גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נכתוב מחדש את חוק התכנון והבנייה, ראשי ערים לא רוצים לאשר תוכניות": יו"ר ועדת הפנים עולה למתקפה

יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, ח"כ יעקב אשר, בטוח שיש בידו הכלים לפתור את בעיות ההתחדשות העירונית של ערי הפריפריה המתפוררות ● בינתיים הוא מקדם רפורמה בהליכי התכנון וריענון של חוק התכנון והבנייה, ומנסה להפעיל מנופי לחץ על ראשי העיריות כדי שיקדמו יותר בנייה

ח''כ יעקב אשר, יו"ר ועדת הפנים של הכנסת / צילום: יוסי זמיר
ח''כ יעקב אשר, יו"ר ועדת הפנים של הכנסת / צילום: יוסי זמיר

הפגישה עם יו"ר ועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת, חבר הכנסת יעקב אשר מיהדות התורה, התקיימה במשרדו הצנוע בעיר בני ברק. כבר בראשיתה, אי אפשר לא לתהות כיצד מי שאחראי למשל להוביל את השמירה והעדכון של חוקי התכנון והבנייה, יכול בכזו שלווה לראות מחלון משרדו את האנדרלמוסיה ואת חריגות הבנייה המבהילות בכל בניין בעיר. אבל אשר משוכנע שדווקא הנוף הזה הוא שמאפשר לו לראות מה שאחרים לא רואים. 

כך שורדות חברות הנדל"ן המניב את הקפיצה בעלויות המימון 
מה צריך לדעת לפני שחותמים על עסקת קומבינציה עם יזם
מועצת מקרקעי ישראל אישרה פטור מדמי היתר בחלופות לתמ"א 38 - מה המשמעות?

"בני ברק זה בית הספר הכי טוב של החיים. כוח של מצוקה יותר גדול מכל דבר אחר. יש בישראל רגולציה מטורפת, ומה שאתה רואה מהחלון זו התוצאה. ככל שנפתור פלונטרים עם תכנון מוקדם, עם הכנת תוכניות בניין עיר מתאימות, הבעיה תיפתר. הייתי שלוש שנים ממלא מקום ראש עיריית אלעד. אחד הדברים שקידמתי שם היה תוכנית בנייה שמאפשרת הרחבה של דירות עד 25 מ"ר מכל צד. ככה, שכשתהיה בלחץ כי המשפחה גדלה, כל מה שתעשה זה להגיש בקשה להיתר בהליך פשוט מאוד. זה הציל את העיר".

אתה יוצא מנקודת הנחה שאנשים רוצים ללכת במסלול הירוק, לשלם אגרות, היטלים וכו'.
"אם תיתן לאנשים את האופציה החוקית, הם יבחרו בה. יותר מזה, אם אני יודע שיש אופציות ואנשים סתם עוקפים אותן, על כל חצי מטר חריגה אני אתן להם על הראש. התכנון הוא כלי מטורף. אתה יכול להכווין את האוכלוסייה ככה".

 

בשבועות האחרונים הקימה הממשלה צוות בכירים בראשות מינהל התכנון ומשרד המשפטים, שאמורים לגבש בחודשים הקרובים רפורמה מקיפה בהליכי התכנון וריענון של חוק התכנון והבנייה.

אשר: "אמרתי למינהל התכנון שאני אוביל את השינויים בכל הכוח בוועדה שלי, והגענו להסכמה שנכתוב מחדש את חוק התכנון והבנייה. לא יכול להיות שהחוק הארכאי הזה ממשיך להתנפח טלאי על טלאי. אין סנכרון בין החיים עצמם לבין חוקי התכנון, והמון חוקים רק מייצרים סחבת ומפרנסים את השחיתות. אבל גם אמרתי להם שלא ייקחו חמש שנים כדי לשנות את כל החוק, אלא שיעברו פרק־פרק וככה נחולל שינוי. יום ולילה אני אטפל בזה בוועדה".

אין שר פנים או יו"ר ועדת פנים שלא הבטיח להקל על הבירוקרטיה שוב ושוב. גם ניסיונות לתקן את חוק התכנון והבנייה היו בעבר.
"צריך להבין את הפרקטיקה של החיים. תראה את בני ברק - אנחנו היינו הראשונים לנצל שטחים ציבוריים. בנינו גן ילדים, ומעליו בית כנסת, ומעליו עוד בית כנסת וטיפת חלב. אמרתי להם כבר לפני שנים בוועדה המחוזית שבסוף כולם יבואו אחרי, והיום זה סטנדרט. היה לי ויכוח איתם בזמנו לגבי תמ"א 38. אני דרשתי שיתנו לי גם שטח ציבורי במסגרת התמ"א, והייעוץ המשפטי לא נתן לי. אמרתי להם שאנחנו הולכים לציפוף בכל הארץ ובני ברק רק ראשונה בתור.

"הייתי בזמנו גם אחראי על בניית מוסדות החינוך של עיריית בני ברק, בתקופת הוועדה הקרואה. התברר שצריך חצי דונם בשביל אישור לבנות כיתה. זו הייתה הפרוגרמה. מה לעשות שבעיר של 7,400 דונם, שאז גרו בה 180 אלף תושבים והיום יש בה 230 אלף תושבים, זה פשוט בלתי אפשרי.

"היו פה קרוואנים על קרוואנים, ובית ספר אחד גם לקח קרון רכבת כי לא היה לו כסף לקנות קרוואן. באתי למשרד החינוך, וביקשתי שיבינו שהם חייבים לצמצם את הדרישות. אני צריך בתי ספר של 48 כיתות על ארבעה דונם. במקום שזה יהיה בקרוואנים, בדירות שכורות ובמקלטים, ביקשתי שיעשו פרוגרמה מיוחדת לערים צפופות. בהתחלה זרקו אותי מכל המדרגות, אבל אח"כ הצלחתי לשכנע אותם לאשר 4־5 קומות והביאו קבוצות מהטכניון ללמוד מאיתנו איך לשמר את הקרקע. אם הייתי פחות עקשן, היו פה היום קראוונים של עשר קומות".

"לפעמים לא בא לראשי הערים לאשר תוכנית"

בסופו של דבר, תמיד אנחנו מגיעים לצורך להאציל סמכויות לראשי הערים - אלה שמכירים טוב מכולם את הצרכים של תושבי העיר. אבל אז צץ החשש משחיתות. כך קרה לפני כעשור עם חוק התכנון והבנייה החדש שכתבה המשנה ליועמ"ש שרית דנה, שבסופו של דבר הממשלה חששה לאמץ בגלל פרשת הולילנד.
"אסור לסחוב את האצלת הסמכויות יותר מדי לקצה. לראשי ערים - ועזוב את שאלת השחיתות - לפעמים לא בא לאשר תוכניות. סתם כי לא בא להם טוב שתקום כעת השכונה הזו או הזו, גם אם הוא כבר קיבל עליה כסף ממשרד השיכון וכבר בנו לו שם כמה כיכרות.

"בחוק ההסדרים העברנו דבר שהאוצר אפילו לא חלם שנסכים עליו. אם שר הפנים רואה שרשות מקומית לא ממלאת את תפקידה, הוא יכול להעלות תוכניות למועצה הארצית, כולל הוצאת היתר. נתנו לרשויות המקומיות הרבה גזרים, הוספנו כוח לרשויות עצמאיות ואפשרויות לרשויות שאינן עצמאיות להיות כאלה, אבל מצד שני שמנו עליהן מגבלות כמו רישוי עצמי על ידי אדריכלים. אם ראש עיר ירצה להתעלל הוא יתעלל, אבל צמצמנו לו את מרחב ההתעללות ונוכל לקחת לו את ההיתרים.

"במקביל, בנינו מנגנון שיאפשר להקים ועדה קרואה לכל נושא התכנון בעיר. אמרנו שרשות מקומית שלא פועלת לפי מדיניות הממשלה בקצב הוצאת ההיתרים, כמגמה, צוות של שלושה מנכ"לים - של משרד הפנים, השיכון והאוצר - יוכל לקחת לה את הסמכויות".

 

הבעיה שהשלטון המקומי כרגע גם ככה זועם על הממשלה, בעיקר בגלל אישור קרן הארנונה החדשה, שתנגוס לו נתחים מההכנסות משטחי תעסוקה לטובת ערים אחרות שיאשרו פרויקטים למגורים.
"ראשי הרשויות הגדולות, שהם חברים שלי, יודעים שהמהות של קרן הארנונה נכונה וצודקת. הים של ראש עיריית תל אביב, שבזכותו יש לו עשרות בתי מלון שמכניסים לו המון כסף מתיירות ומסחר, זו לא ירושה שהוא הביא מהבית. גם בני ברק הבינה בשעתו שיש לה 'באר נפט', והקימה את אזור המשרדים, אחרת עד היום היא הייתה בוועדה קרואה. נכון לעשות פה צדק חלוקתי".

"שר האוצר צריך אותי ואת הוועדה שלי"

אשר מדבר על "צדק חלוקתי", ושולף מיד את סוגיית ההתחדשות העירונית. הרבה ניסו לפניו ולא הצליחו, אבל הוא משוכנע שיש לו את הכלים והפתרונות להביא אותה גם לערי הפריפריה המתפוררות.

הבעיה היא שחוק ההסדרים אושר רק לאחרונה עם תיקונים ותקציב מינוריים בלבד בסעיפי ההתחדשות בפריפריה, ומה שלא מאושר במסגרת התקציב בדרך כלל נדחה ונמרח תקופה ארוכה בדיוני הוועדות.
"זה נכון עקרונית, אבל שר האוצר צריך אותי ואת הוועדה שלי. לא מעט חוקים נמצאים אצלי וחשוב להם באוצר מאוד שיתקדמו. הם רוצים את חוק המטרו, את היטל מטרו, וזה הכול אצלי בוועדה. אז אני מחזיק את האוצר, ואדאג להוציא מהם בתמורה את ההתחייבויות לקידום ההתחדשות העירונית - לא בשבילי, אלא בשביל הציבור. בתוך חודשים תהיה פה בשורה. זה נכון לא רק לפתרון משבר הדיור, אלא גם לסכנת רעידות האדמה או הטילים המאיימות בעיקר על הפריפריה. ראיתי בניינים בטבריה שיפלו בפו הכי קטן.

"במרכז הארץ לממשלה יש תפקיד אחד - לא להפריע. אבל שום יזם אינו פילנתרופ, ובפריפריה אין שום אפשרות להגיע להתכנות כלכלית. זה התפקיד שלנו. אני דורש למשל מע"מ אפס לדירות התחדשות עירונית בפריפריה. נגעתי בקודש הקודשים של האוצר, אבל כבר יש מע"מ אפס לבעלי הדירות הישנות, וגם הרחבנו את זה בחוק ההסדרים לאוכלוסייה מבוגרת, אז אמרתי להם שנרחיב את זה גם לדירות החדשות שימכור הקבלן. זו לא מתנה לקבלנים אלא ניסיון לסגור את הפער".

אבל הבטחות אנחנו שומעים כבר שנים. עובדה שזה לא קורה.
"אולי בגלל שהפתרון להתחדשות עירונית בפריפריה יזרים לשוק עשרות אלפי דירות במכה, וזה גם החלום הרע של הבנקים ושל בנק ישראל. הם חוששים להתפוצצות של בועה, ליציבות הבנקים. נכון שהבנקים הם כוחות חזקים, אבל גם אנחנו צריכים להיות חזקים. למדנו להיות עקשנים מולם. מבחינתי שבנק ישראל יגיד לבנקים לשים בטון על הרווחים שלהם, ולשמור אותם לזמנים אחרים. אבל חוץ ממדיניות מוניטרית יש עוד כלים. כשאתה צריך לטפל במשהו, אתה מביא שופל מארבעה כיוונים ולא מכיוון אחד.

"ועוד דבר: למרות שיש רצון, יש משרד ממשלתי אחד שמחזיק את כל המדינה. חייב לרדת למשרד האוצר האסימון. יש למשל קרן מס רכוש לאסונות, שיושבים בה היום יותר מ־18 מיליארד שקל. חשוב שתהיה קרן כזו, אבל אמרתי להם לקחת משם 4 מיליארד שקל לתוכנית גדולה של התחדשות עירונית וחיזוק מבנים בפריפריה. זה יחסוך להם הרבה יותר מהחלופה במקרה שחלילה יהיה האסון. צריך להיות כלכלן להבין את זה? צריך ללמוד ליבה בשביל זה?"

המטרו: "לא יודע מתי יסע, אבל יקרה"

גולת הכותרת של ועדת הפנים ואיכות הסביבה בחודשים הקרובים תהיה לאשר סוף סוף את חוק המטרו. הרכבת התחתית שאמורה לנסוע מתחת לגוש דן.

כשהייתם באופוזיציה בממשלה הקודמת תקעתם את המטרו. עכשיו אתה מקדם אותו. בסוף הכול פוליטיקה קטנה.
"נכון שכשהגענו לחצי השנה האחרונה לפני הבחירות, זה נהיה כלי פוליטי והתנגדנו, אבל במקביל ידענו שזה לא מה שעוצר את המטרו. עכשיו אני מקדם את זה, ואפשר להגיד לאזרחי ישראל חד־משמעית שיהיה פה מטרו. לא יודע מתי הוא יסע, אבל זה יקרה.

"מעבר לכך, לא כל העיכובים קשורים בנו. הייתי נציג הרשויות המקומיות בקידום הקו האדום, ואפשר לומר במפורש שהחשכ"ל תקע את זה שנים. החשכ"ל היה עסוק כל הזמן בלבדוק עוד מכרזים, להחליף שיטה, לראות שאין סטייה בתקציב, לערב יועצים משפטיים.

"הכול מכוונות טובות. אני מעריך את הפקידים, אבל יושבים ושמים אלף רגולציות רק בגלל חשש מגנב אחד או אפילו עשרה גנבים. מאות רפורמות נראות ככה".

ועדת הפנים היא גם הוועדה להגנת הסביבה. הארגונים הירוקים מרגישים שהם נשכחו מאחור. חוק התשתיות למשל הוא דרקוני ועוקף אותם די בקלות.
"אני אומר להם, תחיו במציאות. הרי אם אתה לא משחרר תשתיות, תקבל זיהום אוויר פי שמונה. כשהייתי ראש עיריית בני ברק, בדקתי למה התוכנית של צפון העיר לא התקדמה. מיליון וחצי מ"ר תעסוקה לא זזו כי רכבת ישראל החליטה שזה יהיה חניון הקרונות שלה. יצאתי למלחמת עולם, והצלחתי להגיע עם התוכנית להפקדה. ואז הגעתי להתנגדויות, כולי נרגש, והירוקים שאלו למה הוחלט על פארק מטרופוליני של 320 דונם ולא של 500 דונם. נתתי שם את נאום חיי. אמרתי להם שהם נהיו פנאטיים, שעברתי ויה דולורוזה, והם שואלים למה רק 320 דונם? זה הגודל של הפארק הלאומי של רמת גן! אותו דבר עכשיו בתשתיות. צריך איזון נכון. גם במשבר החשמל הירוקים התנגדו לגז, ואנחנו מקבלים עכשיו שריפה של פחם".

עוד כתבות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל