גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נחושים לשנות את התעשייה: ההשקות הגדולות של השנה

כלי הבינה המלאכותית שמייעלים את העבודה, מכשירי הפרימיום בסלולר, הרשת החברתית שרצתה לנצח את טוויטר ושירות הסטרימינג שמנסה לשבור את השוק ● גלובס מסכם שנה טכנולוגית

ההשקות הגדולות של השנה
ההשקות הגדולות של השנה

מראש השנה תשפ"ג ועד היום נרשמו לא מעט הכרזות והשקות גדולות שהצליחו לשנות את התעשייה מקצה לקצה, או להיכשל ולא להגיע ליעדים שציפו להם. אז מי היו אלו שהצליחו, מי פחות סיפק את הסחורה, ואחרי מי כדאי לעקוב כדי לראות אם עוד יצליחו לחולל מהפכות ושינויים עבור הצרכנים? גלובס מסכם שנה טכנולוגית.

תרגום מיוחד | זה האיש הכי חשוב לעתיד האנושות והוא בן 38 בלבד
פרויקט מיוחד | השבבים שמפתחות ענקיות הטכנולוגיה בישראל
השבוע בביומד | החברה הישראלית שרוצה לשקם פגיעות בחוט השדרה דרך האף

ההשקה המנצחת ChatGPT ו-Bard

המרוץ לבינה המלאכותית הואץ בשנה הזו, קודם כל בזכות ההשקה של OpenAI בנובמבר האחרון, עם מודל הבינה המלאכותית השיחתית ChatGPT. למי שלא בקיא, מדובר בכלי שמאפשר "לשוחח" עם AI, ולקבל מידע טקסטואלי בצורה מסודרת ובמקום אחד, במקום לחפש את המידע ברחבי הרשת. המודלים של כלל החברות השתפרו פלאים, התשובות הפכו טובות יותר, ועוד משתמשים בחרו בכלים האלו.

מיקרוסופט הבינה ראשונה את הפוטנציאל האדיר, והשקיעה מיליארדי דולרים ב־OpenAI, מה שהוביל אותה כאמור להיות הראשונה שהשיקה. גוגל, בתגובה, השקיעה בבת אחת מיליארדי דולרים כדי לפתח את המתחרה שלה, ששוחררה אחרי כמה חודשים תחת השם Bard. ביולי החברה כבר הכריזה שהכלי שלה עובד בעברית. כיום, לבארד יש עשרות מיליוני משתמשים פעילים בחודש, בעוד ש־ChatGPT נרשמו מעל ל־100 מיליון משתמשים.

הטכנולוגיה החדשה שיפרה את חייהם של רבים, וגרמה להם לשנות הרגלים. למשל, אנשים התחילו לנסח מסמכים שלמים בעזרת ChatGPT, הודעות דואר אלקטרוני נכתבו בעזרת מחולל טקסטים, מצגות הוכנו בעזרת תיאור טקסטואלי בלבד, פגישות תומללו בעזרת בינה מלאכותית שהוציאה גם משימות פרקטיות לצוותי עבודה ועוד. גם מיקרוסופט עם מוצרי האופיס, וגם גוגל עם מוצרי הוורקפלייס שלה, הכניסו יותר ויותר שימושי בינה מלאכותית למוצרים הללו - וזה עוד עתיד להשתפר.

אחד השינויים הגדולים ביותר שעוד צפויים לנו קשור למנועי החיפוש, כמו גוגל ובינג. אם עד כה כתבנו שאילתות ונכנסנו לקישורים בעמודי התוצאות, כעת יהיה אפשר לכתוב שאילתה למנוע החיפוש ולקבל את התשובה המבוקשת מהר מאוד. גוגל כמובן עושה חשבון נפש מתמשך, ובוחנת איך להתאים את המודל העסקי שלה שנשען על הפרסום במנועי החיפוש. בחודשים הקרובים אנחנו צפויים לשמוע הכרזות סביב נושא זה.

ובכלל, מדובר בתחום שרק התחיל ומתפתח, ועוד צפוי לחולל תמורות רבות בהרבה תעשיות ובהרבה שווקים. העולם ייאלץ לאמץ את הבינה המלאכותית, ומי שלא - ימצא את עצמו מאחור.

התחרות על הפרימיום אייפון 15 מול גלקסי S23

בשוק ישנם הרבה סמארטפונים של חברות שונות, אך התחרות המובהקת היא בין שניים: אייפון של אפל מול גלקסי של סמסונג. מדי שנה, אפל מקיימת את אירוע האייפונים השנתי שלה בספטמבר, ואילו סמסונג מקיימת את אירוע הגלקסי שלה בפברואר. שתי החברות מתמודדות עם הצורך לחדש מדי שנה, והצרכנים עוקבים באדיקות אחר החברה המועדפת עליהם.

השבוע התקיים האירוע השנתי של אפל, שהשיקה ארבעה דגמי אייפון 15. השיפורים המרכזיים שהוצגו הם החלפת חומר המעטפת לטיטניום במקום נירוסטה, כבל טעינה של USB-C במקום שקע הטעינה הייחודי של אפל, שינוי מתג ההשתקה לכפתור פעולה ושיפורים בביצועים ובמערך הצילום.

אייפון 15 פרו / צילום: צילום מסך מאתר אפל

מול מכשירי האייפון, סמסונג מציעה מכשירי Galaxy S, ולפני כמה חודשים השיקה את סדרת ה־S23. החברה לא חידשה הרבה במכשירים האלו, ובעיקר שיפרה את הביצועים ומערך הצילום. סמסונג השיקה גם את הדור החדש של המתקפלים שלה, ה־Z Fold וה־Z Flip. כאן השינוי המשמעותי הוא הגדלת המסך של הפליפ (המכשיר שנפתח כמו המכשירים הישנים), מה שהופך את המוצר להרבה יותר טוב ושמיש.

הההשקה שלא צלחה הרשת החברתית Threads

השנה הודיע מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל מטא (פייסבוק לשעבר), כי הוא משיק רשת חברתית חדשה שתתחרה בטוויטר (או שמא צריך לקרוא לה X) אשר נרכשה על ידי אילון מאסק. באותה תקופה, המשתמשים זעמו על מאסק והשינויים שהוא ביצע בטוויטר, וצוקרברג קיווה למשוך אליו כמות גדולה של משתמשים. הרשת החדשה, שנקראת Threads, עוצבה בצורה דומה במיוחד לטוויטר, ובנתה על כך שמשתמשים יעזבו את זירת הציוצים.

בהתחלה, הרשת החברתית רשמה הישג מרשים במיוחד: תוך חמישה ימים היו לה 100 מיליון משתמשים רשומים, וכל זה בלי להיות פעילה באיחוד האירופי, בשל עניינים רגולטוריים. ההישג הזה הוא בעיקר הודות לחיבור לחשבון האינסטגרם ותהליך הרשמה קל במיוחד. מבחינת צוקרברג ואדם מוסרי, מנהל אינסטגרם שאמון על הפרויקט, נראה היה שהעתיד ורוד.

אלא שעם הזמן, החלה נטישה מובהקת של משתמשים, כשדיווחים ברחבי העולם הצביעו על חוסר פעילות ברשת החדשה. יתרה מכך, משתמשים גילו שאם הם מנסים למחוק את חשבון הת'רדס שלהם, חשבון האינסטגרם נמחק גם כן, מה שעורר זעם על הרשת החברתית. בת'רדס הודיעו כי יבחנו כיצד ניתן לפתור את הבעיה.

כיום, צוקרברג ומוסרי ממשיכים לחפש את הזהות של ת'רדס, משיקים פיצ'רים חדשים, ובעיקר מנסים להבין איך לגרום למשתמשים שכבר רשומים להיות פעילים.

השקות הסטרימינג free TV וסיסמאות נטפליקס

ביוני האחרון הושקה חברת סטרימינג חדשה בישראל, פרי שיתוף פעולה בין קשת12 לחברת RGE, תחת השם free TV. השירות החדש מציע מחיר לכל החיים שלא משתנה, וכולל את תכני RGE (בעיקר ספורט וילדים), לצד ספריית VOD וערוצי הברודקאסט בישראל.

עדיין מוקדם להכריע אם המיזם הצליח או לא, אבל כניסה של שחקן נוסף שמתיימר לשבור השוק מבחינת המחירים היא תמיד דבר טוב. במבט קדימה, מעניין יהיה לראות האם המתחרות ישנו מחירים או יציעו חבילות אטרקטיביות יותר.

השקה נוספת, הפעם בינלאומית, שהשפיעה על הצרכנים הישראליים היא הפתרון של נטפליקס לבעיית שיתוף הסיסמאות. לפי החברה, כ־100 מיליון משקי בית חלקו חשבונות, ולא שילמו על חשבונות נפרדים. המשמעות: חברים ואנשים מחוץ לתא ביתי שיתפו ביניהם סיסמאות.

נטפליקס החליטה שאם המערכת מזהה שימוש מחוץ לתא ביתי, החשבון ייחסם - אלא אם תשולם תוספת של 17 שקל בחודש עבור כל משתמש חיצוני. זה כמובן גרם למשתמשים לחשב מחדש את התשלום על החשבון שלהם - ויהיה מעניין לראות אם המתחרות יצעדו באותה הדרך.

עוד כתבות

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

אטרקצ׳י במתקפה: הנגיד פחדן, הדולר יחליף קידומת ומחירי הדירות בת"א ייפלו

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; אקרו קופצת לאחר המיזוג עם ישראל קנדה

מדדי ת"א 90 יורד בכ-0.6%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.2% ● אקרו מזנקת ביותר ב-8% לאחר העסקה עם ישראל קנדה ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● השוק הקוריאני חזר בסערה לאחר חופשת חג ● עדכונים שוטפים

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"