גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איומים על המייסד, מטען חבלה ברכב והפסדי עתק: מה קרה לחברת הקנאביס המבטיחה?

אירוע מטריד שבו נעצרו חשודים בפעולות נגד בעל השליטה בחברת הקנאביס הרפואי, מלווה את מה שנראה כסוף דרכה של פנאקסיה כחברה ציבורית ● מי שרצתה להיות "הפארמה של הקנאביס", נסחרת כיום בשווי זניח של 13 מיליון שקל, ופועלת לצאת מהבורסה על רקע ירידה משמעותית בהיקפי פעילותה וקשיים תזרימיים, לאחר שצברה הפסדים של כמעט 200 מיליון שקל מאז נוסדה

ד''ר דדי סגל, מנכ''ל פנאקסיה / צילום: יח''צ
ד''ר דדי סגל, מנכ''ל פנאקסיה / צילום: יח''צ

"בהמשך לפרסומים בכלי התקשורת בקשר למעצר ארבעה חשודים בפעולות נגד ד"ר דדי סגל - אחד מבעלי השליטה בחברה, וקרוביו, החברה מבקשת לעדכן כי ביום 3 באפריל 2023 הובהר לה על ידי בעלי השליטה, כי הנסיבות המתוארות בפרסומים אינן נוגעות במישרין לחברה הציבורית".

האם גרמניה תהפוך לשוק הקנאביס החוקי הגדול ביותר באירופה?
אבי המחקר המדעי של הקנאביס: פרופ' רפי משולם נפטר בגיל 92  
המניות קרסו, הסלבריטאים התאיידו: כך התנפצה ההבטחה של חברות הקנאביס הישראליות 

את הדיווח הלא שגרתי הזה פרסמה לאחרונה חברת הקנאביס הרפואי פנאקסיה מעבדות ישראל , שנסחרת בתל אביב בשווי של 13 מיליון שקל בלבד, לאחר שאיבדה קרוב ל-90% מערכה בשנה האחרונה, במקביל לדעיכת ענף הקנאביס המקומי כולו. בשיאה, בשנת 2019, נסחרה פנאקסיה בשווי של 420 מיליון שקל - שווי שהיה ממקם אותה כיום כגדולה מבין חברות הקנאביס בתל אביב במונחי שווי שוק.

על פי הפרסום החודש בערוץ 13, מתחת לרכב השייך לאביו של דדי סגל, המנכ"ל ובעל השליטה בפנאקסיה, הונח מטען חבלה, שלמרבה המזל זוהה לפני שהתפוצץ. על פי דיווחי הערוץ, מאחורי האירוע עומדים גורמים שביקשו כסף תמורת מניותיהם באחת החברות של קבוצת סגל (פנאקסיה טוענת כאמור כי אין קשר לחברה הציבורית), ומשלא קיבלו אותו הטמינו את המטען.

החשודים נעצרו בחשד לעבירות ניסיון לרצח, ניסיון חבלה בחומר נפץ וסחיטה. לא ברור אם העובדה שמדובר בקבוצה העוסקת גם בקנאביס היא שמשכה את תשומת-הלב של הגורמים הללו. כך או כך, הם לא השיגו את מבוקשם.

האירוע המטריד מגיע על רקע מה שנראה כסיום דרכה הבורסאית של פנאקסיה, שרצתה להיות "הפארמה של הקנאביס" (המייסד דדי סגל, בן למשפחת רוקחים, הוא ד"ר לתכנון ממוחשב של תרופות), עם המוצרים הכי רפואיים בתעשייה. פנאקסיה הייתה כל כך "פארמה", שהיא כלל לא עסקה בגידול הצמחים, אלא רק בעיבוד שלהם, במפעלה בלוד, ובשיווקם.

בנובמבר האחרון דיווחה פנאקסיה על חתימת מזכר עקרונות למזג לתוכה את חברת הפיננסים ברק בית השקעות שמוביל שי ברק, מהלך שבמסגרתו תוצא פעילות הקנאביס הרפואי מהחברה הציבורית, טרם השלמת המיזוג המתוכנן.

על פי תנאי הסכם המיזוג תקצה פנאקסיה לבעלי ברק בית השקעות 60% ממניותיה, הקצאה שעשויה לגדול בהמשך ל-85% בהתאם לעמידה באבני דרך שונות שנקבעו במזכר העקרונות.

במקביל סוכם כי חברת פנאקסיה תעשיות של משפחת סגל, המחזיקה ב-55% ממניות פנאקסיה הבורסאית, תרכוש את פעילות הקנאביס המתקיימת בה כיום. כדי לממן את הרכישה, היא תמכור לקבוצת משקיעים מניות תמורת 11 מיליון שקל. פעילות הקנאביס תוצע גם לרוכשים נוספים, כדי לא לקפח את משקיעי המיעוט בחברה הציבורית, אך סביר כי פנאקסיה תעשיות תהיה הרוכשת.

ההכנסות צנחו ב־83% ב־2022, ההפסד הוכפל

עד שתושלם העסקה, ממשיכה פנאקסיה לדווח את תוצאותיה לבורסה, והללו רחוקות מלהלהיב. הכנסות החברה בסיכום 2022 עמדו על 39.4 מיליון שקל, ירידה של 83% לעומת התקופה המקבילה וירידה מהותית גם לעומת ההכנסות בשנת 2020. ההפסד השנתי הוכפל ל-43 מיליון שקל, רובו בשל השקעה שנועדה לקדם פעילות באירופה, שהשנה הניבה לראשונה הכנסות משמעותיות - 12.4 מיליון שקל בשוק הגרמני.

לעומת זאת בישראל, השוק העיקרי של חברות הקנאביס הרפואי המקומיות, ניכרת השפעתה של תחרות חריפה, במיוחד בתחום מפעלי הקנאביס, שבו ממוקדת פנאקסיה, וכן תחרות מול מוצרים שמגיעים מחו"ל, שאינם מעובדים במפעלים בישראל. ההכנסות והרווחים ירדו בגלל מגמה זו.

בנוסף, פנאקסיה צמצמה במכוון את פעילות עיבוד הקנאביס בישראל כדי להתרכז בשוקי חו"ל, וכן בשל מתח הרווחים הנמוך של פעילות זו היום, וכן מכרה את בית המרקחת ופעילות ההפצה שלה לחברת IMC, גם כן כדי להמשיך לממן את פעילותה בחו"ל. גם מהלכים אלו תרמו לירידה בהכנסות. ההפסד העמיק בגלל הירידה בהכנסות וכן בשל מחיקה של מלאי.

 

רואי החשבון צירפו לדוחות פנאקסיה הערה בנוגע להפסדיה המתמשכים של החברה (המצטברים ל-200 מיליון שקל כמעט) ולתזרים המזומנים השלילי שלה מפעילות שוטפת (5.5 מיליון שקל ב-2022), וכן לתוכניות ההנהלה והדירקטוריון, אשר "מעוררים ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה של החברה כעסק חי".

החברה, שמציגה גירעון של 22 מיליון שקל בהון העצמי נכון לסוף השנה החולפת, מדווחת כי נערכה ליצוא מוצריה לשווקים מחוץ לישראל, תוך השקעת משאבים משמעותיים, שלהערכתה היו צפויים לתרום לרווחיותה בעתיד.

"במהלך שנת 2021 החלה החברה ביצוא מוצרים מתקדמים, קרי תמציות לשאיפה לשוק הגרמני והכנות ליצוא טבליות לשוק הצרפתי. נוסף על כל האמור, בתקופת הדוח עדכנה החברה את תחזית המכירות שלה בישראל, וזאת עקב מצב שוק הקנאביס הרפואי בישראל וירידת מחירים צפויה למוצרים הנמכרים בישראל.

"בשל האי-ודאות הקיימת בהתממשות תוכניות ההנהלה, אושרה בדירקטוריון החברה ביום 28 במרץ 2021 תוכנית התייעלות שלפיה יבוצעו, ככל שיידרש, התאמות למבנה העלויות של החברה, על מנת להבטיח צמצום משמעותי של הפסדיה ושל צורכי המזומנים שלה, וזאת בהתאם להחלטת וצורכי החברה". בתקופת הדוח, החלה החברה ביישום תוכנית ההתייעלות, אשר הביאה לצמצום בהוצאות השכר של החברה החל מחודש אוגוסט בכ-40%.

היצוא התעכב, טעמי השוק השתנו

פנאקסיה, שנטלה הלוואות מבנק וכן מבעלי השליטה בחברה, מציינת כי בהיעדר מקורות מימון נוספים מגורמים חיצוניים ופריסת חובותיה של החברה, קיימת אי-ודאות משמעותית בדבר יכולתה של החברה להמשיך את פעילותה השוטפת במתכונתה הנוכחית ולעמוד במחויבויותיה הקיימות והצפויות בהגיע מועד פרעונן.

מה קרה לפנאקסיה בדרך להגשמת החלום שלה? כשמוזגה לשלד בורסאי באוקטובר 2019, היא הייתה חברה מבוססת בתחום עיבוד הקנאביס הרפואי בישראל.

כאחד מהמפעלים הראשונים שאושרו לעיבוד קנאביס רפואי לפי תקנות הקנאביס החדשות (שנכנסו לתוקף ב-2019), שלטה פנאקסיה לרגע בשוק העיבוד כמעט לא תחרות.

המפעל שלה גם קיבל ראשון את תו התקן של האיחוד האירופי, והיא הייתה לרגע מונופול בתחום עיבוד הקנאביס ליצוא לחו"ל.

היא לא ביססה את החזון שלה על היתרונות הזמניים הללו, אלא הבטיחה להביא לשוק מוצרי קנאביס ייחודיים, שפותחו על בסיס ניסיונה של קבוצת סגל בתחום הפארמה, כמו טבליות לבליעה ותמציות לשאיפה.

מסיבות של סחבת בירוקרטית בעיקר המוצרים הללו מעולם לא אושרו לשיווק בישראל. ממילא פנאקסיה כיוונה אותם בעיקר לשוקי חו"ל, אך היצוא התעכב.

הוא אושר רשמית בסוף 2019, אך ללא נוהל מסודר, ובפועל אפשר משרד הבריאות לראשונה יצוא רק בסוף 2020, כששנה לאחר מכן אושר השיווק בחו"ל של מוצרים שאינם מאושרים לשיווק בישראל, כולל טבליות ותמציות.

בינתיים השתנו גם טעמי השוק. בישראל, מוצרי יבוא הציפו את השוק. הצרכנים מעדיפים מוצרים לעישון ומעריכים אותם לפי כמות ה-THC (החומר "הממסטל"), וכן הריח והטעם של הצמח, כל הפרמטרים שבהם אין לפנאקסיה בידול.

גם בעולם נוטה השוק יותר ויותר למוצרים בעישון, והיתרון בייצור של קפסולות או תמציות שנותנות מינון מדויק מאוד של חומר, ושנראות כמו מוצר שרופאים מכירים, רלוונטי בפלחי שוק ספציפיים בלבד.

פנאקסיה עדיין מאמינה כי תוכל לכבוש שווקים בחו"ל, ופעילותה בגרמניה צומחת, אם כי לאט ובזהירות.

מלבד הפעילות בגרמניה, היא שותפה לפיילוט לשיווק קנאביס רפואי בצרפת, משווקת קנאביס באופן קבוע בקפריסין והחלה ביצוא לשווייץ ולצ'כיה. אך בינתיים פעילות זו לא מנעה את מגמת הירידה במכירות והעמקת ההפסדים.

שווי הסקטור הצטמק לחצי מיליארד שקל

פנאקסיה היא רק אחת מהחברות הציבוריות הפועלות בשוק הקנאביס שחוו קשיים בפעילותן בשנים האחרונות.

לראיה: שווי חברות הסקטור, שעמד ב-2019 על יותר מ-3 מיליארד שקל, עומד היום על חצי מיליארד שקל, רובו הגדול מרוכז בחברה אחת, אינטרקיור , הנסחרת בשווי של 360 מיליון שקל, לאחר שהצליחה להגיע להכנסות ולרווחים משמעותיים בזכות בניית רשת של בתי מרקחת והסכמי יבוא אטרקטיביים (עדיין ירידה של 85% ביחס למחיר המניה בשיא).

חלק מהחברות, בדומה לפנאקסיה, נאלצו לשנות תחום פעילות, או נמצאות בדרך לעשות זאת, ואילו היתר מצטמצמות ומתייעלות. אחת מהחברות שבעבר הובילו את הענף, BOL (שאיפה לחיים), דיווחה לאחר שרשמה הפסדים כבדים על מגעים למיזוג לתוך חברת תיקון עולם.

תיקון עולם  עצמה הודיעה בשבוע שעבר כי תסגור את שתי חוות הגידול שלה. מי שנחשבה לגאוות תעשיית הקנאביס הישראלית עד כניסתה לתוקף של אסדרת הקנאביס החדשה, נרכשה בסוף 2019 על ידי קנביט הבורסאית תמורת 42 מיליון דולר - יותר מפי ארבעה משוויה הנוכחי.

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה