גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשקפיים הוורודים של בנק ישראל: בשוק מתקשים לקבל את התחזית האופטימית

בנק ישראל פרסם השבוע את התחזית הראשונה שלו לכלכלה תחת מלחמה, שמשקפת פגיעה מינורית יחסית בנתוני המאקרו ● אלא שהציפיות מבוססות על שינוי בתקציב המדינה, והכלכלנים פחות אופטימיים: "הגירעון יגדל בשיעור חד מהתחזית"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

השבוע פרסם בנק ישראל את התחזית הכלכלית הראשונה למשק תחת הלחימה. תמונת המצב העולה מהתחזית של חטיבת המחקר אמנם מסמנת על פגיעה מסוימת בנתוני המאקרו של ישראל, אך לא בשינוי מאז'ורי. הגירעון צפוי לעלות, אך לא באופן חריג; הצמיחה תתמתן, אך תישאר חיובית בשנתיים הבאות; ותחזית האבטלה אפילו השתפרה מאז הצפי הקודם שפרסם הבנק. 

החברה שנסחרת כבר בתשואת "זבל" של 33% והעסקה שעשויה להתבטל
מודי'ס מעבירה את דירוג הבנקים למעקב "שלילי"

ולא רק המספרים שידרו אופטימיות. גם הנגיד עצמו חזר לכל אורך מסיבת העיתונאים שקיים לאחר הודעת הריבית על המסר: "הכלכלה הישראלית איתנה ויציבה". לדבריו, גם בתרחישי הקיצון שנבדקו, "המערכת הבנקאית בישראל נותרת יציבה וחסונה".

אבל לא כל המדדים נבחנו בתרחישי קיצון. בכל הנוגע לשאר המדדים המאקרו כלכליים של המשק, הנחות היסוד של בנק ישראל להמשך הלחימה היו אופטימיות יחסית. כך למשל, בדברי ההסבר לתחזית של חטיבת המחקר בבנק, נכתב: "התחזית הבסיסית שהצגנו אומדת עלויות למלחמה בהנחה שחלקה הארי יהיה בחזית אחת מול ארגוני הטרור בעזה ויתרכז ברבעון הנוכחי - הרבעון הרביעי של 2023. לשינוי במשך, בהיקף ובעצימות המלחמה תהיה כמובן השפעה מהותית על ההתפתחויות הכלכליות בפועל". כלומר, התחזית נשענת על כך שהמלחמה תסתיים עד סוף השנה, ותתמקד בזירה אחת בלבד - עזה.

 

סומכים על הממשלה שתשנה את התקציב 

הנחות יסוד אופטימיות אף יותר ניצבות מצד המימון של המלחמה. מאיפה יגיע הכסף? תרחיש הבסיס של הבנק המרכזי מסתמך על כך שהממשלה תקטין את הוצאותיה האחרות, ושעיקר הוצאות הביטחון ב־2023 יכוסו על ידי הקצאות בתוך התקציב הקיים - וסיוע ארה"ב. או כפי שאמר זאת הנגיד במילים אחרות: שהממשלה תשנה את תקציב המדינה. 

מאז פרוץ המלחמה שורה של כלכלנים קראו לממשלה לגנוז את התקציב לשנת 2024, אבל בינתיים, לא נשמעה תגובה ולא ידוע על צעדים בכיוון. השבוע הנגיד קרא לממשלה "לשנות את סדרי העדיפויות בתקציב, לעשות מאמץ ולייצר את המקורות התקציביים הנדרשים באמצעות שינוי סדרי עדיפויות תחת המסגרת התקציבית הקיימת. זאת, לרבות סדרי העדיפויות המשתקפים בהסכמים הקואליציוניים". עם זאת, עד כה שום גורם רשמי בממשלה לא אותת על שינוי בתקציב המדינה או בהסכמים הקואליציוניים.

"כל חודש מילואים שווה ל־1% מהתוצר"

התרחיש האופטימי מתבטא בעיקר בתחזית הגירעון. לפי תחזית בנק ישראל, הגירעון הממשלתי יסתכם השנה ב־2.3% תוצר, עלייה משמעותית מול התחזית הקודמת, מחודש יולי, שחזתה גירעון של 1.3% תוצר. אך לא מדובר במספר גבוה באופן חריג. לשם ההשוואה, עוד לפני הלחימה במשרד האוצר העריכו שהגירעון יצמח ל־2% תוצר.

מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, מעריך כי גם לפני ה־7 באוקטובר תחזיות הגירעון של הבנק המרכזי היו אופטימיות. "התרחיש הבסיסי שעליו התבסס הבנק (טרום המלחמה) היה אופטימי לעומת התחזיות הקודמות אצלנו, כך שגם הגירעון שאנו צופים עכשיו גבוה יותר מהערכות בנק ישראל".

לדבריו, "לא בטוח שהממשלה אכן תרסן את הוצאותיה ותשנה את מסגרת תקציבה הנוכחי באופן דרמטי. הוצאות המדינה יגברו, מגמת הירידה בהכנסות ממסים תחריף, ולהערכתנו הגירעון יגדל בשיעור חד מהתחזית של בנק ישראל". 

גם יוני פנינג, אסטרטג ראשי חדר עסקאות בבנק מזרחי טפחות, סובר שהגירעון צפוי לגדול משמעותית. "אם ניקח לדוגמא את הגירעון המוערך באחוזי תוצר, כל חודש של מילואים בכמות האנשים הנתונה מוערך בפגיעה של 1% בצמיחה. כך שגם לפי התחזית של מלחמה שתסתיים עד לסוף השנה (הצפי של בנק ישראל) הגירעון יהיה עמוק יותר".

עם זאת, לדבריו, התחזית הרלוונטית ביותר לעניין, היא זו של משרד האוצר. "בסופו של דבר הוא זה שיהיה חתום על הוצאות כספים והגדלת התקציב", הוא אומר.

בינתיים, חלק מבתי ההשקעות פרסמו הערכות שונות. כך למשל, בבית ההשקעות מיטב צופים כי ההוצאות של נזקי המלחמה יסתכמו ב־25 מיליארד שקל - יותר מכפול מהעלות של מלחמת לבנון השנייה, שיתבטא באובדן תוצר של 1.5%. במיטב העריכו שהגירעון בשנת 2023 יסתכם ב־3%, לעומת התחזית לגירעון לפני המלחמה של כ־2% וגירעון צפוי של 2.3% בתחזית בנק ישראל. גם תרחיש הבסיס של מיטב מתמקד בחודשיים של לחימה, אבל בשנה הבאה הם צופים שהגירעון יאמיר ל־4% תוצר, לעומת 3.5% בצפי של הבנק המרכזי. אלכס זבז'ינסקי כלכלן ראשי במיטב, מדגיש כי בכל מקרה ניתן יהיה להעריך יותר את נתוני הצמיחה בשנת 2023 רק אחרי שיתפרסמו נתוני הצמיחה לרבעון השלישי, ערב המלחמה.

עם זאת, לא כל הוצאות המלחמה יגיעו מתקציב המדינה. "הנחנו שהאוצר ישתמש בכ־10 מיליארד שקל מהיתרות בקופה", אומר זבז'ינסקי. "סביר שהאוצר ינסה להקטין את היקף הגיוסים ע"י קיצוץ הוצאות, כגון הקפאת כספים קואליציוניים, אך הוא עדיין יזדקק לגייס כ־37 מיליארד שקל בחודשיים. יהיה קשה לשוק 'לעכל' סכומים כה גבוהים. לכן, כנראה שהאוצר יגייס סכומים נמוכים יותר, והיתרה תגולגל לגיוסים בשנה הבאה". כך או כך, הוא מדגיש, "העלייה החזויה על ידי בנק ישראל עצמו בנוגע לחוב בשנת 2014 נראית גבוהה מדי לעומת התחזית שלהם לגירעון".

איך תחזיות האבטלה דווקא השתפרו?

בכל הנוגע לתחזיות האבטלה, נראה שבבנק ישראל לא צופים הידרדרות של שוק העבודה, ואולי אפילו להפך. בהשוואה לתחזית הקודמת, בנק ישראל צופה אבטלה נמוכה יותר - 3.2% בשנת 2023 לעומת 3.7% בתחזית הקודמת ו־3.6% בשנה הבאה לעומת 4.1% בצפי הקודם. למרות ההוצאה לחל"ת בימים האחרונים של אלפי עובדים במשק ברשתות האופנה למשל, ולמרות חששות שהועלו בשוק מכך שהמגמה תתרחב, בבנק ישראל צופים דווקא שיפור בהשתתפות של בני 25־64 בשוק העבודה.

הכלכלנים עימם שוחחנו תמימי דעים לגבי ההנחה שבנק ישראל מעריך בחסר גם את שיעור האבטלה הצפוי. שפריר מדגיש כי "ההכנסות ממיסים ירדו בשנה האחרונה בחדות והמגמה עוד תחריף, גם כתוצאה מעליית האבטלה. בנוסף, משרד האוצר לא יפצה באופן מלא את כל מי שנפגע מהמלחמה, והדבר יתבטא ביכולת הצריכה של הפרטים". למרות זאת, הוא מעריך שלא נחזור לרמות האבטלה הגבוהות מימי הקורונה, אז חלק נרחב מהמשק הישראלי נכנס לסגר.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם