדברות על מאות עובדים ● החברה מסרה: "שינויים ארגוניים אסטרטגיים הם חלק טבעי מתהליך של חיבור בין שני מובילים בתעשייה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; קצב האינפלציה השנתי בארה"ב ירד בינואר ל-2.4%

לאחר שפל של 30 שנה, הדולר מתחזק היום מול השקל ● גם הזהב מתאושש קלות ●  פינטרסט צונחת לאחר שהחברה פרסמה תוצאות חלשות לרבעון הרביעי שהחמיצו את התחזיות ● נעילה מעורבת באירופה ● באסיה ננעל המסחר בירידות ● עדכונים שוטפים

צוואר הבקבוק שמונע ממובילאיי, איטורו ופאגאיה להירשם גם בת''א / צילום: שלומי יוסף (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

צוואר הבקבוק שמונע ממובילאיי, איטורו ופאגאיה להירשם בבורסת ת"א

לגלובס נודע כי מספר חברות טכנולוגיה ישראליות שנסחרות בוול סטריט מעוניינות להצטרף לבורסה ולהפוך לדואליות, אך מה שעומד בינן ובין הרישום הכפול הוא חסם רגולטורי: לחברות עם שני סוגי מניות אסור להירשם למסחר בבורסה המקומית ● הרגולטור מקדם שינוי, אך החקיקה "תקועה" לכאורה בוועדת הכספים של הכנסת

עומרי קוהל, מנכ''ל פירמיד אנליטיקס / צילום: כפיר זיו

אחרי ארמיס: ServiceNow רוכשת חברת BI ישראלית

העסקה מגיעה זמן קצר לאחר רכישת ארמיס הישראלית ב־7 מיליארד דולר, ומוסיפה לפורטפוליו של סרוויס-נאו את הפלטפורמה של פירמיד אנליטיקס המאחדת איסוף נתונים, ניתוח וחיזוי במקום אחד ● לפי ההערכות בתעשייה, החברה נמכרה בכמה מאות מיליוני דולרים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נאסד"ק צנח בחדות בהובלת מניות הטכנולוגיה; הכסף נפל ביותר מ-10%

נאסד"ק ירד ב-2% ● פאלו אלטו החלה בפיטורים של מאות מעובדי CyberArk ● נובוקיור זינקה לאחר שמינהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מוצר Optune Pax ● קרוקס זינקה לאחר שחברת ההנעלה דיווחה על עונת חגים מוצלחת מהצפוי ● מחשש למיתון, ביקושים גבוהים במכירת אג"ח ל-30 שנה בהיקף של 25 מיליארד דולר

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מגייסת 30 מיליארד דולר לפי שווי של 380 מיליארד דולר

החברה שמאחורי הצ'אטבוט קלוד מדווחת על קצב הכנסות שנתי של 14 מיליארד דולר ומושכת ענקיות השקעה לסבב הגיוס הגדול בתולדותיה ● לדברי החברה, יותר מ-500 ארגונים משלמים מעל מיליון דולר בשנה עבור שימוש במודלים ובמוצרים שלה

מגרשים באוניברסיטת תל אביב. הראשונים שנפתחו בישראל / צילום: רומן גרוניך

עומר אדם ועומרי כספי כבר התמכרו: המספרים מאחורי שיגעון הפאדל החדש

150 מגרשים, השקעה של כ־2 מיליון שקל בהקמת מתחם, הכנסות של עשרות אלפי שקלים בחודש למועדון ומפורסמים שמזוהים עם הספורט ● הישראלים התמכרו למשחק הפאדל - והיזמים נוהרים ● האם מדובר בטרנד חולף? בשוודיה הבועה כבר התפוצצה להם בפנים

שילוט של פולימרקט לקראת הבחירות לראשות עיריית ניו יורק / צילום: ap, Olga Fedorova

"מכונת האמת" של פולימרקט: איך פלטפורמת ההימורים הפכה לענקית בשווי 9 מיליארד דולר

שיין קופלן, מייסד פלטפורמת ההימורים פולימרקט, הצליח להפוך מיזם קריפטו שנוי במחלוקת לאחד המדדים המשפיעים ביותר באמריקה ● בין הימורים על מלחמות לטענות על מניפולציות בפרסי נובל, הפלטפורמה שהוגדרה כ"מכונת אמת" כבשה את המיינסטרים והכניעה את הרגולטורים ● האם זהו עוד קזינו או עתיד המידע?

צילומים: Shutterstock / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השוק מתחמם: המתחרות של אובר בוחנות כניסה לישראל

בזמן שהצעת החוק להסדרת שירותי הנסיעות השיתופיות כבר עברה קריאה ראשונה, חברות בינלאומיות ובהן בולט וליפט מקיימות גישושים ראשוניים עם משרד התחבורה ומתכננות ביקור בארץ ● לגלובס נודע שפנגו כבר בוחנת אפשרות לשיתופי פעולה ● במקביל היבואנים ממשיכים להוריד מחירים על רקע השקל המתחזק והדשדוש בביקושים ● השבוע בענף הרכב 

הילה ויסברג בשיחה עם תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"מכרתי הכול בפאניקה": מהטעות הגדולה בתחילת הדרך ועד לפנטהאוז ב-20 מיליון שקל

שיחה עם תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" ● על ההתחלה הקשה, נקודת המפנה בקריירה, הדרך הכי בטוחה להתעשר ומה הוא בחיים לא יעשה