גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוברים לעולם של ביצועים מדידים: כך השתנה הפוקוס של ענף המשפיענים

שוק המשפיענים הגלובלי גדל בהתמדה ונאמד השנה ב־21 מיליארד דולר, אבל לא מעט מותגים מתלוננים על המחיר שלא מצדיק את עצמו ● שתי שחקניות ישראליות שפועלות גם בעולם, לידרס ו־Humanz, משיקות כעת שני מהלכים שנועדו להגדיל את הוודאות ואת השקיפות בענף

דשבורד המשפיענים של יומנז / צילום: יח''צ
דשבורד המשפיענים של יומנז / צילום: יח''צ

שוק המשפיענים הגלובלי גדל במהירות, ולא נראה שהוא עומד לעצור - גם כאשר המצב הכלכלי גורם ללא מעט סמנכ"לי שיווק להפחית תקציבים. לפי נתוני סטטיסטה, ב־2022 השוק הזה נאמד ב־16.4 מיליארד דולר, פי שניים משוויו ב־2019, ואילו ב־2023 הוא צפוי להגיע ל־21 מיליארד דולר. 

הפלטפורמה המובילה בשוק הזה היא אינסטגרם, ואחריה יוטיוב וטיקטוק, שרלוונטית בעיקר לבני דור ה־Z. שתי שחקניות ישראליות בולטות פועלות גם במגרש הגלובלי - לידרס ויומנז - ושתיהן משיקות כעת מהלכים שמתכתבים עם המגמה העולמית: פעילות שעוסקת הרבה פחות במודעות (Awareness) והרבה יותר בביצועים (Performance). שקיפות מלאה לכל הצדדים, אומרים שם, היא שם המשחק. 

חברות המזון במרוץ להעלאת מחירים, וכ-30% ממשקי הבית מתקשים לסגור את החודש
הממונה על התחרות תטיל עיצומים כספיים על שבעה ספקי מזון גדולים. כמה הם ישלמו? 

לידרס: בלי עמלת בסיס

קבוצת לידרס, שהוקמה ב־2009 על־ידי ערן ניזרי ויונתן עראמי, השיקה בחודש שעבר את InfluencerMarketing.AI, כלי בינה מלאכותית המאפשר חיפוש, זיהוי וניתוח של משפיענים בכל העולם. מדובר במערכת המזהה משפיענים באינסטגרם, טיקטוק, טוויץ וטוויטר, מנתחת את קהל העוקבים שלהם, תחומי העניין, דמוגרפיה ופסיכוגרפיה (פילוח צרכנים לפי פעילויות, אמונות, עמדות ודעות המובילות לתהליכי קבלת החלטות של צרכנים), ומדרגת את המשפיענים לפי כמות המכירות שייצרו.

ערן ניזרי, מבעלי לידרס / צילום: איל יצהר

כעת משיקה החברה מהלך חדש שמאפשר למשפיענים לייצר בעצמם לינקים מקודדים וקודי קופון לאתרי איקומרס, ולהרוויח בהתאם למכירות המותג - כלומר לא עוד תשלום עמלת בסיס, אלא 10%-20% על המכירות בלבד. מדובר בערוץ נוסף לערוצים המקובלים, שבו כל משפיען יכול לעבוד עם כל מותג, אם כי למותגים יש גם אפשרות לא לאשר משפיענים משיקולים שונים.

"בעבר חברות השקיעו המון כספים במשפיענים שלא בהכרח הביאו מכירות, רוב הכסף עבד על פעילות שמביאה ל'מודעות', והיום הם יכולים ליהנות ממשהו שבאמת עובד, ולשלם רק על המכירות נטו", מספר ניזרי.

מאיפה הגיע הצורך בכלי כזה?
"הרבה מותגים התאכזבו מעבודה עם משפיענים. היה, למשל, מותג אופנה מאוד גדול שעשה איתנו פעילות בעלות של 100 אלף שקל, שבה השתמשנו במשפיענים ממגוון גדלים, ובסופו של דבר הם לא הצליחו להחזיר את ההשקעה. הרבה זמן הם היו בהרגשה של 'נכווינו. אנחנו כן מאמינים בעבודה עם משפיענים, אבל משום מה לא הצלחנו להביא את התוצאות הנדרשות'. 

"הדרישה מהשטח הייתה למדוד את העבודה הזו, ולכן החלטנו על הלינק המקודד, שמאפשר לשני הצדדים לראות בזמן אמת כמה מכירות מיוצרות ולתגמל בהתאם. עד היום זה היה מאוד אמורפי, והיום כולם רוצים להיות מדויקים, גם בגלל המצב בשוק". 

לידרס / צילום: צילום מסך

זה כלי שתפעילו גם עם מאקרו ומגה־משפיענים?
"עם כולם. לא תהיה פעולה שלא תהיה מבוססת שיתוף (affiliate marketing). פעם לקוח היה מגיע עם תקציב, והמשפיען סגר מולו מראש את כמות התוכן, כך שלא היה לו אינסנטיב להעלות יותר. היום המשפיען הופך לשותף של המותג, ויש לו רצון לייצר הצלחה.

"עשינו טסטים בחודש האחרון, ועכשיו אנחנו משיקים את זה רשמית. משפיעניות כמו מעיין אדם, מירן בוזגלו ודנית גרינברג. מעיין אדם מצליחות בפעימה אחת של פעילות להביא למותג הכנסה של מיליון שקל תוך שבוע, וזה קרה כמה פעמים. הן מרוויחות יותר, כי הקהילה שלהן מאוד חזקה".

לעומת זאת, משפיענים קטנים יכולים לעבוד ולא להרוויח מזה כלום.
"זה נכון שהמשפיענים הקטנים יעבדו הרבה יותר קשה מול הקהילה שלהם כדי להזיז את המחוג, אבל הם גם יוכלו להרוויח יותר. יש מותגים שלא היו חושבים עליהם קודם, אבל כאן יש להם הזדמנות להוכיח את עצמם. זה יהפוך את המעמד של המשפיענים ליותר משמעותי, עבודה לכל דבר ועניין".

יומנז: אתגר המדידה

הסטארט־אפ Humanz, שהקימו בוגרי 8200 ליאב רפאל חן (מנכ"ל), רועי נעמן, קובי דלאל, אלירן מויאל ושמואל גולדפארב ב־2018, פיתח פלטפורמת משפיענים שבאמצעותה הוא עובד עם כ־250 אלף יוצרי תוכן. השווקים הגדולים ביותר הם ברזיל, טורקיה וארה"ב, ובישראל מדובר ב־40 אלף יוצרים. התנאי לעבודה עם יומנז הוא מינימום של אלף עוקבים (בלידרס: 2,000). 

ליאב חן, מייסד משותף ומנכ''ל יומנז / צילום: גבע טלמור

"זיהינו שיש שתי בעיות עם משפיעני רשת: ניהול מתיש מאוד, כי מדובר בהרבה מערכות יחסים, והמדידה", מסביר חן. "אנחנו מציעים טכנולוגיה עם שקיפות מלאה - אפשר לראות את כל התשלומים בזמן אמת במערכת. זה מאפשר לצאת מהאקסלים ולעשות את האופטימיזציה תוך כדי.

"המשימה שלנו היא לגרום לעולם הזה ללכת לכיוון הביצועים, עם מוניטיזציה יותר חכמה. כשהקורונה פרצה השקנו את 'פיקסל', מוצר שפותח את כל ערוצי הדאטה לשני הצדדים - המותגים והיוצרים. השוק התנהל בגישה של מחיר פיקס, ועם הפיקסל הזזנו אותו לכיוון הביצועים".

המודל העסקי של יומנז דומה לזה של פייבר ו־airbnb: "אנחנו לוקחים עמלה מהמותגים בלבד. יש מנוי חודשי שכולם משלמים, ויש את אחוזי הצלחת הקמפיין. ככל שמצליחים יותר, העמלה גבוהה יותר. כל השיח בין המותג ליוצר התוכן מתנהל בתוך הפלטפורמה, אבל במקום לבחור משפיען־משפיען, עושים שיתוף עם הפיקסל. מי שחושב שהוא רלוונטי, מוזמן להצטרף".

בשונה מפלטפורמת אחרות, יומנז פיקסל אינו דשבורד, אלא פלטפורמה אקטיבית המייעלת את תהליך העבודה של המשפיענים ומאפשרת להם לעבוד לבד - כלומר לייצר בעצמם שיתופי־פעולה עם מותגים. כל תהליך העוקבים, הוספה לסל, רכישה וצפייה בדף המוצר מתנהלים בזמן אמת ומאפשרים למשפיענים לקבל החלטות חכמות - ולמותגים, מידע עמוק יותר. בנוסף, המשפיענים מתוגמלים גם על רכישות שמתרחשות מספר ימים לאחר הקמפיין, ולא רק באותו הרגע.

עד כה גייסה יומנז 15 מיליון דולר, ממשקיעים כמו סטארדום, בית ההשקעות מור וחברת שסטוביץ. החברה אף קיבלה מהרשות לחדשנות 1.5 מיליון דולר לטובת פיתוח הטכנולוגיה. מרכז הפיתוח שלה ממוקם בתל אביב, ובנוסף היא מחזיקה ארבעה משרדים נוספים בברזיל, ארה"ב, טורקיה ודרום אפריקה.

כעת מחברים בחברה את פיקסל עם כלי הבינה המלאכותית chatGPT. התוצאה: כלי חדש שמציע גישה לקריאייטיב עם הצלחות מוכחות ורשימה של יוצרים שעמם משתלם לעבוד, על בסיס דאטה של מכירות ממאות אלפי משפיענים בעולם. "לקחנו את המוח של chatGPT ולימדנו אותו את העולם הזה", מספר חן. "למעשה, יצרנו כלי שהוא בפוטנציה גם מנהל הקמפיין וגם איש הקריאייטיב המושלם למשימת המשפיענים".

על איזה צורך הוא עונה, בעצם?
"לקוח ממוצע עובד עם 50-100 משפיענים בחודש, ולכן יש ערך משמעותי ל'מנהל קמפיין' שיהיה זמין 24/7 לצרכי המותגים וגם לצרכי המשפיענים. זה 'שכל' שעוזר לך לעשות סקייל לפעילות. המטרה היא לחסוך הוצאות למותגים.

"היום מותג מחפש מידע על המשפיען, כדי לדעת האם הכסף שהוא מבקש באמת יצדיק את עצמו. אנחנו מנסים להקטין את הסיכון של המותגים, בין היתר על־ידי זה שאנחנו לוקחים הצלחות של קריאטורים בעולם, ומשווים לפי וקטורים שונים. כבר יש לזה פירות בעולמות האופנה.

"זה אולי לא חדשני, אבל זה כן עוזר למנהל השיווק לקבל החלטה. ככל שמסתכלים על יותר מהלכים, מגיעים למסקנה יותר חכמה. אגב, גם משרדי פרסום משתמשים בפלטפורמה שלנו".

מה שעובד בחו"ל, לא בהכרח יעבוד בישראל.
"נכון, זה עדיין לא מחליף את אנשי הקריאייטיב עם הבנת הקהל המקומי, אבל ככל שיעבור הזמן ויותר יוצרי תוכן יעבדו כך, זה יסתדר. יש הרבה פולס פוזיטיב, וזה שונה בין אופנה למזון למשל, כי הצורך של המותגים שונה. אני מאמין שתוך שלוש שנים נגיע לרמת ודאות גבוהה. זו מהפכה לא פחות ממהפכת האינטרנט - אנחנו חווים כרגע אותה קפיצה".

עד כדי כך?
"תקציבי המשפיענים גדלים בקצב שנתי של 35%, זה מעיד על הבהלה של המפרסמים. בשנתיים מספר המשפיענים בעולם עלה מ־50 מיליון ל־200 מיליון.

"מצד שני, התחום עדיין לא פוצח לחלוטין בעולם. רק 3% מתקציבי המדיה והדיגיטל מגיעים למשפיענים. אז מצד אחד טרנד חזק וגדול, ומצד שני תקציבים נמוכים כי לא מצליחים לייצר החזר השקעה חיובי".

עוד כתבות

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי