גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מספר חברות הקנאביס ממשיך להצטמצם וזו לאו דווקא בשורה רעה לענף

לאחר אכזבת היצוא וקריסתן של מספר שחקניות, נותרו לפעול בענף הירוק חברות בודדות, הנתקלות לאחרונה בקשיים נוכח הצפת השוק בסחורה זולה ● נקודת האור: הדילול במספר חברות הקנאביס לצד הקלות משמעותיות ברגולציה שהוכרזו לאחרונה, עשויים לתמוך בפעילותן של חברות שישרדו בענף

משה בר סימן טוב בחוות גידול קנאביס / צילום: אייל בסון
משה בר סימן טוב בחוות גידול קנאביס / צילום: אייל בסון

בעיצומה של תקופה קשה לשוק הקנאביס הרפואי בישראל, מלמדים הדוחות הכספיים של המחצית הראשונה של 2023 על הצפת השוק בסחורה זולה. פועל יוצא של "מכירת חיסול" אותה ביצעו חלק מהשחקנים המתקשים לשרוד בענף, שאיבד בתקופה האחרונה רבות מהחברות שפעלו בו.

פרס ניחומים? אחרי ביטול עסקת הענק, ההסכם החדש בין אינטל וטאואר 

אצל חברות המעטות שנותרו בשוק, קיימת בכל זאת אופטימיות זהירה לגבי אפשרות להיפוך במגמה השלילית של השנים האחרונות. זאת לאחר שחלק מהמתחרות הקיימות תצאנה סופית מן השוק, וכן בעקבות שינויים משמעותיים ברגולציה על הענף, שהוכרזו לאחרונה ונועדו לתמוך בפעילותן ואף לפתוח בפניהן הזדמנויות חדשות.

מעט מאוד נותר מההבטחה העצומה של שוק הקנאביס הרפואי בישראל של תחילת שנת 2019, עת הפך הסקטור המתהווה לטרנד לוהט בשוק ההון. השוק משך אליו באותה עת שלל גורמים בכירים מעולמות הפוליטיקה, הצבא והביטחון, הנדל"ן, ההייטק והבידור.

כל אלה רצו לקחת חלק בשוק מתפתח שהלהיב את דמיון המשקיעים בבורסה באותה עת, והבטיח צמיחה מהירה, שנשענה בעיקר על התקוות ליצוא של קנאביס ישראלי איכותי מעבר לים. מחירי המניות של חברות רבות שנכנסו לענף החם נסקו, גם מבלי שהללו רשמו הכנסות משמעותיות.

רוב החברות הפכו לשלדים בורסאיים

המשך הסיפור ידוע: הרגולציה הכבידה על חברות הקנאביס, היצוא התעכב, ובמקביל הסתבר שקשה מכפי שנראה היה לפתח מוצרים שהשוק המקומי וגם הבינלאומי יתעניינו בהם. כך נוצר מחסור, בעקבותיו נפתח השוק ליבוא על חשבון הגידול המקומי. כשהסחורה המקומית החלה לזרום, נוצר עודף היצע, המחירים צללו, ועודפי קנאביס נרקבו במחסנים. מניות החברות הפועלות בענף קרסו, הדרך לגיוס הון נחסמה בפניהן, ורובן הפכו לשלדים בורסאיים.

קאנומד, אינטליקנה, קנזון ויוניבו הגיעו לסוף דרכן בתחום הקנאביס, ואילו קנאשור ופנאקסיה ממשיכות לפעול בתחום אבל מחוץ לבורסה. גם חברות פרטיות נסגרו, ביניהן מדיקיין המבטיחה, שבה היו מעורבים זיו אבירם, ממייסדי מובילאיי, ויו"ר הרשות השנייה עדן בר טל.

נכון להיום השווי המצרפי של חברות קנאביס הנסחרות בת"א הוא כ-400 מיליון שקל בלבד, לעומת כ-3 מיליארד שקל בשנת השיא. רוב השווי מתמקד בחברה אחת - אינטרקיור שמובילים היו"ר אהוד ברק והמנכ"ל אלכס רבינוביץ', הנסחרת בשווי של 270 מיליון שקל, גם הוא רחוק מהשיא.

 

היקף המכירות המצרפי של אותן חברות (הכוללות בנוסף גם את שיח מדיקל וטוגדר) עמד בסיכום המחצית הראשונה של 2023 על קרוב ל-400 מיליון שקל, המשקף קצב מכירות שנתי של כ-750 שקל, יותר ממחציתו אחראית אותה אינטרקיור.

בשוק הקנאביס פועלות גם מספר חברות פרטיות, כמו בזלת פארמה, לצד גורמים "אופורטוניסטים", שרוכשים קנאביס בחו"ל ומוכרים אותו בארץ, והרגולציה עליהן קלה יחסית. חלק מהחברות בענף (כאמור, בעיקר אינטרקיור), מחזיקות בחנויות פרטיות למכירת מוצרי הקנאביס שלהן, כאשר המוצרים נמכרים גם בבתי מרקחת אחרים ומופצים על ידי גורמי שיווק שונים שמתחלקים ברווחים.

הירידה במחירים הקפיאה את היקף השוק בישראל

הקנאביס הרפואי, שנמכר בכפוף למרשם רופא, משמש בעיקר להקלה בכאב כרוני, בתופעות לוואי של סרטן ובתסמונת פוסט טראומטית. כ-130 אלף איש בישראל צורכים 5 טונות קנאביס רפואי חוקי מדי חודש תחת עשרות מותגים שונים, במחירים החל מ-50 שקל ל-10 גרם (מחיר שפל שלא היה ניתן לדמיין לפני כשנה ויותר) ועד ל-350 שקל ל-10 גרם במוצרי הפרימיום.

כלל היקפו של שוק הקנאביס הישראלי מוערך ביותר ממיליארד שקל בשנה, והוא נמצא בצמיחה מבחינת היקפי החומר המסופק. אם כי הירידה במחירים, הקפיאה את היקפו הכספי בשנה האחרונה.

את השפעת "מכירת החיסול" שהתרחשה לאחרונה בשוק הקנאביס, אפשר לראות אצל החברות ששרדו, למשל בדוחות אינטרקיור, המובילה את התחום בפער. החברה דיווחה על הכנסות של 102 מיליון שקל ברבעון השני, ו-209 מיליון שקל במחצית 2023, גידול של 14% ושל 8% בהתאמה לעומת התקופות המקבילות.

ירידת המחירים מתבטאת אצלה בשיעור הרווח הגולמי, שעמד על 33% מהכנסות במחצית לעומת 41% בתקופה המקבילה. מגמות אלו הובילו לירידה חדה ברווחיות התפעולית של החברה וכן ברווח הנקי שעמד בסיכום המחצית על כ-4 מיליון שקל לעומת כ-30 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. בכל מקרה, אינטרקיור עודנה חברה חזקה ויציבה, עם 116 מיליון שקל בקופת המזומנים ו-71 מיליון שקך בנכסים פינננסיים.

אצל חברת שיח מדיקל, הנמצאת בשליטת משפחת שריד, ההכנסות במחצית צמחו ב-12% ל-72 מיליון שקל, כשגם אצלה נרשמה שחיקה בשיעור הרווח הגולמי (31%). שיח רשמה הפסד של כ־600 אלף שקל במחצית, לעומת רווח של כ־3 מיליון בתקופה המקבילה אשתקד.

שתי חברות נוספות הפועלות בתחום, כבר דיווחו על הכנסת פעילות נוספת בתחום הנדל"ן, במקביל לעסקי הקנאביס. טוגדר רשמה במחצית הראשונה של 2023 הכנסות של 45 מיליון שקל, עלייה משמעותית לעומת התקופה המקבילה. החברה אף רשמה רווח במחצית של 4.6 מיליון שקל, לעומת הפסד של כ-14 מיליון בתקופה המקבילה אשתקד. לעומתה, תיקון עולם הודיעה במחצית על הכנסות של 22 מיליון שקל, והפסד עצום של כ-67 מיליון שקל, עיקרו בגין ירידת שווי בעסקיה ומחיקת נכסים ומוניטין. לאחרונה הודיעה החברה על חתימת הסכם, שצפוי למזג לתוכה מספר פעילויות בתחומי התעשייה המסורתית שבהן שולט רונן אלעד, כנגד הקצאת מניות השליטה.

ניסים ברכה, מנכ"ל טוגדר פארמה: "השנה ראינו זינוק בהכנסות וברווח. האסטרטגיה שלנו לשליטה בכל שרשרת הערך עם דגש על השיווק והמכירות מוכיחה את עצמה. הובלנו צעדים משמעותיים בשוק הגרמני והאנגלי במטרה לייצר לחברה תזרים מזומנים משמעותי נוסף גם מאירופה, ואנחנו מצפים לצמיחה גם במחצית השנייה של 2023".

עמיר שיווק, המחזיקה בחברת הקנאביס BOL (שאיפה לחיים), דיווחה כי הכנסות BOL ירדו במחצית ב-61% ל-8.4 מיליון דולר (כ-32 מיליון שקל) והפסידה כ-10 מיליון דולר, יותר מכפול מבתקופה המקבילה אשתקד.

החברה הסבירה את הירידה בהיצע מוגבר שהוביל לירידת המחירים, ובעדיפות בשוק לחברות שיש להן בתי מרקחת. על פי הדוח, BOL פועלת כיום ביבוא קנאביס מחו"ל בלבד, אם כי גם פעילות זו נתקלה בקשיים, לדברי החברה, בשל "שינוי בתמהיל הספקים".

השינויים של משרד הבריאות והתקווה הזהירה

אז מדוע בכל זאת ישנה אופטימיות זהירה בשוק? באוגוסט פרסם משרד הבריאות על שינויים ברפורמת הקנאביס, שצפויים להקל משמעותית על החברות. על התקינה החדשה, שכותרתה "רגולציה מאפשרת", חתומים מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, וסמנכ"ל הרגולציה רן רידניק, אשר מונה ב־2021 ושניהם הגיעו ממשרד האוצר.

אלכס רבינוביץ', מנכ"ל אינטרקיור, מסביר כי "השינויים יקלו עלינו משמעותית. ייערכו פחות ביקורות, והעמידה של החברות בחלק ניכר מן התקינה, גם ליצוא, תהפוך להיות על בסיס הצהרה בדומה למוצרים אחרים בתחום הביומד". בנוסף משרד הבריאות הסכים, לאחר שנים של התנגדות, לאשר מפעלי קנאביס ישראליים על בסיס תקן EUGMP התקף גם באירופה.

 

שינוי נוסף הוא בתחום המחקר והפיתוח. יוגב שריד, מנכ"ל ואחד מבעלי השליטה בשיח מדיקל אומר כי "נוכל לבצע כל מו"פ שנרצה". מחקרים בבני אדם עדיין מחייבים ועדות אתיקה כמקובל בתחום הרפואי, אבל רופאים חוקרים יוכלו להנפיק למטופלים רישיונות שימוש בקנאביס, ואישורי ועדת האתיקה צפויים להיות פשוטים יותר. יהיה קל יותר לבצע מחקרים בבעלי חיים ומחקרים חלקיים ומעבדתיים.

שינוי נוסף נוגע לאפשרות לייצר בישראל מוצרי קנאביס רפואי בצורות מתן חדשות, כולל מוצרי אידוי חדשים, טבליות ונרות, לעומת רק תפרחות ושמנים כיום.

למעשה, השינוי המשמעותי ביותר הוא כנראה מול הצרכנים. עד היום כדי לקבל קנאביס נדרש לנסות קודם תרופות אחרות לטיפול בכאב, כולל תרופות על בסיס אופיואידים. רבינוביץ': "כעת זה יהפוך להיות לפי שיקול דעת הרופא". תהיה הקלה בהארכת רישיונות הקנאביס, ועבור 10 התוויות, רופא יוכל לתת מרשם, גם ללא אישור מן המחשב המרכזי של משרד הבריאות. כמו כן יוכל הרופא לרשום את הקנאביס כטיפול ראשון המוצע לכאב.

"הבירוקרטיה היוותה חסם משמעותי לצמיחה"

האם השינויים יפתחו בפני החברות הישראליות גם את היצוא? שריד: "אנחנו מייצאים לאוסטרליה כבר כמעט שלוש שנים ועם פנאקסיה לגרמניה. הבירוקרטיה אכן היוותה חסם משמעותי לצמיחת הפעילות הזו. נכון שגם בלעדיה ישנו חסם של איכות, אבל השוק הישראלי מאוד השתפר מהבחינה הזו".

גם אינטרקיור הודיעה בדוחותיה כי לאחר תקופה של גישוש היא תשיק את מוצריה רשמית בגרמניה ובריטניה, בסוף השנה הנוכחית ותחילת 2024.

יש גם חסרונות ברגולציה החדשה מבחינתכם?
רבינוביץ': "הבטן הרכה היא נושא צורות המתן. נראה שעומד להיות רף גבוה שיקשה על רישום של צורות מתן חדשות. גם בתחום ה־CBD (החומר הפעיל הלא ממסטל בקנאביס) מדברים על תחילת 2024, ובתחום הזה אנחנו קצת איחרנו את הרכבת העולמית. אבל עדיין מדובר בבשורה כי זה שוק של מאות מיליוני שקלים".

בשוק מאמינים שיש עודף חברות, והצמצום יימשך. חלק גדול מהקנאביס שנמכר בארץ הוא עדיין מותגי יבוא. "אני מעריך שיהיו רק 2־3 שחקנים דומיננטיים בשוק הכלל עולמי, ועוד 2־3 מקומיים בכל מדינה", אמר רבינוביץ'. "כמו בכל מותג - למשל קוקה קולה ופפסי".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"