גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שקט, קרוב לבית ובלי פקקים: כך הפך המרחב הכפרי לאטרקטיבי גם לעובדים

השילוב בין חללי העבודה השיתופיים במרחב הכפרי לבין שטחי פעילויות המסחר וההסעדה שצומחים לצדם, מייצר ליישובים הסמוכים הזדמנות לצמיחה ולהתפתחות עסקית ● האם היזמים המקומיים ירימו את הכפפה ויגדילו את הפעילות הזו?

מתחם הכוורת בקיבוץ גינוסר / צילום: חללי עבודה משותפים
מתחם הכוורת בקיבוץ גינוסר / צילום: חללי עבודה משותפים

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף, ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

חללי העבודה השיתופיים פורחים וכוללים כבר כחצי מיליון מ"ר ו־-3% 2% מסך שטחי המשרדים בישראל. העובדים הישראלים מבקשים לעבוד ממקום נוסף, במקביל לעבודה מהמשרד ומהבית, והמאפיינים של המרחב הכפרי מגבירים את הביקוש ל"מקום השלישי" שהם מציעים. 

קרן הנדל"ן שהבטיחה תשואה פנטסטית אך הותירה רבים ממשקיעיה בידיים ריקות
שתי עסקאות ענק ביומיים: איך נראה ה"נורמלי החדש" בשוק הנדל"ן?

חללי עבודה שיתופיים במרחב הכפרי צצים כפטריות אחרי הגשם, והיתרונות ברורים: שקט, קרבה לבית ומניעת הצורך לבזבז זמן בנסיעה אל המשרד בעיר הגדולה. למעשה, הם מאפשרים לעובדים להפוך ל"נוודי עבודה כפריים".

במקביל פועלים מרכזי מסחר מיוחדים, עגלות ופודטרקים רבים, המשרתים את התושבים במרחב הכפרי ואת המטיילים המגיעים מהעיר - ומגוונים את היצע מקומות העבודה של התושבים.

עליית כלכלת השיתוף

כלכלת השיתוף היא מהטרנדים החזקים בעולם כיום, ובפרט בקרב דורות ה-Y וה-Z. התופעה החלה באופן בולט עם התבססותו של אתר Airbnb המאפשר להשכיר חדר או דירה בכל מקום בעולם כחלופה לבית מלון. בתל אביב, עוד לפני הקורונה, ההיצע של Airbnb היה דומה לזה של חדרי המלון, ובאילת הם מהווים כיום 15%-10% מפתרונות הלינה לתיירים.

בהמשך התרחבה התופעה ברחבי העולם באמצעות Uber, שמאפשרת לכל אדם מהיישוב (אבל לא בישראל) להרוויח קצת כסף, והרחיבה את היצע פתרונות התחבורה בערים.

התופעה לא פסחה על ענף המשרדים, וחללי עבודה שיתופיים החלו להופיע בארה"ב בשנת 2010. החברה הבולטות ביותר בתחום הייתה ועודנה we work, כאשר עם התרחבות התופעה נכנסו יותר ויותר חברות לתת-שוק זה.

הקורונה הייתה מכה קשה לשוק המשרדים בכלל, ובפרט לשוק חללי העבודה השיתופיים, שבהם חוזי השכירות הם לתקופות קצרות יותר, והלקוחות מבוססים פחות בממוצע.

מאידך, לאחר המכה הראשונית, השינוי שהביא משבר הקורונה לשוק המשרדים חיזק את חללי העבודה השיתופיים. עובדי המשרדים כיום עובדים חלק מזמנם מהבית, מה שמהווה קושי עבור חלקם, ולכן הם מעוניינים במקום עבודה "נייטרלי" נוסף.

חללי עבודה שיתופיים שהוקמו מחוץ למרכזי העסקים מספקים מענה לצורך במקום עבודה סמוך, אך ללא החסרונות של דירת מגורים כגון בני משפחה, חוסר בציוד היקפי ובדידות חברתית ומקצועית.

במקום חקלאות

המרחב הכפרי מרוחק באופן אינהרנטי ממוקדי העסקים הראשיים ואף המשניים, ונחות מבחינת היצע ומגוון פתרונות התעסוקה בו. השינויים בשוק החקלאי הובילו לירידה דרמטית בהיקף המועסקים בתחום. גורם ייצור כמו שדה, מטע וכדומה, שפרנס בעבר חמש משפחות, מפרנס היום בקושי משפחה אחת.

הצורך ביצירת מקומות תעסוקה, יחד עם הכרה כי היכולת למשוך חברות שלמות למרחב הכפרי היא מוגבלת, הובילו לפריחה של חללי עבודה שיתופיים במרחב זה. כך, אם בעבר כלכלת המרחב הכפרי התבססה באופן כמעט מלא על חקלאות ומעט שירותים מקומיים, כיום קיימים מושבים וקיבוצים שבהם ניתן למנות את מספר העובדים בחקלאות על כף-יד אחת.

המעבר שעשתה כלכלת ישראל מכלכלת מוטת ייצור לכלכלת שירותים לא פסח על תושבי המרחב הכפרי. בנוסף, מגמת המעבר אל הכפר הובילה להרחבות היישובים באמצעות תושבים עירוניים, שמרכז עיסוקם בעיר ללא זיקה כלשהי לחקלאות. בפועל, החברה המתגוררת במרחב זה נוסעת יותר ויותר לעבוד בערים.

מדינת ישראל מתמודדת מהקמתה עם הקושי למשוך תעסוקה למרחב הכפרי, ובפרט תעסוקה איכותית המייצרת הכנסה גבוהה יחסית. השינוי בעולם העבודה והאפשרות לעבוד מרחוק יצרה "נוודות דיגיטלית" - אפשרות לעסוק במשרה מכניסה ללא תלות במקום הפיזי של העובד. השינוי הזה מהווה הזדמנות אדירה למרחב הכפרי.

בצ'מנסקי בן שחר ושות' אנחנו מייצרים תוכניות להקמת חללי עבודה משותפים ושטחי מסחר מיוחדים במרחב הכפרי, תוך ניצול מיקומם הייחודי המייצר ביקושים למוצרים ייחודיים.

חללי העבודה, והמענה שהם מספקים בשוק העבודה המשתנה, מגדילים את הביקוש למגורים במרחב כפרי מצד עובדים מיומנים ובעלי הכנסה גבוהה יחסית, אשר נמנעו מכך בשל חסמים אובייקטיבים.

כיום, יזמים רבים זיהו את המגמה, והם מקימים מתחמי עבודה שיתופיים במרחב הכפרי, כמו הכוורת בקיבוץ גינוסר בשטח של כ-400 מ"ר, לולים בכפר עציון בשטח של כ-1,400 מ"ר או האבזלת בבני יהודה בשטח של 400 מ"ר. חללי עבודה אלה מתאפיינים בריבוי מתחמי עבודה על פני שטח קטן יחסית, נוכח היקף האוכלוסייה המצומצם במרחב הביקוש הרלוונטי.

בנוסף, גם המשרד לפיתוח הנגב והגליל הקים רשת מתחמי עבודה שיתופית בשם "קליקה", במטרה לחזק את היזמות ואת התעסוקה בפריפריה הגאוגרפית והחברתית. הרשת פרוסה בעיקר בפריפריה בכ-45 סניפים קיימים וכאלה שבתכנון, ומציעה עלויות השכרה מופחתות ושירות מנטורינג לעסקים קטנים.

במקביל מוקמים מרכזי מסחר ייחודיים וקטנים, ועשרות פודטראקים המשרתים הן את האוכלוסייה המקומית הכפרית והן תיירים. כך, לדוגמה, "בואכה יודפת" הוא מרכז ממותג בשטח של כ-1,000 מ"ר עם תמהיל ייחודי ומקורי של תוצרת חברי המושב, חנויות מתמחות והסעדה. התמהיל כולל, למשל, בית מלאכה לתכשיטים, פקעות ושמן זית מתוצרת יודפת, מאפייה ועוד.

דוגמה נוספת היא ההיצע המיוחד של עסקים בקיבוץ עין זיוון ברמת הגולן, הכולל בין השאר את השוק הכפרי הפועל אחת לשבועיים, יקבים וחנויות כמו בהט ופלטר, בית קפה ומאפייה, חנות תכשיטים ומפעל וחנות לשוקולד.

גמישות תעסוקתית

המגמות בשוק מובילות אנשים להתגורר במרחב הכפרי, לעבוד בחללי עבודה שיתופיים בכפרים ולפתח מוצרי מסחר והסעדה חדשים - במקום להסתפק באופציות המסורתיות.

הגעתם של חללי עבודה שיתופיים למרחב הכפרי, והאפשרות לפתח שטחי פעילויות מסחר והסעדה, מקנים לתושבים את הגמישות שהם צריכים כדי להתפתח ולפתח את המרחב הכפרי, ובפרט בפריפריה. למעשה, השילוב הזה מעניק ליישובים הכפריים את ההזדמנות לצמיחה ולהתפתחות עסקית.

עם המשך הגידול בפעילויות מסחר, הסעדה ובילוי, ביחד עם חללי העבודה השיתופיים, ניתן לצפות ליותר יזמים שמחפשים להמשיך גם את הציונות, להתגורר במרחב הכפרי ולממש את הפוטנציאל האמיתי שלו.

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם