גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קבינט הדיור מתכנן: בקרוב תוכלו לקנות דירה בעד 800 אלף שקל. כך זה יעבוד

קבינט הדיור יתכנס אחרי החגים ויציע מתווה משולב להורדת מחירי הדירות ולעידוד הביקושים בנגב ובגליל: קרקעות במחיר אפס וסבסוד הוצאות הפיתוח ● עפ"י ההערכות, המהלך מתוקצב במיליארד שקל, לא כולל הפסד משיווקי הקרקע

קריית גת. כבר היום מכרז שווק עם מחיר קרקע אפסי / צילום: Shutterstock
קריית גת. כבר היום מכרז שווק עם מחיר קרקע אפסי / צילום: Shutterstock

ועדת השרים לענייני דיור, או "קבינט הדיור" בשמה המוכר יותר, צפויה להתכנס לאחר החגים. לגלובס נודע כי על סדר היום ישנה החלטה אחת מרכזית: אישור מתווה משולב אשר יוביל להורדת מחירי הדירות בפריפריה, כך שדירת ארבעה חדרים סטנדרטית תעלה עד 800 אלף שקל.

"אירוע שחור משחור": חשד לתרמית ענק בחברת הנדל"ן רום כנרת
מגדילה את ההימור: כמה שילמה גינדי על 4 דירות להשכרה ביפו? 

על פי התוכנית, יינתן למעשה סבסוד צולב במכרזי מחיר מטרה של רמ"י - המכרזים אשר משמשים כמאגר הדירות של תוכנית הגרלות "דירה בהנחה": רשות מקרקעי ישראל תחכיר את הקרקעות ליזמים ולקבלנים במחיר אפס, ומשרד האוצר ישתתף בסבסוד הוצאות הפיתוח באותם מכרזים, בהיקף של עד כמיליארד שקל בשנה. מדובר במהלך משותף לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', לשר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף, למנכ"ל משרד האוצר עו"ד שלומי הייזלר, למנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן, ולמנהל רמ"י עו"ד ינקי קוינט.

קושי לסגור מכרזים בגלל עלויות הפיתוח

בממשלה אומרים שהמתווה נועד להגשים שלוש מטרות עיקריות: האחת, לעודד יזמים וקבלנים לגשת למכרזים כדי להגדיל את היקף התחלות הבנייה שנמצא במגמת ירידה עוד מסוף הרבעון האחרון של 2022; השנייה, לעודד את פיזור האוכלוסייה לפריפריה, ומדגישים בפירוש כי מדובר ב"חיזוק" האוכלוסייה היהודית בגליל; והשלישית, לשמור על התנהלות שלא מתנגשת עם מדיניות בנק ישראל למיתון הפעילות הכלכלית בשוק על רקע האינפלציה הגבוהה בשנה האחרונה.

הבשורה, כך על פי גורמים שונים ששוחחנו איתם, היא בעיקר בשילוב הידיים בין הגורמים השונים, שיאפשר גם שיווק קרקע ללא עלות וגם סבסוד הוצאות פיתוח, בו־זמנית. כבר כיום אפשר למצוא מכרזים שבהם רמ"י הפחיתה משמעותית את הוצאות הפיתוח, וכבר כעת ישנם מכרזים ששווקו במחירי קרקע אפסיים (רק לאחרונה שווק מגרש בקריית גת בכ־11 שקל בממוצע, מחיר קרקע ליח"ד ללא הוצאות פיתוח) - אך שילוב של שני הגורמים יחד עשוי להביא לפתרון משמעותי יותר, לדבריהם.

המציאות כיום בפריפריה מצביעה על קושי גדול לסגור מכרזים בעיקר בשל עלות הוצאות הפיתוח, עד כדי מצב אבסורדי שבו הטופוגרפיה קובעת את מחיר הדירה: עלויות הפיתוח בנוף הגליל, למשל, הבנויה על הר, גבוהות משמעותית מעלויות הפיתוח בעפולה הנמצאת באזור מישורי - וכך דירה בנוף הגליל עשויה לעלות יותר, אף שמדובר ביישוב קטן יותר ומבוקש פחות. המהלך המתוכנן, אם כן, עשוי לתקן את העיוות הזה. הוגי הרעיון הציבו לעצמם רף שאפתני למדי - שיווק של 10,000 יחידות דיור בפריפריה בדרך זו.

גם סבסוד בהיקף מיליארד שקלים בשנה של הוצאות הפיתוח, לבד מהפסד ההכנסות למדינה כתוצאה משיווק הקרקעות ללא עלות, אינו עניין של מה בכך. הממשלה הקצתה מראש סכום כסף גדול בדיוק למטרה זו, המכסה כמעט את כל העלויות לשנים 2023 ו־2024. מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון מורגנשטרן ציין בשיחה עם גלובס לפני כמה חודשים כי בתקציב המשרד לשנתיים הקרובות ישנו סעיף "האצת הנדל"ן" עם קרוב למיליארד שקל, ויש להניח שהוא ישמש גם למטרה זו.

ההסכמה המסתמנת מצד כלל הגורמים השותפים למהלך, והעובדה שככל הנראה לא תידרש חקיקה לטובת העניין, מגדילות את הסיכוי לאישורו בקבינט הקרוב. הגורמים שאיתם שוחחנו מסכמים ומציינים כי העובדה שהמתווה הנוכחי אינו מנוגד למדיניות בנק ישראל הנוכחית ואינו סותר אותה, היא החשובה ביותר והיא שתאפשר את הוצאתו לפועל בהסכמת כלל הגורמים הרלוונטיים.

הביקורת הצפויה סביב "ייהוד" הגליל

כפי שצוין, בממשלה לא מהססים להודות שהתוכנית מיועדת בין היתר במאמצים להגדלת שיעור התושבים היהודים המתגוררים בגליל - מה שמוגדר לא פעם כ"ייהוד הגליל" ושנוי במחלוקת בציבור. גם המהלך החדש צפוי לגרור ביקורת רבה בעניין זה.

כך או כך, הגורמים בממשלה שאיתם שוחחנו מציינים כי בניגוד לצעדים האחרונים שנעשו סביב הגדלת האוכלוסייה היהודית בגליל, המהלך הנוכחי לא מתרכז ביישובים קטנים (למשל יישובים קהילתיים שדורשים ועדות קבלה) אלא בריכוזי האוכלוסייה הגדולים ביותר, בערים. עניין זה יאפשר דווקא לאזרחים ערבים לרכוש את הדירות ביתר קלות. כרגע לא מדובר בממשלה על מתן העדפה למגזרים מסוימים באוכלוסייה, אולם נבחנת האפשרות להעניק העדפה מסוימת למשרתי מילואים, למשל.

כאמור, קבינט הדיור הקרוב יתקיים לאחר החגים, ביום שלישי, 10 באוקטובר. בין היתר יוצגו בו יעדי השיווק והתכנון של הממשלה לשנים הבאות, בדגש על שנת 2024, מאחר שבישיבה הקודמת - הישיבה הראשונה של קבינט הדיור מאז הוקמה הממשלה, שנערכה ביוני האחרון - הוגדרו היעדים רק לשנת 2023.

בימים אלו, עד להתכנסות הקבינט, נבחנים עוד כמה צעדים אשר ייתכן שיובאו כבר בישיבה הקרובה, וייתכן שימתינו לישיבה הבאה. בין היתר, נבחנת לעומק האפשרות למתן ערבויות לקרנות ריט - עניין שאחד המובילים שלו בשנים האחרונות הוא יו"ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך, ומטרתו להפחית את עלויות המימון ליזמים בתום השכירות ארוכת-הטווח. לאחרונה נראה כי הרעיון הופך בעל היתכנות רבה יותר, על אף התנגדויות עזות של גורמים מתוך משרד האוצר, וייתכן שהוא יועלה כבר בישיבת הקבינט הקרובה.

באותו תחום, לאחר שמועצת מקרקעי ישראל אישרה את האפשרות למכירת פרויקטי דיור לשכירות ארוכת-טווח, ואף את האפשרות למכור דירות בודדות כאלו למשקיעים פרטיים, כעת בוחנים באוצר להחיל את התנאים הללו לא רק במכרזים העתידיים, כפי שקבעה החלטת המועצה, אלא גם רטרואקטיבית. זהו מהלך מורכב שידרוש את התערבות משרד המשפטים, אך באוצר מציינים כי החלת ההוראות הללו גם על מכרזים שכבר שווקו תוכל להשפיע באופן משמעותי על השוק.

מתן ערבויות לקרנות ריט והקלות בפינוי־בינוי

רעיון נוסף שנשקל בימים אלו הוא האפשרות "להשיב לחיים" את מוסד הקלות הבנייה, אך רק בפרויקטי פינוי־בינוי, וזאת כדי לאפשר שינוי בתוכניות מבלי להיכנס למהלך של שינוי תב"ע, אשר דורש שנים של עבודת תכנון ואישור. אם אכן יאושר צעד שכזה, הוא יבוצע כהוראת שעה בלבד, בין היתר כדי לא לפתוח פתח להחזרתן של הקלות הבנייה לענף בדלת האחורית. הרעיון הזה נמצא בבחינה בלבד ובשלבים ראשונים של גיבוש. עניין נוסף שעומד על הפרק בימים אלו הוא שינוי של תקן 21, הבוחן את כלכליותם של פרויקטי פינוי־בינוי, במטרה להבטיח מקסום של זכויות הבנייה הפוטנציאליות הניתנות ליזם.

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסכים ירוקים בוול סטריט: נאסד"ק עולה באחוז וחצי

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב