גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כשאני מבקשת 18 אלף שקל, מרימים גבה": המציאות החדשה של הג'וניורים בהייטק

הראשונים להיפגע מהמשבר בענף הטכנולוגיה הם העובדים החדשים ● מנתונים שהגיעו לידי גלובס עולה כי השכר המוצע להייטקיסטים הצעירים נחתך דרמטית, ואיתו מספר המשרות הפנויות ● "בעבר נלחמו עלינו, ועכשיו היחס התהפך"

ירידה בשכר החודשי של הג'וניורים / צילום: Unsplash, annie spratt
ירידה בשכר החודשי של הג'וניורים / צילום: Unsplash, annie spratt

"כשהתחלתי את התואר במדעי המחשב טווח השכר ששמעתי עליו היה בסביבות ה־20 אלף שקל ומעלה לתפקידים התחלתיים" מספרת לגלובס כרמל בר, סטודנטית הנמצאת כיום בשלבי סיום התואר. "היו יותר תפקידים לעומת בוגרים, ונלחמו על כל אחד. עכשיו נדמה שהיחס התהפך לגמרי. בודדים מהסטודנטים שלומדים איתי מצאו משרת סטודנט, והרוב עדיין מחפשים. גם טווחי השכר שאני שומעת עליהם היום נמוכים יותר".

הקפאות שכר במקום פיטורים: הפתרון החדש של חברות בהאטה | פרויקט מיוחד
שלושה סימנים שמראים: שוק העבודה בישראל מתחיל להתקרר | פרויקט מיוחד

כרמל, כמו רבים כמוה, נמצאת במעגל מחפשי העבודה בתעשיית ההייטק, ונמנית בשכבה שנפגעה אולי הכי הרבה מהמשבר המתמשך בענף, הג'וניורים - אלו שבתחילת דרכם המקצועית. תהליך רכישת הניסיון והלמידה ההתחלתית הוא לא קל, וכעת הופך גם להרבה פחות מתגמל.

מדגימה רוחבית שבוצעה על ידי חברת אתוסיה - אחת מחברות ההשמה הגדולות בהייטק הישראלי, עולה כי השכר החודשי הממוצע של הג'וניורים ירד בכ־20% בפרק זמן של שנה. כך לדוגמה, בעוד שבשנה שעברה השכר החודשי המוצע למהנדס תוכנה מתחיל נע בין 20 ל־23 אלף שקל, השנה הוא ירד לכ־17 עד 21 אלף שקל. בשנת 2022 השכר החודשי המוצע לאלגוריתמאי מתחיל נע בין 22 ל־25 אלף שקל, והשנה ירד לטווח שבין 21־23 אלף שקל. מנהלי מוצר מתחילים השתכרו בין 23 ל־25 אלף שקל בשנה שעברה, והשנה השכר המוצע נע בין 18 ל־22 אלף שקל.

 

פרדוקס חוסר הניסיון

רק בתחילת החודש התפרסם דוח של הלמ"ס שהראה עלייה בשכר החודשי הממוצע בהייטק מתחילת שנת 2023. השכר שנמדד חצה את רף ה־31 אלף שקלים, ובמבט שנתי - רשם עלייה של כ־6%. נתון זה עמד לכאורה בניגוד למשבר המתמשך בתעשייה המקומית והעולמית.

אך בחינה של הנתונים מקרוב חשפה תמונה פחות ורודה - העלייה בשכר נבעה בעיקרה מכך שרבים מהמפוטרים הינם מקרב מחלקות "מעטפת", כגון משאבי אנוש או שיווק ומכירות, וכן הרבה ג'וניורים.

המשותף לאלו הוא שהשכר החודשי שלהם נמוך יותר בהשוואה לזה של בעלי משרות מחקר ופיתוח ומשרות בכירות בלב התעשייה, ועל כן הוצאת הראשונים מהמשוואה העלתה את הממוצע, גם אם בפועל לא חלה עלייה ממשית בשכר.

נתון מעניין נוסף נוגע למספר המשרות הפתוחות לג'וניורים, שבהשוואה לשנה שעברה, נחתך כמעט בחצי. נתון זה מתכתב עם פרסומי הלמ"ס מהשבוע שעבר- שמראים ירידה במספר המשרות הפנויות למתכנתים ולמהנדסים לעומת אשתקד.

דגימות שביצעה חברת אתוסיה מצאו שבעוד שבחציון הראשון של 2022, מספר המשרות הפתוחות עמד על כ־3,235, בחציון הנוכחי מספר המשרות ירד לכ־1,710.

עוד מדדו באתוסיה את משך זמן חיפוש העבודה, שהתארך בכשלושה שבועות בממוצע לעומת השנה שעברה. כך למשל, בעוד שבשנה שעברה זמן חיפוש העבודה לג'וניורים בבדיקת תוכנה ואוטומציה עמד על חמישה שבועות, השנה עלה המספר לעשרה שבועות.

טל, שעובדת כמגייסת בחברת פינטק גדולה בארץ, מספרת על המגמה מזווית המעסיקים: "אנחנו רואים ירידה משמעותית בבקשות השכר של עובדים, ולא רק הג'וניורים. החברה בה אני עובדת היא חברה מבוססת, לפני שנה היינו מקבלים קורות חיים מאנשים ללא הכשרה מתאימה שדורשים שכר גבוה, והיום אפילו במשרות ג'וניור אנחנו מקבלים קורות חיים של אנשים עם ניסיון של עשר שנים בתחום. לפעמים השכר שאנשים מבקשים כל כך נמוך שזה גורם לנו לחשוד בניסיון שכתוב בקורות החיים".

ל', מעצבת מוצר מתחילה, מספרת שהיא כבר שנה בתהליך חיפוש עבודה. "אני מגיעה לשלבים מתקדמים מאוד, וזה מתחלק לשתיים: או שאומרים לי שעפו עליי אבל חסר לי ניסיון, או שנעלמים לי. יש כמה חברות גדולות ברשימה של הנעלמים. לגבי השכר, בשלב הזה אני מציעה בהתחלה בערך 17־18 אלף שקל וכמעט תמיד מרימים גבה. ברגע שאני אומרת שאני גמישה עם גבול תחתון של 15 אלף שקל ממשיכים איתי בתהליך".

תמונת המצב המשתקפת הן בשיחות עם מחפשי העבודה והן בנתונים מראה את המשבר הנוכחי בתעשייה. זאת לצד גלי הפיטורים המתמשכים, כשלפי אתר לסטארטאפ מספר מפוטרי ההייטק מתחילת השנה עומד על 4672 איש, כשעוד ועוד נכנסים למעגל מחפשי העבודה.

איל סולומון, מנכ"ל חברת אתוסיה, אמר לגלובס כי "ארגונים בחרו קודם כל לקצץ את הג'וניורים. זה יצר הצפה בשוק שהתמלא בהרבה ג'וניורים מחפשי עבודה, מה שהשפיע מהר מאוד על הגמישות שלהם לרמות השכר. ראינו תיקון כלפי מטה של רמות השכר שהם בעצמם מבקשים".

להערכתו של סולומון, גל הפיטורים המשמעותי חלף, אבל חזרתם של מחפשי העבודה לשוק המועסקים תהיה איטית מאוד, "נוצר מצב בו השוק לא בעדם. האם יפוטרו עוד ג'וניורים? אני לא חושב שבאותו סקייל שהיה עד היום. כרגע הג'וניורים מתחרים בסדר גודל של עשרות מועמדים על אותה משרה. והחדשות היותר רעות הן שלפי ההערכה התקופה הזאת יכולה להימשך לפחות עד סוף השנה".

כבר לא רודפים אחריהם

שרון צלניק, בעלת עסק לליווי בתהליכי חיפוש עבודה, מספרת כי ישנו שינוי ניכר בתהליך חיפוש העבודה בהשוואה לשנים קודמות. "השוני הוא ביחס של שני הצדדים. יש הרבה תחושות של זלזול, פעמים רבות המועמדים לא מקבלים בכלל מענה והתסכול גדול.

"אם נסתכל שנה אחורה, היו רודפים אחריהם. בעבר מחפשי העבודה לא היו צריכים ממש לצאת מגדרם ולעבור עשרות ראיונות, והתהליך עצמו לקח פחות זמן". צלניק הוסיפה כי "אני מלווה גם סניורים ובעלי משרות בכירות בחיפושי עבודה, וגם להם קשה יותר. הלחץ חל על כולם".

תום, שהתחיל לעבוד לפני כחודשיים בחברה שמספקת שירותי תמיכה בענן, מספר כי בחודשים טרם התקבל לעבודתו, התקשה למצוא משרות "כשנכנסתי לתחום לפני כמעט שנתיים, הייתי מקבל פניות מהרבה חברות. לפעמים הייתי במצב שבו אני נמצא בתהליכי מיון בארבע חברות שונות במקביל. בחודשים האחרונים המצב השתנה".

עוד מספר תום שבת זוגתו שגם עובדת בתעשייה נמצאת כבר ארבעה חודשים בחיפושי עבודה "המצב השתנה. כולם רוצים להיכנס להייטק אבל הביקוש קטן, ועל כל משרה אחת בלינקדאין יש מאות פניות".

טל, תחת כובעה כמגייסת, מעלה סוגייה נוספת: "יוצא שאני מעסיקה בעיקר גברים כי נשים אפילו לא פונות. הגדרנו במספר תפקידים תעדוף נשי ופרסמנו זאת לכל חברות ההשמה. פנו אלינו אולי 3 נשים מתוך 50 קורות חיים שנשלחו".

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים