גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צבי סטפק מגלה: כך השקעתי במשברים קודמים. ולמה הפעם מומלץ לפעול ההפך

יו"ר מיטב ניירות ערך בטור מיוחד: 7 שאלות שכל משקיע פרטי צריך לבחון עם עצמו בבואו להרכיב תיק השקעות שישרת אותו בתקופה המאתגרת בה אנו מצויים ● כיצד נוהגים בהיבטים אלה הגופים המוסדיים בישראל ● וגם התשובות שאני מציע בסוגיות הנדונות ● כתבה שנייה בסדרה

צבי סטפק / צילום: איל יצהר
צבי סטפק / צילום: איל יצהר

הכותב הוא יו"ר מיטב ניירות ערך

איזו השקעה מקומית עדיפה - מניות או איגרות חוב?

התשובה מורכבת שכן בכל אחד מאפיקי ההשקעה הללו רמת סיכוי וסיכון שונה. איגרות החוב הממשלתיות לדוגמה מספקות תשואה גבוהה הן אבסולוטית והן באופן היסטורי, ומהוות תחרות לשוק המניות.

בטווח הקרוב, כל שלושת אפיקי ההשקעה האלו עשויים לעלות, במידה שהמלחמה לא תתרחב ותכניס את המשק למיתון, כאשר הורדת ריבית תסייע לכולם, והאפיק שיוכל ליהנות מכך יותר מאחרים הוא המנייתי. 

הבורסה חושפת: כך עלה היקף גיוסי החוב של המדינה מתחילת המלחמה
"שוק המניות הישראלי הוא הזול ביותר בעולם המערבי": אלה ההזדמנויות להשקעה
מה יעלה בגורלו של השקל לאחר המלחמה?

בשוק האמריקאי - עדיפות לאג"ח קונצרניות או מניות?

על זה יותר פשוט לענות: איגרות החוב של ממשלת ארה"ב ל־10 שנים נסחרות בתשואה שנתית לפדיון של כ־4.5% (גבוהה מהתשואה באיגרת מקבילה של ממשלת ישראל), והמכפיל הממוצע של המניות במדד S&P 500 שעומד על כ־20 הוא גבוה יותר וכמעט כפול מהמכפיל של מדד ת"א 125.

אם כך, על פניו העדיפות בין מניות לבין אג"ח ממשלתיות בארה"ב נוטה לטובת האג"ח. וכשמדובר באג"ח קונצרניות בדירוג גבוה, שבהן ניתן לקבל כ־1.5%-2% יותר מאשר באג"ח ממשלתית, התמונה היא עוד יותר לטובת השקעה באג"ח. אולם, לא צריך לזנוח את האפיק המנייתי.

 

מה היחס בהחזקת מניות בישראל מול מניות בעולם?

הנטייה של משקיעים בכל העולם היא להשקיע במניות של חברות ממדינתם, כאלה המוכרות להם. הנטייה הזו מכונה Home Bias, אך הגלובליזציה, שפע המידע והאנליזה ופלטפורמות המסחר מאפשרות לאנשים הפרטיים להשקיע בכל העולם ב"לחיצת כפתור". גם בישראל גוברת המגמה להשקיע בכל העולם, ובעיקר בקרב המשקיעים המוסדיים. כיום הפרופורציה המקובלת היא של כ־70% עד כ־80% מהרכיב המנייתי בתיק במניות בעולם, בדגש על ארה"ב, אך גם באירופה, יפן וכלכלות מתפתחות, והיתרה בישראל.

היתרון בהשקעה ב"מניות הבית" הוא ברור, אך גם הסיכון בכך מהותי כשמדובר בשוק מניות זעיר במונחים עולמיים, ועוד במדינה שמצויה תחת איומים מתמידים, כפי שמראה המלחמה הנוכחית.

כיצד נוהגים המוסדיים מאז נפתחה המלחמה?

אין עדיין מידע שלם על אופן התגובה של המשקיעים המוסדיים למלחמה, אולם מידע חלקי חושף שהגופים הגדילו החזקות בשוק המניות הישראלי, בין שבאמצעות השקעה ישירה במניות או דרך השקעה בקרנות סל שמתמחות בשוק המקומי, בהיקף של כ־4 מיליארד שקל עד כה, בדגש על מניות הבנקים. הגדלת ההשקעה במניות בישראל מקזזת את הירידה בשיעורי ההחזקה בהן שנבעה מירידת השערים במניות. יש גם מגמה של הגדלת החזקה באג"ח ממשלת ישראל אחרי תקופה ארוכה של צמצום החזקות.

לעומת זאת, שיעור ההחזקה של מוסדיים באג"ח קונצרניות והחשיפה למט"ח נותרו בעינם כמעט.

מה נכון למשקיעים פרטיים לעשות בימים אלה?

לכל אחד מהמשקיעים יש מדיניות השקעות משלו, יכולת כלכלית אחרת, אופק השקעה שונה ולא פחות חשוב, במיוחד בימי משבר - יכולת מנטלית אחרת להתמודד עם מצבי קיצון, ולכן צריך להיזהר מהכללות.

כפי שציינתי בטורים מהעבר, אני עצמי נהגתי להתמודד עם משברים קודמים כמו 2002 בישראל (אינתיפאדה), 2006 (מלחמת לבנון השנייה), 2008 בעולם ובישראל ו־2020 (קורונה) בעולם ובישראל, באופן שאני לא ממליץ למשקיעים כיום - פעלתי כנגד המגמה ובמבחן התוצאה זה עבד יפה. אולם הפעם יש שוני מהותי בשלושה מובנים: האחד, מחירי המניות בישראל הם אכן זולים ככלל אבל לא בדיוק "מציאה"; יש גם תחרות חזקה למניות מצד תשואות טובות באיגרות החוב; ובעיקר יש אי ודאות גדולה כיצד תצא מכך הכלכלה הישראלית - ככל שהמערכה תתארך או אם המלחמה תתרחב גם לגזרת החיזבאללה.

לכן, הזהירות מתחייבת ופעילות נגד המגמה תתאים רק למי שיש לו יכולת מנטלית להתמודד עם אפשרות של הפסדים נוספים ולמי שאופק ההשקעה שלו ארוך מספיק. אחרת, צריך לדבוק באותה מדיניות שאפיינה את המשקיע עד היום.

אילו תרחישים עלולים להוביל למיתון עולמי?

באשר לאפשרות שהמלחמה תתרחב למערכה רב־זירתית שתכלול את איראן והצטרפות של ארה"ב עד כדי חשש למלחמת עולם שלישית - אני חושב שיהיה מוגזם להעריך כך.

אם אם יצטרפו כנגד דמוקרטיות המערב גם סין, רוסיה ואף צפון קוריאה, זה אכן עלול להצית מיתון בכלכלה העולמית בשל פגיעה אפשרית בשרשראות האספקה, ובעיקר לנוכח נסיקה במחירי הנפט עקב קושי להובילו מן המפרץ הפרסי ליעדיו השונים לצד עלייה במחירי התובלה הימית. התפתחויות כאלה יקשו מאוד על המאבק באינפלציה באמצעות כלי הריבית ויפגעו קשה בצריכה הפרטית, בעיקר של אמריקאים ואירופים, כמו גם ברווחיות החברות העסקיות.

איך נראה העתיד הקרוב בכלכלות המובילות בעולם?

נמקד את המבט בשלוש הכלכלות המרכזיות - ארה"ב, סין ואירופה, והחזוי בהן מבחינת הפעילות הכלכלית, האינפלציה והריבית.

המשק האמריקאי - נמצא במצב הטוב ביותר מבין השלוש. הוא מייצג כלכלה דינמית מאוד שגם יודעת להסתגל ולהתאים עצמה לסיטואציות כלכליות שונות ומשתנות כמו לשינויים בריבית. אמנם ניכרים סימני התמתנות בפעילות - שיעור האבטלה עלה בחצי השנה האחרונה מ־3.4% ל־3.9% ועליית השכר התמתנה מאוד, מה שמקטין את הלחצים האינפלציוניים, כפי שהראה מדד המחירים שפורסם בשבוע שעבר. אבל הבנק המרכזי שם עדיין לא משוכנע ביכולתו, ברמת הריבית הנוכחית, להחזיר את "שד" האינפלציה לבקבוק.

המשק האירופי - מצוי במצב בעייתי: מצד אחד האינפלציה גבוהה ברמה של 2.9%, מה שמחייב את הבנק המרכזי לשמור על ריבית גבוהה שעומדת כרגע על 4%, ומן הצד השני שיעור הצמיחה הוא אפסי, ובחלק מהמדינות אף שלילי. הכלכלה האירופית סובלת מהשלכות המלחמה באוקראינה וגם מהסיטואציה שבה מצויה הכלכלה הסינית שגורמת לקיטון ביצוא, במיוחד של גרמניה לסין.

הכלכלה הסינית - נמצאת במצב הבעייתי ביותר. אמנם היא צומחת בשיעור יותר גבוה מהכלכלה האמריקאית, ובוודאי מזו האירופית, אבל סין סובלת ממשבר חמור בנדל"ן וממשבר אשראי הקשור בו, וזה צירוף 'קטלני'. היציאה של סין ממשבר הקורונה הייתה גרועה, והמהלכים של הממשל שם כלפי עסקי הטכנולוגיה ואחרים הרחיקו ממנה משקיעים זרים, שמחפשים ודאות ולא גחמות של שלטון סמכותני וריכוזי מאוד.
ולבסוף, צריך לזכור שיחסי סין־ארה"ב מהווים סיכון גיאופוליטי גדול לשוקי המניות הגלובליים, כשהם משקפים תחרות טכנולוגית אדירה לצד התעצמות צבאית.

אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים