גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהמגזר הציבורי למגזר העסקי: זמן למהפכה עליה תמיד חלמנו

ימי המלחמה הדגימו באופן נחרץ לכולנו עד כמה נכשל מנגנון המדינה הריבונית, ולעומתו כמה אפקטיביים המגזר העסקי והחברה האזרחית ● כעת בשלה השעה לשנות את יחסי הכוחות וליצור מנגנון ששומר על ביטחון האזרחים וחוסך עשרות מיליארדים בשנה

מרכז איסוף התרומות של ''אחים לנשק'' בגני התערוכה בתל אביב / צילום: צילם: אבי וינרב
מרכז איסוף התרומות של ''אחים לנשק'' בגני התערוכה בתל אביב / צילום: צילם: אבי וינרב

הכותב הוא יו״ר 2B

אין קונצנזוס גדול כיום בחברה הישראלית מאשר ההבנה שכאשר המלחמה הזו תסתיים נצטרך לבנות כאן מחדש רבים מתחומי החיים. אומנם תפקודה של הממשלה בעשרת החודשים מאז שהושבעה הוא תצוגת תכלית מפוארת של אוזלת-יד, חוסר תפקוד וזלזול, והיא אינה מסוגלת לספק לאזרחי המדינה את הרווחה, את הביטחון ואת החירות, שהם עומדים בבסיס ההצדקה לקיומה.

מומחית הביטחון שמאמינה: "יש סיכוי סביר שלאחר המלחמה עזה תהפוך לסומליה" 
"תתפטר או תתעורר": הקמפיין נגד השר סמוטריץ' והסערה 
איך מתאוששים מטראומה לאומית? הפסיכולוג הבכיר שגדל בנחל עוז מייעץ 
הכלים בסמארטפון שיכולים להציל את חייכם 

עם זאת, ההיחלשות המנגנון הריבוני על שלל זרועותיו החלה עוד קודם, והיא ניכרת בעשורים האחרונים בכל מדינות המערב. חלקה טבעית, וחלקה תוצאה של מהלכים מכוונים, בדמות תהליכי הפרטה מואצים ובניית מנגנונים שמעבירים את הכוח ואפשרויות פעולה מהמנגנון הריבוני למגזר העסקי ולחברה האזרחית. 

כמובן, גם במגזר הציבורי, הריבוני, ישנם אנשים טובים - אף אם הממשלה הזו טרחה למנות לתפקידים משמעותיים דווקא כמה מהפחות טובים שבהם. הבעיה אינה באנשים, אלא במנגנון, שחלק גדול ממנו מנופח, לא אפקטיבי ובמקרים מסוימים גם מושחת. מנגנון שאין בו שיתוף-פעולה, אין בו עבודה על סמך תוצאות, וכל-כולו מוקדש להעמקת הקיטוב בין מחנות, רק כדי להצדיק את קיומן של המפלגות. 

כרוניקה של כישלון ידוע מראש

מכאן ניתן ללמוד שעל אף חדלות האישים שמפגינה הממשלה, מדובר בסופו של דבר בכרוניקה של כישלון שיכול היה להיות ידוע מראש. יותר משיש בו אשמים - ויש בו אשמים - הוא ביטוי לתהליכים טבעיים מתמשכים: אימפריות קמות, אימפריות נופלות, ומנגנונים שהיו טובים לשעתם, מתחלפים במנגנונים חדשים ומעודכנים יותר.

"מנא מנא תקל ופרסין", נבואת דניאל למלך בלשצאר, אינה מדברת רק על סוף מלכותו שלו, אלא על סוף מלכותה של בבל. כמו אז כך היום, ה-7 באוקטובר ייחרט בהיסטוריה לא רק כסמל לסיום השלטון של בנימין נתניהו, כי אם של השיטה כולה, שראשיתה בעקרונות המדינה הריבונית, כפי שנחצבו לפני 300 שנה על-ידי הובס לוק מונטסקייה ואחרים.

כעת אנו מצויים בנקודת זמן היסטורית המעניקה לנו את היכולת - ואת החובה, על-מנת למנוע את האסונות הבאים - לבחון את התכליות האמיתיות שלנו כבני אדם, ולברור את האמצעים להגיע לכך. התכליות בעיניי ברורות ולא השתנו מימי המהפכה הצרפתית: חירות, שוויון ואחווה. האמצעי הישן - מנגנון המדינה הריבונית - כבר אינו מגשים אותן. לא חירות, לא שוויון ולא אחווה - כי אם שיעבוד, חוסר שוויון, ואיבה.

על מי אם לא עלינו, אומת הסטרט-אפ והאימפקט, אומת הייעוד, המלאכה לתקן? המכה הקשה שספגנו מהדהדת עוד יותר את הציווי המקודד בנשמה של כל יהודי ויזם: "לך מארצך וממולדתך אל הארץ אשר אראך": לברוא ארץ חדשה, עולם חדש, תודעה חדשה, להתחיל בבנייה של הקומה השנייה בחזון הציוני: תיקון פנימי ותיקון עולם.

גלגל ההצלה של מדינת ישראל

לשם כך אין כל צורך להמציא את הגלגל: הוא כבר כאן, גלגל ההצלה של מדינת ישראל, שבא לידי ביטוי ברוח ההתנדבות המפעמת בעם הזה. שם, בעצם הימים הללו, אנו רואים את התשוקה, את ההתלהבות, את העוצמה וגם את האפקטיביות, במטות האזרחיים, בקבוצות הוואטסאפ, המרטיטות כל לב בשטח, משיבות את האמונה ברוח האדם.

כל העוצמה האזרחית הזו, שמקורה במגזר החברתי ובמגזר העסקי, לא נולדה יש מאין: במהלך העשורים שבהם נחלש המנגנון הריבוני והתפרק אט-אט מאחריותו ומיכולתו לספק את צורכי האזרחים, התחזק הסקטור הפרטי - בדמות העסקים, היזמות החברתית והיזמות האזרחית - והתחמש באחריות ולצדה ביכולות משמעותיות.

זה התחיל במגזר החברתי, בדמות אינספור ארגונים חברתיים שקמו לאחר שמדינת הרווחה החלה להתפרק: ארגונים שמקדמים זכויות אדם בסיסיות, זכויות חברתיות, ובעצם הימים הללו אנו רואים שגם זכויות הקשורות בביטחון.

בשלב מתקדם יותר הבנו שהמודל הפילנתרופי שנדרש בתחילת הדרך להתפתחות הארגונים החברתיים, חייב לספק מקום למודלים המשחררים את התלות בפילנתרופיה: עסקים חברתיים, אחריות תאגידית ובהמשך קפיטליזם קשוב והשקעות אימפקט.

כמובן, עוד ארוכה הדרך עד שהסקטור הפרטי בכלל, והמגזר העסקי בפרט, יפנימו את גודל השעה ויבינו שתכליתם בעולם היא אינה למקסם רווחים - גישה שגרמה ועדיין גורמת לנזקים אדירים, ואנו רואים גם בימים הללו גופים עסקיים המנצלים את המצב לעשיית רווחים והעלאת מחירים חזירית - אלא להגשים את הייעוד שלהם כל תאגיד וייעודו הייחודי, בקידום הרווחה והחירות בעולם. 

להתחיל במלאכת התיקון

עם זאת המלחמה, שמדגימה שוב את משמעות העובדה שחלק ניכר מהכישרון שהיה במגזר הציבורי עבר למגזר העסקי ולארגונים החברתיים, מראה לנו כי גם הרוח הציונית, האמונה ברוח האדם ואהבת האדם נמצאות כאן. לצדם, ישנה תשוקה אמיתית ונכונות להתחיל במלאכת התיקון.

בשונה מהמגזר הציבורי, המסוכסך ומפולג על רקע פוליטי, תרבותי, דתי, לאומי ועדתי - בעולם העסקים יגור זאב עם כבש, ונמר עם גדי ירבץ. בעולם האזרחי והעסקי, גיוון הוא עיקרון בסיסי המניב ערך כלכלי, ולצדו מתחייבים אפקטיביות, מדידה והערכה.

לא לשווא, האנשים שנגד עמדותיהם אנו מפגינים ברחובות בנושאים פוליטיים, הם אותם אנשים שאיתם אנו עובדים כתף לכתף בנושאים כלכליים וחברתיים. ניתן ללמוד מכך עד כמה הקיטוב אינו עניין אישי-מהותי, אלא משהו מלאכותי, הניזון ממנגנון שמשתמש בקיטוב על-מנת להצדיק את קיומו.

אין זה מקרי, אם כך, שרבים מהאנשים המוכשרים ביותר שיש למדינה הזו להציע מתרחקים מהשירות הציבורי ונשארים בסקטור הפרטי, והתוצאות מדברות בעד עצמן. האם מישהו היה מעלה על דעתו שקבוצת וואטסאפ של כמה עשרות או מאות אנשים תהיה יעילה יותר ממשרד ממשלתי? שמשתמשת אחת בטוויטר, אלה קינן, עם פחות מעשרת אלפים עוקבים לפני תחילת המלחמה, תצליח להגיע להישגים משמעותיים עשרות מונים משרת ההסברה בכבודה ובעצמה, שבינתיים עשתה את הצעד הראשון המוצלח שלה והתפטרה מתפקידה? 

חיסכון של עשרות מיליארדים

זוהי המציאות, בישראל הנוכחית, והיא מוכיחה את נחיצות השינוי. מבלי לרדת לרזולוציות מוגזמות, שעוד ידובר בהן במאמרים הבאים, ניתן בנקל לוותר על משרדי ממשלה רבים, ולהעביר את הכסף לאותם ארגונים ומיזמים שהוכיחו אפקטיביות רבה בימים הללו.

בשלב הבא יהיה עלינו למפות את הייעוד של כל העסקים והתאגידים בישראל - מבריאות הציבור, דרך הזנת המונים ועד אספקת מגורים וחוסן - ולדאוג לכך שהגשמת הייעוד תבוא לידי ביטוי לא רק במסגרת הקיים של אחריות תאגידית (ירצו יתרמו, לא ירצו לא יתרמו), אלא כחלק יסודי ומבני מפעולתם וכרוך בהזדמנויות העסקיות שלהם. 

מהלך כזה יביא להתייעלות וחיסכון של עשרות מיליארדים לכל הפחות, יסייע לנו להעתיק את מרכז הכובד של התאגידים ממקסום רווחים להגשמת ייעוד, ישנה את יחסי הכוחות בין השדה הציבורי לפרטי ואולי גם את אופן גביית המסים, על-מנת שאלה יהיו אפקטיביים יותר ויחולקו באופן צודק.

חשבו, למשל, על האפשרות שבמקום לממן את משרדי הממשלה שכשלו בשבועיים האחרונים, היינו מעבירים את המסים ישירות לכל ההתארגנויות האזרחיות המדהימות, כמו "אחים לנשק", "מעוז" ואחרים. אין ספק שהכסף שלנו היה יותר אפקטיבי.

התהליך הזה דורש זמן, כמובן, אבל הוא הכרחי. רבים מהקולגות שלי ואני פועלים במרחב העסקי זה שנים רבות מתוך הפנמה שאין דרך אחרת. מבינים שמאות שנים לאחר שהמודל המדיני עודכן בפעם האחרונה באופן ממשי, בימי המהפכה הצרפתית, יש לנו הזדמנות נדירה לייצר מודל חדש, שיביא לבניית עולם שיש בו חירות, שוויון ואחווה לכולנו.

עוד כתבות

שופט העליון נעם סולברג / צילום: רפי קוץ

מכה למייצגים בתביעות על נגישות: העליון הפחית מאות אלפים משכרם

פסק דין חדש קובע כי בכל הנוגע לשכר הטרחה בתביעות להנגשה לאנשים עם מוגבלויות המסתיימות בסעדים לא כספיים - יש לתת עדיפות לשיטה הגלובלית על פני אחוזים מהסעדים ● בענף טוענים: "הציבור ייפגע"

מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' / צילום: עודד קרני

מנהל רשות המסים: "נצטרך לבחון את השלכות רפורמת הרווחים הכלואים"

ביטול הפטורים ממע"מ, בחינה מחודשת של חוק הרווחים הכלואים ומס על השכירות - אלו התוכניות של מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ' בנוגע לחוק ההסדרים הבא ● "אנחנו נצטרך לבחון את נושא רפורמת הרווחים הכלואים בשנה-שנתיים הקרובות ולראות אם אין להם השפעה לא טובה על המשק"

שמואל טופז / איור: גיל ג'יבלי

קנה עסק ב-65 מיליון ומנפיק בפי 8: הצפת הערך של שמואל טופז במטליקון

שנתיים וחצי לאחר שרכש את יצרנית המכלולים הצבאיים ממשפחת ורטהיימר, מביא אותה טופז להנפקה בשווי של 550 מיליון שקל ● רכשה לאחרונה ספקית פתרונות ייצור והנדסה ביטחוניים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בת"א; מדד הטכנולוגיה זינק בהובלת קמטק וטאואר

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● המסחר התנהל בצל הכרזת טראמפ על הפסקת אש נוספת בצפון ● השקל נחלש בכ-1% בעקבות דברי נגיד בנק ישראל ● קמטק זינקה בחדות אחרי שדיווחה על הזמנות בגובה 105 מיליון דולר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

הפוך מבאפט: ברקשייר תשקיע 10 מיליארד דולר בגיוס של אלפאבית

אלפאבית, החברה־האם של גוגל, יוצאת לגיוס של 80 מיליארד דולר כדי לתמוך בתשתיות ה-AI שלה ● ברקשייר האת'ווי תשקיע 10 מיליארד דולר ● איך זה מסתדר עם אסטרטגיית ההשקעה של הבוס לשעבר וורן באפט?

בניין להב 433 / צילום: גלובס

חשד: עובדי עירייה בכירים בצפון סייעו לעבריינים להשתלט על מכרזים ולגרוף מיליונים

במסגרת חקירה המתנהלת ביאל"כ להב 433 בשיתוף עם רשות המסים נעצרו הבוקר 14 חשודים, ביניהם סגן ראש עירייה בצפון ומחוללי פשיעה, בחשד לשחיתות, שוחד ועוד ● בין היתר נתפסו רכבי יוקרה, יאכטה ונדל"ן

רובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

הדוחות חשפו: מכירת הדירות בשדה דב נתקעה

רובע המגורים היוקרתי ביותר בישראל לא חסין ● גלובס צלל לדוחות החברות הפעילות בשדה דב ומצא כי בעוד המחירים הרשמיים למ"ר נותרים יציבים לכאורה, קצב המכירות נמצא בירידה ● וגם: כך השפיעו מבצעי הקבלנים על הנתונים בשטח

נתניהו, טראמפ, חמינאי הבן / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ, רויטרס-Hamed Jafarnejad, AP

בכיר אמריקאי: "הנשיא חש שנתניהו מאבד שליטה"

טראמפ מכחיש את הדיווחים לפיהם איראן וארה"ב חדלו לשוחח ● פיקוד העורף הודיע על הקלות בהנחיות ההתגוננות בצפון ● על רקע הודעתו של נשיא ארה"ב הלילה על הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה, באיראן מיהרו לשגר מסר פומבי של תמיכה בארגון ובלבנון ● טראמפ זעם על הכוונה להסלים את הלחימה בלבנון, כינה את נתניהו "משוגע" ובלם את התוכנית הישראלית לתקוף בביירות ● עדכונים שוטפים

משרדי הייטק

כשבהייטק מצטמצמים, מי ימלא עוד 700 אלף מטר של משרדים חדשים?

הפיטורים בענף ההייטק צפויים לרוקן קומות שלמות של משרדים, במקביל להיצע שצפוי לשבור שיא ב־2030 ● בעוד שבתל אביב נרשמים ביקושים קשיחים ורשימות המתנה, בערים הסמוכות המגדלים החדשים מתקשים להתמלא ● גם פער המחירים בין ת"א לשאר המדינה מתרחב ● שאלת השעה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט שוברת שיאים בהובלת מניות השבבים; מארוול מזנקת ב-30%, קמטק ב-16%

נעילה חיובית באירופה ● המסחר בשווקים הגלובליים מתנהל בצל אי־ודאות מוגברת סביב המגעים בין ארה"ב לאיראן ● ג'נסן הואנג אמר שמארוול שתהיה חברת טריליון הדולר הבאה והמניה מזנקת בחדות ● מחירי הנפט יורדים קלות ● הביטקוין מתחת ל-70 אלף דולר, לראשונה מזה חודשיים

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

הנפקות הענק של 2026 בוול סטריט עלולות להיות פרומו לקריסת שוק המניות

ההנפקות הצפויות השנה של ענקיות ה־AI מעוררות הייפ עצום בשווקים ● אולם השוויים הגבוהים מתעלמים מהשקעות עתק המנותקות מצפי הכנסות ורווחים ריאלי ● האם SpaceX, אנתרופיק, OpenAI ודומותיהן ישנו את הכלכלה - או יעבירו לציבור סיכון גבוה במחיר מנופח?

מהרן פרוזנפר, הממונה על התקציבי / צילום: עודד קרני

הממונה על התקציבים: "מוטרד משער הדולר. לא יהיה פתרון מיידי"

הממונה על התקציבים, מהרן פרוזנפר, התייחס לקריסה של שער הדולר בנאומו בכנס אלי הורביץ לכלכלה, וקרא לתעשיינים לגלגל את ההוזלה לציבור ● בנוסף, פרוזנפר הביע דאגה בנוגע לסדרי העדיפויות בתקציב, מתח ביקורת על גיוס המילואים הנרחב והתנגד להעלאת מסים ● "נוכל לחזור לצמיחה מהירה - אבל התנאי הוא סדר עדיפויות קשה בתקציב"

אורי וטרמן / צילום: יונתן בלום

"לא כיבדו את הסכם הפרישה": אורי וטרמן תובע את שופרסל ב-5.8 מיליון שקל

וטרמן פרש מתפקיד מנכ"ל ענקית הקמעונאות בשנת 2024 עם העברת השליטה לאחים אמיר ● וטרמן היה אמור לקבל בונוס של 3.2 מיליון שקל, תקופת הודעה מוקדמת ותקופת הסתגלות ● לפי כתב התביעה, שופרסל התנערה מהתחייבויותיה כלפיו

גיא רוזן

סוף עידן: הישראלי הבכיר במטא עוזב אחרי 13 שנה

לאחר 13 שנה, הודיע גיא רוזן, הישראלי שמכר את החברה שהקים לפייסבוק כי הוא מסיים את תפקידו ● בשלב זה לא ידוע על הצעד הבא שלו, אך הוא צפוי לייעץ לסטארט-אפים ולהקדיש את זמנו למשפחתו עד שימצא את היעד הבא בחייו

משרדי גוגל בחיפה / צילום: Shutterstock

גוגל ואנבידיה מבקשות לשלם מס בדולרים. באוצר מעריכים: קשיים מהותיים בהצעה

גורמים מקצועיים באוצר טוענים כי בקשת ענקיות הטכנולוגיה לשלם מס בדולרים בעקבות צניחת השער, שפגעה בשורת הרווח שלהן, מעלה קושי וחשש ממתן הטבה חריגה ● ברשות המסים מציגים גישה גמישה יותר ומסבירים: "מדובר במיעוט של חברות שפועלות בהיקפים אדירים"

מאגר הגז תמר / צילום: ap, Marc Israel Sellem

המחוזי אישר בקשה לתביעה ייצוגית נגד תמר פטרוליום ודלק קידוחים

התביעה עוסקת במסמך שהוצג למשקיעים במסגרת הנפקת חברת הבת של דלק ב-2017, שכלל תחזית דיבידנדים של מאות מיליוני דולרים שלא הופיעה בתשקיף ולא דווחה לציבור ● שופט המחוזי מגן אלטוביה דחה חלק מטענות התובעים, אך קבע כי קיימת אפשרות סבירה להכרעה שמדובר בפרט מטעה לפי חוק ניירות ערך

רשות המסים / צילום: איל יצהר

סבב מינויים בהנהלת רשות המסים: מונו שני סמנכ"לים חדשים

רו"ח רובי בוטבול, שכיהן כסמנכ"ל בכיר מס הכנסה, מונה לסמנכ"ל בכיר שומה וביקורת ● נטע סבח מונתה לסמנכ"לית בכירה מע"מ, לאחר שכיהנה כחמש וחצי שנים כסמנכ"לית בכירה לגבייה ואכיפה

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

פרשת סימד: תביעה ראשונה נגד הבעלים בדרך, מחזיקי האג"ח ידונו בהעמדת החוב לפירעון מיידי

לאחר שנחשף כי מקופת החברה נעלמו כ-100 מיליון שקל לחשבונות פרטיים של בעליה, סימד דיווחה אמש כי הומצאה לה בקשה לגילוי מסמכים לפני הגשת בקשה לאישור תביעה נגזרת ● מחזיקי האג"ח יתכנסו ביום רביעי ויידרשו להחליט על העמדת כל סכום האג"ח לפירעון מיידי, לאחר אי-תשלום הריבית ביום ראשון

אנדרו לפט / צילום: Reuters, Patrick Fallon

השורטיסט שעשה הון מחשיפת הונאות של חברות הורשע בהרצת מניות

שורטיסטים רבים סוגרים או מצמצמים את הפוזיציות שלהם לאחר שהם יוצאים למתקפה נגד חברה ● אחד מהם, אנדרו לפט, עשוי לשבת בגלל זה מעל לשני עשורים בכלא ● השבוע הוא נמצא אשם ב־13 סעיפים של הונאת ניירות ערך

כותרות העיתונים בעולם

"שדרגו את היכולות באופן מוחלט": הזירה שבה איראן מנצחת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן משתמשת בכלי AI כדי לשדרג את יכולות התקיפה הדיגיטליות שלה, קטאר הצליחה לייצא גז טבעי מהמפרץ גם בזמן המלחמה, ובימין האיראני יוצאים זה נגד זה • כותרות העיתונים בעולם