גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם היטלי ההשבחה יעצרו את התוכניות לחידוש רחוב ארלוזורוב בת"א?

תוכנית ההתחדשות העירונית לרחוב ארלוזורוב אושרה לאחרונה סופית לאחר שהוועדה המחוזית דחתה התנגדויות שביקשו להחיל עליה פטור מהיטלי השבחה לפי תמ"א 38 ● ההחלטה הכניסה את היזמים באזור לחוסר ודאות: "רק לאחר קבלת היתר הבנייה הראשון נוכל לדעת"

התוכנית לרחוב ארלוזורוב בתל אביב / הדמיה: הפלטפורמה העירונית
התוכנית לרחוב ארלוזורוב בתל אביב / הדמיה: הפלטפורמה העירונית

תוכנית ההתחדשות העירונית לרחוב ארלוזורוב בתל אביב קיבלה תוקף בסוף חודש דצמבר האחרון, אחרי שנים רבות של תהליכים ובהן 47 התנגדויות שהוגשו לאחר שהופקדה ב־2021. אלא שנראה כי האישור הסופי לא מבשר על כך שהיזמים יחלו לבנות במהרה, עקב חשש לאי היתכנות כלכלית שנובעת מגובה היטלי ההשבחה הצפויים בפרויקטים.

 55 דירות חדשות בר"ג הושכרו למפוני העוטף; אז מדוע יש מרוויחים ומפסידים בסיפור?ניתוח| לקח מר: זו הייתה התקווה הגדולה של שוק הנדל"ן. ואז הגיעו התוצאות
5,000 יח"ד בקריית אתא נרשמו כשיווקים מוצלחים של רמ"י - אך נכשלו

מטרת התוכנית היא להתאים את הרחוב, שהינו גם ציר תנועה מרכזי, לקו הסגול של הרכבת הקלה שתעבור לאורכו, וליצור רחוב פעיל ואינטנסיבי סביבתה. במסגרת כך תתאפשר תוספת מוערכת של למעלה מ־600 יח"ד במבנים בני 7־10 קומות.

לפני כשבועיים החליטה ועדת המשנה להתנגדויות של הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב לדחות את ההתנגדויות ביחס לדרישה לקבוע את התוכנית לפי סעיף 23 לתמ"א 38, המונע מהעירייה לגבות היטלי השבחה על הזכויות בתמ"א 38 וקבעה שזהו נושא שאינו תחת סמכותה.

בעיית היזמים: "קובייה ריקה באקסל"

רון חן, מנכ"ל חברת אנשי העיר מקבוצת רוטשטיין, מספר על הקושי שנוצר ועל אי הוודאות נוכח ההחלטה. לדבריו, "אותנו היזמים לא מעניין אם יהיה או לא היטל השבחה, אלא חשובה לנו ודאות ולדעת את המספרים כדי לפעול בהתאם. בעולם לא מוגדר - היזמים נשארים עם קובייה ריקה באקסל ועושים הערכות. יכול לבוא יזם שמעריך משהו אחד ואחר שיעריך אחרת, והתמורות לדיירים יהיו שונות בהצעות וזה ממש בעייתי.

"נותר לחכות להיתר הבנייה הראשון שיצא בתוכנית וקביעת היטל ההשבחה הראשון. יש לי ניסיון כי הוצאתי בתוכנית רובע 4, ב־2018 היתר ראשון ואז התחיל תהליך ארוך וידוע שמגיעים לשמאי מכריע והעירייה מתנגדת - ייקח שנים. שילמתי ברובע 4 בזמנו כמעט 50 אלף שקל שהתחילו מדרישת תשלום של מיליון וחצי שקל".

חן מציין כי נוצר מצב אבסורדי שבאותו רחוב, שני בניינים יקבלו היטלי השבחה שונים וקיצוניים שאחד כפול ומכופל ואילו השני נמוך. לדבריו, "למשל יש לנו שני פרויקטים ברחוב זכרון יעקב בעיר. יש מבנים שנכללים בתוכנית ארלוזורוב, ויכול להיווצר מצב לא הגיוני שברחוב זכרון יעקב 10 יהיה היטל השבחה נמוך ובמספר 12 יהיה היטל השבחה של 10 מיליון שקל. אנחנו עוד לא יודעים מספרים כי לא הוציאו היתר בנייה ורק לאחריו נוכל לדעת - בערך עוד שנה וחצי־שנתיים".

44 מיליון שקל או 17 שקל מיליון לבניין?

לפי תחשיב שבוצע על ידי משרד שמאי המקרקעין קמיל טרשנסקי רפאל, יזמים ישלמו לבניין בן ארבע קומות (שלוש קומות מעל קומת קרקע חלקית בשטח בנוי של כ־2,400 מ"ר) שיהפוך ל־9 קומות מעל קומת מסחר עם תוספת של כ־4,000 מ"ר זכויות, כ־44 מיליון שקל היטל השבחה ללא הפטור מכוח תמ"א 38.

לעומת זאת, במצב שבו יינתן פטור לבניין זהה לחלוטין, היטל ההשבחה יעמוד על כ־17 מיליון שקל. במידה והיה ניתן היטל השבחה רק לפי הזכויות הניתנות בתחום התוכנית לפי רובע 4 (שהתוכנית נגזרת גם ממנה ומוסיפה לה זכויות), ההיטל היה עומד על כ־3 מיליון שקל בלבד.

שמאי המקרקעין דני טרשנסקי אומר כי "ניסיון הרשות לעקר את הזכויות שניתנו מכוח תמ"א 38 בראייה כלכלית צרה תביא להקפאת פרויקטים רבים ברחוב. בכך שוב הוועדה המקומית תעכב את קידום פיתוח הרחוב ותפגע באפשרויות התושבים לחזק ולחדש את הבתים לעוד שנים רבות".

בשיחה עם גורם בכיר בחברה הפועלת בהתחדשות עירונית בתחום התוכנית עולים תחשיבים דומים למדי, המבשרים על כך שאם לא יאפשרו פטורים לא יהיו פרויקטים. לדבריו, "הערכת היטלי ההשבחה כרגע גבוהים מאוד. אם התחשיבים יהפכו למציאות - זה אומר כנראה שאין פרויקט. כרגע זה בעייתי ונחזור לבעלי הדירות - להסכמים - כדי לייצר מנגנונים מורכבים שיתמודדו עם אי הוודאות וכמובן שזה מוסיף עוד קושי לייצר עסקאות".

מעיריית תל אביב נמסר כי "תוכנית ארלוזורוב מבוססת על מגוון שיקולים תכנוניים ומרחביים. בניגוד לנטען, לדעת העירייה התוכנית כפי שאושרה מעצימה את אפשרות המימוש לחידוש המבנים, שכן במגרשים שמחוץ לאזור ההכרזה התוכנית מאפשרת, במסלול של הריסה ובנייה מחדש, בין היתר, קומה נוספת ברובע 3 ו־2 וקומות חלקיות ברובע 4.

"כמו כן, התוכנית קובעת הוראות מחייבות לבנייה בקיר משותף אשר מגדילות את השטחים בכל הקומות. כל זאת, מעבר לקבוע בתוכניות רובע 3 ורובע 4, שהינן תוכניות מכוח סעיף 23 לתמ"א. בהתייחס לכך שאין מדובר בתוכנית מכוח סעיף 23 לתמ"א 38 - בצדק קבעה הוועדה המחוזית בהחלטתה מיום 2.1.24 כי אין מקום להתערבותה בסוגיה זו בהוראות התוכנית. היטל ההשבחה בגין התוכנית ייגבה כדין".

"צריך לגזור את ההיטל כאחוז מהמכירות"

חן מספר על תחשיב שביצעו אצלם בחברה, ובו הם לא ביצעו בשלב זה חישובים ללא פטור כלל, משום חוסר ההיגיון הכלכלי שבכך. לדבריו, "בחישוב של היטל השבחה לפרויקט של 3,500 מ"ר בנוי כיום שיקבל תוספת של 4,000 מ"ר נגיע ל־60 מיליון שקל ללא פטור. אנחנו מאמינים שיהיה פטור מלא או חלקי.

"תמחרנו כ־17 מילון שקל היטל השבחה בכזה פרויקט, כי יהיה פטור לפחות על קומה וחצי מתוקף תמ"א 38. זה לא עוצר פרויקט, מוסיפים בתנאים מתלים שהיטלים יכולים לשנות את התמורות. ייתכנו גם מצבים שיזמים ימשכו את ההיתרים".

"בפרויקט שלי ברחוב פנקס ,שהיו בו שלוש קומות על עמודים, שהפכו לתשע - היטל השבחה עמד על 4 מיליון שקל לפי תוכנית הרבעים. לא יכול להיות שמבנה דומה בארלוזורוב ישלם היטל השבחה של 20 מיליון שקל. זה לא הגיוני. גם ככה בארלוזורוב נפגעו מהתוכנית כי אין חניות והם גם 'חטפו' מסחר בקומת הקרקע.

"היטל השבחה זה הרי מס לעירייה, וצריך לגזור אותו כאחוז מסוים מהמכירות, כמו למשל בתיווך, כמעין מס. אם פרויקטים נמכר ב־50 מיליון שקל שילך אחוז מהמכירות לעירייה. כך אין שמאים, בתי משפט ושמאי מכריע. אבל לשם כך נדרש שינוי חקיקה. זה צריך להיגזר מהמכירות ולא מזכויות הבנייה. הרי אם המחירים יורדים - מה משנות זכויות הבנייה?".

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים