גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הן "מניות פודל", מה הוביל לקריסתן וכיצד הפכו להשקעה הפופולרית בת״א

בראשית שנות ה־80' של המאה הקודמת, הבנקים המקומיים ייצרו נוסחה "סודית" שהציעה מניות עם תשואה גבוהה מאוד ואפס סיכון לכאורה ● הפרשה שהרעידה את שוק ההון והמשק נגמרה רע מאוד, בעיקר עבור המשקיעים והעסקים מה המדינה עשתה כדי שמקרה כזה לא יחזור

סוחרים בבורסה בת''א באוקטובר 1983 / צילום: שלום בר טל
סוחרים בבורסה בת''א באוקטובר 1983 / צילום: שלום בר טל

הכותב הוא יו"ר מיטב ניירות ערך 

ככל הנראה, רוב קוראי גלובס שקוראים את הכתבה הזו טרם באו לעולם כאשר האירוע המתואר כאן התרחש, או שהיו ילדים. מי שחווה את האירוע הזה בזמן אמת על בשרו היה מן הסתם אדם כבן 30 פלוס, שהיום הוא בן שבעים פלוס. אני הייתי בן 37, וזה קרה ארבע שנים אחרי שהקמתי, יחד עם שותפי שלמה סימנובסקי, את בית ההשקעות מיטב.

פרויקט מיוחד | הכלכלה התעשתה, והבורסות מסכמות 15 שנים של נסיקה מטורפת
ניתוח | הציבור דוהר לפיקדונות בריבית קבועה: באיזה בנק תקבלו הכי הרבה? 
מומחים כותבים | 50 שנה לשני האירועים שסללו את הדרך לעידן חדש ומשוכלל בתעשייה הפיננסית 

ראשית שנות ה־80 בישראל. הבנקים שהיו זקוקים מאוד להון עצמי שנשחק בשל אינפלציה דו־ספרתית גבוהה שעלתה לתלת־ספרתית, דאגו "לווסת" את מניותיהם בבורסה ברמה יומיומית, או מה שהיינו מכנים היום הרצת מניות. הם הכניסו ביקושים מלאכותיים ולא מלאכותיים למניותיהם, גם באמצעות קרנות הנאמנות וקופות הגמל שבניהולם, נתנו הלוואות לעסקים וללקוחות פרטיים ובלבד שחלק מהן יושקע במניותיהם, ועוד ועוד. בבנקים דאגו שמחיר המניות רק יעלה, או במקרה הגרוע יישאר יציב ולעולם לא יירד.

זו הייתה עבודה יומיומית והמשקיעים "הריעו". מ־1980 ועד מרבית 1982 המשקיעים זכו לתשואה ריאלית שנתית מעבר לאינפלציה, שנעה בין 25%-30%, הרבה מעל לתשואה של איגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד.

אני זוכר שבאמצע 1981 לערך, פרסמנו, אני ושותפי סימנובסקי, מאמר ציני על התנהלות הבנקים וטבענו את המונח "פודל" - ראשי תיבות של פועלים, דיסקונט ולאומי. מכיוון שמניות הבנקים היוו תחרות עזה לממשלת ישראל בניסיונה להנפיק איגרות חוב צמודות מדד ולגייס כסף בתנאים של גירעון אדיר בתקציב המדינה, הצענו לממשלה להנפיק אג"ח צמודות ל"מדד הפודל" בתוספת של 1% עד 2% לשנה, ריבית "פודל פלוס". היה ברור שיגיע היום שבו מניות הבנקים יפלו, ה"פודל" יתפגר, אג"ח ה"פודל" יתרסקו יחד איתו, והחוב הממשלתי יקטן. ובא לציון גואל.

בינתיים, ככל ששערי המניות עלו, נעשה קשה יותר ויותר "להאכיל את המפלצת" הזו, שכולם היו ערים לקיומה ברמה כזו או אחרת, אבל כל עוד נהנו ממנה - הן הבנקים והן המשקיעים - היה להם נוח להתעלם. גם למדינה היה נוח להתעלם, וכך משרד האוצר, בנק ישראל והפוליטיקאים גלגלו כל אחד מהם את תפוח האדמה הלוהט הזה לאחרים. מעטים מאוד התריעו מפני העתיד להתרחש והצביעו על כך שהמלך הוא עירום.

כמו בכל סיפור על התעשרות קלה שעלולה להסתיים רע, לא חסרו תמרורי אזהרה לאורך הדרך.

בינואר 1983, תשעה חודשים לפני המפולת במניות הבנקים, התרחשה מפולת המניות ה"חופשיות", שם קוד לכל מה שלא היו מניות בנקים. אמנם הציבור שהיה בפאניקה מכר גם מניות בנקים ובהיקפים גדולים, אבל אלו לא הצליחו לעלות אמנם אך גם לא ירדו.

בסביבות יוני 1983, הציבור שלא נתן אמון במדיניות הכלכלית לנוכח האינפלציה המשתוללת, מכר מניות בנקים ונהר למטבע חוץ, ולא לגמרי האמין להבטחת משרד האוצר שמניות הבנקים הן בטוחות. בספטמבר גברה עצבנות המשקיעים עקב ידיעות בתקשורת על כך שהבנקים מתקשים להמשיך לממן את ויסות שערי המניות שלהם.

ואז הגיע השבוע הראשון של אוקטובר. הוא היה עצבני במיוחד עם היצעי ענק למניות הבנקים שנקלטו ללא שינוי. ב־6.10.1983, יום חמישי בערב, נגמר הסיפור - הבורסה נסגרה עד להודעה חדשה. סגירת בורסה, אפילו בימים ההם, היא מהלך מטלטל. שערי הבורסה נפתחו רק ב־24.10. בין לבין, בוצע פיחות של 23% בשקל הישן דאז. רגע לפני פתיחת הבורסה נמצא הפתרון: הממשלה הודיעה שהיא מלאימה את הבנקים שמניותיהם ווסתו, והפכה את המניות לאיגרות חוב צמודות דולר בערבות המדינה. הדולר היה אז המלך, ואם הציבור רוצה דולרים - הוא יקבל דולרים. נקבעה גם אפשרות להמרה חוזרת למניות. המדינה הייתה נדיבה והבטיחה את הערך הדולרי של ההשקעה על פי ערכו ערב סגירת הבורסה.

הפכו לאג"ח בתשואה דולרית של כ־24% לשנה

המשבר של מניות הבנקים התגלה כמשבר כלכלי אדיר ממדים. הבנקים החזיקו ערב המשבר במניותיהם בהיקף של יותר מ־40% מהונם העצמי. אלמלא ההסדר, הם ועמם המשק כולו היו קורסים. חד וחלק. היה הכרח להלאים את הבנקים מתוך תקווה שמאוחר יותר המדינה תוכל למכור אותם, קרי לחזור ולהפריט, כפי שאכן קרה.

כאשר נפתח שוב המסחר הופיעו היצעים אסטרונומיים למניות הבנקים והן ירדו ב־17%, ויחד עם הפיחות שבוצע בינתיים, הנזק המיידי למשקיעים הסתכם ב־31%. מכיוון שהן הפכו לאיגרות חוב, במחירן החדש נשאו אג"ח אלו תשואה דולרית של כ־24% לשנה! עד כדי כך היה גדול חוסר האמון של המשקיעים, כבר לא במניות הבנקים אלא במדינת ישראל.

הנזק של המפולת לאזרחים - משקי הבית ועסקים, היה כבד מאוד, אבל יכול היה להיות הרבה יותר גרוע אלמלא המדינה הפכה את המניות לאיגרות חוב דולריות והייתה נותנת להן ליפול כמניות. במקרה כזה המניות היו קורסות בלפחות 60%-70%, עם כל מה שנובע מזה, בעיקר לגבי לווים עסקיים שרכשו קודם את מניות הבנקים.
הנזק למדינה היה גדול, אבל היא צמצמה אותו החל מעשור אחרי המפולת, כאשר כבעלת כל מניות הבנקים (למעט הבנק הבינלאומי שהיה היחיד שלא השתתף בוויסות) המדינה הפריטה את הבנקים, אחרי שהלאימה אותם, וקיבלה תמורה נאה עבורם.

הבנקים עשו את "עסקת חייהם" ומאז פורחים

אם כך, האירוע הסתיים באופן רע למדי עבור הרבה משקיעים ועסקים, אבל יכל כאמור להיגמר הרבה יותר גרוע. אולם בפרספקטיבה של 40 שנה, אפשר לומר ש"מעז יצא מתוק". המדינה יישמה תהליך של הפקת לקחים; הוקמה ועדת בייסקי לבדיקת הוויסות; ראשי המערכת הבנקאית הועמדו לדין, ומה שחשוב יותר, קברניטי המדינה הבינו שאי אפשר להמשיך עם כזו אינפלציה, ששנה אחרי המשבר, ב־1984, הגיעה ל־445%.
ב־1985 הופעלה התוכנית לייצוב המשק, שזכתה להצלחה רבתי. האינפלציה ירדה לשיעור דו־ספרתי, ובתום תהליך ממושך לחד־ספרתית, הנהירה לדולר פסקה והוא הפך להשקעה גרועה מאוד. הבנקים התאוששו, וב־2005 נאלצו למכור את קופות הגמל וקרנות הנאמנות שבניהולם במסגרת רפורמת בכר, ועשו בכך את "עסקת חייהם". המשק השתחרר מכבלי השיטה הסוציאליסטית, שוק ההון השתחרר מלפיתת הבנקים, ומדינת ישראל עלתה על דרך המלך.

ומה קרה לבנקים? הם עשו מהלך של ממש. תחילה הופרטו, אבל חלקם בהמשך הפכו לבנקים ללא גרעין שליטה - הפועלים, בנק לאומי ודיסקונט, לעומת מזרחי והבינלאומי. רווחיותם השתפרה ללא הכר ומניותיהם הפכו לאחד מיעדי ההשקעה הפופולריים ביותר בת"א, הן בקרב המשקיעים המקומיים והן בעיני הזרים.

אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

מבנים צבאיים ותשתיות טרור של חיזבאללה הותקפו בידי חיל האוויר

דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?