גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך צפוי הסכם השכר החדש לבטל מאות סכסוכי עבודה

הסכם השכר בין משרד האוצר להסתדרות שנחתם השבוע עשוי לספק יציבות למשק ● אחד מהסעיפים קובע כי סכסוכי עבודה פתוחים יבוטלו, וכי ועדים שידרשו תוספות מעבר לאלו שבהסכם, לא יוכלו לשבות מיידית

ארנון בר-דוד ובצלאל סמוטריץ' בחתימת הסכם המסגרת למגזר הציבורי / צילום: דוברות ההסתדרות
ארנון בר-דוד ובצלאל סמוטריץ' בחתימת הסכם המסגרת למגזר הציבורי / צילום: דוברות ההסתדרות

הסכם השכר שנחתם השבוע בין ההסתדרות לבין משרד האוצר צפוי להוביל לשקט תעשייתי ביחסי העבודה עד סוף 2027. המשמעות: יבוטלו רוב סכסוכי העבודה הפתוחים של ועדי עובדים בשירות הציבורי, והאפשרות שלהם להכריז על סכסוך עבודה חדש, תוגבל. כיום, ישנם מאות סכסוכי עבודה מוכרזים בגופים ממשלתיים. ועדי העובדים נוהגים לפתוח בסכסוכים מול ההנהלות, כי כך נשמרת להם הזכות החוקית להכריז על שביתה. עם חתימת ההסכם, סכסוכים פתוחים בגין דרישות כלכליות צפויים להתבטל.

הבנות באוצר ובהסתדרות: שינוי מודל החזרי הוצאות נסיעה ייכנס לתוקף רק בעוד שנתיים 
האוצר משיק מערכת שכר חדשה: מי צפוי להצטרף למודל? | בלעדי 
ההסתדרות והאוצר חתמו על הסכם להעלאת השכר במגזר הציבורי. מה הוא כולל?

עם זאת, לפי האוצר, ישנם כחמישה סכסוכים פעילים בלבד שהוגדרו כחריגים וימשיכו להתקיים גם אחרי כניסת ההסכם לתוקף. מדובר במאבקים שאינם נוגעים ישירות לדרישות כלכליות אלא לתנאי עבודה, כמו העברת משרדים.

הסעיף שמגביל ועדים מלשבות

הסכם המסגרת החדש קובע העלאה מדורגת, לאורך ארבע שנים, של 11% בממוצע לשכרם של כ־350 אלף עובדים במגזר הציבורי. בעבר, חתימת הסכמי המסגרת לא הייתה סוף של פסוק ביחסי העבודה בשירות המדינה. לאחר חתימת ההסכמים הקודמים, ועדים דרשו תוספות שכר נוספות ושיפור תנאים מעבר למה שנקבע בהסכם. מי שצעק חזק יותר - גם קיבל יותר. מצב זה כמובן לא היה נוח עבור האוצר, אבל גם הקשה על ההסתדרות, שמייצגת את הוועדים מול באוצר.

כלקח מהעבר, הפעם נקבעה "קופסה" לפתרון בעיות לאורך תקופת ההסכם. ועדים שידרשו תוספות כספיות מעבר למה שנחתם בהסכם הרוחבי, לא יוכלו להכריז על סכסוך עבודה, אלא יצטרכו לפנות להסתדרות ולבקש להקצות להם סכום מכספי הקופה. בהסתדרות יקבעו סדר עדיפויות לבקשות מהגופים הציבוריים השונים ויעלו אותן אל מול אגף השכר באוצר. בהסכמת שני הצדדים, ניתן יהיה להפנות כספים מהקופה למטרות מיוחדות. לא נקבע מנגנון הכרעה במקרה שאין הסכמה בין האוצר להסתדרות, מה שעלול לגרום לחלק מהבקשות להימשך תקופה ארוכה ללא פתרון, או שהן יעברו למוסד לבוררות.

 

אל הקופה יזרמו יותר מ־2 מיליארד שקל. כבר עתה קיימות הבנות בין האוצר להסתדרות על הקצאת כ־70% מהסכום ליעדים ספציפיים, כמו שיפור שכר האחיות, שכר עובדי בתי החולים הפסיכיאטריים, ושינוי המודל הקיים של החזרי הוצאות הרכב לעובדים. ועדים שנערכו מראש במגעים מול ההסתדרות והאוצר כבר שריינו את חלקם מתוך העוגה.

ההסכם יחול על גופים ציבוריים באופן מיידי

לאחר חתימת הסכם המסגרת בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ליו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, כעת מתבקשות כל אחת מההנהלות במגזר הציבורי לאמץ את תוכנו. ההסכם חל על כל המגזר הציבורי, למעט מערכות הבריאות, החינוך והביטחון, להם יש הסכמים נפרדים. לפי האוצר, רק להנהלות עומדת הסמכות להחליט האם לאמץ את ההסכם, ללא שיקול דעת של העובדים (שיוצגו במשא-ומתן על ידי ההסתדרות).

עובדי ציבור שההנהלה שלהם תאשר את ההסכם, יקבלו כבר בתלוש השכר הקרוב את הפעימה הראשונה להגדלת שכר הברוטו, ב־400 שקל לכל עובד. הפעימות הבאות מתוכננות לשנה הבאה, באוקטובר (תוספת של עוד 100 שקל לעובד) ובדצמבר (העלאת שכר אחוזית של 2%).

הסכמי המסגרת הקודמים בין האוצר להסתדרות מלמדים שעוד ייתכן עדכון לפעימות הגדלת השכר. באוצר ביקשו מההסתדרות לדחות חלק מהפעימות בשני ההסכמים הקודמים; בהסתדרות הסכימו בתמורה להגדלת התוספות. בשל תחזיות האנליסטים והכלכלנים לירידות בהכנסות המדינה, לא מן הנמנע שגם במהלך ההסכם הנוכחי יבקשו באוצר לדחות תשלומים על רקע קשיים תזרימיים.

כמו כן, בהסתדרות הביעו נכונות להטמיע טכנולוגיות בשירות הציבורי. בעבר הייתה הכנסת טכנולוגיות עילה לסכסוך עבודה, אפילו במקרים שבהם המהלך הקל על העובדים. בנוסף, הוסכם בין הצדדים על אפשרות לנייד עובדים מתפקיד אחד למשנהו, למשל במקרים בהם העבודה בתפקיד הישן מתייתרת. באוצר ביקשו במשא-ומתן אפשרות לניוד חופשי בין תפקידים. בהסתדרות הסכימו לשינוי בהגדרות העבודה של העובדים בכפוף להגבלות שונות ולשמירה על רמת המשרה של העובד המנויד.

האם ההסכם יוביל ליציבות במשק?

כל עוד ההסכם החדש יכובד על ידי שני הצדדים, הוא עשוי לספק יציבות למשק בשנים הקרובות ולמנוע מאבקים ושביתות. בשנים האחרונות שוררים יחסי עבודה טובים בין ההסתדרות ואגף שכר באוצר, הרבה בזכות הקשר האישי בין בר-דוד לבין שני הממונים האחרונים על השכר.

אולם, קשה לצפות מה יהיה המצב בין הצדדים עד סוף 2027. בהסתדרות נערכים לכל תרחיש, ובשיחות סגורות מבהירים שגם אם לא יוכלו עוד להכריז על סכסוכי עבודה מסיבות כלכליות, הרי שיוכלו עדיין להשתמש גם בעילות אחרות לפתיחת סכסוכים.

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 שיגורים לכיוון מירון, לא ידוע על נפגעים

דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון