גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האקדמיה הישראלית זקוקה לניעור לפני שתקרוס

דרישות גבוהות, חוסר משאבים ומרצים שמקבלים שכר אחיד שנמוך ביחס לתעשייה ולאוניברסיטאות בחו"ל מושכים את האקדמיה כלפי מטה

סטודנט / אילוסטרציה: Shutterstock, panitanphoto
סטודנט / אילוסטרציה: Shutterstock, panitanphoto

הכותב הוא פרופסור באחת האוניברסיטאות המובילות בישראל, באחד מהחוגים המשיקים לתעשייה

אני פרופסור באחת מהאוניברסיטאות המובילות בישראל באחד מהחוגים המשיקים לתעשייה (משפטים, מחשבים, כלכלה וכו'). עצוב לראות את האקדמיה מתדרדרת מטה באופן הדרגתי ומתמשך. ושאף אחד לא יתבלבל - שכר הוא חלק לא מבוטל בסיפור.

יש לי חברים אקדמאים רבים שנמצאים באוניברסיטאות בארה"ב, שהיו יכולים להטיס את האקדמיה לגבהים חדשים אם היו בוחרים להצטרף לאקדמיה בישראל. הם היו יכולים להכשיר את הדור הבא בהכשרה ברמה גבוהה. אך למרות שאותם חברים מדברים על החלום האבסטרקטי לחזור לישראל, הם לא עושים זאת. מדי פעם חלקם בודקים את האופציה לחזור לישראל, אולי אפילו הגיעו לשבתון כדי להרגיש את השטח. אבל כמעט תמיד, כשמציאות השכר טופחת על פניהם, הם מחליטים להישאר בבית הגדול בארה"ב, והמשכורת המפנקת שעבורה השקיעו שנים.

צריך לשלם

מדינת ישראל כבר השכילה להבין שלרופאים, כלכלנים, עורכי הדין והמתכנתים שעובדים כעובדים ממשלתיים מגיע לעבוד לפי חוזה מיוחד שיאפשר להם להרוויח יותר מאלה שעובדים בתחומים שונים. היא רק "שכחה" שכדי שיהיו מחר רופאים, כלכלנים, עורכי דין ומתכנתים, צריך לפעול לכך שיהיו אנשי סגל אקדמאים מצוינים שיכשירו את הדור הבא של עובדים חיוניים אלה. כדי שזה יקרה, צריך לשלם לחברי הסגל שכר ראוי, כך שמי שהשקיעו שנים ברכישת השכלה יבחרו להגיע ולהשאר בישראל.

התנאים של חברי הסגל בישראל לא טובים בלשון המעטה ביחס לתנאים של חברי סגל באוניברסיטאות בחו"ל, ובפרט בארה"ב. לחברי סגל באוניברסיטאות בישראל אין עוזרי מחקר שעומדים לרשותם, אלא חברי סגל נדרשים להשקיע בכל שנה חודשים רבים בניסיון לגייס משאבים שיוכלו לממן עוזרי מחקר.

כמו כן, היקף ההוראה הנדרש מחברי סגל בישראל גבוה מזה הנדרש בארה"ב, וחברי סגל בישראל מקבלים שירותי מזכירות/סיוע בנושאים לוגיסטיים/תפעוליים מצומצם באופן משמעותי ביחס למקובל בארה"ב. ולתנאים המאתגרים הללו, מתווסף השכר שנמוך בכ-20-80% מארה"ב, בהתאם לתחום. כיוון ששכר המרצים בישראל זהה לכל התחומים, ובארה"ב הוא משתנה לפי תחום וגבוה יותר בתחומים המשיקים לתעשייה, הפער משמעותי במיוחד עבור התחומים המשקים לתעשייה.

אגיד מספר דברים קשים, שבגללם בקשתי לכתוב בעילום-שם: כיום חלק מחברי הסגל שעובדים איתי לא מעודדים סטודנטים לעשות דוקטורט, כי הם סבורים שהם עושים עוול לסטודנט אם הם מעודדים אותו להגיע למערכת החולה של האקדמיה בישראל, למסלול עבדות שאינו מתגמל באופן הולם, ואותם מרצים לא מעוניינים להכשיר דוקטורנטים שייאלצו לרדת מהארץ כדי למצוא מקום בו יתוגמלו באופן הולם.

חבר סגל עובד סביב השעון בהנחית סטודנטים, הוראה, מחקר, כנסים, הרצאות בהתנדבות, מילוי תפקידי ניהול באוניברסיטה, עריכת ג'ורנלים, וכו'. השכר באקדמיה לא מצדיק את ההשקעה והעבודה סביב השעון, בטח לא של האנשים המוכשרים ביותר שיכולים למצוא מסלולי קריירה הרבה יותר קלים ומתגמלים. חלק מהסטודנטים שלי מתחילים לעבוד מיד עם סיום התואר הראשון בשכר שגבוה מזה שאני מקבל לאחר שנים רבות באקדמיה.

הרמה הולכת ויורדת

חברי סגל שאני מכיר מהרהרים ושוקלים לעזוב את האקדמיה ולעבור לתעשייה או לעבור לארה"ב. אני קיבלתי מספר הצעות לעבוד באוניברסיטאות בארה"ב, בשכר של פי כמה ביחס למה שאני מרוויח בישראל. אני מתקשה לעזוב את המשרה בישראל עבורה עבדתי במשך שנים, ואני עדיין מקווה שאבחר להישאר בישראל, אבל אני לא בטוח שזה יקרה. להיות ציוני, לתרום ולהכשיר את הדור הבא זה נחמד, אבל יש גבול כמה אפשר להיות פראייר ולא לפזול לאלטרנטיבות.

אני צופה בעצב כיצד המחלקות המשיקות לתעשייה מחליקות בדירוגים הבינלאומיים, ואיך מחלקות מתקשות לגייס חברי סגל ברמה שהיו מצליחות לגייס בעבר, ולכן נשארים עם תקנים לא מאוישים, או מגייסים חברי סגל ברמה שהולכת ויורדת.

כדי שהסגל יישאר בישראל, וכדי שהוא לא ירים ידיים ויעשה צ'ק-אאוט מנטלי, צריך לשלם שכר הגון ותחרותי ביחס לשוק וביחס לאקדמיה בארה"ב. דבר שני, ארגוני הסגל האקדמאים עושים נזק לאקדמיה בדרישה הארכאית לפיה חברי סגל מכל התחומים צריכים לקבל שכר אחיד. נגמרו ימי הקיבוץ בהם כולם הרוויחו שכר שווה. האקדמיה מתחרה מול התעשייה והאקדמיה בארה"ב. בשתי הזירות השכר בתחומים המשיקים לתעשייה גבוה ממה שהוא בתחומים אחרים. לכן, גם באקדמיה, השכר בתחומים המשיקים לתעשייה צריך להיות גבוה יותר. תשלום הולם ודיפרנציאלי הוא רק צעד ראשון וקטן, אבל זו התחלה. 

עוד כתבות

יחסים מסוכנים / עיבוד: Shutterstock

זו כנראה מערכת היחסים החשובה ביותר בעולם, עכשיו היא עושה קאמבק

שיחות חשאיות, מפגשים מבודדים וחקירת עבר בדבר קנוניה אפשרית ● עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן תעמוד במוקד תשומת הלב העולמית מערכת היחסים ההדוקה שלו עם מנהיג המעצמה היריבה פוטין ● האם החיבה ההדדית ביניהם תכריע את המלחמה באוקראינה ואיך היא צפויה להשפיע על אירופה כולה?

מוצרי חברת סברה בסופרמרקט בקליפורניה / צילום: ap, Monica Escamilla

נתח השוק של סברה צנח בחצי אך היא עדיין סיפקה אקזיט ענק לשטראוס

בשוק אהבו את עסקת המכירה של יצרנית החומוס והסלטים המובילה בארה"ב לפפסיקו, שתניב לשטראוס רווח של יותר מ־300 מיליון שקל ● לידר שוקי הון: "המהלך מתכתב עם האסטרטגיה של שטראוס להתמקד בפעילויות ליבה צומחות ורווחיות, מאפיינים בהם סברה לא עמדה"

בניסיון להילחם במל"טים האיראנים, שיתוף הפעולה החדש של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: רוסיה מגייסת בכפייה לוחמים תימנים בסיוע החות'ים, שיתוף הפעולה של ישראל ואוקראינה, והחיים בביירות בצל המלחמה עם חיזבאללה ● כותרות העיתונים בעולם  

יבגן קורניצ'וק / צילום: באדיבות שגרירות אוקראינה

"הרוסים מנצחים על המלחמה באוקראינה אבל גם במזרח התיכון"

כשיבגן קורניצ'וק נכנס לתפקידו כשגריר אוקראינה בישראל לפני ארבע שנים, הוא לא דמיין שבמהלך כהונתו שתי המדינות יימצאו במלחמה: "יש לנו את אותו האויב" ● כשברקע ניצחון טראמפ והצהרתו שישים סוף לשתי המערכות, הוא לא מתרגש מההכרזה של פוטין על שימוש בנשק גרעיני: "הוא יאבד את בעלות הברית האחרונות"

הצהרת משפחות החטופים / צילום: אלון גלבוע

שנה להסכם לשחרור החטופים: "שבי זה גיהנום, בכל רגע החיים עלולים להסתיים"

101 גברים, נשים וילדים נמצאים בשבי כבר 415 ימים ● "קשה לי להאמין שנותרה בקרב החטופים עוד תקווה ושהם יכולים לדמיין את חזרתם", אמרה גבריאלה ליימברג, שנחטפה עם בתה ואחיה, בהצהרת משפחות החטופים לציון שנה לעסקה בזכותה שוחררו 105 נשים וילדים

מיליי מניף מסור בעצרת בחירות / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

שנה לכהונת נשיא ארגנטינה: האינפלציה נבלמת, הצמיחה בדרך, אבל המחיר כבד

כשנבחר לנשיא ארגנטינה הבטיח חאבייר מיליי מהפכה כלכלית ● שנה אחרי, מיליי קיצץ שליש מהוצאות הממשלה, האינפלציה נבלמה והשכר הריאלי עולה ● אלא שהמהלכים גבו מחיר, ושיעור העוני זינק מ-42% ל-53% ● כעת מקווים שם שהקירבה שלו לטראמפ תשמש כמנוף כלכלי

נועה מנהיים. טיול חופשי / צילום: תמר מצפי

הרשת הספרותית שטווה נועה מנהיים היא כמו מפת דרכים לטיול מרתק ועסיסי

ספר המסות החדש של העורכת הידועה מזמין את הקורא למסע אנכרוניסטי בזמן שלא מהסס לקפוץ בין הפמיניזם של וולף בת המאה ה-19 לאוּרסוּלה לֶה גווין בת ימינו ● בספרה מנהיים שוחטת פרה קדושה ונוגעת בשאלת הכסף בעולם הספרות

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המועמד של קרעי אושר: מרדכי מרדכי יכהן כיו"ר מועצת הרשות השנייה

אחרי מעל שלושה חודשים ללא יו"ר קבוע למועצת הרשות השנייה, מרדכי צפוי להיכנס לתפקיד החל מדצמבר הקרוב ● מרדכי יחליף את ממלאת־המקום ד"ר אודליה מינס - מינוי שהגיע עד בג"ץ

פורטו / צילום: Shutterstock

צוואות בינלאומיות: כך תבטיחו את חלוקת הירושה בנכסים מחוץ לישראל

מס עיזבון של 40%, צווי ירושה לא תקפים ובנקים שלא מכירים ביורשים: לא בטוח שצוואה ישראלית תעזור למשקיעים בחו"ל

שכונת הארגזים, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

אחרי 30 שנה: התושבים בשכונת הארגזים בת"א יקבלו הטבה ששווה 1.5 מיליון שקל לפחות

בימים אלה נשלחים לתושבי השכונה בדרום העיר מכתבי הסכמה לפינוי, שיניבו לרובם דירות חדשות והטבות כלכליות בשווי של לפחות 1.5 מיליון שקל ● מאסופה של צמודי קרקע לא חוקיים יהפוך המתחם בן 163 דונם לשכונת מגדלים של כ־2,000 יחידות דיור

חברת הכנסת טלי גולטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בניגוד לעמדת היועמ"שית: ועדת השרים אישרה לקדם את החוק שימנע חקירה פלילית נגד חברי כנסת

לפי הצעת החוק של טלי גוטליב מהליכוד, ניתן יהיה לפתוח בחקירה כנגד חבר כנסת רק אם 90 ח"כים יאשרו זאת ● היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, הודיעה לפני הדיון כי הצעת החוק הופכת את החסינות של חברי הכנסת דה פקטו לעיר מקלט מפני חקירה

פעילות צה''ל בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

לוחם גולני נפצע קשה בדרום לבנון, דיווחים בסוריה: ישראל תקפה באזור חומס

חמאס פרסם שתי תמונות שמוכיחות לכאורה את טענתו שחטופה נהרגה, צה"ל: לא ניתן לאמת או להפריך זאת ● בישראל ובאמירויות חושדים ששליח החב"ד שנעדר היה במעקב של גורמים עוינים, ושמדובר באירוע טרור ● לפי דיווחים בלבנון, לפחות 7 נהרגו ועוד עשרות נפצעו בתקיפה האווירית על בניין בן 8 קומות בביירות • עוד דווח שיעד התקיפה הוא מוחמד חיידר, ראש אגף המבצעים בחיזבאללה • במקביל, כמה רקטות שוגרו מלבנון לעבר חיפה והקריות - נזק נגרם בכמה מוקדים, אין נפגעים • כל העדכונים

ד''ר יובל אבני / צילום: אסנת רום

הוא ויתר על קריירה מבטיחה כרופא, פגישה מקרית אחת שינתה לו את החיים

לד"ר יובל אבני היו הרבה תפניות מפתיעות בחיים ● ללא תעודת בגרות הוא התקבל לקורס טיס, באמצע שירות הקבע הוא פרש ללימודי רפואה, ואת ההתמחות בכירורגיה עזב לטובת הון סיכון: "הרגשתי שכדי להתאים את עצמי למקצוע אני נדרש להיות יותר ציני" ● לפני חמש שנים הוא הקים את קרן קרשנדו, שמשקיעה בחברות בתחום התוכנה

קרן פרידמן, מנכ''לית משותפת טוויסטד / צילום: גיל חיון

טוויסטד הופכת לסוכנות פרסום שמבוססת כולה על בינה מלאכותית

הבינה המלאכותית תוטמע בכל התחומים של הסוכנות: מחקר, אסטרטגיה, תכנון מדיה, קריאייטיב, אנליזה ואופטימיזציה

פיטר הגסת', שר ההגנה המיועד של ארה''ב. על זרועו קעקוע של צלב ו'ישו' בעברית / צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של פיטר הגסת'

התנ"ך העברי הוא עכשיו הפק"ל הפוליטי של בכירי ממשל טראמפ

האנגלו־פרוטסטנטים תמיד אהבו את התנ"ך העברי, לפעמים כדי הגזמה. עכשיו הוא חלק מן הפק"ל של בכירי ממשל טראמפ ● הבה ניזכר בהיסטוריה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"חברות מסוות מעורבות עם ישראל": השפעת צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט

המהלך התקדימי של צווי המעצר, עשוי להרחיב את הפגיעה בעסקאות וחברות ישראליות שהיתה קיימת נוכח המהלכים הבינלאומיים נגד ישראל ● מומחה: "אם מנכ"ל צריך לכתוב בדוח הרבעוני שהוא עושה עסקים עם ישראל, כשיש סיכון לפשעי מלחמה, אז הוא יעדיף שלא"

גאוטם אדאני / צילום: Reuters, Amir Cohen

בעלי נמל חיפה הסתבך בשוחד, אך הפוליטיקה של הודו לא תגרום למעצרו

כתב האישום נגד גאוטם אדאני בניו יורק בגין מתן שוחד, וקשריו ההדוקים עם ממשלת הודו, לא הזיקו למפלגת השלטון שם. להפך, היא נחלה ניצחון עצום ממדים בבחירות חשובות ● המפסיד הגדול של הבחירות במדינת מהרשטרה: "הודו הופכת לארץ של מפלגה יחידה"

שלמה קרעי וגלי בהרב-מיארה / צילומים: דוברות הכנסת

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה את הצעת החוק להפרטת התאגיד

המהלך שמקדם שר התקשורת שלמה קרעי, באמצעות הצעת חוק פרטית של ח"כ טלי גוטליב, נועד לבטל תוך שנתיים את שירותי הטלוויזיה והרדיו של תאגיד השידור הציבורי ● היועמ"שית מזהירה כי הצעת החוק תוביל ל"שינוי יסודי במפת התקשורת בישראל", במיוחד על רקע מהלכים נוספים שמקדמת הממשלה ● כמו כן, היא מבהירה לקרעי כי קידום חקיקה פרטית לא נועד לעקוף את גורמי המקצוע

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"זו הייתה פצצה מתקתקת": מחבר הספר "השקעות לעצלנים" מגלה מי הייתה המניה הראשונה שלו

תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" שנמכר ביותר מ־165 אלף עותקים, מסביר בפודקאסט של גלובס למה לא כדאי להתמקד במניות בודדות, ואיך הפחד הגדול שלו התגשם שנה אחרי השקת הספר: "המשבר של 2022 היה הסיוט שלי"; וחושף את דעתו על ביטקוין: "אנשים משקיעים בזה מתוך ספקולציה"

אמיר שלכט, אייל הררי, דורון ארזי / צילום: איל יצהר, ליאורה כץ

הישראלית שרשמה תשואה של פי 2 מההנפקה וזאת שזינקה ב-15%

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • גלובל-אי הציגה דוח רבעוני חזק, שבעקבותיו אופנהיימר וג'פריס העלו את מחיר היעד של המניה ● גם אלוט סגרה שבוע חיובי לאחר שפרסמה דוחות חזקים ● וסרגון ממשיכה במומנטום החיובי כשקפצה ב-15% ביום שישי האחרון