גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיכום שנה בגמל: בתי ההשקעות בראש הטבלה, ומי בתחתית

לאחר שנה סוערת, מציגים מנהלי חסכונות הציבור הבולטים תשואה דו־ספרתית במסלולים המנייתיים, כאשר משקיעי מדד 500 S&P הרוויחו מעל 20% ● בראש טבלת התשואות התברגו בתי ההשקעות, ובראשם אנליסט וילין לפידות, ובתחתית חברות הביטוח הגדולות ● "חברות הביטוח שמנהלות נכסים של 200־300 מיליארד שקל בבעיה - בשוק הישראלי הן גדולות מדי, ובשוק הבינלאומי הן קטנות מדי"

בתי ההשקעות בצמרת התשואות / אילוסטרציה: Shutterstock
בתי ההשקעות בצמרת התשואות / אילוסטרציה: Shutterstock

אם לא יתרחש אירוע דרמטי בשבועיים שנותרו עד לסוף השנה, מנהלי ההשקעות בגופים המוסדיים, המנהלים את חסכונות הציבור בישראל, יוכלו לסכם את 2023 כשנה חיוביות מבחינתם. המסלולים המנייתיים צפויים לסיים את השנה עם תשואה חיובית ממוצעת של מעל 11%, ואם חודש דצמבר יסתיים באותה מגמה חיובית שבה הוא נפתח, גם המסלולים הכלליים בחלק מהגופים יגיעו לתשואה דו־ספרתית.

כבר לא בנחיתות: צים זינקה ב־30% בשבוע
"סדר כלכלי חדש": בבלקרוק משוכנעים שכללי המשחק למשקיעים ישתנו ב־2024

עם זאת, צריך לזכור כי קרנות ההשתלמות, קופות הגמל וקרנות הפנסיה הגיעו לתשואות הללו לאחר שנה תנודתית מאוד. לצד חודשים עם תשואה פנומנלית של 4% ויותר במסלולים המנייתיים, היו גם חודשים של נפילות (דוגמת אוקטובר בו פרצה המלחמה) בהן התשואה המצטברת נחתכה בחצי בתוך חודש.

בראש הטבלה: בית השקעות קטן

אז מי היו מנהלי ההשקעות המצטיינים בשנה החולפת? בקרנות ההשתלמות הכלליות בולטת בביצועיה הקרן של אינפיניטי. מדובר בקרן קטנה יחסית, שמנהלת נכסים בעשרות מיליוני שקלים לעומת מיליארדים שמנוהלים בקרנות מקבילות של בתי ההשקעות וחברות הביטוח הגדולים. למעשה, העובדה שמדובר בקרן קטנה דווקא סייעה לאינפיניטי שרשמה תשואה של 11.7% מתחילת השנה, כשאחריה בטבלה מדורגות הקרנות של ילין לפידות (9.3%) ואנליסט (9.1%).

 

בקרנות המנייתיות, בהן התשואות גבוהות בהרבה בעקבות השנה הירוקה בשווקים, ובעיקר במדדי וול סטריט, מי שבלטו לחיוב היו אנליסט עם תשואה יוצאת דופן של 18.2% ואחריו ילין לפידות עם תשואה גבוהה גם כן של 16.2%. אלטשולר שחם התאושש השנה ומדורג שלישי בצמוד למיטב, עם תשואה של כ־11.5% כל אחד. אגב, הקרן של אינפיניטי המוטה למניות בחו"ל רשמה מתחילת השנה תשואה של יותר מ־20%.

"מה שפעל לטובתנו היה שהיינו בחשיפה גדולה לשוק המניות בארה"ב, ניהלנו היטב את הסיכונים בחשיפה לדולר - גבוהה בתחילת השנה ופחות בחודשים האחרונים והתמקדנו בסקטורים שעלו היטב כמו השבבים", מסביר אמיר איל, היו"ר והבעלים של אינפיניטי.

גם ערן גולדרינג, מנהל ההשקעות ראשי בקופות הגמל של אנליסט, מסביר את ההצטיינות בהשקעה בשוק האמריקאי. "כל מי שהספיד את השוק הזה עשה זאת מוקדם מדי. אחרי שנה קשה ב־2022 עם תחזיות לא מעודדות ל־2023 בשל הריביות הגבוהות, השוק נתן תשואות יפות מאוד בהובלת מניות הטכנולוגיה, 'הביג 7' (שבע המניות הגדולות שמובילות את וול סטריט, בראשות אפל, מיקרוסופט, גוגל ואמזון, ר"ו) ומהפכת ה־AI. יש לנו החזקה גדולה בארה"ב מתוך הבנה שזה השוק המרכזי בעולם ויש לנו חיבה מיוחדת לטכנולוגיה. למרות הביצועים הפחות טובים של הסקטור אשתקד, דווקא הגדלנו בסוף השנה שעברה את החשיפה אליו וזה עזר לנו מאוד", הוא אומר.

"בשוק ההון יש שתי תופעות שצריך לנצל. הראשונה היא להתחבר לחברות הטובות שנותנות תשואות לאורך זמן, והשנייה היא לנצל את התנודה הבורסאית בכל מיני אגפים, כי השוק עולה ויורד גם מעבר לערך הכלכלי של החברות, ואז התיקון יכול להיות מהיר מאוד גם בלי שחברה תעשה פעולה דרסטית, אלא רק תרכב על שינוי בהלך הרוח. בנוסף, אנחנו לא עושים שינויים דרמטיים בתיקים שלנו. לא קופצים בין ארה"ב היום, מחר סין ומחרתיים ישראל".

גולדרינג מציין גם כי מי שניסה להכות את השוק עם בחירה פרטנית במניות לא הצליח לנצח את המדדים בגלל המשקל הרב של חברות הטכנולוגיה בהם. אז איך בכל זאת ניתן להתמגן מפני התנודתיות של השוק? כרמל קני, מנהל השקעות ראשי בגמל בילין לפידות, מסביר כי התנודתיות היא מאפיין קבוע של שוק ההון. "הנחת העבודה של המשקיע צריכה להיות תמיד שגם העתיד יהיה תנודתי ויש להיערך לכך ע"י בניית תיק מפוזר היטב על פני גאוגרפיות, סקטורים, מט"ח ומכשירי השקעה שונים".

בתחתית הטבלה: חברות הביטוח הגדולות

בעוד שאת טבלת התשואות מוליכים בתי ההשקעות, הקרנות של חברות הביטוח נמצאות בחלק התחתון של הטבלה, גם במסלולים הכלליים וגם במנייתיים. מגדל היא היחידה מבין חברות הביטוח שרשמה תשואה דו־ספרתית במסלולים המנייתיים, והיא בולטת מעל הענף במסלולים הכלליים.

"היתרון לגופים הקטנים הוא מאוד דרמטי וחייבים לנצל אותו", אומר גורם בשוק ההון ומסביר שבקרנות קטנות כל עסקה מוצלחת יכולה להקפיץ את התשואות. "בנוסף, חברות הביטוח שמנהלות נכסים של 200 או 300 מיליארד שקל נמצאות בבעיה. במונחים של ישראל הן גדולות מדי ולכן כדי להשיא תשואה הן חייבות לצאת לחו"ל, אבל בחו"ל הן לא פעם קטנות מדי. אז הן משקיעות בפרויקטים של נדל"ן בעולם לדוגמה, אבל הרבה פעמים הן יכולות להשקיע רק בפרויקטים קטנים ביחס לענקיות ההשקעות הבינלאומיות ושם התשואות פחות טובות מאשר בפרויקטים מהשורה הראשונה".

לעומתו, גיא מני, מנהל השקעות ראשי במיטב חיסכון ארוך־טווח, שתחת האחריות שלו מנוהלים נכסים בהיקף של 120 מיליארד שקל, טוען כי התשואה העודפת מקורה בתעוזה גדולה יותר. "היינו השנה במשקל עודף משמעותי על מניות הטכנולוגיה. נכנסנו יחסית בזמן לחשיפה של יותר מ־70% לחו"ל. עכשיו אנחנו מאזנים קצת את התיק ובאוקטובר הגדלנו את החשיפה לישראל".

לדברי קני מילין לפידות, חלק מחברות הביטוח שמנהלות סכומים גדולים מעדיפות לבצע השקעות גדולות המאפשרות להשקיע סכום מהותי גם תוך התפשרות על התשואה המתקבלת. "למרות הניסיון להציג את החיסרון הזה כיתרון אסטרטגי של השקעה בנכסים לא סחירים (ראו הרחבה בהמשך) התוצאות בפועל מראות שהשקעות אלו, על שלל סיכוני חוסר הנזילות שכרוכות בהן, אינן מביאות לתשואה עודפת של התיק בכללותו", הוא אומר.

משקיעי האג"ח הרוויחו פעמיים השנה

כמובן שהשנה שעומדת בפני סיום לא הייתה טובה רק בשוק המניות. מי שניצל את התנודתיות בשוק החוב נהנה מאוד בחודשיים האחרונים גם מרווחי הון - בנוסף על התשואות הגבוהות ששריין לעצמו לטווחים שהלכו והתארכו ככל שסביבת הריבית הגבוהה נמשכה. השנה החלה עם תשואה גבוהה של 3.9% ל־10 שנים באג"ח של ממשלת ארה"ב ל־10 שנים, זו זינקה באוקטובר לשיא של 5% ולאחר מכן ירדה בחדות חזרה ל־3.9%.

 

לדברי מני, במיטב הגדילו את תיק האג"ח, הן מבחינת התיק לפדיון והן מבחינת הארכת המח"מ (משך חיים ממוצע) בגלל הציפיות להורדת ריבית שיאפשרו לרשום רווחי הון.

מנגד, בעוד שהשווקים בעולם עלו ברובם, הבורסה בישראל דשדשה מאחור וגם השקל נחלש משמעותית במרבית חודשי השנה (למרות תיקון יפה דווקא לאחר פרוץ המלחמה). "זה התחיל על רקע המחלוקת הפוליטית שהובילה לשינוי תמהיל אצלנו וגם ביתר הגופים המוסדיים עם יותר הטיה לחו"ל והגדלה של החשיפה למט"ח, מגמה שהתעצמה במהלך חודש אוקטובר עם תחילת המלחמה", אומר מני. "עם זאת, אח"כ ראינו את הריבאונד בשוק הישראלי כשלדעתנו הפער בין ישראל לחו"ל, שהיה אף מעל ל־25%, גדול יתר על המידה גם אם יש כאן מלחמה. לדעתנו, בגלל השפעות המלחמה, בנק ישראל יהיה הראשון שיוריד את הריבית במדינות המפותחות, כבר בתחילת 2024. הצפי הזה בא לידי ביטוי במניות הנדל"ן והאנרגיה הירוקה והמתחדשת בעיקר, והמשקל הגבוה שלהן במדדים בתל אביב עשוי לעשות טוב לבורסה בישראל ולהביא לסגירת חלק מהפערים מול חו"ל".

באשר לדולר, מני מציין כי השקל חוזר להיות מטבע שמתחזק מול המטבעות האחרים. "אני מניח שחלק מהייסוף שחווה השקל נובע מהערכות שעל רקע המלחמה נושא החקיקה המשפטית, שהיווה חלק מהפרמייה בגינה השקל נחלש, מאחורינו. זאת, כאמור יחד עם כך שהמלחמה תחומה בינתיים לחזית הדרומית בלבד".

מסלולי S&P 500: נהנו מעליות רצופות השנה

בעוד מסלולי המניות והמסלולים הכלליים סבלו מתנודתיות גבוהה, המסלולים העוקבים אחר המדד המוביל בוול סטריט, S&P 500, שאף זכו לכינוי "סנופי", נהנו מעליות כמעט רצופות. גם כאשר המדד עצמו ירד, המשקיעים במסלולים אלו נהנו מהתחזקות הדולר על השקל וכך הם עלו בממוצע מתחילת השנה ב־26.4% בקרנות ההשתלמות. עם זאת, את הסיכון הגדול בחשיפה לדולר אפשר היה לראות בנובמבר, אז המטבע האמריקאי נחלש מול השקל בכ־9%, ולמרות התחזקות דומה במדד האמריקאי, המסלולים העוקבים רשמו תשואה ממוצעת של 1.1% בלבד.

"אנחנו נכנסים לשנת 2024 כאשר השווקים קרובים לרמות שיא, אך זאת חזרה לרמה שבה היינו לפני כשנתיים ולאחר שחלק מהמניות חוו ירידות משמעותיות", מסביר קני. "נראה שהשוק היום אינו במצב בועתי כבעבר, אבל מדד s&p500 היום הינו מדד הרבה פחות מפוזר מבעבר אשר גורר גם חשיפה משמעותית לשער הדולר. לכן אנחנו חושבים שעל הלקוחות לבחון היטב את רמת החשיפה למדד הבודד ולשקול גם מוצרים חלופיים המביאים לפיזור גדול יותר על פני מספר מדדים וגאוגרפיות. מעבר לזה המסלול הזה הוא השקעה תנודתית עם חשיפה של כ־100% במסלול מנייתי שאינה מתאימה לרוב הציבור".

אייל מצדו, משוכנע כי ה־S&P 500 הוא מוצר חובה בתיקי ההשקעה, אבל זה לא אומר שהוא ישיג תשואה עודפת. "הניהול בשוק הוא כיום 'אקטיבי־פסיבי', זה הדבר הבא", הוא אומר. "המניות החדשות הן האינדקסים, אבל בגלל שיש 1,500 אינדקסים מי אמר שה־S&P 500 הוא הכי טוב? אולי ת"א 90, אולי הראסל? ה־S&P הוא הבטא, אבל את האלפא משיגים דרך מדדים אחרים, אפילו דרך מדד אינדקס שרוכב עליו או מדדי סקטורים כדי ליצור ערך מוסף".

הנכסים הלא סחירים בדרך להתאוששות?

לצד החשיפה הגבוהה לחו"ל, מה שאפשר לאנליסט, ילין לפידות ואינפיניטי תשואות בולטות הוא חשיפה קטנה מאוד עד לא קיימת לנכסים לא סחירים דוגמת נדל"ן וקרנות השקעה, שסבלו מירידת ערך גדולה בעקבות הריבית הגבוהה. נכסים אלו שוערכו מחדש בסוף 2022 וירידות השווי באו לידי ביטוי בתשואות הגבוהות.

במיטב ממשיכים להאמין שהנכסים הלא סחירים יניבו תשואות חיוביות כפי שהיה בשנים חלשות בשוק הסחיר. "נכון, השנה הזו פחות התאפיינה בשיעורכים חיוביים בתחום הלא סחיר וסייעה דווקא למי שנמצא בנכס ים הסחירים. אולם, כמו שבשנת 2022 התשואה השלילית במניות הסחירות לא התגלגלה במהרה לנכסים הלא סחירים, גם לעליות לוקח זמן לבוא לידי ביטוי ואני מעריך שבחצי השנה הקרובה, על רקע העליות בשווקים, נראה את הפער הזה נסגר בנכסים הלא סחירים".

לעומתו איל מאינפיניטי, בית השקעות שלא מחזיק בנכסים לא סחירים, טוען כי המוסדיים יצטרכו לשערך למטה נכסים נוספים לא סחירים. לדבריו, אם הנכסים האלו מהווים לדוגמה 15% מהתיק והשווי שלהם ירד ב־30%, המשמעות היא השפעה שלילית של 5% בתשואות ואז "ידע מי שרוצה לחסוך בהן שהוא מתחיל את השנה מנהר שזורם נגדו".

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 שיגורים לכיוון מירון, לא ידוע על נפגעים

דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"