גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזם שמבטיח לפתור את בעיית האמון בקריפטו: "זה יהיה המיינסטרים"

על התשתית המאובטחת של פיירבלוקס הישראלית בוצעו עד כה עסקאות קריפטו בשווי של יותר מארבעה טריליון דולר ● בראיון עם המייסד מיכאל שאולוב, הוא מסביר איך נפתרת בעיית הביטחון במסחר המבוזר, מעריך שהמטבע של פייפאל ישנה את המשחק ומשוכנע שיהיו מנצחים בתחרות בין המטבעות הרבים

מיכאל שאולוב, ''אנחנו מספקים לשוק המון ביטחון'' / צילום: Luke Amorelli
מיכאל שאולוב, ''אנחנו מספקים לשוק המון ביטחון'' / צילום: Luke Amorelli

עולם הקריפטו כולל בתוכו מגוון אלמנטים שעלולים להיות מבלבלים מעט, או אפילו הרבה, לאדם מן השורה. אחת מן הבעיות הגדולות בשוק, המרתיעה רבים להיכנס אליו ולמעשה מותירה אותו מחוץ למיינסטרים הפיננסי, היא חוסר הפרטיות שנגזרת מהמסחר המבוזר. את הבעיה הזאת תוקפת, פיירבלוקס (Fireblocks), חלוצה בתחום אבטחת נכסים דיגיטליים בישראל, ואחד היוניקורנים הגדולים בהייטק המקומי. מיכאל שאולוב, אחד ממייסדי החברה, ישב לשיחה על הבעיות שאפיינו את השוק כאשר החברה הוקמה ועל השאלה מה מייחד את המטבעות השונים, שצצים כמו פטריות אחרי הגשם.

טבע בשיתף פעולה ענק עם סאנופי; המניה ירדה במסחר בת"א
אחרי מובילאיי: זו החטיבה החדשה שמתפצלת מאינטל
מההשפלה באקדמיה ועד לזכייה בנובל לרפואה: החוקרים שמאחורי חיסוני הקורונה

פיירבלוקס מספקת את התשתית לשחקנים ולארגונים שעובדים עם טכנולוגיית הבלוקצ'יין (בורסות, בנקים, קרנות גידור, גופי אשראי חוץ־בנקאי וכו'), באמצעות אבטחת ניהול הנכסים הדיגטליים. היא הוקמה בשנת 2018 ע"י שלושה יזמי הייטק סדרתיים, מנכ"ל החברה שאולוב הוא יזם אבטחת סייבר וגם משקיע אנג'ל. ההתפתחות המהירה של החברה, שעל גבי הפלטפורמה שלה בוצעו העברות נכסים בשווי של יותר מארבעה טריליון דולר, מראה עד כמה שוק ההשקעות במטבעות קריפטו התפתח.

איך אתם פוגשים את החששות מהעולם המבוזר?
"אנחנו מספקים לשוק המון ביטחון. אנחנו אלה שנותנים את הוודאות ללקוחות המעוניינים לבצע פעולות בשוק הקריפטו יבצעו פעולה שתהיה מאובטחת ועל ידי חברה בדוקה". מסביר שאולוב את היכולת של פיירבלוקס לספק צורך אמיתי בשוק שבסופו של דבר, הוא מדגיש, לא קיימת בו רגולציה ממשלתית.

מאות מיליוני יוזרים על תשתית משנות ה־70

איך פרצתם לשוק?
"כשהקמנו את החברה זה היה אחד מהזמנים הכי פחות טובים להיכנס לשוק המבוזר. הביטקוין היה בשיא הצמיחה שלו עד אז ונסחר סביב 40 אלף דולר למטבע, חצי שנה אחרי זה הוא פחת בכמעט חצי משוויו, מה שגרם לרבים לברוח ולא להתעניין בהשקעות בקריפטו, אבל הצלחנו להתפתח משם באמצעות הכלי שהיה לנו".

אחד הכלים שמספקת פיירבלוקס הוא תשתית מאובטחת לארנקים דיגיטליים. "הארנקים הדיגטליים הם כמובן מוצרים מאובטחים שמספקים ביטחון בעולם הדיגיטלי של היום, אבל יש רכיב חשוב מעבר לכך שלפעמים לא שמים לב אליו והוא מהירות האופרציות".

שאולוב מסביר שבעבר היו ארנקים 'קרים', כלומר, הארנק לא היה מחובר למחשב כל הזמן, אלא היה מעין דיסק און־קי או שימוש בשרתים פיזיים שיצרו סירבול רב. "כל פעם שיוזר היה רוצה לבצע פעולה זה היה לוקח המון זמן וכל טרנזקציה הייתה מאוד איטית ולא יעילה".

 

המערכת הפיננסית עצמה הייתה איטית?
"לגמרי, למעשה כשהתחלנו להיכנס לשוק, הבנו את הטכנולוגיה מצד אחד אך לא הכרנו את עולם הפיננסים, היינו צריכים ללמוד את העולם הזה בכדי להבין את הצורך של המערכת. וכשהתחלנו לקרוא ולדבר עם מומחי פיננסים הבנו שהתשתית שנבנתה עבור המערכת הפיננסית היא אינה חדשנית בשום צורה, התשתית נבנתה בשנות ה־60 או ה־70 לפני עידן האינטרנט שאנחנו מכירים כיום ולא השתנתה הרבה מאז. הפער בין הטכנולוגיות שהבאנו לבין הבסיס שהיה קיים במערכת הפיננסית העדכנית ביותר היה עצום".

הרבה חברות לא מאפשרות פעולות עם כל מטבע מטעמי זהירות, מה קורה אצלכם?
שאולוב אומר שהם לא בוחרים צד בין המטבעות השונים והחברה מאפשרת הפשטה של המטבעות כך שאבטחת הארנק מתבצעת ללא קשר לסוג המטבע שאיתו פועלים היוזרים.

כפי שיעיד כל משקיע חובב בשוק הקריפטו, מטבעות חדשים צצים מדי יום ולא תמיד ברור מה ההבדל בין המטבעות השונים. יתרה מכך, עולה השאלה האם זה לא לא עניין של זמן עד שמטבעות מבוזרים מאובטחים ייתרו את הצורך בחברות אבטחת המידע.

"אין כרגע איזו טכנולוגיה שנראית כמאתגרת אותנו", מדגיש שאולוב, וקובע כי "מירוץ החימוש בין המטבעות המרכזיים הוא בפן אחר לגמרי - המהירות והסקייל שבו הוא יכול לפעול".

כלומר?
"בביטקויין זמן הפעולה הוא ארוך עד לאישור פעולה, 15 דקות, במטבע כמו פוליגון או סולנה הוא פחות משנייה. זה נשמע מהצד אולי מירוץ מיותר, למה שזה ישנה? אך אם נחשוב על כך במונחים של רכישה, האם אני רוצה שיקח 15 שניות לכרטיס האשראי שמצוי לי בטלפון לעבור כאשר אני קונה קפה כל יום, או שאני רוצה שזה יקרה תוך שנייה?".

האופן השני הוא כאמור, הסקייל, כלומר כמה פעולות ניתן לבצע ברשת הבלוקצ'יין בו זמנית. שאולוב מצביע על כך שחברת ויזה מבצעת מיליוני פעולות בו זמנית והטכנולוגיות השונות בתחום מנסות להגיע לשם.

לאחרונה הושקו שני מטבעות מעניינים ביותר, האחד הוא WLD, המטבע של חברה בבעלותו של סאם אלטמן, מנכ"ל ChatGPT, השני הוא מטבע מבוזר של חברת פייאפל. המטבעות הללו יכולים לשנות את השוק?
"המטבעות החדשים עדיין יצטרכו להתחרות בשוק. עם זאת, המטבע של פייפאל יכול לשנות את המשחק, הם עבדו שנים על הנפקת המטבע ונראה שהוא בא לפתור גם בעיה אמיתית הקיימת בשוק, שכן בסליקה בינלאומית יש פער שהמטבע שלהם יכול לפתור ולבצע במהירות". שאולוב אומר שמטבעות מסוג זה יכולים לפתוח את השוק לחלוטין ולשנות את האקו־סיסטם העולמי.

אתה חושב שנראה מספר קטן יותר של מטבעות בעתיד?
"אני חושב שבוודאות יהיו פחות רשתות ממה שיש היום, כי יהיו מנצחים בתחרות הזאת. אני חושב שהתשובה לשאלה הזאת היא יותר דומה למלחמות מערכות ההפעלה, זאת אומרת יהיו לך כנראה מערכות שיהיו מאוד אפקטיביות לישומים פיננסיים, מסיבות כאלה ואחרות, ואולי יהיו לך מערכות שהן הרבה יותר מתאימות לישומים של גיימינג, כי יש להם תכונות המתאימות לכך. בסופו של דבר יהיו מערכות הנמצאות במיינסטרים ומערכות נישתיות".

הוא מסכם, "אנו נראה עתיד שבו הבלוקצ'יין נכנס למיינסטרים הפיננסי והמטבעות השונים נותנים פיתרונות ייעודים לבעיות קיימות".

"המאבק הרגולטורי בארה"ב הוא פוליטי"

בעת הנוכחית, המצב בשוק בארה"ב מורכב ביותר, נראה כי הרשויות הרגולטוריות השונות הכריזו מלחמה על שוק הקריפטו, כאשר הרשות לניירות ערך מנהלת מאבק משפטי נגד מספר בורסות הפועלות בארה"ב ומעכבת מתן אישורים לפעולות פיננסיות שיכניסו את השוק המבוזר למיינסטרים הפיננסי, כגון מתן היתר להנפקת תעודת סל מבוססת ביטקוין.

הקרב האחרון הסתיים דווקא לטובת השוק המבוזר, כאשר בית המשפט לערעורים בארה"ב דחה את תשובת הרשות לאי מתן היתר לחברת גרייסקייל להנפקת תעודת סל מסוג זה. כעת, מספר חברות מרכזיות מחכות לאישור הנפקה דומה.

"המאבק של הרשויות הרגולטוריות בשוק הקריפטו הוא פוליטי בעיקרו" מסביר שאולוב, "הדמוקרטים השולטים כרגע בבית הלבן ובסנאט, הם פרו רגולציה פיננסית, כיוון שהם מחזיקים בבנקים ויכולים לגרום ללחץ במערכת הכלכלית בארה"ב". בנוסף, מסביר שאולוב, סאם בנקמן־פריד (מייסד בורסת FTX שקרסה בנובמבר אשתקד) תרם הרבה כסף לדמוקרטים, כך שיש להם צורך להוכיח שהם לא קשורים אליו. שאולוב מוסיף שגם ראש הרשות לניירות ערך, גארי גנסלר, הוא מינוי דמוקרטי ולעומתי, שמשפיע על ההתנגדות של הרשות להכנסת השוק המבוזר למיינסטרים הפיננסי.

יש הסוברים שאלו חבלי לידה שיביאו להסדר של השוק.
"לדעתי ככה לא נראית אסדרה של השוק. במקומות אחרים בעולם, כמו דובאי, שכשהם מנסים להכניס רגולציה לשוק הם קוראים למספר גופים, כמונו, יוצרים סיעור מוחות ומנסים לבדוק באיזו דרך ניתן לאפשר לשוק להתנהל".

עוד כתבות

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח: ארה"ב מעכבת משלוח של שני סוגי פצצות מדויקות כדי להעביר "מסר לישראל"

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים