גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרויקט השאפתני של האיש שמאחורי ChatGPT: קריפטו עם טכנולוגיה ביומטרית

מעל 2 מיליון איש קיבלו את מטבע ה־"Worldcoin" החינמי מאז שהושק בשבוע שעבר ● מה עומד במרכז הפרויקט ששואף להיאבק באי־שוויון עולמי ובבוטים?

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: כדיה לוי
סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: כדיה לוי

מטבע קריפטו חדש שיוצא לשוק לא מעורר עניין מיוחד כשהשוק מלא במטבעות "זבל" שצצים כמו פטריות אחרי הגשם. עם זאת, המטבע החדש של פרויקט Worldcoin שהושק בתחילת השבוע שעבר הוא אכן מסקרן. זאת גם בשל העובדה שאחד ממייסדי הפרויקט הוא לא אחר מאשר סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, החברה שהביאה לנו את הצ'אטבוט הפופולרי ChatGPT.

הזדמנויות ההשקעה שיצרה העלאת הריבית האחרונה של הפדרל ריזרב
יש לכם 150 אלף דולר פנויים? מנהל ההשקעות ממליץ איך לפזר אותם
350% בשבוע מסחר אחד: האם זו מניית המם החדשה?

ה־Worldcoin הושק ביום שני שעבר במחיר משוקלל של כ־1.9 דולר בבורסות הקריפטו בעולם. בבורסת בינאנס הגיע תוך שעה מתחילת המסחר לשווי של יותר מ־5 דולר, אך מחירו התמתן מאז וכעת הוא נסחר ברמה של כ־2.3 דולר, המשקפת שווי שוק של כ־270 מיליון דולר.

מה שמיוחד במטבע החדש של אלטמן ושותפו אלכס בלאניה הוא לא האסימון עצמו, אלא אלמנט אחר שאותו מציע הפרויקט. מדובר בתעודת זהות דיגיטלית חדשה הנקראת World ID, שתאפשר זיהוי ייחודי לכל משתמש, תוך שמירה על אנונימיות. את המטבע מקבלים בחינם לאחר הזיהוי כ"בן אדם", זאת באמצעות מכשיר כדורי שנקרא Orb אשר יזהה באופן פרסונלי משתמשים באמצעות סריקת הקשתית של העין.

הפרויקט התחיל לתפוס תאוצה, וכעבור שבוע מהשקתו ברחבי העולם נראים אנשים עומדים בתור לפני הכדור הכסוף. לפרויקט השאפתני קיימים כבר מעל ל־2 מיליון משתמשים ברחבי העולם. עם זאת, החברה הטביעה עד לעת זו כ־10 מיליארד מטבעות, אך שיחררה אחוז מזערי מסך זה. כך שווי השוק יוצר הטייה, שווי השוק הכולל את כל המטבעות שווה ליותר מ־22 מיליארד דולר, לפי אתר CoinMarketCap.

למרות שיש Orbs במספר מדינות מרכזיות בארה"ב, המטבע לא זמין שם. זאת בשל הרגולציה הקשיחה וחקירות המתבצעות בעת זו נגד גופי קריפטו. למרות זאת, מדווחים כי ממנהטן ועד פלורידה אמריקאים מתייצבים במוקדי הסריקה.

אדם שבא לסריקה סיפר לבלומברג כי "ראיתי את ההתלהבות והחלטתי לבוא ולראות בעצמי. זה פרויקט מעניין שיצר עניין גדול יותר בגלל אלטמן והקרנות הגדולות המגבות אותו".

"לבינה מלאכותית יהיו השלכות כלכליות"

בשיחה עם גלובס, בן קובליס, מנכ"ל פעילות קבוצת קולמקס בישראל מסביר שהמטרה של Worldcoin היא ליצור מערכת כלכלית סביב תהליך תעודת הזהות הדיגיטלית. החברה, מסביר אלטמן בראיונות, תכניס רווחים דרך המסחר שיתרחש במטבעות עצמם.

טכנולוגיית הבלוקצ'יין, אומרים בחברה, תאפשר לאחסן את תעודות הזהות הדיגיטליות כך שהן ישמרו על הפרטיות של המשתמשים ללא שליטה של ישות כלשהי. החשיבות לכך, לדברי החברה, היא שבעולם הנכנס לתוך טכנולוגיית הבינה המלאכותית ובו בוטים יכולים לחקות שפת אדם באופן מדהים, תעודת הזהות של Worldcoin תוכל להבדיל בין אנשים לבין הטכנולוגיה. "הפיתרון העתידי הזה יכול לפתור זיופים שכיום אנו לא מצליחים לפתור טכנולוגית", מסכם קובליס.

יתרה מכך, בשיחה עם חברת הידיעות רויטרס אמר סם אלטמן שלחברה יש השפעה נוספת על תחום חיים הכרחי, הכלכלה. החברה נקטה בגישה שוויונית, כאשר כל אדם שמוריד את האפליקציה ומאומת כאדם מקבל מטבעות, בכך הם מתעמתים עם בעיה מסויימת בשוק הקריפטו, שבה מי שעולה ראשון על הגל של מטבע חדש יכול למעשה לצבור מטבעות רבים בקלות.

אלטמן מרמז שהטכנולוגיה שלו יכולה להיות אמצעי למימוש המודל של הכנסה בסיסית אוניברסלית (UBI), אשר מציע הכנסה פסיבית לכל תושב כדור הארץ ללא קשר לאמצעים שעומדים ברשותו. ההערכה של אלטמן היא שהכנסה בסיסית זו יכולה לעזור להילחם באי־שוויון העולמי, היות שתעודת הזהות של Worldcoin מאפשרת להנפיק תעודת זהות רק לאנשים אמיתיים, ועל כן ניתן להימנע מזיופים והונאות.

שאיפה לפתור בעיה שעדיין לא קיימת

עם זאת יש בכירים בעולם הקריפטו אשר מציעים גישה זהירה יותר, ויטאליק באטרין ממציא מטבע האת'ריום, כתב לאחר השקת מטבע ה־Worldcoin כי לחברה יש מספר בעיות "גדולות במיוחד" בעיצוב הפרויקט. בין היתר, באטרין מדגיש את הבעייתיות שיש ב־Orb, ובכך שמדובר בחומרה שיכולה להוות דרך ליצרנים זדוניים לפרוץ למאגר החברה וליצור משתמשים מזויפים.

באטרין אמנם מסכים עם חשיבות הזיהוי האנושי, עם זאת, הוא מציין כי "אני בהחלט לא מקנא באלו שמנסים להתמודד עם האתגר, ואני מעריך שיקחו שנים עד שימצאו נוסחה שבה אימות כזה אכן יעבוד".

עוד כתבות

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית