גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם בעלים לא מוכרים ששווים מיליארדים ואסטרטגיה שקטה: החברה שקפצה לצמרת ענף הביטוח

בלי כותרות רועשות או עסקאות גדולות, ובזמן שמניות שאר חברות הביטוח דשדשו, מניית מנורה מבטחים טיפסה בעקביות והציגה את התשואה הגבוהה בענף השנה - מה שמקרב אותה יותר מאי־פעם למקום השני בתחום ● איך הפכה החברה הוותיקה למניית הביטוח המועדפת על השוק? שורה של רכישות מוצלחות, יציבות חריגה בהנהלה וקצת מזל

ערן גריפל, יו''ר קבוצת מנורה מבטחים, ומיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: גיא חמוי, נטי לוי
ערן גריפל, יו''ר קבוצת מנורה מבטחים, ומיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: גיא חמוי, נטי לוי

בשקט בשקט ובלי כותרות רועשות, ובזמן שהמשק כולו עבר תהפוכות כלכליות, פוליטיות וביטחוניות, שנת 2023 מסתמנת בתור השנה החזקה של מנורה מבטחים. הקבוצה שעד לא מזמן הייתה הקטנה מבין חמש הגדולות של הענף הביטוח, מדורגת כיום שלישית מבחינת שווי השוק (5.5 מיליארד שקל) ועוקפת את מגדל וכלל, שבעשור הקודם עוד היו הגדולות בשוק, במיליארד שקל.

השווקים ניצחו את פאוול: כשחדשות רעות לכלכלה הן חדשות טובות לוול סטריט 
אנליסט ומיטב בראש: בדקו מה עשו קרנות הפנסיה וההשתלמות בנובמבר? 

מי שהאמין בחברה והשקיע במניות מנורה מבטחים בתחילת השנה, ראה החזר נאה על ההשקעה. למעשה, מדובר בתשואה הגבוהה מבין המתחרות - בפער ניכר. מינואר ועד ליום שלישי זינקה מניית מנורה מבטחים  בשיעור חד של יותר מ־34%. לשם השוואה, הפניקס, חברת הביטוח הגדולה בענף מבחינת שווי שוק והיקף הנכסים, עלתה בתקופה זו ב־1% ומגדל בכ־7.5%.

אותם משקיעים נהנו מתחילת השנה גם מדיבידנד בסך של 175 מיליון שקל. זאת, בעקבות רווחים גבוהים שהסתכמו בתשעת החודשים הראשונים של השנה ב־534 מיליון שקל (רווח כולל אחרי מס), הסכום הגבוה בענף בתקופה זו. גם ברבעון השלישי היא הייתה השיאנית של ענף הביטוח עם רווח של 270 מיליון שקל. המשמעות היא תשואה להון של 12.1% בשלושה רבעונים ושל 18.3% ברבעון השלישי לבדו.

 

"לא אחת, כאשר מניה מציגה תשואה עודפת כה גבוהה, אנו מברכים על הביצועים אבל אומרים שהפער הכלכלי נסגר וההזדמנות נעלמה", כתב איל דבי, מנהל תחום מחקר מיקרו בלאומי שוקי הון בסקירה שהוא הפיץ ללקוחות. "אז זו בדיוק הנקודה, שלמרות השבחת הערך הגדולה אנחנו ממשיכים לטעון בנחישות שמנורה מבטחים היא גם היום השקעה מעולה". והוסיף כי "זו מניית הביטוח המועדפת עלינו ביותר".

עם זאת, מכיוון שמדובר בחברה עם גרעין שליטה מי שנהנה מעיקר הרווח הם בעלי השליטה ממשפחות גורביץ וגריפל המחזיקות ב־63% מהחברה (ראו מסגרת).

אז מה הביא את החברה שהוקמה לפני כמעט 90 שנה ולא תופסת יותר מדי כותרות לשנה כל כך חזקה?

 

עסק משפחתי עם צמרת יציבה

מנורה מבטחים היא אחת מחברות הביטוח הוותיקות בישראל. למעשה, היא הוקמה עוד לפני קום המדינה, בשנת 1935 בפלשתינה בתור חברה פרטית בשם "משרד לאחריות כלכלית". רק 50 שנה אחר כך היא הפכה לציבורית, בשנת 1982. מי שהנפיק את מנורה, היה הבעלים דאז דיוויד הירשפלד, שחתנו הוא המנכ"ל הנוכחי של חברת ההחזקות ארי קלמן.

וכאן נכנס אחד הגורמים המרכזיים שהופכים את מנורה לחברה חזקה בתחום: יציבות בהנהלה, הן של חברת הביטוח והן של חברת ההחזקות הציבורית. משפחת גריפל וגורביץ היא הבעלים, ובניה וקרוביה משמשים גם בתפקידים הבכירים ביותר בחברה מזה שנים רבות, בדומה לחברה המתחרה הראל שבשליטת משפחת המבורגר. יו"ר דירקטוריון חברת ההחזקות הוא ערן גריפל, בן זוגה של טלי, בתו של בעל השליטה המנוח מנחם גורביץ'. בנו של המנכ"ל קלמן, מיכאל, מונה בתחילת השנה לתפקיד מנכ"ל חברת הביטוח והוא אחד האחראים העיקריים לצמיחה שלה בשנים האחרונות.

המשפחתיות של הנהלת מנורה לפי שעה מוכיחה את עצמה, אבל היא עלולה לייצר בעתיד גם כאב ראש לא קטן. העובדה שהילדים והחתנים מנהלים אותה כרגע בהצלחה לא מבטיחה שהשיטה תשגשג גם בעתיד, עם ילדים, חתנים וכלות אחרים. ההיסטוריה מוכיחה שחברה כל כך משפחתית עלולה להקלע לסכסוכים מרים וקשים בהרבה מחברות עם פחות סנטימנט ריגשי.

לצד בני המשפחה, אי אפשר להתעלם מהמנכ"ל שכיהן לפני קלמן, יהודה בן אסאייג, שבחמש שנות כהונה הפך את מנורה מבטחים מחברה שבתעשייה לא חשבו שיכולה להתחרות עם מגדל וכלל לכוח עולה שהשאיר את השתיים מאחור.

מרוויחה בתחום שהמתחרות מפסידות בו

במנורה מבטחים היו ככל הנראה הראשונים שנערכו מבעוד מועד להפסדים הגדולים שהנחילו ביטוחי הרכב לחברות הביטוח ברבעונים האחרונים (בתשעת החודשים הראשונים של 2022 עמד ההפסד המצרפי בתחום ביטוחי הרכב על 1.3 מיליארד שקל). לכן, הן הצליחו לבלוט מעל כולם במעבר לרווח בתחום. כפי שפרסמנו השבוע, מנורה היא החברה היחידה שרשמה רווח בתשעת החודשים הראשונים של השנה בביטוח רכב רכוש (מקיף וצד ג' עם רווח של 63 מיליון שקל) וגם ברכב חובה היא שרשמה את הרווח הגדול ביותר (71 מיליון שקל).

בחברת הביטוח זיהו את התפתחויות המאקרו בשוק הרכב הישראלי, כמו העלייה בגניבות, והקפידו על ניהול חיתום נכון. כך למשל, במנורה התמקדו בסוגי רכב ספציפיים וויתרו על אחרים, והשקיעו בסוכני ביטוח איכותיים בתחום.

 

אבל זו לא רק השנה האחרונה שהייתה חזקה במיוחד עבור מנורה. מבט על הרווחים מביטוחי רכב רכוש של חמש חברות הביטוח הגדולות מאז 2018 (ועד סוף הרבעון השלישי של השנה )מגלה כי מנורה רשמה בתקופה הזו רווח מצטבר של 452 מיליון שקל. המתחרות משתרכות אחריה בפער ניכר: מגדל עם 75 מיליון שקל, הראל עם 26 מיליון שקל, הפניקס עם 20 מיליון, וכלל אף רשמה הפסד של 64 מיליון שקל. אם סוכמים את המאזן המצרפי בשנים הללו, מנורה מבטחים אחראית לכ־90% מהרווחיות בענף ביטוחי רכב רכוש בתקופה הזו.

"הרווחיות מפעילות חיתום קפצה מדרגה באופן גורף. כשמביטים על הרווח החיתומי ברבעון השלישי, קשה לא להתפעל מהתוצאה - גידול של 60% (בכל הפעילות, ר"ו) בהשוואה לתקופה המקבילה", כתב דבי בסקירה שלו על מנורה מבטחים. "מה שמעניין ולא פחות חשוב זו העובדה שהשיפור נרשם לכל רוחב הגזרה, למעט תחום הבריאות, בו שחיקת הרווחיות מאפיינת את כל התעשייה וגם אין ברווח הנוכחי איזושהי הכנסה משמעותית חריגה. בביטוח הכללי (רכב, דירה, חבויות וכו') הקפיצה ברווח הסתכמה לכדי גידול של 128% - בהשוואה לרבעון השלישי בשנה שעברה. מובן כי שיעורי צמיחה כל כך גבוהים הם תוצאה של הרווחיות האפסית שהייתה ברכב רכוש בתקופה המקבילה, אבל גם בענפי החבויות והאחרים הצמיחה עמדה על עשרות אחוזים".

רכישות מחוץ לעולם הביטוח

במנורה מבטחים ראו ככל הנראה, כמו בתעשייה כולה, את השינוי שעברה הפניקס בשנים האחרונות כשהפכה מחברת ביטוח לקבוצה פיננסית. במנורה הבינו, כמו בשאר חברות הביטוח, שהתלות בשוקי ההון התנודתיים מחלישה אותם והתרחבו לתחומים רבים.

בעזרת שורה של חברות בנות היא עוסקת כיום בפעילויות נוספות שאינן מהוות "תחום פעילות" ישיר של חברות הביטוח המסורתיות כגון מתן אשראי קמעונאי, ניכיון צ'קים, מימון לעסקים קטנים ובינוניים והשקעות בנדל"ן ובתחום הסולארי.

בתחום האשראי לעסקים מחזיקה מנורה ב־70% ממניות אי.אר.אן ויש לה גם החזקות באמפא קפיטל. ברבעון השלישי של השנה שעברה, כששוקי ההון צללו בחדות, ההשתלטות של קבוצת הביטוח על חברת האשראי הביאה את מנורה לרשום רווח של 158 מיליון שקל, בזמן שחברות דוגמת הראל ומגדל רשמו הפסדים של מיליונים.

במנורה מבטחים - בדומה לכלל שרכשה את חברת כרטיסי האשראי מקס והראל שהעסקה בה היא רוכשת את ישראכרט מתעכבת בינתיים בשל התנגדות רשות התחרות - הבינו כי זהו תחום שיכול להניב הכנסות גבוהות גם בתקופות משבר כלכלי. מנורה מבטחים התמודדה מול הראל על רכישת ישראכרט ואף העניקה לה שווי גבוה יותר - 3.5 מיליארד שקל לעומת 3.3 של הראל, אך מכיוון שההצעה שלה כללה רק רכישת שליטה בישראכרט, בעלי המניות של חברת כרטיסי האשראי העדיפו את ההצעה של הראל לרכישת כל המניות. זה לא אומר שבמנורה זנחו את הרעיון לרכוש חברת כרטיסי אשראי, ולא מן הנמנע שנראה את החברה מתמודדת על רכישת כאל כשזו תועמד על ידי דיסקונט למכירה בשנים הקרובות (אלא אם בבנק יעדיפו להנפיק את כאל), או אף ינסו שוב לרכוש שליטה בישראכרט אם העסקה של זו מול הראל תיפול.

אשתקד סיכמה החברה עם בית השקעות אי.בי.אי על שותפות בחברה הבת אי.בי.אי קוואליטי, העוסקת בהעמדת משכנתאות הפוכות, והשנה הגיעה לסיכום עם מימון ישיר במסגרתו תקצה האחרונה 15% מחברת הבת מימון ישיר נדל"ן לקבוצת הביטוח (שקיבלה גם אופציה להגדיל את ההשקעה ב־4.99% נוספים). כך שנראה שעוד לא נאמרה המילה האחרונה שלה בתחום ההלוואות והמימון.

במקביל, מנורה מבטחים משקיעה כאמור בתחומים מגוונים, כמו אנרגיה סולארית. רק בשנה האחרונה, למשל, היא נכנסה לפרויקט יחד עם פז להשקעה של 325 מיליון דולר בפרויקט פוטו־וולטאי בטקסס שבארה"ב והיא מחזיקה כמעט מחצית ממניות החברה. היא מימשה השנה גם השקעה בפרויקט סולארי בספרד ברווח של מיליוני דולרי ובתשואה שנתית של 25% (שותפה עם כלל, קרן הליוס וקיסריה החזקות).

בתחילת השנה נכנסה חברת הביטוח לתחום מבטיח נוסף - המרכזים הלוגיסטיים, כשהודיעה שהיא משקיעה בחברת נדב ב. לוגיסטיקה של איש העסקים נדב בלילה, לפי שווי של כ־300 מיליון שקל (אחרי הכסף), תוך שהיא הופכת לשותפה בשיעור מניות של־49%.

קרן הפנסיה שעשתה את ההבדל

ב־2 בספטמבר בשנת 2004 הזדעזעו אמות הסיפים של ענף הביטוח בישראל. מנורה, חברת הביטוח החמישית בגודלה בזמנו, רכשה את קרן הפנסיה הגדולה דאז, מבטחים תמורת 710 מיליון שקל.

בשנת 2004 סכום העסקה היה כמעט כפול מהערכות השווי המוקדמות של הקרן, אך היום כבר ברור שזו הייתה השקעה משתלמת במיוחד, שמאפשרת למנורה לחלוש היום על כ־30% מנכסי קרנות הפנסיה בישראל - 210 מיליארד שקל נכסים מנוהלים.

הרווח הכולל (לפני מס) מעסקי הפנסיה בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2023 הסתכם בכ־136 מיליון שקל, עלייה של 11% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. ברבעון השלישי לבדו הוא עמד על כ־52 מיליון שקל, עלייה של כ־30% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה. יחד עם כל פעילות החיסכון ארוך הטווח (גמל וביטוחי מנהלים) הרווח החיתומי בסקטור בתשעת החודשים הראשונים של השנה עמד על 317 מיליון שקל.

התחומים שנכנסו לרשימה השחורה

לצד כניסה לתחומי פעילות רווחיים, לא פחות חשוב לדעת לאילו תחומים לא להיכנס. אצל מנורה מבטחים אפשר להצביע בעיקר על שניים שהפכו בשנים האחרונות למשקולות כבדות על כתפי המתחרים: ביטוחי המנהלים וביטוחי הסיעוד.

לחברה גם יש תיק קטן יחסית של ביטוחי מנהלים. עבור חלק מהפוליסות הללו, חברות הביטוח נדרשות לשלם קצבה גם בתום התקופה שהוגדרה מראש, והן מחויבות להפריש בגין הביטוחים האלו סכומים בדוח רווח והפסד בשל התחייבויות עתידיות.

באשר לביטוחי הסיעוד, גם כאן התיק של מנורה מבטחים קטן יחסית ולכן התחום שהפך להפסדי (בשל העלייה בתביעות, התארכות תוחלת החיים והתארכות תוחלת החיים) פחות השפיע עליה לעומת המתחרות.

עוד כתבות

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס חדשה במכולות ופיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"יש התקדמות עם איראן, בשבועיים הקרובים יחזרו עם הצעות"

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין