גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה חמאס משתמש בקריפטו לגיוס כספים

מחוקקים אמריקאים רוצים כללים נוקשים יותר ● חברות מטבעות קריפטו אומרות שהן פועלות להרחקות פושעים וארגונים מוחרמים מהפלטפורמות שלהן

טיימס סקוור בניו יורק, ביום שבו קוינבייס הונפקה בנאסד''ק / צילום: ap, Richard Drew
טיימס סקוור בניו יורק, ביום שבו קוינבייס הונפקה בנאסד''ק / צילום: ap, Richard Drew

התפקיד של מטבעות קריפטו במימון לא חוקי עלה לדיון פעם נוספת לאחר הדיווח של ה"וול סטריט ג'ורנל", לפיו חמאס וקבוצות מיליטנטיות אחרות השתמשו בטכנולוגיה לגיוס מיליוני דולרים לפני המתקפה על ישראל.

 ● טרוריסטים פלסטינים הודו: בורסת קריפטו רוסית מימנה את המתקפה על ישראל
ניתוח גלובס | הנקמה של ההייטקיסטים: סוגרים לחמאס את צינור המזומנים באמצעים טכנולוגיים

כמה מחוקקים הגיבו בקריאה לחוקים נוקשים יותר לריסון התועלת של קריפטו עבור פושעים וקבוצות שנתונות תחת סנקציות אמריקאיות.

חברות קריפטו אומרות שהן עובדות להרחיק משתמשים כאלה מהפלטפורמות שלהן וטוענות שמטבעות דיגיטליים יכולים לעזור לגורמי אכיפת החוק לעקוב אחרי שחקנים שליליים.

הנה מבט על השאלות העולות מהשימוש של חמאס במטבעות קריפטוגרפיים.

למה ארגוני טרור משתמשים בקריפטו?

חמאס ובעלי בריתו כמו הג'יהאד האסלאמי וחיזבאללה, הוגדרו כארגוני טרור זרים על ידי ממשל ארה"ב ונתונים לסנקציות מצד משרד האוצר האמריקאי. זה מגביל את הגישה שלהם למערכת הבנקאית הבינלאומית.

רוב הפעילות הפיננסית הבלתי חוקית בעולם מתרחשת באמצעות המערכת הבנקאית המסורתית, כמו גם במזומן. אבל קריפטו הפך לאמצעי חשוב למימון ישויות מוחרמות והלבנת הון, בגלל שמשתמשי קריפטו יכולים לשנע ערך ברחבי העולם באופן מיידי על ידי שימוש במה שנקרא ארנקים דיגיטליים.

חמאס מנסה לגייס כספים בקריפטו באופן פומבי לפחות מאז 2019, דרך ערוץ הטלגרם שלו.

ארנקי קריפטו הקשורים לגי'האד האסלאמי, ארגון טרור הקשור לחמאס, קיבלו עד 93 מיליון דולר במטבעות קריפטו בין אוגוסט 2021 ליוני השנה, על פי חברת מחקר הקריפטו Elliptic.

ארנקים הקשורים לחמאס עצמו קיבלו כ־41 מיליון דולר בתקופה דומה, על פי חברת המחקר BitOK מתל אביב.

יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה / צילום: ap, Adel Hana

האם ניתן להתחקות אחרי ארנקים דיגיטליים?

לפעמים. עסקאות קריפטו רבות מתבצעות בספרי חשבונות גלויים לציבור הנקראים בלוקצ'יינים, אשר נשמרים מעודכנים בזמן אמת ולא ניתן לשנותם. זה מאפשר לרשויות לנטר ולפקח על עסקאות כאלה בזמן שהן מתרחשות או לחבר את הנקודות ולהבין שהן קרו לאחר העברת הכסף.

אבל בקריפטו יש מורכבויות אחרות. בלוקצ'יינים מזהים משתמשים על ידי כתובות הארנקים ולא על ידי שמות. במבט ראשון, חוקר שיבחן את ספר החשבונות של ביטקוין יראה רק מחרוזת של אותיות ומספרים - לדוגמה, 1H939dom7i4WDLCKyGbXU
p3fs9CSTNRzgL, כתובת המקושרת על ידי משרד האוצר לפושע סייבר איראני לכאורה.

בעיה נוספת היא שהעברות קריפטו רבות אינן מתבצעות בבלוקצ'יינים פומביים. פלטפורמות מסחר כמו Coinbase Global ו־Binance משתמשות בספרי חשבונות פנימיים פרטיים כדי לעקוב אחר פעולות המסחר והיתרות של המשתמשים שלהן.

כדי להתחקות אחר עסקאות מסוג זה, המשטרה וסוכנויות המודיעין מבקשות גישה מהחברה המפעילה את הפלטפורמה - בדיוק כפי שהיו מקבלות גישה לחשבון בנק רגיל. פלטפורמות קריפטו גדולות אומרות שהן מגיבות למאות צווי זימון כאלה בשבוע.

"קריפטו ומימון לא חוקי הם פרדוקס מבחינה מסוימת", אמר ארי רדבורד, מנהל מדיניות גלובלית בחברת מודיעין הבלוקצ'יין TRM Labs ובעברו בכיר במשרד האוצר האמריקאי. "יש לנו יותר נראות מבעבר, אבל עדיין אין לנו נראות מלאה".

איך מנסות חברות קריפטו למנוע עסקאות לא חוקיות?

מתווכים פיננסיים בארה"ב נדרשים לבצע מה שנקרא בדיקות 'הכר את הלקוח' על המשתמשים שלהם, העוזרות לחוקרים לחבר זהות של אנשים אמיתיים עם ארנקי קריפטו.

חלק מפלטפורמות הקריפטו נוקטות צעדים נוספים כדי למנוע משחקנים רעים להשתמש בשירותיהן. רבות עובדות עם חברות מחקר על בלוקצ'יין כדי להיות מעודכנות לגבי כתובות ארנקים חשודות ומעסיקות אנשי מודיעין או אכיפת החוק בדימוס כחברים בצוותי הציות (compliance) שלהן.

בורסת הקריפטו הגדולה ביותר בארה"ב, קוינבייס (Coinbase), אומרת שהיא מעסיקה יותר מ־400 עובדים העוסקים בנושא של ציות לחוקים, והיא חוסמת משתמשים מלבצע עסקאות עם יותר מ־8 מיליון כתובות קריפטו הקשורות למימון לא חוקי. קוינבייס גם אומרת שפיתחה כלי קנייני שמיירט עסקאות קריפטו על ידי ישויות שיש עליהן סנקציות בזמן אמת, ומדווח עליהן לרשויות.

מה הפערים והבעיות, ואיך מגיבים קובעי המדיניות?

הרגולציה, האכיפה והציות ברחבי העולם אינם אחידים. היכולת של קריפטו לחצות גבולות משמעותה שהוא יכול לנוע במהירות ממקומות מפוקחים היטב למקומות עם פיקוח רופף. והרשויות לא יכולות להקפיא או ללכוד קריפטו אם המשתמשים מחזיקים את המטבעות בארנק שהם שומרים באופן פרטי אצלם, במקום על גבי פלטפורמת מסחר.

הרשויות בארה"ב האשימו מוקדם יותר השנה את בייננס (Binance), בורסת הקריפטו הגדולה ביותר בעולם, בכישלון לאסור על חמאס וארגוני טרור אחרים משימוש בפלטפורמה שלה.

ישנם אתגרים אחרים. מטבעות קריפטו מסוימים, כמו Zcash ו־Monero, מתוכננים מראש למקסם את האנונימיות של המשתמשים. הרשויות אומרים שמטבעות פרטיות (privacy coins) יכולים להיות שימושיים לפושעים.

"כל מי שרומז או טוען שפושעים משתמשים ב־Zcash פשוט עושה ספקולציות", אמר כריס טומאו, דובר של החברה המנפיקה את המטבע, Electric Coin Co. הוא הודה בכך שרשויות אכיפת החוק לא יכולות לעקוב אחר העברות כספים ב־Zcash. נציג של Monero לא הגיב לבקשות תגובה.

מלביני הון יכולים גם להשתמש בקריפטו או בכסף מזומן כדי לקנות ציוד לכריית מטבעות חדשים, למשוך מזומנים מכספומטים של ביטקוין או להשתמש בקריפטו לרכישת כרטיסי גיפטקארד או כרטיסי חיוב משולמים מראש.

לאחר הדיווח ב"וול סטריט ג'ורנל" לגבי מאמצי הקריפטו של חמאס, 105 מחוקקים מארה"ב חתמו על מכתב לבית הלבן ולמשרד האוצר ודחקו בממשל ביידן להתייחס לנושא של שימוש בקריפטו על ידי ארגוני טרור. ביום רביעי, משרד האוצר הטיל סנקציות על פלטפורמת קריפטו שמבוססת בעזה עקב קשרים עם חמאס.

"טיפול בנקודות התורפה וההתחמשות השערורייתית של מטבעות קריפטוגרפיים הוא עניין של ביטחון לאומי", אמר הסנאטור הרפובליקאי רוג'ר מרשל (קנזס) בהצהרה כתובה. "רגולציה עצמית לא סוגרת את הפערים שהשחקנים הרעים האלה משתמשים בהם כדי לנצל את המטבע הזה".

הקונגרס התקשה לקבוע חקיקה סביב תחום הקריפטו. בהצעה של משרד האוצר האמריקאי לחייב את בורסות הקריפטו לזהות את בעלי הארנקים שעמם הן מבצעות עסקאות תקועה כבר כמעט שלוש שנים.

מרשל היה אחד הכותבים של הצעת חוק עם הסנאטורית אליזבת' וורן (דמוקרטית ממסצ'וסטס) שהייתה כופה על משרד האוצר ליישם את הכללים האלה. כמו כן בהצעה הורחבו דרישות 'הכר את הלקוח' גם ללקוחות קריפטו כמו כורים, מוודאי עסקאות והחברות המספקות ארנקים דיגיטליים.

עוד כתבות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?