גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסדין האדום: מתחמם הקרב להקמת בית הספר החדש לרפואה

בשבועות הקרובים המועצה להשכלה גבוהה צפויה לקבל החלטה על תנאי הסף להקמת בית ספר חדש לרפואה, שמאחוריה מתנהל מאבק יצרי בין אוניברסיטת רייכמן הפרטית למוסדות הציבוריים ● וגם: מנכ"ל איכילוב חושף את ההצעה שלו לטיפול במחסור ברופאים

פרופ' ארנון אפק, שר החינוך יואב קיש, פרופ' רוני גמזו / צילום: אוריה תדמור, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יוסי כהן
פרופ' ארנון אפק, שר החינוך יואב קיש, פרופ' רוני גמזו / צילום: אוריה תדמור, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יוסי כהן

בשבועות הקרובים צפויה ועדה שהקימה המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) לפרסם תנאי סף מעודכנים לפתיחת בתי ספר לרפואה. ההחלטה להשקיע דווקא עכשיו בחידוד תנאי הסף הללו התקבלה בהקשר מאוד ספציפי: הכוונה של אוניברסיטת רייכמן, המוסד הפרטי היחיד להשכלה גבוהה בישראל המוגדר אוניברסיטה, לפתוח בית ספר לרפואה. רוב בתי הספר לרפואה האחרים מתנגדים.

תחקיר חדש חושף: האיש העשיר בעולם משתמש בקוקאין ופטריות הזיה, והמנהלים בחברות שלו מודאגים
כך תעברו בקלות מאנדרואיד לאייפון, ולהפך

יו"ר המל"ג, שר החינוך יואב קיש, דווקא תומך במהלך, מה שמכניס את כל הדיון גם למישור הפוליטי, מאחר שבין קיש למל"ג ישנם חילוקי דעות עזים ופומביים בנושאים אחרים.

כולם מסכימים: חסרים הרבה רופאים

המאבק סביב הקמת בית הספר לרפואה מתחיל בנקודת מוצא שעליה כולם מסכימים: המחסור ברופאים צפוי להחמיר בשנים הקרובות. בישראל יש כ־30 אלף רופאים. 3.29 רופאים לאלף נפש, בהשוואה ל־3.49 בממוצע במדינות המפותחות.

כ־60% מהרופאים לומדים בחו"ל, ויותר ממחציתם לומדים במוסדות שצפויים להיפסל בקרוב לצורך קבלת רישיון רפואה ישראלי, במסגרת "רפורמת יציב". נוסיף לכך פרישה צפויה של רופאים רבים, גידול באוכלוסייה והשפעות המלחמה, ונגיע ל־2.9 רופאים לאלף איש. המטרה כעת היא להגיע ל־2,000 רופאים חדשים מדי שנה. זה לא המצב הרצוי, אך זה היעד של המדינה וגם הוא שאפתני.

פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל בית החולים איכילוב, שמגבש מטעם משרד הבריאות תוכנית להגדלת מספר הרופאים, צפוי לפרסם אותה בקרוב.

"המל"ג לא עומד ביעדים", אומר הדקאן המיועד של בית הספר ברייכמן, פרופ' ארנון אפק. "השנה התחילו את לימודיהם 1,030 סטודנטים. היו אמורים להיות 1154". ברייכמן רוצים להכשיר 80 סטודנטים עם פתיחת בית הספר ו־120 בשיא. מדובר במספר לא גבוה של רופאים, אבל ברייכמן אומרים שכל תוספת עוזרת.

סיבת הפסילה הרשמית: חסרה פקולטה לביולוגיה

ברייכמן נערכו להשקת בית הספר לרפואה בסתיו 2024, אך ככל שעוברים הימים, השנה הקרובה נדמית אבודה, וגורל המיזם כולו לוט בערפל.

אפק יצא נסער מדיון קודם במל"ג, שבו נדחתה לראשונה הבקשה להקמת בית הספר. "מעולם לא ביזו אותי בצורה כזאת", אמר לגלובס. "נפנפו אותי, לא עזר כל מה שאמרנו, הם לא הקשיבו בכלל והגיבו בזלזול. נכחו שם נציגי כל האוניברסיטאות ואגודת הסטודנטים. רק נציגי הסטודנטים הצביעו בעדנו. אם לא נגמור את האירוע הזה בתוך חודש־חודשיים, לא נוכל לפתוח מחזור ואז יעמוד מרכז סימולציה ריק, כיתות ריקות, סגל שלא עושה כלום, ו־80 תלמידים יטוסו ללמוד בחו"ל סתם".

העדר פקולטה לביולוגיה היה העילה הרשמית לפסילת תוכנית הלימודים של רייכמן במל"ג, אך כל הצדדים מודים שתנאי הסף היו לא לגמרי ברורים. האם באמת חייבים להתקיים לימודי ביולוגיה בבית ספר ארבע-שנתי שתלמידיו מגיעים אחרי תואר ראשון במוסד אחר, כמתוכנן ברייכמן? את זה תבחן הוועדה המיוחדת לקביעת תנאי הסף, בראשות פרופ' יונתן הלוי, נשיא בית החולים שערי צדק.

"זו גישה ישנה", אומר אפק. "יש לנו באוניברסיטה ביואתיקה, ביולוגיה סינתטית, ביג דאטה. רק ביולוגיה היא בסיס לרפואה?" לדבריו, מרכז הסימולציה החדשני ברייכמן חשוב יותר ממעבדות ללימודי רפואה.

"יכול להיות שיוחלט שכל מוסד שמלמד לתואר שני יכול להציע תואר ארבע-שנתי ברפואה, ואז תיאורטית יכולה להיות הצפה של בקשות", אומר גורם המקורב לוועדה המתכנסת. "יכול להיות שיוחלט שזו יכולה להיות רק אוניברסיטה, ואז תוכל להצטרף רק רייכמן. כך או כך, מה שייקבע ישפיע על לימודי הרפואה שנים קדימה".

לדברי אותו גורם, ברייכמן יכולים גם להקים פקולטה לביולוגיה, אם כך ידרשו תנאי הסף, אלא שזה ייקח להם לכל הפחות עוד שנתיים והם יצטרכו לגייס מסות של חוקרים טובים מחו"ל, לבנות מעבדות ולהשקיע בזה הון.

הסדין האדום למערכת: כניסה של גורם פרטי

מעבר לעילה הרשמית לפסילה, נדמה שהיותו של רייכמן מוסד פרטי הוא סדין אדום למערכת. באוניברסיטאות חוששים שלימודי רפואה פרטיים יעמיקו את המחסור ברופאים בפריפריה. ידוע שמי שעובדים בפריפריה הם בדרך כלל מי שגדלו שם. האם סטודנט לרפואה שיכול לשלם שכר לימוד של 90 אלף שקל בשנה יגיע ליישובים האלה בתום לימודיו? ברייכמן בנו תוכנית מענקים שנועדה לעודד זאת, אבל באוניברסיטאות האחרות לא מאמינים שזה יעזור.

באוניברסיטאות חוששים גם שבית ספר פרטי יוכל לשלם למרצים שכר גבוה יותר וזה יהיה על חשבונן. ברייכמן טוענים שיש להם פתרונות, המבוססים על העסקת פנסיונרים ומרצים שטרם נקלטו בבתי הספר הקיימים.

בלב המחלוקת: תחרות על שעות הוראה בשטח

המחלוקת המרכזית היא על שעות ההוראה היישומית בבתי החולים (המכונות שדות קליניים), הנחשבות צוואר הבקבוק של המערכת בגלל העומס על רופאים. ברייכמן מתגאים בתוכנית ליצירת שדות קליניים חדשים בקהילה, בשיתוף פעולה עם קופות החולים, אבל בבתי הספר לרפואה טוענים שאם אפשר להרחיב את השדות הקליניים, הם ישמחו להגדיל את הפקולטות שלהם, ואין צורך בפקולטות חדשות.

"ראיתי מה זה כניסה של רפואה פרטית לתוך מערכת הבריאות הציבורית, זה שינה אותה לגמרי. מה שאנחנו צריכים באמת הוא שינוי מבני", אומר פרופ' גמזו בשיחה עם גלובס, וחושף חלקים מהתוכנית החדשה שהוא מגבש.

גמזו מציע להפחית את מספר השבועות הקליניים הדרושים כדי לקבל את התואר ולתת תמריצים חדשים למערכת כדי שתפנה רופאים להוראה. מבחינתו, הפתרון טמון בשינוי יחסי הכוחות בין דיקני הפקולטות לרפואה לבתי החולים. "היום בתי החולים עובדים מול כמה פקולטות לרפואה, ואני מציע שכל בית חולים יעבוד מול דיקן אחד עיקרי, כך שיוכל להפעיל יותר לחץ על בתי החולים לתת שעות הוראה.

"אפשר לעגן זאת גם בתקנות ולקבוע לדוגמה שלכל מיטה מקושרות כך וכך שעות הוראה, או להתנות קבלת תשתיות ומכשירים חדשים בשעות הוראה. אפשר להוסיף כך 20%-25% שדות קליניים ולהתקרב מאוד ליעד".

לפי גורם המקורב לוועדה, האזורים בארץ שניתן להוסיף בהם שדות קליניים הם תל אביב וחיפה. השאר רוויים. "חיפה תפתח כנראה תוך שנתיים בית ספר לרפואה, ויחד עם הרחבת בתי הספר הקיימים, ניתן להגיע ל-1,600 סטודנטים", הוא אומר.

אם להיות ציניים, אפשר למנף את התוכנית של רייכמן כאמצעי לחץ על בתי החולים להגדיל את מספר השדות הקליניים, אומר גורם אחר במערכת הבריאות. "אפשר להגיד, 'לא הגענו בחמש שנים ל-2,000 סטודנטים? אז נפתח את רייכמן ועוד כמה רייכמן".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נאסד"ק צנח בחדות בהובלת מניות הטכנולוגיה; הכסף נפל ביותר מ-10%

נאסד"ק ירד ב-2% ● פאלו אלטו החלה בפיטורים של מאות מעובדי CyberArk ● נובוקיור זינקה לאחר שמינהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מוצר Optune Pax ● קרוקס זינקה לאחר שחברת ההנעלה דיווחה על עונת חגים מוצלחת מהצפוי ● מחשש למיתון, ביקושים גבוהים במכירת אג"ח ל-30 שנה בהיקף של 25 מיליארד דולר

שכר של שש ספרות'': שובם של הפחחים והשרברבים / צילום: GEMINI-AI

שכר של שש ספרות: גלובס בעקבות המקצועות שהביקוש להם עומד לקפוץ, ובגדול

מנכ"ל אנבידיה הפתיע לפני שבוע כשהצביע על אנשי המקצוע המסורתיים כמרוויחים הגדולים ממהפכת ה־AI ● האם שכרם של שרברבים, פחחים וחשמלאים בישראל צפוי להשתוות למשרות יוקרתיות בהייטק? ● גלובס יצא למסע בין חוות השרתים המתהוות כדי להבין עד כמה חמור המחסור, ולמה למרות ההכנסה המובטחת העובדים לא ששים לבוא

בודקים את המיתוס. משולש ברמודה / צילום: Shutterstock

לא עב"מים: זה ההסבר לתופעת משולש ברמודה

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: איך יכול להיות שבברמודה נרשמו כל־כך הרבה תאונות? למדע יש תשובות טובות

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

ההימור שעלה ביוקר לקרן העושר הנורבגית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

שער הדולר מתקרב לקידומת חדשה: "קשה להצדיק התערבות מצד בנק ישראל" ● הבורסה בת"א שוב שוברת שיאים, אלו הכוחות שמזניקים אותה ● הפספוס של קרן ההשקעות הגדולה בעולם שהלכה נגד ישראל ● ומתי שוק האג"ח עדיף על השקעה במניות ואיפה טמונה בו מלכודת

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

עם 36 שעות טיסה: המל"ט הישראלי שנקנה למטרה מפתיעה

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לעבוד בהייטק / צילום: Shutterstock, dotshock

משבר הג'וניורים כבר כאן? מעל 16 אלף מובטלים בהייטק, והשכר עולה

בדוח חדש של שירות התעסוקה עולה כי מגמת העלייה בכמות דורשי העבודה בהייטק מתייצבת ● למרות שמספר המשרות הפנויות בתחומי ההייטק הולך ועולה, הן דורשות ניסיון שאין לרבים מדורשי העבודה בתחום ● פערי השכר בהייטק לעומת האוכלוסייה הכללית התרחב בכ-20% לעומת תחילת 2022

טראמפ. הפסד במחוז טקסני שהיה רפובליקני 50 שנה / צילום: ap, John Locher

מבחן על סטרואידים: מתקרב רגע ההכרעה לכהונתו של טראמפ

בהתחשב בכך שהנשיא עצמו העיד "אנחנו חייבים לנצח, כי אם לא הם ידיחו אותי", בחירות האמצע הן מבחן על סטרואידים לכהונת טראמפ ● מעבר למהמורה הזו יש לו שלל אתגרים, החל מהתמודדות עם ענקיות הטק והשלכות הבינה המלאכותית, וכלה בחזית מול סין

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

משבר הביצוע: לפחות שבע חברות נקלעו לאחרונה לקשיים

לפחות שבע חברות הפועלות בענף הגישו לאחרונה בקשה להקפאת הליכים או לעיכוב הליכים, בשל היקף חוב כולל של 850 מיליון שקלים ויותר ● משבר כוח האדם נפתר לכאורה, אבל גלי ההדף של המחסור, כך נראה, מגיעים עכשיו

שי אביבי ב''ברנינג מן''. סוגים של ישראליות / צילום: עופר ינוב

על הורות בקולנוע הישראלי אחרי 7 באוקטובר

מ"ברנינג מן" של איל חלפון, ועד "חמצן" של נטעלי בראון שורה של סרטים שיצאו אחרי 7 באוקטובר בוחנים את מחיר ההורות בחברה שבה הילדות מובילה כמעט בהכרח למדים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"אנשים מחכים לירידת מחיר נוספת": בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בצפת?

דירת 5 חדרים בצפת, בשטח של 120 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־20 מ"ר נמכרה תמורת 1.96 מיליון שקל ● המוכרים הם משפחה חרדית שגרה בדירה והקונים הם משפחה חרדית מהאזור ● "אנשים חושבים שהמחירים עוד לא הגיעו לתחתית. הם ראו שהמחירים ירדו והם מחכים לירידה נוספת" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בישראל צפוי לרדת הערב משמעותית. אלו הסיבות

הכלכלנים צופים ירידה חודשית של 0.2%, שתחזיר את האינפלציה השנתית אל מתחת ל-2% לראשונה מאז יולי 2021 ● לצד התחזקות השקל, קיימת גם סיבה טכנית: גריעת מדד ינואר 2025, שכלל את העלאת המע"מ, מהחישוב

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מגייסת 30 מיליארד דולר לפי שווי של 380 מיליארד דולר

החברה שמאחורי הצ'אטבוט קלוד מדווחת על קצב הכנסות שנתי של 14 מיליארד דולר ומושכת ענקיות השקעה לסבב הגיוס הגדול בתולדותיה ● לדברי החברה, יותר מ-500 ארגונים משלמים מעל מיליון דולר בשנה עבור שימוש במודלים ובמוצרים שלה

זוהרן ממדאני / צילום: Reuters, Derek French

עיריית ניו יורק "זרקה" חברת רחפנים שעובדת עם ישראל

עיריית ניו יורק החליטה שלא לחדש את חוזה השכירות של חברת הרחפנים Easy Aerial במבנה שבבעלותה ● לפי ה"ניו יורק פוסט", החברה סיפקה אמצעים לישראל לפעילות באזור גבול רצועת עזה ● דוברת המתחם הכחישה ואמרה כי אי־חידוש הסכם השכירות נבע "מסיבות עסקיות"

ניר גלבוע / צילום: ערן בן ברוך

הצלף שהקים צבא למלך נפאל עומד בראש חברת שמירה שמגלגלת מיליארד שקל בשנה

"בהתחלה אבא ואני עבדנו בעצמנו​. הוא התעקש שנשמור חצי-חצי בלילות, אבל הפריע לי שהוא יוצא לשמור. התווכחנו לא מעט על העסק. אחרי שלוש שנים הוא קיבל התקף לב ומת. החלטתי להמשיך כדי להנציח" ● שיחה קצרה עם ניר גלבוע, מייסד ומנכ"ל קבוצת האבטחה צוות 3

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

משהו רע עובר על המניות הביטחוניות. אלו הסיבות

הסקטור הביטחוני שפתח את השנה בזינוק סובל מחולשה מאז תחילת פברואר עם ירידה של 4.5% ● אנליסטים מונים סיבות מגוונות, בלידר שוקי הון אומרים ש"התנודתיות האחרונה בסקטור קשורה בעיקר לגורמים טכניים" ● מתן פסטרנק, מנכ"ל קרנות VAR קפיטל צופה ש"תתבצע 'ברירה טבעית' שתחשוף את הפערים בין חברות הערך לבין אלו הנסחרות בתמחור יתר"

כריכת הספר ''אף פעם''. בעיגול: נורית זרחי / צילום: תמר מצפי

הקומיקס החדש של נורית זרחי מתפרץ לנושא הנפיץ ביותר שספרי ילדים מדלגים מעליו

ממלכת הילדים של נורית זרחי אף פעם לא פחדה לארח היבדלות ואפילו אכזריות אנושית ● הפעם, בעשור התשיעי לחייה, סופרת הילדים מפציעה עם קומיקס על המוות, הכתוב בהומור שירכך את לבם של קוראים צעירים ומבוגרים כאחד

חדר להימלט אליו מהמסך / צילום: GEMINI-AI

חדר להימלט אליו: הטרנד שהסעיר את טיקטוק - ואז את מעצבי הבתים

קיר טיפוס, במת קריוקי, אוספים נדירים, פסנתר וינטג' ותא טלפון כמו של פעם ● מעצבי החדרים האנלוגיים יעשו הכול כדי שתרגישו שהחיים ללא מסכים טובים יותר, ואפילו הילדים שלכם ירצו לברוח לשם ● הביקוש להם גדל יותר ויותר ● איך תוכלו לעצב את ביתכם בהתאם?

תקלה בשירות / צילום: Shutterstock, Ken stocker

תקלה בשירותי הטלוויזיה של הוט: "התקלה מיודעת ונמצאת בטיפול"

לקוחות ברחבי הארץ מדווחים הערב על תקלה בשירותי הטלוויזיה של הוט, שבגללה לא ניתן לצפות בשידורים ● מהוט מסרו כי התקלה נקודתית ונמצאת בטיפול

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

מהסתתרות בטוקיו לגאווה: כך הפכו כוכבי הוליווד לאלה שמכתיבים את התנאים

אם פעם כוכבי העל השתתפו בפרסומות רק באסיה כדי לא להתבזות, היום כבר לא מתחבאים ● בסופרבול זה בא לידי ביטוי בהופעה בלתי מתנצלת של באד באני, שלא התכופף גם ללחצים של טראמפ ● ה־NFL, עם כוח כלכלי עצום וקהל צעיר ולטיני, אפשרה לו לשלוט בנרטיב

למה כל כך קשה להיפרד ממטפלים / איור: Shutterstock

למה כל כך קשה להיפרד מפסיכולוגים

כמה שנים משכתם טיפול שלא התאים לכם רק כי לא היה לכם נעים לסיים? ● מחקרים חדשים שופכים אור על הסיבות שמסבכות פרידה ממטפלים, וגם על הדרך להגיע לסוף טוב ● כך זה נראה משני צדי הכורסה