גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם בתחום בריאות הנפש: מתקפת ה-7 באוקטובר חייבה את אנשי המקצוע להשתנות

הפער התהומי בין הידע המקצועי הקיים בנוגע לטיפול בטראומה לבין הצרכים הנפשיים של אוכלוסיית המפונים מיישובי העוטף והצפון, דורש הסתגלות מהירה ונכונות לפרק מבני חשיבה ישנים לטובת חדשים ● מתוך הכאב והצער ישנה גם הזדמנות לעשות שינוי משמעותי במערכת בריאות הנפש הציבורית בישראל

אירועי ה-7 באוקטובר ייצרו מציאות חדשה גם עבור תחום בריאות הנפש בישראל / צילום: Shutterstock, Chinnapong
אירועי ה-7 באוקטובר ייצרו מציאות חדשה גם עבור תחום בריאות הנפש בישראל / צילום: Shutterstock, Chinnapong

פרופ' רועה הוא פסיכולוג קליני וראש החוג לבריאות נפש קהילתית באוניברסיטת חיפה. ד"ר ברזלי היא מרצה בכירה בחוג לבריאות נפש קהילתית באוניברסיטת חיפה ופסיכולוגית קלינית במחלקה לרפואה פסיכולוגית, מרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל. פרופ' צור-ביתן היא מרצה בחוג לבריאות נפש קהילתית באוניברסיטת חיפה ופסיכולוגית קלינית במחלקת מיון והשהייה של המרכז לבריאות הנפש שלוותה 

אירועי ה-7 באוקטובר ייצרו מציאות חדשה גם עבור תחום בריאות הנפש בישראל. היקף הטראומה חסר התקדים יצר אתגר אדיר למערכת בריאות הנפש שנמצאת ממילא על סף קריסה, וצורך במתן סיוע מיידי לאוכלוסייה עצומה בהיקפיה ומגוונת במצוקותיה. 

המדינה נערכת להחזיר 23 אלף תושבים לעוטף כבר בינואר. האם השטח ערוך לכך? 
בעקבות המלחמה: משרד הבריאות דורש תוספת מיידית של עד 10 מיליארד שקל 
איך מתאוששים מטראומה לאומית? עצות הפסיכולוג הבכיר שגדל בנחל עוז

כמו יוזמות אזרחיות רבות, גם בתחום בריאות הנפש מטפלים רבים התגייסו לסייע לאנשים שנפגעו מהאירועים באופן ישיר או עקיף ונעקרו מביתם לתקופת זמן לא ידועה. אלה כללו בין השאר מתן מענה נפשי ראשוני על-ידי צוותים מתחלפים בתוך בתי המלונות המארחים את המפונים. ההצלחה הראשונית לספק צרכים בסיסיים ודחופים כמו קורת-גג, מזון ואפילו עזרה נפשית ראשונית, מאפשרת להתפנות לחשוב, לזהות ולמצוא מענים הולמים לאתגרים הבאים.

גם חודש לאחר פרוץ האירועים, היקף הצרכים הנפשיים של אוכלוסיות המפונים בפרט, אך גם מעגליהם הראשוניים והשניוניים, מוגבר לאין-ערוך בהשוואה לימי שגרה. זאת כתוצאה מהתמשכות האירועים שיצרו את הקרע הטראומטי, המרכזיים ביניהם השכול וסוגיית החטופים והמחשבה שאינה מרפה עליהם ובני משפחתם שעבורם הזמן עמד מלכת. 

טראומה אקוטית כרונית

בבריאות הנפש נהוג לעשות הבחנה בין האקוטי לכרוני, אך במפגש עם העקורים נתקלנו בטראומה אקוטית כרונית - מתח בעצימות גבוהה שאינו מרפה ומתקשה להגיב גם לאסטרטגיות טיפוליות שהוכחו כיעילות בעבר.

הפער התהומי בין הידע הקיים בנוגע לטיפול בטראומה לבין הצרכים הנפשיים של אוכלוסיית העקורים דורש הסתגלות מהירה ונכונות לפרק מבני חשיבה ישנים לטובת חדשים.

למקצוע הטיפול הנפשי יש מסורת של ניחוח ניטרלי וסטרילי השונה שנות אור מההמולה הרועשת המאפיינת את העבודה עם המפונים בבתי המלון. כך, הטיפול בשגרה מתאפיין בריחוק מהסביבה מתוך רצון לגלות, לפגוש ולהתחבר ל"עצמי האמיתי" - בעוד שעבור העקורים הסביבה כל-כך נוכחת ומוחשית, שאין בכלל טעם לנסות להתכחש לה. כך תכופות, במפגשים עם מפונים, מצאנו את עצמנו חשופים בחלל הפתוח יחד איתם, פגיעים כמוהם לכל רעש, הפרעה או סכנה, ממתינים ביחד שהמציאות שוב תגדע את האינטימיות שמנסה ללא הרף להתהוות. 

אירוע רב-נפגעים נפשי

במישור הרחב יותר עולה הרושם שעדיין מתקיים אירוע רב-נפגעים נפשי, כזה שדורש מיון והערכה ראשונית ולאחר מכן הפניה לטיפול תואם. היעדרו של תהליך סדור להקצאת המשאבים הפסיכולוגים והתנדבותיים האדירים שהופנו לטובת טיפול במפונים, התבטא בכך שכל מי שנמצא מספק מענה לכל צורך נפשי שעולה. כך, פסיכיאטר מגיע לטפל במריבות בין בני משפחה שחולקים חדר אחד, פסיכולוג מבוגרים עובד עם ילדים וההפך.

אנשי מקצוע מנוסים ביותר מצאו את עצמם לפרקים חסרי תעסוקה, בעוד שאנשים באזורים שונים משוועים לעזרה, ואין מושיע. ליווי יציב והמשכי נצרך כל-כך בעבודה עם אנשים שאיבדו כל שבב של המשכיות ויציבות בחייהם, ושהחוויה ש"הופקרו" דומיננטית אצל רבים. בהיעדרו נוצר מצב אבסורדי שבו אנשים אלה היו צריכים לספר שוב ושוב את סיפורם, כל פעם לאדם זר אחר, או להסביר את ההיסטוריה הרפואית, בהיעדרו של תיעוד מאורגן. 

לייצר אור בתוך החושך

לנוכח אתגרים אלה בלטה קרן אור אחת שיוצא באופן עקבי מצוותי הטיפול, אנשי הרווחה וכלל הצוותים ההתנדבותיים. הנכונות לעשות הכול - כולל הכול - כדי להכניס חיות באזור השקוע באובדן, שכול וצער. זה כולל לשחק בספונטניות עם ילדים בזמן שההורה זקוק לרגע לספר את מה שעבר עליו, להשתהות עם נהגי מוניות באילת שנסערים מהשיחות שהיו עדים להן, לסחוב מזוודות של משחקים לחדרי הילדים, ללכת לקריאות ברגל ממלון למלון, להדביק מדבקות של חדרי טיפול, להוות מוקד טלפוני ומרכזייה.

סימני חיות בלטו גם בהקמה של מרפאת "השלום" של שירותי בריאות כללית לטובת המפונים באילת, שנולדה יש מאין במרכז מסחרי ישן, ובין-לילה הפכה למרפאה פעילה שבה הורים וילדים נכנסים במצוקה ויוצאים רגועים יותר, אנשים נכנסים סוערים וחוזרים מיוצבים יותר. כל אלה מצביעים על כך שיש ביכולתנו לייצר אור גם בתוך כל החושך, ולהביא תקווה, נכונות, אומץ ודבקות במטרה, להתאושש.

מרפאת השלום באילת / צילום: פרופ' דנה צור ביתן

בתפר הזה בו אנו נמצאים היום, בין המיידי לקבוע, בין פרץ התנדבות אזרחית למתן מענה ממוסד וארוך-טווח, יש צורך דחוף להביט קדימה ולהיערך לעתיד, גם אם הוא לוט בערפל ובלתי אפשרי לנבא. זה כולל תכנון מתן הליווי לקראת החזרה הביתה למי שיתאפשר או מעבר למגורים אלטרנטיביים, אך יציבים ונורמטיביים יותר ממלון. אנשים זקוקים לקביעות, המשכיות ושייכות, ואין תחליף לבית, לסביבה הטבעית ולקהילה.

ברור שצריך לעשות זאת בזהירות מרבית ותוך שיקול-דעת ודאגה לשלומם של האנשים, אבל במקביל אסור להתרגל או לנרמל את החיים בבתי מלון או להתעלם מ"תופעות הלוואי" המשמעותיות, הכוללות בין היתר תלישות, רגרסיה, היעדר שיגרה ו"מוסדיות". 

לחזק את הקהילה

אחד מהמאפיינים הבולטים ביותר של התמודדות מיטבית עם המצב החדש הוא קיומה של הקהילה ותפקידה בהתמודדות, בניית חוסן ויצירה של שגרה חדשה. בזמן הקצר שחלף ישנן אינספור עדויות משכנעות לכך שתהליכי ההחלמה של המפונים מהאירועים הקשים תלויים במידה רבה ביכולתם לשמר, לבנות ואף לחזק את הקהילה.

תפקידה של הרשות המקומית, המכירה את האנשים ואמונה על מתן מענה רציף לצרכים המשתנים של הקהילה, הוא קריטי. צרכים אלה זקוקים למענה הן במישור הפרטני, דרך החזרת הבעלות, האוטונומיה, הגבולות האישיים והפרטיות לחייהם הנפשיים של הפונים; והן במישור הארגוני הרחב, דרך מתן מרחבים מוגנים, בטוחים, יציבים ופחות חדירים במיוחד לאלה שחוויה זו קרסה עבורם.

תשומת-לב מיוחדת צריכה להינתן לתתי-אוכלוסיות שבסיכון ומתן מענה לצרכיהם הייחודיים. אלה כוללים בין השאר אנשים עם צרכים מיוחדים ומשפחותיהם, צעירים הפגיעים במיוחד להפרת השגרה והיעדר מסגרת לימודים וחברתית, בני נוער הפגיעים לפיתוי "לברוח" לחומרים ממכרים ושעות מסך אינסופיות, ואנשים ממעמד חברתי כלכלי נמוך ומשאבים מוגבלים. 

הזדמנות לשינוי

מתוך הכאב והצער ישנה גם הזדמנות לעשות שינוי משמעותי במערכת בריאות הנפש הציבורית בישראל. במשך שנים כה רבות המערכת משוועת למשאבים, מתקשה לגייס עובדים ולייצר סביבה טיפולית אופטימלית, יעילה, נתמכת-ראיות ומנוטרת.

אם לא היה די במגפת הקורונה בכדי להעלות את המודעות לחשיבות בריאות הנפש הציבורית בישראל, ייתכן כי האסון שפקד אותנו הוא זה אשר ישים קץ להזנחה המתמשכת של תחום חשוב זה, ויביא ליישום הלכה למעשה של דברי ארגון הבריאות העולמי, לפיו "אין בריאות ללא בריאות הנפש".

שינוי זה צריך להתבטא בראייה רחבה וארוכת-טווח של צורכי בריאות הנפש בקרב אוכלוסיות מגוונות, הנגשת התערבויות מבוססות מחקר על-ידי אנשים שהוכשרו לכך, דגש על חוסן קהילתי, מעורבות מקבלי השירות בתהליכי קבלת החלטות והרחבה משמעותית של נותני השרות ושיפור תנאיהם.

הנחמה היחידה אולי, שניתן לראות במצב הנוכחי היא ההזדמנות לתקן, לבנות מחדש ולשפר את הקיים. זו שעתה של תחום בריאות הנפש הציבורית להתקדם ממערכת מיושנת בה המושג "תורי המתנה" הפך להיות הכלל ולא היוצא מן הכלל - למערכת המספקת מענה מהיר, רציף, תואם לצורכי הפונה, יעיל, רגיש תרבות וניתן לניטור.

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?