גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעה ״משעממת״ אבל כזו שעשויה לספק תשואה יפה לאורך זמן

אחרי שנים רבות, בחודשים האחרונים חזר שוק איגרות החוב הממשלתיות לקדמת הבמה, וזאת בדחיפת מהלכי הריבית כתגובה לאיומי האינפלציה במדינות רבות ● אילו תשואות טומן האפיק הממשלתי בארה"ב וזה הישראלי עבור המשקיע לטווח הקצר והארוך יותר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ואמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילומים: AP, יונתן בלום, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ואמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילומים: AP, יונתן בלום, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

 הכותב הוא יו"ר מיטב ניירות ערך 

שוק איגרות החוב, ודאי אלו הממשלתיות, נחשב בציבור למשעמם - אין בו ה"אקשן" של שוק המניות, או האדרנלין שמניע את הפעילים בשוק ההון, ופרט למצבים חריגים, אין בו את האפשרות להרוויח או להפסיד אחוזים שלמים על השקעתך בתוך יום מסחר אחד.

10 המניות המומלצות של המגזין הכלכלי בארונ'ס 
הבנקאי שצופה התאוששות בהנפקות בוול סטריט, אך לא של חברות מישראל 
הריבית תרד אבל אי הוודאות גדולה: מה חושפים הפרוטוקולים של הפד?  
"המלך של האג"ח" טוען: זו ההשקעה הכי משתלמת בשוק החוב האמריקאי 

מה כן יש בו? האפשרות להרוויח או להפסיד עשרות אחוזים לאורך זמן. השוק הזה מחייב ניתוח מגמות לטווח ארוך, ובהשוואה לשוק המניות קל יותר לנתח אותו גם משום שמספר הגורמים המשפיעים עליו מצומצם יותר ומתמקד בעיקר בשניים: אינפלציה וריבית. התחום אינו מחייב יכולת ניתוח מיקרו, אך כן יכולת ניתוח ברמת המאקרו של המשק - מדיניות פיסקלית, מוניטרית, תקציב, אינפלציה, ריבית וכד'.

כך, למשל ב־2019-2009, להוציא פרקי זמן קצרים, ניתוח המאקרו ראה לפניו אינפלציה יורדת וכתוצאה מכך - ריבית נחתכת, וכפועל יוצא מכך אג"ח מזנקת.

בשנים הללו העיקרון של המנוף (הפוטנציאל לרווחי הון) עבד שעות נוספות: למרות הזרמות הכספים האדירות מצד הבנקים המרכזיים, ובראשם הפד של ארה"ב, האינפלציה נמצאה בדעיכה תודות לשורת גורמים ובכללם ההתפתחות הטכנולוגית שהוזילה שירותים רבים, וגם כי בנקים קפצו ידם במתן האשראי למשקי הבית. וכך, הפחתת הריבית יחד עם העובדה שהבנק המרכזי רכש מהאג"ח של ממשלת ארה"ב, הובילו לראלי עצום בשוק הזה, שהקרין גם על מקביליו ברחבי העולם. כמו שהריבית בארה"ב ירדה משיא של 5.25% ב־2007 ל־0.25%, כך ריבית בנק ישראל הופחתה מ־4.25% ל־0.1%, ובתחילת העשור הקודם הצטרף גם בנק ישראל (במידה מוגבלת) למגמה של רכישת אג"ח ממשלתית.

התוצאות לא אחרו לבוא: מדד הממשלתיות של ארה"ב עלה מסוף 2008 ועד לסוף 2019 בשיעור של 31%, כשמדד האיגרות הארוכות שביניהן עלה ב־72%. ובישראל מדד האג"ח הממשלתיות עלה ב־60%, ובארוכות (מעל 5 שנים) כמעט כפליים, ב־116%.

התשואה השנתית הממוצעת שהעניקו הממשלתיות בארה"ב למשקיעים בהן הייתה סביב 2.4%, ובישראל 3.2%, עם תשואה פחות או יותר כפולה למחזיקי האג"ח הארוכות, תודות למנוף.

בתום 'תקופת הזוהר', בסיכום שנת 2019 מדד האג"ח הממשלתיות בישראל עלה ב־9.1%. אבל, אז נגמרה החגיגה. המדד הכללי של אג"ח ממשלתיות בישראל ירד ב־4 השנים האחרונות (2023-2020) בכ־5%, כשעיקר הירידה נרשמה ב־2022 (כ־9%).

המשקולת עבדה חזק

מה הוביל לכך? שתי התרחשויות מרכזיות גרמו לתפנית. ב־2020 פרוץ הקורונה שיצרה שיבושי אספקה חמורים ותרמה לנסיקה במחירי התובלה ולעלייה במחירי המוצרים. מצב זה נתפס אז אצל מקבלי ההחלטות כתופעה זמנית שאינה מחייבת שינוי במדיניות הריבית. רק מלחמת רוסיה־אוקראינה שפרצה בפברואר 2022 פקחה את עיניהם לראות שהזמני מאיים להפוך לקבוע, בעיקר על רקע החששות מההשלכות על מחירי האנרגיה והעלייה המתמשכת במחירי השירותים, ולא רק של מחירי המוצרים.

בשנים 2020 עד 2022, הריבית הועלתה בחדות בארה"ב, וכן בישראל ובעולם כולו, והתוצאות הורגשו היטב בכיוון השלילי, שכן המשקולת (לחץ הפועל על שוק האג"ח כשהריבית עולה ופוגע באיגרות, בדרך כלל בארוכות יותר) עבדה חזק. מדד האג"ח הארוכות (מעל 10 שנים) בארה"ב ירד בין סוף 2020 לסוף 2022 ב־33%, ובישראל (מעל 5 שנים) בכ־19%.

הירידות נמשכו לתוך 2023 כיוון שהריבית המשיכה לעלות, במטרה לרסן את האינפלציה. אבל בינתיים, אג"ח ממשלת ארה"ב ל־10 שנים התרסקו, עם תשואה שנתית לפדיון של מעט יותר מ־5%, מה שייצג הפסד של 15% מתחילת 2023 ועד אמצע חודש אוקטובר. הסיטואציה הזו איימה לסכם שלוש שנים רצופות של ירידות באיגרות החוב של ארה"ב, תופעה חסרת תקדים.

הפד שינה כיוון

אבל אז חלה תפנית נוספת בעלילה. השווקים "החליטו" שמישהו כאן הגזים; תשואות שנתיות לפדיון של יותר מ־5% בעת שהאינפלציה בירידה מתמדת, אינן הגיוניות, ובמהלך החודשים נובמבר־דצמבר אג"ח ממשלת ארה"ב ל־10 שנים עשו ראלי מדהים, ומדד האיגרות הארוכות עלה תוך זמן קצר מאוד בכ־19%, וכך סיכם שנה חיובית עם תשואה מזערית של כ־1.5%.

למהלך העוצמתי הזה תרם שינוי כיוון במדיניות הפד. אחרי שבמשך כמה שנים הנגיד, ג'רום פאוול, התבטא באופן ניצי מאוד ולא הוציא מכלל אפשרות העלאה נוספת בריבית, הרי שבהצהרה האחרונה שלו באמצע דצמבר האחרון הוא נתן תחזית לפיה הפד צפוי לבצע שלוש הורדות ריבית ב־2024 ועוד 4 לאורך 2025. השוק עט על ה"בשורה" הזו ואימץ אותה בהתלהבות, וכיום שוק האג"ח מגלם כ־5 הורדות ריבית, הרבה יותר ממה שפאוול דיבר עליו.

מגמה דומה ניכרה באג"ח ממשלת ישראל, כשבסיכום 2023 המדד הכללי עלה ב־0.7%, אחרי שבשפל שלו באוקטובר הציג ירידה של 4%.

סיכונים בטווח הקצר

לאן כל זה מביא אותנו בפתחה של 2024? לכאורה, התמונה מאוד ברורה: האינפלציה מתמתנת והריבית במדינות העולם המפותח צפויה לרדת, ואיגרות החוב מספקות תשואות נאות מאוד גם אחרי העלייה במחיריהן בעת האחרונה. מכאן המסקנה שכדאי מאוד לרכוש איגרות חוב ממשלתיות, הן בארה"ב והן בישראל, וככל שהמח"מ שלהן ארוך יותר כן ייטב, בשל יתרון המנוף.

בהסתכלות לטווח ארוך, יש פה הזדמנות לקבע תשואות נאות לזמן ממושך של 4.0% באג"ח ממשלת ארה"ב בדולרים, או של 4.1% באג"ח לאותו פרק זמן של ממשלת ישראל - אלו תשואות שאי אפשר היה לקבל בשנים האחרונות.

אולם חשוב לשים לב בטווח הקצר לכמה מוקשים אפשריים: באג"ח ממשלת ארה"ב, אחרי מהלך חד של עליות תוך פרק זמן קצר, עשוי להיווצר עליהן לחץ בכיוון ההפוך, במיוחד לאור האופטימיות שהן מגלמות לגבי קצב הורדות הריבית. בנוסף, הקביעה שהאינפלציה תגיע בקרוב ליעד של 2%, עדיין דורשת הוכחה. ישנם כמה תרחישים שעלולים לפגוע באפשרות הזו. למשל, שיבושי אספקה ועליות מחירי התובלה הימית והאווירית, כמו גם הפוטנציאל לעליית מחירי האנרגיה. וכשמדובר במשקיע ישראלי, תמיד עולה השאלה מה יעשה הדולר מול השקל.

באשר לאג"ח של ממשלת ישראל, כאן התמונה הרבה יותר מורכבת. ישראל מצויה במלחמה שתגרום לגירעון עצום בתקציב - שאת היקפו עדיין קשה להעריך והוא מותנה במשך המערכה, התרחבותה לזירות נוספות ועד מתי יימשך גיוס המילואים. מטעמי זהירות אנו מעדיפים להתמקד בטווח השקעה בינוני של כ־4-5 שנים, עם חלוקה פחות או יותר מאוזנת בין איגרות צמודות למדד המחירים לבין איגרות חוב שקליות.

אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק. 

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל