גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך חזרה לבית המשפט? הפשרה סביב תביעת הקבלנים בגין תיקון חוק המכר עומדת לפני פיצוץ

לפני חודשיים נראה היה כי הפשרה עומדת לפני חתימה, אך כעת מודיע משרד הבינוי והשיכון שלא יחתום • השר גולדקנופף במכתב לשר האוצר סמוטריץ': "הופתעתי לגלות כי אנשי משרדך מגבשים פשרה שונה"

גולדקנוף וסמוטריץ'. הפשרה סביב תביעת הקבלנים בגין תיקון חוק המכר עומדת לפני פיצוץ / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), דני שם-טוב (דוברות הכנסת)
גולדקנוף וסמוטריץ'. הפשרה סביב תביעת הקבלנים בגין תיקון חוק המכר עומדת לפני פיצוץ / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), דני שם-טוב (דוברות הכנסת)

שוב התנגשות בין משרדי הממשלה בזמן המלחמה - והפעם נראה כי אנחנו בדרך לפיצוץ השיחות על הפשרה בין המדינה לקבלנים, סביב עתירתם לבג"ץ נגד תיקון 9 לחוק המכר. הטענה שנשמעת מצד משרד הבינוי והשיכון היא שמשרד האוצר מגבש מתווה פשרה שונה מזה שסוכם בין הצדדים, ובמכתב ששלח השר יצחק גולדקנופף לשר בצלאל סמוטריץ' הוא מכריז כי הוא מתנגד למתווה המגובש - וקורא לשר האוצר לעשות כמוהו.

הקביעה של בית המשפט שעשויה לעלות לקבלנים מאות מיליוני שקלים
דיון סוער בוועדת הכספים; סמוטריץ': "לאשר מהר שהכסף יעבור"
מתווה הפיצויים לעסקים הוארך גם לדצמבר. אבל יש אותיות קטנות

הפשרה המדוברת נמצאת בגיבוש כבר כמה חודשים על־ידי משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, משרד המשפטים ונציגי הקבלנים. זאת בעקבות העתירה שהגישו הקבלנים נגד תיקון 9 לחוק המכר, שנכנס לתוקף ביולי 2022, ובין היתר, מאפשר להם להצמיד רק 40% ממחיר דירה חדשה למדד תשומות הבנייה.

עיקר הבעיה בהקשר הזה נוגעת למכרזי "דירה בהנחה", בהם משווקות דירות בסבסוד המדינה: ברבים ממכרזים אלו, הכוללים עשרות אלפי דירות, הקבלנים זכו בקרקע וחתמו על הסכם החכירה מול רשות מקרקעי ישראל טרם כניסת תיקון החוק לתוקף, אך ההסכם מול רוכשי הדירות נחתם אחריו או שטרם נחתם. במקרים הללו, הקבלנים תמחרו את התשלום על הקרקע בהתחשב בכך שיוכלו להצמיד את המחיר למדד תשומות הבנייה באופן מלא - אך מול הדיירים, בשל התיקון לחוק, הם לא יכולים לגבות הצמדה מלאה ממחיר הדירה. כך, נוצרו פערים משמעותיים מבחינת התחשיב הכלכלי של כל פרויקט, המתבטאים בכסף רב.

הרוכשים ישלמו שליש - כמו הקבלנים והמדינה?

במשרד המשפטים הבינו, בעיקר לאחר שבחנו את טענות הקבלנים בעתירה, כי ישנה כאן בעיה וכי המדינה עשויה להיחשף לתביעות במיליארדים מצד הקבלנים. לכן, הוחלט לחתור לגיבוש פשרה, והכיוון היה ברור: "חלוקת הנטל" בין המדינה, הקבלנים והרוכשים, במתווה שבו כל צד יישא בנתח שווה: "שליש־שליש־שליש".

ההערכות מדברות על כ־50 אלף דירות באותם פרויקטים שנפלו בין הכיסאות, ובפערי הצמדה של כ־24 אלף שקל בממוצע לדירה, בהתאם לקצב העלייה במדד השנה (1.9% מתחילת 2023). המשמעות, על פניו: כל אחד מהגורמים - הרוכשים, המדינה והקבלנים - ישלם פערי הצמדה של כ־8,000 שקל על כל דירה. מבחינת המדינה, מדובר על כ־400 מיליון שקל, אך תשלום זה קטן משמעותית מזה שתשלם, על־פי ההערכות, אם הקבלנים יתבעו את המדינה ישירות על הנזק שנגרם להם לכאורה.

עד כאן הכל טוב ויפה: לפני כחודשיים, פרסמנו כאן באופן בלעדי על הפשרה המתגבשת, ואף ציינו כי במשרד הבינוי והשיכון פועלים לכך שהמאזן בין שלוש הצלעות ייטה לטובת הרוכשים - קרי, שישלמו חלק קטן יותר מהמדינה ומהקבלנים. בתחילה דיברו במשרד על כך שהרוכשים ישלמו רק 25%, ובסופו של דבר נראה היה שיסכימו גם ל־30%, אלא שאז נטרפו כל הקלפים.

לאחרונה, כפי שנודע לגלובס, נערך דיון בוועדת הפשרות שבאחריות החשב הכללי באוצר, יהלי רוטנברג. ועדה זו החליטה כי מתווה הפשרה שיצג לבית המשפט, במסגרת המענה של המדינה לעתירת הקבלנים, לא יציע נתח השתתפות קטן יותר לרוכשים - אלא נתח שווה בין כל הצדדים, קרי חזרה למתווה "שליש־שליש־שליש".

עבור אנשי משרד הבינוי והשיכון מדובר בהחלטה לא מקובלת. במכתב ששלח היום (ב') השר גולדקנופף לשר האוצר סמוטריץ', אשר הגיע לידי גלובס, הוא מוחה על כך, וגם חושף את ההתנהלות בין אנשי שני המשרדים לאורך החודשים האחרונים, כך לטענתו, במסגרת המאמצים לגיבוש הפשרה: "סוכם בינינו באופן מפורש ושאינו משתמע לשני פנים כי גם אם יחליטו רשויות המדינה לסיים את ההליך בהסכמה, לא יושתו על הרוכשים עלויות אשר בוטלו במסגרת תיקון החוק", כתב שר הבינוי והשיכון לשר האוצר. "עם זאת, לאחר התעקשות משמעותית של אנשי משרדך שחלק מהעלות תוטל גם על הרוכשים, הוסכם לכך במשרדי, אך בתנאי שהתשלום שיושת על הרוכשים יהיה פחות מתשלום המדינה והקבלנים".

"הופתעתי לגלות כי אנשי משרדך מגבשים פשרה שונה", המשיך גולדקנופף. "על כן, הריני להודיעך כי אני מתנגד לחתימה על הסכם הפשרה במתכונתו הנוכחית וכך הנחיתי את גורמי המקצוע במשרדי". גולדקנופף אף קורא לסמוטריץ' לפעול באופן דומה, "לאור חלקך בחקיקת החוק ולאור הצהרותיך הברורות בנושא".

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד השיכון / צילום: כדיה לוי

לאן הולכים מכאן?

מתווה משרד הבינוי והשיכון חתר לכך שהרוכשים ישתתפו, כאמור, ב־30% מהעלויות, שהמדינה תישא ב־37% מהעלויות ושהקבלנים יישאו ב־33%. מצד אחד, תוספת של עוד 4% למדינה לא משקפת סכומים אדירים - מדובר על עוד 44 מיליון שקל בסך הכול - אך נראה כי בסביבת האוצר מעוניינים להימנע מפשרה אשר תשדר, לכאורה, כי אחריות המדינה בסיפור היא הגדולה יותר. מצד שני, תוספת של 3% לחלק של הרוכשים (33% במקום 30% במתווה משרד הבינוי והשיכון) משמעותה עוד כ־720 שקל לכל רוכש. על כך כתב במכתבו השר גולדקנופף כי "מדובר בנטל קשה מנשוא עבור משפחות צעירות. הנטל קשה תמיד, וקשה שבעתיים בעת זו, כאשר אנחנו בעיצומה של מלחמה, של אינפלציה עולה ושל ריבית גבוהה".

בתווך יש לזכור גם את מקומם של הקבלנים, שכאמור התחייבו באותם מכרזי "דירה בהנחה" למחיר מסוים בעת רכישת הקרקע, כשהם מסתמכים על יכולתם להצמיד את מחיר הדירה במלואו למדד תשומות הבנייה - שממשיך לעלות גם השנה, אחרי עליות משמעותיות בשנתיים הקודמות. עבורם הפשרה מחויבת המציאות, ולכן הם נוטים להסכים לשאת רק בשליש מההפרש, אחרת הנטל עבורם יהיה כבד מנשוא.

ומה הלאה? האם להתנגדות של שר הבינוי והשיכון ואנשי משרדו יש השפעה ממשית על ההליך, עד כדי טרפוד המאמצים לפשרה? גורמים המקורבים לשר מציינים כי מאחר שמשמעות מתווה הפשרה היא שינוי של תנאי המכרזים, נדרש אישור של ועדת המכרזים של המשרד - וזה לא יינתן במתווה הנוכחי, כך שלא ניתן להוציא את הפשרה לפועל. מנגד, גורמים במשרד האוצר טוענים כי מאחר שהחלטת ועדת הפשרות היא בסמכות החשכ"ל, ניתן להמשיך ולהתקדם עם הפשרה מול בית המשפט ולהוציאה לפועל. נראה כי בימים הקרובים ייבדק העניין מול גורמים משפטיים מכריעים, ולאחר מכן ניתן יהיה להבין כיצד מתפתחת הפרשה.

עוד כתבות

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה