גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השכנים ביקשו פיצוי בגלל הבניין הצמוד שהוגבה. מה הם קיבלו?

השכנים ברמת השרון הגישו תביעה לפיצוי בגלל הגדלת הצפיפות הרחוב ● ועדת הערר לפיצויים: "צפיפות אינה מילת קסם שגוררת אחריה ירידת ערך"

בניין המחלוקת. חברי ועדת הערר המחוזית בת''א לא התרשמו מהטענות / צילום: דגש פ.י. ייזום ופיתוח בע''מ
בניין המחלוקת. חברי ועדת הערר המחוזית בת''א לא התרשמו מהטענות / צילום: דגש פ.י. ייזום ופיתוח בע''מ

​בשכונת אלון, בצפון רמת השרון בסמוך להרצליה, התעורר לאחרונה סכסוך בין דיירים בבניינים ברחוב השפלה 10 והגליל 2, לבין דיירי הבניין ברחוב השפלה 6 הסמוך אליהם. הסיבה: דיירי השפלה 6 ביקשו לחדש את הבניין הוותיק שהתגוררו בו. הבניין, שנבנה ב־1983, לא זכה להתחדש כאשר השכונה חודשה והתרחבה בראשית שנות ה־2000, אך כשביקשו לאשר תוכנית לחידושו כעשור מאוחר יותר, קמו חלק מהשכנים ברחוב וטענו כי החידוש והשוואת גובהו של הבניין לגובה של הבניינים שלהם יפגעו להם בפרטיות ובנוף, וייצרו צפיפות ברחוב.

השיטה של רמ"י לשיווק מוצלח: "חותכים" את מספר הדירות בהנחה
שוק דירות היוקרה בתל אביב צנח ב־40%, אבל בבאר שבע חלה עלייה
כל מה שרציתם לדעת על החוק שמטלטל את המדינה | המשרוקית של גלובס

הסכסוך עבר דרך התנגדויות ועררים ולבסוף הגיע עד לוועדה המחוזית במסגרת תביעות לפיצויים בהיקף מאות אלפי שקלים שהגישו השכנים בגין פגיעה נטענת בערך דירותיהם.
ואולם, חברי ועדת הערר המחוזית בת"א לא התרשמו מהטענות, דחו את תביעות הפיצויים וקבעו, בין היתר כי "המילה צפיפות אינה מילת קסם שגוררת אחריה ירידת ערך".

הרקע: בניין אחד בלבד לא הוגבה

בשכונת אלון נבנו 249 יחידות דיור בבניינים של 11 עד 14 קומות לאורך רחוב יבנה בעיר ובניינים בגובה 5־7 קומות ברחוב השפלה. בניין יחיד, בן שלוש קומות ותשע יחידות דיור ברחוב השפלה 6, הוחרג מהתב"ע. הוא גם לא יכול היה להיהרס ולהיבנות מחדש במסגרת תמ"א 38, ולכן נותר כצלקת ישנה בלב שכונה חדשה ומחודשת. כעשור מאוחר יותר יזמו דיירי הבניין הישן תב"ע ייחודית להשוואת זכויות הבנייה שלהם לאלה הקיימות בשאר השכונה, הגדלת יחידות הדיור ושינוי קווי הבניין וגובהו. התוכנית אושרה, והפרויקט יצא לדרך עם חברת היזמות דגש.

טענות השכנים: הבניין יפגע בנוף ובפרטיות

אז התעוררו השכנים מהבניינים היותר חדשים ברחוב השפלה 10 והגליל 2 הסמוכים. הם פחות אהבו את העובדה שהבניין הישן והנמוך פתאום יצמח לגובה ויסתיר להם את הנוף. הם גם טענו שהבניין החדש יפגע להם בפרטיות ולא אהבו גם את העובדה שיהיה להם יותר צפוף בשכונה בשל בניית יחידות דיור נוספות בבניין המתחדש.

ההליך התכנוני לחידוש הבניין הישן היה מסורבל ולקח שנים, כאשר הדיירים והבניין התמודדו עם התנגדויות שכנים לתב"ע הנקודתית ועתירות מנהליות, בנוסף להליכי תכנון מורכבים.

כשההליך התכנוני הסתיים והבניין החל לקרום עור וגידים, הגיע שלב תביעות הפיצויים: הדיירים בבניינים הגובלים הגישו תביעת ירידת ערך לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה נגד היזם, חברת דגש, ונגד הוועדה המקומית רמת השרון שאישרה את התב"ע.

התובעות - האחת בעלת דירה עליונה דו־מפלסית בבניין בן 5 קומות ברחוב השפלה 10 והשנייה בעלת דירת גג דו־מפלסית בבניין בן 8 קומות בגליל 2 - טענו כי ערך דירתן ירד ב־375 אלף שקל וב־420 אלף שקל (בהתאמה) ביחס למצב לפני החידוש של הבניין הוותיק. התביעות התבססו על שלושה טיעונים כאמור: חסימת נוף, פגיעה בפרטיות והגדלת הצפיפות.

היזם: השכנים היו אמורים לדעת

היזם, באמצעות עו"ד סימון טוסון, שותף במשרד עו"ד הרטבי, בורנשטיין, בסון, והוועדה המקומית לתכנון ובנייה רמת השרון, באמצעות עוה"ד מיכל אגסי ואדוה זגון, טענו מנגד כי הדיירים בבניינים השכנים ידעו או היו אמורים לדעת בעת רכישת הדירות כי תוגש תוכנית אשר תשווה את זכויות הבניין ברחוב השפלה 6 לשאר הבניינים בשכונה. לטענתם, כבר בשנת 2014 כאשר הוגשה הבקשה לתוכנית חידוש ייחודית לבניין היה ברור לכל קונה פוטנציאלי ברחוב כי הבניין ההיסטורי יחודש על ידי תוספת זכויות בנייה או ייהרס לצורך הקמת בניין מודרני.

עו''ד סימון טוסון / צילום: יח''צ

ההחלטה: התאמת הבניין הייתה צפויה

חברות ועדת הערר המחוזית, היו"ר עו"ד תמר עיני ורדון ומזכירת הוועדה עו"ד עדי וולקוב, קיבלו טענה זו של היזם וציינו כי מדובר במגרש שכלל המגרשים סביבו זכו לתוספות וזכויות, באופן שנבנו עליהם מבנים בני 5־8 קומות בטבעת הראשונה ובני 11־14 קומות בטבעת הרחוקה יותר - והתוכנית החדשה נועדה להתאים את המגרש לסביבתו. "בנסיבות אלו נראה כי התאמת הבינוי במגרש לסביבתו הייתה צפויה", קבעו חברות הוועדה וציינו, כי "מדובר במקרה מובהק שבו יש להכיר בהתפתחות הטבעית של העיר, שבה אושרו מבנים דומים בסביבתו הקרובה של המגרש נשוא הערר".

באשר לפגיעה הנטענת בנוף, הפנו חברות ועדת הערר את תשומת הלב לכך שכל המרפסות של הדירות שדייריהן טענו לירידת ערך פונות לנוף אורבני.

עוד ציינו חברות הוועדה: "נזכיר כי איננו מצויים בפאתי העיר, אלא בטבורה של עיר, ובמגרשים הסובבים את התוכנית הנקודתית אושרה תוכנית שאפשרה את ההתחדשות שלהם כמה שנים קודם לכן. תוכנית רש/1090 (התוכנית הייחודית, א' ל"ו) לא יצרה תופעה חריגה כלשהי ביחס לנוף האורבני הנשקף עוד קודם לכן מחלונות דירות העוררים".

בנוסף נקבע כי אין שינוי במחירי הדירות בסביבה כתוצאה מאישור התוכנית לבניין החדש שכן מחירי הדירות כבר גילמו צפי לכך שמדובר בשכונת מגורים מתפתחת.

הצפיפות: העוררים לא עמדו בנטל ההוכחה

באשר לנזק של "הגברת הצפיפות" נקבע כאמור כי "המילה צפיפות אינה מילת קסם שגוררת אחריה ירידת ערך, אלא שעל העוררים היה להראות ולהוכיח אלו פרמטרים בתוספת יחידות הדיור במבנה בשפלה 6 גרם לירידת ערך, אם בכלל", אך "העוררים לא עמדו בנטל להראות כיצד תוספת של 15 יחידית דיור (24 במקום 9) גורמת לירידת בערך נכסיהם". צוין כי "טענתם היחידה היא כי תוספת הצפיפות תגביר את 'התחושה' לפגיעה בפרטיות. לא רק שמדובר בטענה סתמית שלא הוכחה, אלא שגם ביחס לרכיב הפגיעה בפרטיות לא עמדו העוררים בנטל ההוכחה המינימלי".

לדברי עו"ד סימון טוסון, שייצג את היזם, מסר כי "אחד הקשיים המסרבלים ומאריכים את הליכי התכנון היא הקלות של הגשת תביעות ירידת ערך לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה כמו הגשת עררים בגין התנגדויות שנדחו בוועדה המקומית. הגשת תביעות כאלה אינה כרוכה בתשלום אגרה והדבר מקל מאוד על מי שמעוניין להגיש את הערר ובכך לגרום לעיכוב ההליך התכנוני".

לדבריו, "מסע ההתנגדויות של הדיירים השכנים לבניין החדש הוא דוגמה מובהקת לטענה המוכרת בתכנון ובנייה כ־nimby, כלומר תכנון זה חשוב וטוב שיעשה מהר ובצורה יעילה ואף יגדיל וישביח את השכונות ויביא להגדלת יח"ד ואולי גם לירידה במחירי הדירות, אבל 'לא ליד הבית שלי', 'לא בחצר שלי'. ברור כי טענות כאלה דינן להידחות אל מול הרצון לתכנן לפתח ולבנות".

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל