גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המספרים מאחורי מבול התביעות הנגזרות: כמה הן מעמיסות על בתי המשפט

מחקר חדש בתחום דיני החברות קבע כי הבכורה שניתנת לעותר הראשון בתביעות נגזרות מתמרצת הגשת תביעות לא בשלות ומסרבלת הליכים ● "המרוץ לתחתית" מציף את בתי המשפט ובסופו של דבר גורם נזק לחברות ולבעלי המניות ● איך הסדירו את הנושא בארה"ב?

''המרוץ לתחתית'' מציף את בתי המשפט / צילום: איל יצהר
''המרוץ לתחתית'' מציף את בתי המשפט / צילום: איל יצהר

מחקר חדש שבחן את הכלל בתביעות ייצוגיות ונגזרות לפיו ניתנת עדיפות לגורם הראשון שיזם את ההליך, טוען כי הכלל מסרבל הליכים, מדכא הגשת תביעות איכותיות ומביא להגשת תביעות לא בשלות, באופן המנוגד לאינטרסים של בעלי המניות, החברה ושל המערכת השיפוטית.

עסקת הנדל"ן שסיבכה את עורך הדין בגדול | 3 פסקי דין בשבוע
התרגיל שהקפיץ את רשות המסים: בנו בניין ושילמו מס על דירה 
אפי נוה לבג"ץ: יש לאפשר לציבור לבחור גם את מי שמידותיו אינן כליל השלמות

המחקר נערך על־ידי ד"ר אסף אקשטיין, מרצה בכיר לדיני חברות וניירות ערך בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, ועורכי הדין נועם זמיר וגל קלנר, שותף ועורך דין ממשרד ש. הורוביץ, המייצגים חברות בתביעות ייצוגיות ונגזרות נגדן. זאת על רקע הצפת בתי המשפט בתביעות מסוג זה ומרוץ עורכי הדין להיות הראשונים להגיש, כאשר הגופים המוסדיים בולטים בהיעדרם בהובלת תביעות.

 

החוקרים בדקו ודגמו את עילת התביעה בתביעות נגזרות בתחום דיני החברות בחמש השנים האחרונות בבית המשפט המחוזי בתל אביב, בכותליו נשמעות עיקר התביעות הנגזרות בארץ.

עו''ד נועם זמיר, שותף במשרד ש. הורוביץ ושות' / צילום: מושיק ברין

מה הרציונל מאחורי כלל הראשון בזמן?

לפי הכלל שעוצב בפסיקה, בתי המשפט נותנים עדיפות לתובע שפנה ראשון לבית המשפט בבקשה לאשר לו את התובענה הייצוגית או את התביעה הנגזרת. יחד עם זאת, גם איכות התביעה נבחנת, ובמקרים חריגים בהם תביעה מאוחרת מגובה בחוות־דעת, בעוד תביעה מוקדמת אינה מגובה בראיות, בית המשפט יכול לקבוע כי התביעה שתוביל היא המאוחרת, אך הדרך כרוכה במאבק ובשכנוע בית המשפט.

העדפת הראשון בזמן נועדה להבטיח הגינות כלפי הגורם שחשף את הפרשה, להבטיח יעילות, לחסוך את המחלוקת בין התובעים השונים ולייצר ודאות.

לאחרונה הציעה ועדה בין־משרדית לבחינת חוק תובענות ייצוגיות כי בית המשפט יוכל להכריע בתחרות בין תובעים בהתאם לשיקול־דעת רחב שיוענק לו. במסגרת זו, בית המשפט יוכל לשקול מיהו התובע בעל האינטרס הכלכלי הממשי ביותר בפיצוי, לצד שורה של שיקולים אחרים כגון איכות הבקשה, ניסיון בא־כוח התובע המייצג ותרומת התובע המייצג עצמו לגילוי עילת התביעה.

באופן פרדוקסלי, טובת החברה עלולה להיפגע

במחקר נאספו נתונים על הליכי תביעות נגזרות שהתנהלו בבית המשפט המחוזי בתל אביב החל מראשית שנת 2018 ועד לחודש אפריל 2023. 305 תיקים נפתחו בכל הארץ, מהם 189 בבית המשפט המחוזי בתל אביב, ולכן המחקר התמקד בתל אביב.

הניתוח האמפירי שבוצע העלה כי מתוך אותן 189 תביעות, ב־48 תיקים (המהווים 25.4% מסך התיקים) התקיימה תחרות בין תובעים על הובלת התביעה. מתוך 48 התיקים, 35 תיקים (המהווים 72.9%) הסתיימו באיחוד תיקים.

 

עוד נמצא כי 34 תיקים מתוך 48 התיקים שבהם התקיימה תחרות, נפתחו בעקבות פרסום פומבי, חלקו בדבר חקירה, בירור של רשות אכיפה נגד החברה. כלומר, רוב התיקים שבהם התקיימה תחרות בין תובעים נפתח בעקבות פרסום פומבי, ולא בזכות איתור עצמאי של עילת תביעה על־ידי גורם שביקש לשמש כתובע מייצג.

ניתוח התיקים העלה כי התחרות בין בקשות אישור מתקיימת דווקא במקרים קלים, שפורסמו בכלי התקשורת או בדיווח ציבורי, ולא היה קושי ממשי בחשיפת עילות התביעה הפוטנציאליות הצומחות מהן. כלומר, לא מדובר בהליכים בהם יש הצדקה לכלל כי מגיש התביעה הראשונה זוכה לעדיפות. עוד עלה כי בחלק גדול מהתיקים אוחדו ההליכים, זאת באופן המגדיל עלויות הגמול ושכר־הטרחה.

על־פי המחקר, הכלל מחריף את המתח הקיים בין הגורמים המתחרים על הובלת ההליכים, והוא עלול לפגוע בבעלי המניות או בחברה. זאת בשל התמריץ למהר ולהגיש לבית המשפט בקשה לתבוע, גם כאשר היא לא מבוססת. בכך מדוכא התמריץ להגשת תביעות איכותיות על־ידי תובעים, בהם גופים מוסדיים המסוגלים להוביל את ההליכים בצורה שתועיל לבעלי המניות בתובענה ייצוגית או לחברה בתביעה נגזרת. לפי נתוני רשות ניירות ערך משנת 2022, בעשור שלפני כן הוגשו 565 תביעות ייצוגיות ונגזרות בתחום ניירות ערך. רק 6 תביעות, המהוות 1% בלבד, הוגשו על־ידי הגופים המוסדיים.

המחקר מפרט את המצב בארה"ב, שם היה המצב דומה לישראל, עד לשנת 1995, אז נחקק הסדר בנוגע לתביעות ייצוגיות בתחום דיני ניירות ערך. ההסדר מגביל את שיקול־הדעת של בית המשפט ויוצר חזקה לפיה התובע הייצוגי המוביל צריך להיות בעל האינטרס הפיננסי הגדול ביותר בליטיגציה. ההסדר נועד לתמרץ את הגופים המוסדיים להגיש תביעות. התובע מחויב בתוך 20 ימים ממועד פתיחת ההליך להפיץ הודעה לתובעים פוטנציאליים, ובתוך 60 ימים יגיש בקשה להובלת התביעה.

ד''ר אסף אקשטיין, מרצה בכיר לדיני חברות וניירות ערך בפקולטה למשפטים באונ' העברית / צילום: באדיבות האונ' העברית

לעמדת אקשטיין, זמיר וקלנר, הכלל הקיים כיום בישראל מייצר "מרוץ לתחתית", כי הוא מעודד הגשת תביעות לא בשלות ו"פוגע בתמריץ של תובעים להגיש תביעות איכותיות המבוססות על מידע איכותי שנאסף ונותח". בנוסף, הכלל פוגע בטובתה של החברה במובן הרחב, כי הוא מוביל למצב של תביעות המוגשות על בסיס מסכת עובדתית זהה המצויה במתח עם מסכת עובדתית המופנית נגד החברה בהליכים אחרים. המצב גם מגדיל את הסיכוי להכרעות שיפוטיות סותרות בין הליכים דומים.

המחקר בחן את הסיבות להחלת כלל הראשון בזמן בתביעות בתחום דיני החברות וניירות הערך. כך מצאו המחברים כי נימוק ההגינות למי שחשף את הפרשה אינו מתאים לתחום, שכן עילות התביעה מתגלות לרוב בדיווחי החברה או בעיתונות החושפים אירועים, חקירות והגשת הליכים משפטיים נגד החברה.

ההצעה: סילוק תביעות לא בשלות

על בסיס הממצאים שהתקבלו ובניסיון להקטין את מספר ההליכים המוגשים בטרם עת, המחקר מציע להחיל מודל חדש להכרעה בין התובענות הנגזרות והייצוגיות, זאת ללא צורך בשינוי חקיקתי.

לפי ההצעה, באותם מקרים שבהם בעל מניות אכן היה זה שגילה את עילת התביעה הנטענת, תוקנה לו, ככלל, הזכות להוביל את התביעה. ביתר המקרים מוצע לאמץ את המודל האמריקאי.

עוד מוצע כי ניתן יהיה לסלק על הסף תביעות ייצוגיות ונגזרות המוגשות בטרם עת בהיותן "בלתי בשלים"; לקבוע כי בעת קביעת הגמול ושכר־הטרחה יילקח בחשבון גם המועד להגשת הבקשה ובשלות עילת התביעה; תוגבל האפשרות לערער על זהות התובע או בא־כוחו (כדי לייעל את ההליכים); ותוגבל גם הפרקטיקה של איחוד תובעים למקרים חריגים בהיקפם ומורכבותם.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים