גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במקום מחקר מאוזן, האקדמיה תפסה צד

האקדמיה המשפטית נכשלה באתגר שהמשבר החוקתי העמיד בפניה ● מההתחלה היא התייצבה כמעט כאיש אחד כצד במאבק הפוליטי

הפגנה ברמת גן, חודש יולי. האקדמיה המשפטית נכשלה באתגר שהמשבר החוקתי העמיד בפניה / צילום: תמונה פרטית
הפגנה ברמת גן, חודש יולי. האקדמיה המשפטית נכשלה באתגר שהמשבר החוקתי העמיד בפניה / צילום: תמונה פרטית

הכותב הוא מרצה בכיר למשפט ציבורי, הקריה האקדמית אונו

​כפי שמגפת הדבר בימי הביניים היוותה שעת כושר לקברנים, כך המשבר החוקתי הפך את כולנו, המרצים למשפטים בארץ, לגיבורי תרבות. כולם ביקשו להבין על מה בעצם כל המהומה. ציבור שלם שלא ידע להבחין בין חוק לחוק יסוד החל פתאום להתעמק במורכבויותיה של הוועדה למינוי שופטים וברזיה של עילת הסבירות.

מה תפקידה של האקדמיה המשפטית בשעת משבר כזו? עלינו להסביר את ההתרחשויות המשפטיות באופן שקול ומאוזן; להציג בהגינות את הצדדים לוויכוח; ולהפגין רגישות למורכבויות ונכונות אמיתית להתמודד עם דעות חולקות. ואת כל זאת עלינו לעשות באופן שאיננו פוליטי ומחנאי. אלה הם המאפיינים המבדילים בינינו, חברי הקהילה האקדמית, לבין ציבור הפוליטיקאים או עורכי הדין, שיכולים להרשות לעצמם עמדות חד־צדדיות.

הפרדה בין עמדה פוליטית לעמדה מקצועית אף פעם לא קלה, ובמיוחד בשעת משבר. אך זה האידיאל אליו עלינו לשאוף, כחוקרים וכמורים למשפט, אחרי הכל, האקדמיה לא שייכת למחנה פוליטי זה או אחר, ותלמידינו, המגיעים מקרב כל שכבות האוכלוסייה, צריכים לראות ולהרגיש שעמדתם מקבלת, לכל הפחות, תיאור הוגן.

לצערי, האקדמיה המשפטית נכשלה באתגר שהמשבר החוקתי העמיד בפניה. כבר מתחילת המשבר התייצבה האקדמיה באופן נחרץ ותקיף, וכמעט כאיש אחד, כצד מעונין במאבק הפוליטי. הוקם פורום המרצות והמרצים למשפטים, ובו כמאה וחמישים חברים, שהחל לפרסם ניירות עמדה מקיפים בכל הסוגיות המשפטיות שעלו על סדר היום הציבורי. מימיו הראשונים נקט הפורום קו חד־צדדי, הן בהתנגדות הגורפת וחסרת־הניואנסים לרפורמות כפי שהוצעו (שאכן היו קיצוניות), והן בהתנגדות להצעות פשרה שהועלו בפורומים שונים.

הקו הקיצוני מצא את ביטויו גם בדיונים פנימיים. עמדות הקיצון קבעו את הטון, ובעלי דעות מתונות מצאו עצמם חסרי השפעה. על הדיונים השתלטה אווירת מלחמה, עם מבחן נאמנות חותך ופשוט: הלנו אתה או לצרינו? מרצים שדחפו לפשרות, כמו הפרופסורים משה כהן־אליה ויובל אלבשן, הפכו מטרה למתקפות אישיות. מורכבות מחשבתית וריבוי דעות, סימני ההיכר של החשיבה האקדמית, נדחקו הצידה לטובת ציפוף השורות.

ידידי בית המשפט?

לשיא פעלתנותו המחנאית הגיע פורום המרצים בתחילת השבוע שעבר, עת הגיש לבית המשפט העליון עמדה המצטרפת לעתירות לביטול התיקון שצמצם את עילת הסבירות. נייר העמדה הוצג כמסמך משפטי־מקצועי, המשקף את עמדתה של כלל הקהילה האקדמית המשפטית בארץ. אך הדבר רחוק מהאמת. מדובר למעשה במסמך משפטי מרחיק לכת.

מבחינת המצב המשפטי הקיים, ספק גדול אם יש עילה להתערבות משפטית. העליון חזר והבהיר כי הסמכות להתערב בחוקי יסוד היא סמכות חריגה, נשק גרעיני ממש, שיופעל רק לנוכח פגיעה אנושה בליבת הזהות הדמוקרטית של המדינה. ספק אם זה המקרה שלפנינו. אך פורום המרצים לא הטריח עצמו יותר מדי בשאלה מהו המשפט הקיים ומה מתבקש ממנו. להיפך - המרצים דוחקים ממש בבית המשפט לקבל את העתירה, ונייר העמדה הוא כולו מפגן של יצירתיות שנועדה לפתח כללים משפטיים חדשים שיאפשרו לבית המשפט לקבל את העתירות. ההבחנה הבסיסית בין המשפט המצוי לרצוי - נטשטשה כליל, ותפקידה העיקרי של האקדמיה, לתאר באופן שקול את הדין הקיים, נדחק לגמרי מפני הרצון להשיג את התוצאה הרצויה.

דפוס זה של האקדמיה המשפטית איננו חדש. גם הרפורמות המשפטיות הדרמטיות שהוביל השופט ברק במשך עשורים, ביטול עילות העמידה והשפיטות, המהפכה החוקתית, הרחבת עילת הסבירות, וההתערבות הגוברת בשאלות פוליטיות, זכו לרוב במחיאות כפיים מצד האקדמיה. הקולות החולקים היו בודדים. וזאת מבין מאות רבות של חוקרים, שאמורים להפגין ולו מידה מינימלית של חשיבה ביקורתית ועצמאית.

בכייה לדורות

שעת משבר היא גם שעת מבחן. אדם נבחן לא רק בהתנהלותו בשגרה, אלא גם, ואולי במיוחד, בשעה בה הרוחות סוערות. האם הוא שומר על שיקול דעתו, הגינותו ויושרתו המקצועית, או שהוא נסחף בזרם? במבחן זה נכשלה, לצערי, האקדמיה המשפטית בארץ.

ההקצנה, המונוליתיות המחשבתית, ובמיוחד הפוליטיזיציה המוחלטת של החשיבה המשפטית, כל אלה הם מעילה רבתי בחובותינו כחוקרי משפט וכמורים למשפט. וזוהי בכייה לדורות ממש. כפי שהאקטיביזם השיפוטי וההטייה הפוליטית הובילו את בית המשפט למשבר אמון חריף מול חלקים נרחבים בציבור הישראלי, זו תהיה גם מנת חלקנו באקדמיה. ספק אם תלמידינו, והציבור הרחב בכללותו, יוכלו לסמוך על ההגינות והמקצועיות שלנו, עוד זמן רב אחרי שהאבק ישקע.

עוד כתבות

עו''ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין, בוועדת החוקה, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה לקריאה ראשונה את הצעת החוק בנושא תקציב לשכת עורכי הדין

יוזם ההצעה, ח"כ מילביצקי, ויתר על הדרישה כי שר המשפטים ישלוט ישירות בתקציב לשכת עוה"ד, ובנוסף בנוסח שאושר לא נכללה בסופו של דבר הדרישה כי חשב משרד המשפטים יאשר את תקציב הלשכה ● הלשכה התנגדה לחוק: "ניסיון סחיטה לאור יום" ● הייעוץ המשפטי לוועדה סבור כי לא התקבלו מספיק נתונים להצדקת החקיקה

מגמה ירוקה בת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כשברקע ציפייה להפסקת אש בלבנון: עליות קלות בבורסה; מניית אלקטרה צריכה מזנקת

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.3% ● מדד רשתות השיווק קופץ בכ-1.8%, בהובלת אלקטרה צריכה שמטפסת ב-7.5% ● במגדל מעריכים: "מהלך העליות הנוכחי בבורסת ת"א מוצה" ● השקל מתחזק מול הדולר ● במיטב מציינים: המוסדיים מורידים חשיפה למט"ח ● בנק ישראל צפוי להותיר את הריבית על כנה היום ● ובוול סטריט, סופר מיקרו קומפיוטר סיימה את השבוע הטוב ביותר בתולדותיה

''תאונת מס'' / איור: Shutterstock

"תאונת מס": הגרוש ישלם לאישה 1.3 מיליון שקל בגלל מיסוי על מכירת בתים בשרון

בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב קיבל לאחרונה תביעה של אישה לחייב את הגרוש שלה לשלם לה יותר מ־1.3 מיליון שקל עבור מסים ישראליים ואמריקאים שנגרמו לה בעקבות מכירת אחד הבתים שהיו בבעלותם המשותפת

סניף של רשת קרפור / צילום: פנינה בן שלום

אחרי שנים של הפסדים: קרפור עברה לרווח, ומניית אלקטרה צריכה מזנקת

מגזר המזון של אלקטרה צריכה רשם לראשונה רווח מגזרי קטן של 820 אלף שקל, לאחר שהפסיד של 23 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה שעברה ● נרשם שיפור גם בפעילות מוצרי החשמל

יירוטים של טילים שנורו מלבנון לישראל / צילום: ap, Baz Ratner

"מקזזים הפסדים": מה עומד מאחורי הירי המאסיבי של חיזבאללה

הסיבות למטחים הגדולים ופגיעותיהם הדרמטיות הן מזג האוויר הקשה, שמשבש את יכולת הזיהוי והיירוט ● חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי: "למערכות היירוט יש גם אמצעים אופטיים, וברגע שיש מזג אוויר לא טוב, המערכות הללו עובדות פחות טוב"

קרן פרידמן, מנכ''לית משותפת טוויסטד / צילום: גיל חיון

טוויסטד הופכת לסוכנות פרסום שמבוססת כולה על בינה מלאכותית

הבינה המלאכותית תוטמע בכל התחומים של הסוכנות: מחקר, אסטרטגיה, תכנון מדיה, קריאייטיב, אנליזה ואופטימיזציה

סקוט בסנט בעצרת תמיכה בדונלד טראמפ, אוגוסט האחרון / צילום: ap, Matt Kelley

טראמפ בחר שר אוצר חדש, מאחורי הקלעים התרחשה דרמה של ממש. כל הפרטים

המשקיע הוותיק סקוט בסנט ובעלי בריתו השיקו קמפיין יחסי ציבור כדי לבסס אותו כמועמד המוביל לתפקיד שר האוצר בארה"ב ● הבחירה חתמה דרמה מותחת, משחקי כס של מאחורי הקלעים, שהיו מלאי חשדנות, איבה אישית ופניות פרסה של הרגע האחרון ● ומה הקשר לאילון מאסק?

אמיר שלכט, אייל הררי, דורון ארזי / צילום: איל יצהר, ליאורה כץ

הישראלית שרשמה תשואה של פי 2 מההנפקה וזאת שזינקה ב-15%

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • גלובל-אי הציגה דוח רבעוני חזק, שבעקבותיו אופנהיימר וג'פריס העלו את מחיר היעד של המניה ● גם אלוט סגרה שבוע חיובי לאחר שפרסמה דוחות חזקים ● וסרגון ממשיכה במומנטום החיובי כשקפצה ב-15% ביום שישי האחרון

במקום העשירי בדירוג האתרים הבינלאומיים נמצא האתר של חברת הלואו קוסט וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חוסר ודאות בענף התעופה? הישראלים מזמינים חופשות וטיסות ל-2025

אתרי האיקומרס של חברות התיירות והתעופה רושמים גידול בפעילות במהלך אוקטובר ● בטרמינל X מאמינים בסגמנט האיפור והטיפוח, ועוברים לרווח ● המדד החודשי של הרכישות באתרי האונליין

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

רגע לפני סוף השנה, כך תמנפו את הלחץ של היבואניות כדי לקנות מכונית בהנחה

שוק הרכב הישראלי מגיע לסוף 2024 עם מלאים גדולים מהצפוי ועם מסה של רכבי "אפס קילומטר" ● התוצאה היא לחץ יוצא דופן של מכירות ומבצעים ● כמה הם באמת משתלמים, האם עדיף בכלל ללכת על מכונית משומשת, ומה צריך לשקול מי שמעוניין ברכב חשמלי?

אלי כהן, מנכ''ל הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הבנק הבינלאומי רשם זינוק של 36% ברווח הנקי ל-620 מיליון שקל

העלייה החריגה ברווח הנקי הושפעה מהוצאות גבוהות להפסדי אשראי שנרשמו ברבעון המקביל ● התשואה על ההון שהציג הבנק הבינלאומי עמדה בתום הרבעון על 19.4%, מהגבוהות במערכת הבנקאית

פרויקט ''שריקי הילס'' ביישוב צופים. ''פעם ראשונה שעושים בנייה רוויה ביישוב'' / הדמיה: סנפשוט הדמיות

יזם הנדל"ן שמתחת לרדאר: "העובדים מהודו משתלבים לא רע באתרי הבנייה"

חי שריקי, אחיו של עודד שריקי בעלי חברת "ארזי הנגב", הוא בעליה של חברת נדל"ן משלו שמתמקדת באזור השרון ● על הפרויקט שהוא בונה מעבר לקו הירוק הוא אומר: "יש פער של מיליון וחצי שקל לעומת כפר סבא"

ינון מגל / צילום: שלומי יוסף

התביעה החדשה של חדשות 12 נגד ינון מגל

חדשות 12 וגיא פלג הגישו תביעה נגד ינון מגל מערוץ 14 על סך מיליון שקל, בגין "פרסומים שקריים ופוגעניים במיוחד" ● בפארק עתידים ייפתח מלון חדש בהשקעה של 120 מיליון שקל, ורשת iDigital משיקה סניף חדש בדיזנגוף סנטר ● אירועים ומינויים

רבים מהקורבנות עשויים להיות בתסבוכת מס איומה / צילום: Shutterstock

המשקיעים האמריקאים שקיבלו הבטחה לתשואה של 15%, והסתבכו

ריצ'רד וויטאקר העביר את כל כספי חשבון הפרישה שלו לחברה שהציעה תשואה "מובטחת" של 15.25%, שכבר הזהרתי מפניה בטורים קודמים ● האם הוא יזכה לראות שוב את הכסף שלו?

גאוטם אדאני / צילום: Reuters, Amir Cohen

בעלי נמל חיפה הסתבך בשוחד, אך הפוליטיקה של הודו לא תגרום למעצרו

כתב האישום נגד גאוטם אדאני בניו יורק בגין מתן שוחד, וקשריו ההדוקים עם ממשלת הודו, לא הזיקו למפלגת השלטון שם. להפך, היא נחלה ניצחון עצום ממדים בבחירות חשובות ● המפסיד הגדול של הבחירות במדינת מהרשטרה: "הודו הופכת לארץ של מפלגה יחידה"

הצהרת משפחות החטופים / צילום: אלון גלבוע

שנה להסכם לשחרור החטופים: "שבי זה גיהנום, בכל רגע החיים עלולים להסתיים"

101 גברים, נשים וילדים נמצאים בשבי כבר 415 ימים ● "קשה לי להאמין שנותרה בקרב החטופים עוד תקווה ושהם יכולים לדמיין את חזרתם", אמרה גבריאלה ליימברג, שנחטפה עם בתה ואחיה, בהצהרת משפחות החטופים לציון שנה לעסקה בזכותה שוחררו 105 נשים וילדים

טורקיה ויוון מציגות: מערכות הגנה אוויריות בהשראת ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: יוון וטורקיה רוצות מערכות הגנה כמו של ישראל, נתניהו סומך יותר מדי על תמיכת טראמפ ולמה איראן עשויה להסכם לפירוק חיזבאללה מנשקו ● כותרות העיתונים בעולם  

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הפיתוח המשותף של אנבידיה ומכון ויצמן שיסייע בהתמודדות עם סוכרת

חוקרים ממכון ויצמן, יחד עם אנבידיה, פיתחו מודל AI שנועד ליצור תחזיות של רמות סוכר בדם, ואף לחזות סיכון לפתח סוכרת בעתיד ● חברת ImmunAI חתמה על הסכם שת"פ רב־שנתי עם טבע ● גיוס של 125 מיליון דולר לחברה הישראלית המפתחת תרופה לדלקת הנובעת מכבד שומני, ועוד סיפורים ● השבוע בביומד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים קפץ ב-2.3%, שוב אנרגיה בכ-7%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1% ● השקל התחזק מול הדולר בסוף השבוע האחרון ● בבנק אוף אמריקה מעריכים כי מניית אנבידיה תגיע ל-190 דולר ● מחיר הביטקוין נושק למחיר של 100 אלף דולר, ויש המעריכים כי התיקון יגיע אך מחירו עשוי להכפיל ולשלש את מחירו בשנים הקרובות ● וגם: מה צפוי בהחלטת הריבית הקרובה בארץ?

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; ענקית הקמעונאות הבריטית שנופלת ב-13%

הדאקס עולה בכ-0.2% ● ג'יי.די. ספורטס פאשן עולה בכ-5.5%, קומרצבנק יורדת בשיעור דומה ● המסחר בחוזים העתידיים על המדדים המרכזיים בוול סטריט מתנהל בעליות ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרות בירידות שערים ● הדולר נחלש מול המטבעות הזרים ● מחירי הנפט רושמים ירידות