גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נורת אזהרה להייטק הישראלי": הדוח המדאיג של רשות החדשנות

הדוח מצביע על מספר מגמות מדאיגות, ביניהן ירידה בהיקף גיוס ההון, שבשנת 2022 ירד בקרוב ל-45% לעומת אשתקד ● נדמה כי מגמת ההתאוששות שנרשמת בשוק ההון בוול סטריט לא הביאה לעלייה בגיוסי ההון והעובדים בישראל, כפי שהיה ניתן לצפות ● רשות החדשנות: "חשש אמיתי למגמת היפרדות בין ההייטק הישראלי למגמות העולמיות"

מגמה מדאיגה במצב ההייטק בישראל
מגמה מדאיגה במצב ההייטק בישראל

ממצאי "דוח מצב ההייטק" של רשות החדשנות שפורסם היום (ג') מצביעים על הימשכותן של מספר מגמות מדאיגות, ביניהן ירידה בהיקף סך ההשקעות, התבססות השוק המקומי על השקעות זרות, והמצב הפוליטי המעורער במדינה שמחריף את נזקי המשבר הכלכלי העולמי.

התחזית האופטימית של מיקרוסופט: הכנסות של 500 מיליארד דולר
היזמת בדתה לקוחות ומסמכים. המשקיעים מנסים להציל את כספם
הישראלי הבכיר באיביי: "ה־AI מאפשרת להפיק הרבה בפחות זמן"

לפי הדוח, הענף הטכנולוגי בישראל חווה שינויים בשנים האחרונות. לאחר תקופה של צמיחה ושגשוג, בשנת 2022 נרשמה ירידה בהיקף גיוסי ההון בתעשיית הטק המקומית ובמספר המועסקים - מגמה מדאיגה שמעלה שאלות על עתיד הענף ואופן השתקמותו.

ההשפעה הישירה של אי היציבות הכלכלית העולמית והשינויים הפוליטיים הבינלאומיים ניכרת על התעשייה המקומית. כאמור, הירידה בגיוסי הון, לצד הפיטורים הרבים בחברות הטק, משקפים את התקררות השוק. אך כעת, נדמה כי ישנה מגמת התאוששות בתעשייה העולמית, בייחוד בענף הטכנולוגי בארה"ב - מה שמעלה את השאלה האם הענף המקומי יעקוב גם הוא אחר המגמות החיוביות.

רוב ההשקעות במחקר ופיתוח ממומנות על ידי המגזר הפרטי

סיפור צמיחתן של חברות יוניקורן ישראליות מהווה חלק חשוב בהבנת תהליך צמיחתה והתפתחותה של תעשיית ההייטק הישראלית, ששגשגה בעשור האחרון. חברות ישראליות רבות נמכרו בשלב מוקדם יחסית לחברות רב-לאומיות, ונהפכו לחלק ממרכזי מחקר ופיתוח שעזרו לבסס ולמרכז את מקומה של ישראל במפת ההייטק העולמית. עם זאת, לפי הדו"ח, בתקופה האחרונה נסגרו מרכזי פיתוח בישראל של חברות רב-לאומיות, וכן התרחשו סגירות של חברות ישראליות לאחר רכישתן.

לגבי הקמת מרכזי פיתוח, מצא הדוח כי "בשנים 2018-2016, הקצב עלה ל-24 מרכזי פיתוח חדשים בממוצע בשנה, ואילו בשנים 2022-2019, הקצב ירד לשפל ונפתחו בממוצע שמונה מרכזי פיתוח חדשים בשנה. בתקופה האחרונה, על רקע המשבר הכלכלי העולמי, החלה תופעה של סגירת מרכזי פיתוח שפעלו בישראל: בין היתר, נסגרו הפעילויות של Dropbox ,EA וחברות נוספות. לאור חשיבותם של מרכזי הפיתוח של החברות הרב-לאומיות ליציבות ענף ההיי-טק, חשוב לעקוב אחרי התפתחות מגמה זו".

לפי הדוח, המרכזיות של ענף ההייטק לכלכלה הישראלית בולטת בקנה מידה בינלאומי. בישראל, רוב ההשקעות במחקר ופיתוח ממומנות על ידי המגזר הפרטי, ושיעור זה הוא הגבוה ביותר במדינות ה-OECD. נתון זה מצביע על התלות הגבוהה במגזר הפרטי בישראל וגם על היכולת של מגזר זה לממן ולבצע פרויקטים חדשניים. עם זאת, בתקופות משבר כלכלי או ירידה בהשקעות בשוק הפרטי, חברות ההייטק בישראל עשויות להיות חשופות יותר לזעזועים, מכיוון שיש להן פחות ערוצי מימון חליפיים.

כמו כן, מצא הדוח כי ביחס למדינות אחרות בOECD, ישראל הינה המדינה היחידה בה מעל חצי מההשקעות במחקר ופיתוח מבוצעות על ידי גורמים זרים, "זאת בזמן שהמגזר הפרטי המקומי אחראי למימון של 40% מהמו"פ - השיעור הנמוך ביותר מבין מדינות ה-OECD. לפי הדוח, "זהו מאפיין ייחודי של ההייטק הישראלי. במדינות ה-OECD האחרות, הגורם המממן העיקרי של המו"פ הוא משקיעים פרטיים מקומיים בשוק המקומי, ובחלק מהמדינות, בעיקר באירופה, ישנו משקל גדול גם למימון ממשלתי".

מנתונים נוספים שמופיעים בדוח, עלה כי היקף גיוס ההון בשנת 2022 לעומת אשתקד ירד בקרוב ל-45% - בשנת 2021, סטארט-אפים ישראלים גייסו 28 מיליארד דולר, כאשר בשנת 2022, ירד הסכום הכולל ל-15.9 מיליארד דולר ב-953 סבבי גיוס.

עוד נכתב בדוח כי "לאור אי היציבות הכלכלית הגלובלית, הכוללת בתוכה את העלאות הריבית והאטה משמעותית בהיקף ובקצב גיוסי הון, ועל רקע המשך אי הוודאות הפוליטית בישראל, התחזית היא כי בשנה הנוכחית צפויה להמשיך מגמת הירידה בהשקעות".

מגמת הירידה בהשקעות נמשכת

אסף קובו, הכלכלן הראשי של רשות החדשנות, אמר כי "החודשים הקרובים יהיו קריטיים להייטק הישראלי. ניסיון העבר מלמד כי לרוב, שני רבעונים לאחר שמתחילה התאוששות בשוק ההון בוול סטריט, המתבטאת בעליית מדד הנאסד"ק, ישנה גם עלייה בגיוסי הון ועובדים בהיי-טק הישראלי. לאור העלייה בנאסד"ק כפי שהוצגה מאז תחילת השנה, במצב עניינים רגיל, ניתן היה לצפות לעלייה בגיוסי ההון והעובדים בישראל כבר במהלך חודשי קיץ 2023. על פי האינדיקציות שהוצגו עד כה, ומקבלות חיזוק מנתוני אפריל ומאי, יש חשש אמיתי של מגמת היפרדות בין ההיי-טק הישראלי למגמות העולמיות".

בנתונים המוצגים בנוגע לגיוסי הון של סטארט-אפים ישראלים בשנת 2023, נדמה כי ברבעון הראשון והשני של השנה נמשכת מגמת הירידה בהשקעות (הנתונים עוד צפויים להתעדכן). אם לא יחול היפוך מגמה משמעותי, נדמה כי הירידה בהשקעות בתעשייה המקומית תמשיך לרדת, בניגוד חריף לצמיחה ולשגשוג שאפיינו אותה בשנים האחרונות. "זוהי נורת אזהרה להיי-טק הישראלי שדורשת היערכות מתאימה".

לתעשייה הישראלית פוטנציאל רב בתחום האקלים-טק

כנקודה לשימור, אפשר להתבונן על תעשיית האקלים-טק וההשקעה בחברות המתעסקות במתן פתרונות לסביבה, ובין היתר, למשבר האקלים. בישראל קמות ופועלות יותר ויותר חברות המחפשות לתת מענה סביבתי, מה שיכול למצב את התעשייה המקומית כמובילה בחדשנות ובפיתוח פתרונות אקלימיים בקנה מידה גלובאלי.

אך כדי לשמור על היתרון היחסי שמתחיל להיווצר, כך על פי הדו"ח, יש להמשיך ולהשקיע במחקר ופיתוח בתחום האקלים, ואף לקדם תשתיות טכנולוגיות מתאימות. תמיכה ביזמים ובחברות חדשות בתחום הזה יכולה להיות בריאה לתחרותיות ולעודד עוד יצירתיות בתעשייה המקומית. הצטרפות של עוד ועוד משקיעים וארגונים למאמץ לפתח טכנולוגיות המספקות פתרונות בתחומי הסביבה היא צעד חשוב, שמעיד על זרימת הון בכיוון עתידי חיובי ומבטיח.

בנושא האקלים-טק, סיכם הדוח כי "על מנת לשמר את היתרון היחסי של ישראל בתחום, ישראל צריכה להמשיך ולפתח הכשרות איכותיות של כוח אדם מיומן עם התמחויות הרלוונטיות לתחום, ולהמשיך להשקיע במחקר כדי לעמוד בחזית הידע העולמי בתחום. ברמה הלאומית, יש לדאוג לפיתוח תשתיות מחקריות ותשתיות להטמעה בשוק המקומי, כך שגם השוק הישראלי ייהנה מפירות הטכנולוגיה. בנוסף, כתחום שדורש שנים רבות של פיתוח באופן יחסי, למשל לעומת פתרונות תוכנה, יש לבחון האם יש צורך בפתרונות מימון ייחודיים לקידום האקלים-טק".

עוד כתבות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

פתיחה ירוקה בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות לאחר הדוחות

נאסד"ק עולה ב-1% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם