גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זכויות שידור, נותני חסות ופרסום: הכסף הגדול שמאחורי הטור דה פראנס

הוא קשוח, תלול, מסוכן וחסר רחמים בזכות המסלולים ההרריים, הפקת העל והתקציבים האדירים שמושקעים בו ● כמה עולה להפיק את מרוץ האופניים היוקרתי בעולם ומאין מגיעות ההכנסות? ● מאחורי הקלעים של הטור דה פראנס שיתחיל ביום שבת

היום האחרון של המרוץ בשדרות האליזה שבפריז / צילום: Associated Press
היום האחרון של המרוץ בשדרות האליזה שבפריז / צילום: Associated Press

הטור דה פראנס, מרוץ אופני הכביש הוותיק ביותר בעולם שנוסד בשנת 1903, הוא אחד מאירועי הספורט הנצפים, היפים והנחשקים בעולם. מדובר באירוע ספורט שמרתק אליו קרוב ל-900 מיליון איש בעולם כיום, שנולד דווקא מצורך כלכלי: מי שייסד אותו היה עיתון הספורט L'Auto, שחיפש דרכים להגדיל את תפוצתו, ואחד מכתבי הספורט שלו הציע כי יערכו מרוץ אופניים שיהיה "סובב צרפת". השאר היסטוריה.

ההכרזה על הטור דה פראנס בעיתון הספורט L'Auto שייסד אותו / צילום: ויקיפדיה

נבחרת ישראל עד גיל 20 עשתה היסטוריה. למה היא לא תצליח לשחזר אותה בליגה של הגדולים?
מנצ'סטר יונייטד מתחילה לסנן את ההצעות לרכישת המועדון היוקרתי
למרות ההפסד, ההישג של נבחרת ישראל הצעירה: איך נראתה מפת הרייטינג אמש?

השנה המרוץ יוזנק ב-1 ביולי במהדורה ה-110 שלו ויכסה שטח עצום של 3,405 ק"מ של כבישים, עליהם יתחרו 22 קבוצות עם 8 רוכבים בכל אחת מהן. הרוכבים ייצאו (Grand départ) מעיר הנמל התעשייתית בילבאו שבחבל הבסקים בספרד, ויכסו ביום הראשון מסלול של 182 ק"מ.

ככל שינקפו הימים יפרשו מרצון או שלא מרצון רוכבים שיפצעו, יתרסקו או יחלו בקורונה (כן, זה עדיין משחק תפקיד ב-2023), אבל כולם יעשו מאמץ עילאי לשרוד את המסלול שנחשב לקשוח בעולם, להגיע לקו הסיום ללא פציעות ולהתכונן לוואלטה אספניה, הגרנד טור הספרדי שחותם את טרילוגיית המרוצים השנתיים הגדולים בעולם.

בין הרים ובין סלעים טס לו הפלוטון / צילום: Associated Press

"קוד שתיקה" על הכספים בתעשייה

המספרים מאחורי הפקת המרוץ נשמרים תחת "קוד שתיקה" כאילו היו סודות הגרעין, והמספרים שנזרקים באוויר הם בדרך כלל הערכות של גורמים לא רשמיים. יחד עם זאת, מובן מאליו כי העלויות של הפקת מרוץ אופניים שנמשך 21 ימי רכיבה (23 ימים כולל יומיים מנוחה), הן עצומות, והסיבה העיקרית היא שהמרוץ "מתגלגל" ממקום למקום כל יום.

בפועל, כל יום תחרות מוזנק מאזור שונה ועלויות השיטור, סגירת הכבישים, הביטוחים והשינוע של כל הציוד ומטה התחרות הוא גבוה במיוחד. החברה המפיקה, A.S.O, מעסיקה לא פחות מ-1,000 אנשי צוות תחתיה, על מנת שהקסם הזה יתרחש בסדר מופתי תחת ארגון קפדני.

 

A.S.O רכשה את הזכויות על ההפקה בשנת 1965 ומודל ההכנסות עליו התבססה היה מעבר לזכויות שידור, שהפכו לחלק המרכזי במודל העסקי שלה. גורמים בענף מעריכים כי עלות הפקת הטור דה פראנס נעה בין 90 ל-140 מיליון אירו וש-55% מההכנסות מגיעות מזכויות השידור (משודר ב-186 מדינות), 40% מגיעות מפרסום ומחסויות, והשאר מגיע מהערים אליהן מגיעים הרוכבים שמשלמות על החשיפה שהן מקבלות בפני צופי הטלוויזיה.

סך כל ההכנסות והרווחים של A.S.O מהטור דה פראנס נחשפו בעבר באתר Inner Ring, המסקר את עולם הפרו-סייקלינג, שהציג כי החברה גלגלה בשנת 2016 הכנסות בסך 220 מיליון אירו והציגה רווח של 45 מיליון אירו. סכום לא מבוטל בכלל לאירוע בקנה מידה שכזה.

החשש הגדול ביותר הוא להיות חלק מהתרסקות עם עוד רוכבים בפלוטון / צילום: Associated Press

כמה עולה לפרסם על החולצה הצהובה?

דרכים נוספות לגיוס כספים הן באמצעות חסויות ראשיות, ומי שלוקח בכך חלק כבר מספר שנים ברציפות הן שתי שחקניות מרכזיות: הבנק הצרפתי LCL וסקודה.

החסות של LCL כוללת הנצחה של שם הבנק על החולצה הצהובה היוקרתית שלובש בכל יום המוביל הכללי בתחרות. תג המחיר של החסות מוערך בשוק ב-11-14 מיליון אירו. חשוב להבין, לובש החולצה הצהובה הוא זה שהזמן הכללי שלו הוא הקצר ביותר במרוץ (הרוכב המהיר) ולכן לבישת החולצה היא למעשה "הגביע הקדוש" של התחרות.

ללבישת החולצה הצהובה יש יתרונות רבים גם בכל מה שקשור לפרסום, מאחר והמצלמה שעוקבת לאורך התחרות אחרי לובש החולצה הצהובה, חושפת את לוגו הבנק בפריים טיים. בסוף כל יום זוכה המוביל גם לחשיפה נוספת כאשר הוא עומד על הפודיום בגאון. 

חברת המכוניות הצ'כית סקודה מעניקה חסות ללובש החולצה הירוקה, ומשלמת עליה על פי יודעי דבר סכום של כ-4-6 מיליון אירו. את החולצה הירוקה לובש הרוכב שצבר את מרב הנקודות במרוצי ביניים (מרוצים פנימיים המתקיימים במהלך המרוץ), וגם בספרינט אל קו הסיום.

במרוץ יש עוד מספר חולצות (החולצה המנוקדת, חולצה לבנה לרוכב הצעיר וחולצת הרוכב האגרסיבי) עליהם מתחרים הרוכבים וגם להם יש נותני חסויות שמכניסים לקופת התחרות עוד מזומנים.

האוהדים השרופים מתקרבים לרוכבים עד כדי מרחק נגיעה / צילום: Associated Press

עלות הפקת המרוץ הוא נושא אחד, אבל בסופו של דבר העלויות הגדולות הן של הקבוצות עצמן שנשענות על נותני חסות גדולים שמממנים את כל החגיגה הזו. כך למשל קבוצת אינאוס (Grenadiers INEOS) הבריטית ממומנת על ידי חברת כימיקלים בריטית גדולה באותו שם, קבוצת יומבו-ויסמה (Team Jumbo-Visma) ההולנדית נהנית מחסות של רשת הסופרמרקטים Jumbo וחברת התוכנה Visma, או קבוצת UAE Team Emirates שהבעלות עליה היא של קונצרנים מאיחוד האמירויות הערביות ובהם בנק אבו-דאבי וחברת התעופה הלאומית של האמירויות (Emirates).

כל קבוצה מחזיקה תחתיה עשרות רוכבים מקצוענים אשר רוכבים בכל אחד ממאות המרוצים של האיגוד הבינלאומי לאופניים (UCI) והעלות של כל רוכב היא כמובן על פי ההישגים והניצחונות שלו.

הסכום שקבוצה תוציא על מנת להתחרות בטור דה פראנס הוא בטווח של 10-15 מיליון אירו בממוצע שילכו על החתמת הרוכבים המובילים, הציוד הטוב ביותר וצוות המאמנים שלצידו עשרות אנשים שיוצרים את המעטפת המקצועית ביותר ובהם: מעסים, פיזיותרפיסטים, דיאטנים, שפים להכנת הארוחות על בסיס יומי, אוטובוסים, אנשי רפואה, אנשי אבטחה, צוותי תקשורת ועוד.

נופים ציוריים עוצרי נשימה / צילום: Associated Press

אז ביום שבת הקרוב, כשתצפו בבינג' הספורטיבי הזה שנמשך שלושה שבועות, תזכרו שהספורט שאתם רואים הוא לא רק שואו ספורטיבי-בידורי, אלא גם הפקת על שמגלגלת תעשייה של מאות מיליוני אירו על מסלול עם 176 רוכבים ומנצח אחד מאושר בחולצה צהובה שיכניס לכיסו סכום של 500 אלף אירו.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק