גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלה הישראלית זקוקה להתנעה מחדש

כדי להבריא את הכלכלה המשק זקוק להסתכלות מחדש על כמה מושכלות יסוד ● אין מקום להתפאר בכך שנעשה "שימוש נרחב" בחוק ההסדרים, חוק בעייתי בראייה דמוקרטית ● סוד לידתן של הקצבאות מראה שהן הפכו לכלי פוליטי ● הסיבות לכישלון מדיניות הדיור מחייבות חשיבה מחודשת, ואסור להתעלם מהסדקים בצבא העם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
שר האוצר בצלאל סמוטריץ / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

דוד בועז הוא בעל משרד לייעוץ כלכלי, לשעבר הממונה על התקציבים ויועץ אסטרטגי לשר התקשורת. בעל משרד לייעוץ כלכלי
דב מישור כיהן כיועץ כלכלי לשרי האוצר שמעון פרס ויצחק מודעי, לשעבר מנכ"ל משרד התעשייה
דורון נחמני הוא הכלכלן הראשי של טפחות לשעבר ואיש מחלקת המחקר בבנק ישראל, כיום מרצה בנושאי דיור ומשכנתאות

הדיון על תקציב המדינה מתרחש בנקודת זמן בעייתית. מספר תהליכים גלובליים עשויים להשפיע לרעה על מצבה הכלכלי של ישראל. תהליכים אלה לא 'נקלטו' ע"י קברניטי המשק, אך הם שרירים וקיימים: הריבית במגמת עלייה, קיימת האטה של צד הביקוש, ההייטק עובר זעזוע, שערי הבורסות מתכווצים ומלחמת אוקראינה ממשיכה לייצר השלכות מזיקות. כל אלו מעלים חשש לגבי השלכות קשות שיפגעו במשק בשנתיים הקרובות.

"חשבנו לקנות דירה. אחרי העלאות הריבית זאת פנטזיה"
●  השכונות המובילות בתמ"א 38: איפה אוכלסו יותר מ־70 פרויקטים ומי העיר המפתיעה מהצפון  

על כך חייבים להוסיף את ההשלכות הכלכליות השליליות של המשבר הפוליטי, על רקע הרפורמה המשפטית והתפרצות המחאה. המשבר גרם לנזק, גם אם הוא לא נקלט עדיין ע"י החיישנים המקובלים. גם במקרה שהממשלה תיסוג מתוכניתה המקורית, תדמיתם הנוצצת של המשק וענפי ההייטק נפגעה. נרשמה ירידה בהשקעות ונגרם פיחות בשער השקל. זוהי רק ההתחלה: הפיחות המצטבר צנוע יחסית למה שעשוי להתרחש ככל שימשיכו להיפגע ההשקעות מחו"ל; גם מדד המחירים לצרכן טרם הגיב באופן מלא לפיחות ולמגמת ההתייקרויות; הירידה הזניחה של מחירי הדירות, עדיין לא משקפת את המפנה הדרמטי שכבר החל. מגמות אלו יתגלו בחודשים הקרובים, בלי קשר להידברות בבית הנשיא.

התוכנית הכלכלית ותקציב המדינה עשויים להתגלות כלא רלוונטיים משום שהם מתבססים על אומדנים ונתונים לא ריאליים, כאלו שלא מבטאים את הסביבה הכלכלית שצפויה לשרור כאן בשנים 2023־2024. תחזית הגירעון האופטימית בתקציב החדש, ככל הנראה לא תתממש, והגירעון צפוי להיות גדול משמעותית. הדבר עלול לגרום למשבר שיתבטא בהעלאת מיסים, לקיצוץ נרחב בהוצאות ולמיתון.

חוק ההסדרים במשק

חוק ההסדרים חוקק ב־1985 במסגרת חוקי ותקנות חירום של "תוכנית הייצוב" כשהמשק היה על סף תהום. התוכנית כללה חוקי חירום וצעדים נוספים כמו הכרזה, בסמכות בלעדית של שר האוצר, של "גוף נתמך". גופים ציבוריים רבים הוכרזו כ"גוף נתמך", ביניהם רשויות מקומיות, עמותות, אוניברסיטאות, מועצות הייצור ועוד. משמעות ההכרזה היתה שורה של מגבלות מינהליות, בין היתר איסור על לקיחת אשראי בנקאי אלא באישור האוצר. גזירה זו פסה מהעולם, אבל חוק ההסדרים, השרירותי, הבלתי דמוקרטי וסביר, ממשיך להתקיים 38 שנים כאילו מצב החירום נמשך. חוק ההסדרים קובע כל אותה תקופה שינויי חקיקה, רפורמות מבניות ושינויים מינהליים וארגוניים אדירים, חלקם שגויים ומזיקים. כמעט כל השינויים שהוצעו בחוק ההסדרים אושרו בלילה שבו אושר התקציב.

ההשלכות השליליות של החוק מתבטאות בתחומים רבים ובעיקר בקרב גופי שלטון שהתקנאו באוצר על ה'פטור' שקיבל מהליכי חקיקה ומנוהלי עבודה נורמטיביים. את השאיפה להתנהל ללא שקיפות ובאופן שעוקף נהלי עבודה בסיסיים ניתן לראות בקרב גופי שילטון רבים שאימצו לסגנון פעילותם אלמנטים של חוסר שקיפות, שרירותיות וזלזול בהסדרי שלטון נורמטיביים. הדבר פוגע בזכויות אדם ובזכויות הציבור הרחב, כפי שבא לאחרונה לידי ביטוי בניסיון לשנות את מערכת המשפט.

תופעת הקיצבאות

קיצבאות הילדים הן תולדה של ועדה ציבורית שהמלצותיה המקוריות סורסו ושובשו. ועדת בן שחר המליצה ב־1975 על הנהגת רפורמה במערכת המס שהגיעה לסף קריסה. הוועדה המליצה על הנהגת כללי מס אוניברסליים על בסיס צודק ופרוגרסיבי. ברם, הכללים האוניברסליים לא הצליחו להשיג פרוגרסיביות ראויה לשכבות החלשות משום שהמיסוי הנמוך על יחידים בקרב אוכלוסייה זו, מנע מהם מיצוי של זיכוי המס עבור ילדים, כפי שנהנו ממנו בעלי השכר הגבוה. הפתרון של הוועדה היה תיקצוב קצבאות לילדים באופן מנותק מגובה ההכנסה.

לאורך כמעט יובל מאז המלצות הוועדה, נשחק הדוח ונעשה בו שימוש לרעה. הממשלה התעלמה מההצדקה הכלכלית ומההקשר והפכה את הקיצבאות לכר נרחב של תיגמול פוליטי בעיקר לחברה החרדית משיקולים קואליציוניים. התופעה התרחבה ונתנה הכשר ליצירת העדפות סקטוריאליות נוספות. ההתייחסות לתיקצוב הקיצבאות ביחס למספר הילדים במשקי הבית ולא לרמת ההכנסה, יצרה מדיניות של עידוד ילודה ותמיכה בחברה החרדית, דבר שמעולם לא נבחן וממילא לא הומלץ.

סיוע לרכישת דיור ראשון

כבר מימיה הראשונים, המדינה העמידה סיוע לחסרי־דיור לרכישת דירה ראשונה ע"י תוכניות סיוע של משרד השיכון. התפיסה היתה שעל המדינה לסייע למשקי בית להגיע לדיור בבעלות עצמית באמצעות הלוואות, מענקים ומענקים מותנים. התוכניות לא עודכנו והנסיקה במחירי הדירות רוקנה מִּתוֹכֶן את אפקטיביות תוכניות הסיוע.

כיום, המדינה מסייעת רק למקרי־קיצון ולרוכשי דירות בישובים שמעבר לקו הירוק: חסרי־דיור שרוכשים דירה ראשונה במרכז לא מקבלים סיוע שיטתי ונאלצים להסתמך על הון עצמי ו/או אשראי פרטי. אשראי זה מוגבל ל־75% מערך הדירה, הוא ניתן במחירי שוק, דבר שיוצר אפלייה רגרסיבית: ככל שיש למשק הבית מאפיינים סוציו־כלכליים נמוכים יותר הוא נדרש לשלם ריבית גבוהה יותר (כי הסיכון גבוה יותר). כתוצאה, נוצרה הדרה של חלק ממשקי הבית מהשוק. כך, שוק הדיור משרת בעיקר את משקי הבית המבוססים. ירידת הריבית חיזקה את מגמת רכישת דירות ע"י העשירונים העליונים, והתוצאה היתה ירידה בשיעור משקי הבית המתגוררים בדירה בבעלותם.

התפתחויות אלו מצביעות על צורך בשיקום מערכת הסיוע הממשלתית ולעדכן אותה ריאלית, כך שתוכל לסייע למשקי־בית חסרי־דיור להגיע בזמן סביר לבעלות על דירה. גובה הסיוע צריך להתעדכן למחירי הדירות כיום ועליו להציע מסלולי תמיכה משולבים באשראי ומענקים.

מודל "צבא העם"

השחיקה במודל 'צבא העם' בולטת לאור העובדה שחלק ניכר מהאוכלוסייה לא 'משתתף במשחק'. רוב החברה החרדית לא משתתף בנטל. הפטור, שעומד לקבל תוקף חוקי, עלול לגרום לכך שחלק מהאוכלוסייה יהיה פטור משירות ותחושת השוויון בנטל תתערער. 'צבא העם' לא יוכל לשרוד מציאות כזו שעשויה לפגוע בביטחון המדינה. קיים לכאורה פתרון: ביטול שירות החובה והחלפת צבא העם בצבא מקצועי, אלא שזה יגרום לניתוק הקשר בין האוכלוסייה לצרכי הביטחון, ולהתרופפות הסולידריות והערבות ההדדית. מודל צבא העם מתאים לישראל, גם אם נדרשים בו שינויים, אך ראוי שהממשלה תימנע ממהלכים שיפגעו בו באופן בלתי הפיך.

עוד כתבות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

דיווח: איראן מאמנת לוחמי חיזבאללה בבסיס מל"טים סודי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"