גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מפטרים עובדים שעובדים מהבית והאם אפשר לעשות את זה בזום?

ברקע גלי הפיטורים הגלובליים, השאלה איך להודיע לעובדים על עתידם עברה גם היא לאמצעים מקוונים ● הכנה לאירוע היא קריטית, ייתכן יותר מפיטורים פיזיים, בגלל המרחק והיעדר קשר עין ● כך גם תשמרו על המוטיבציה של העובדים האחרים

איך לפטר עובדים בעידן של עבודה מרחוק? / צילום: Unsplash, dayne topkin
איך לפטר עובדים בעידן של עבודה מרחוק? / צילום: Unsplash, dayne topkin

 

 

לצד ישיבות, ראיונות עבודה ואפילו אירועים חברתיים, גם פיטורים נכנסו לעידן הווירטואלי. לא ניתן היה להימנע מזה. ממחקר שערכה פירמת הייעוץ מקינזי בשנת 2022, עולה ש־35% מהמשיבים דיווחו שהם מסוגלים לעבוד מרחוק במשרה מלאה. ההיגיון המתבקש הוא שאם מישהו מסוגל לעבוד מרחוק, יכולים גם לפטר אותו מרחוק. אבל זה לא נותן למנהלים רשות לעשות זאת ללא חמלה.

הכנה מחושבת לפיטורים מרחוק היא קריטית. זו לא עוד פגישת זום - זו הכרזה שמשפיעה על פרנסתם של אנשים ועל העתיד של הארגון שלכם. לא רק שמנהלים מסתכנים באיבוד האמון של העובדים הנותרים ובעלי עניין אחרים בחברה, הם גם עלולים לעשות כותרות על "פיטורי זום" חסרי לב ולעמוד מול הריקושטים שמחזירות להם הרשתות החברתיות.

אולם, עם ההכנה הראויה, תוכלו להתמודד עם הפיטורים מרחוק כראוי. להלן מספר דרכים כדי להתכונן למסירת ההודעה באופן מקוון.

 

חזרות כלליות

מרגע שתאריך ההכרזה נמצא בלוח השנה, פנו זמן לחזרות (באופן אידיאלי, כמה ימים לפני ההודעה). וודאו שהמסר נכתב ומאושר על ידי המחלקה המשפטית כמה ימים לפני ההכרזה ושיש לה מספיק זמן לעבור על הטקסט, לעשות שינויים ולקרוא אותו פעם נוספת לפני ההגשה.

אתם אולי חושבים שאתם לא צריכים כל כך הרבה זמן להתכונן - אבל אתם זקוקים לו. אתם חייבים להרגיש בנוח עם מכתב הפיטורים כדי שתיראו בטוחים בעצמכם, רגועים ואמינים. אתם צריכים גם זמן לחלק את השיחה לנקודות ולהחליט מה בדיוק לומר בכל אחת.

אם אתם צפויים לקרוא סקריפט או להשתמש בטלפרומפטר, תצטרכו לבצע מספר חזרות לפני שהנמען יאמין שאתם אומרים את הדברים באופן משכנע. לחילופין, אתם יכולים להדביק פתקים צהובים למסך המחשב או לשים מוניטור נוסף מאחורי המצלמה עם נקודות שיעזרו לכם לא לסטות מהשיחה שתכננתם.

תרגילי ויזואליזציה

קשה להעביר מסר מספיק אמין באופן מקוון. בזירה הזו אין לכם קהל פיזי להתחבר אליו מבחינה אמוציונלית. על מנת ליצור חיבור מעין דרך הזום, תצטרכו לעשות ויזואליזציה של הקהל. חשבו על הדברים הבאים:

■ מאיפה צופה הקהל? מהבית או מהמשרד?

■ מי נמצאים איתם? המשפחות או קולגות?

■ מהם ירגישו כשישמעו את החדשות?

■ מהם החששות המידיים ביותר שלהם?

■ מהם ישאלו שאוכל לענות עליו מיד?

■ איזה חשש אני יכול להסיר?

אולי תרצו לקחת את זה צעד קדימה על ידי יצירת "אווטארים" שמייצגים עובדי מפתח, כמו למשל אב לשלושה ילדים בגיל 45 ואישה בת 63 שמתקרבת לגיל פרישה. אתם יכולים להעמיד פנים שאתם מדברים ישירות לעובדים הספציפיים האלה, מתייחסים לחששות שלהם ומנסים להקל עליהם.

שפת הגוף

שפת גוף היא חשובה. הקהל שלכם יחפש סימנים לכך שאתם עצבניים. אם למשל תשחקו בטבעת הנישואין במהלך השיחה, תזיזו את המשקפיים, תגעו בפנים, תגרדו את הזקן או תזוזו או תסתובבו בכיסא - העובד עלול לראות בזה סימן לכך שהוא לא יכול לסמוך עליכם. במקום זה, נסו להישען מעט לכיוון המצלמה.

מנהלים רבים תודרכו לא להשתמש יותר מדי בידיים כשהם מדברים. זו עצה איומה, כי הידיים עוזרות להעביר אמוציות ותשוקה. בייחוד בשיחת פיטורים, אם אתם מותירים את הידיים מחוץ לפריים, זה עלול לרמוז שאתם מסתירים משהו. מסיבות אלו, צריך להרגיש בסדר עם שימוש טבעי בידיים כשאתם מדברים.

מבט ישיר למצלמה

המצלמה חייבת להיות בגובה העין. אם היא נמוכה מהפנים שלכם, תיראו מאיימים; אם היא גבוהה מדי, תיראו חלשים. בזמן שאתם מדברים - הסתכלו ישירות את המצלמה, ולא אל הקופסאות הקטנות בהם נראים המאזינים במסך שמתחתיה. כך תהיו בקשר עין עם כל עובד ועובדת.

היוצא דופן לכלל הזה הוא אם אתם עונים לשאלות אחרי הודעת הפיטורים. במקרה כזה, אתם צריכים להסתכל אל מסך המחשב על העובד ששאל את השאלה. זה נראה טבעי ועוזר לכם "לקרוא את החדר".

נשימות עמוקות

זה מובן שתהיו חסרי מנוחה בפגישת פיטורים. אתם עלולים לחוש כועסים או נבוכים. לכן, זכרו לנשום. זה עשוי לשנות באופן דרמטי את הקול שלכם. כדי לשדר ביטחון, חיוני להסדיר את הנשימה.

לפני תחילת השיחה, קחו נשימת עמוקה מהסרעפת. עשו זאת שוב לאחר שניים או שלושה המשפטים הראשונים, והמשיכו כך. בלי הנשימות האלה, לא תגיעו לספיקת ראות מלאה, והמילים בסוף המשפטים שלכם ייקטעו כי ייגמר לכם האוויר.

תמיכה בעובדים

פיטורים הם אף פעם לא קלים. אפילו כשעושים זאת נכון. עם ההכנה הנכונה, שפת גוף וגישה מותאמות, תוכלו לבשר את החדשות הקשות באופן אפקטיבי וחומל.

כשתעבירו את המסר באופן מוצלח, העובדים לשעבר יחושו שהם זוכים לתמיכה ושמכבדים אותם. במקביל, העובדים הנותרים יחושו מוטיבציה להמשיך לעבוד בגלל שגרמתם להם להאמין בכך שהארגון צועד בכיוון הנכון.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?