גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההטבה ב־65 מיליון דולר למנכ"לים: עלייה חדה בשימוש במטוסים פרטיים של החברות

ההוצאות של החברות על הפינוק הזה טיפסו ב־50% מאז הימים שלפני מגפת הקורונה

אילוסטרציה: טלי בודנובסקי, צילומים: (AP (Marcio Jose Sanchez, רויטרס (AMIR COHE),  shutterstock
אילוסטרציה: טלי בודנובסקי, צילומים: (AP (Marcio Jose Sanchez, רויטרס (AMIR COHE), shutterstock

אחת ההטבות הראוותניות ביותר של מנכ"לים בחברות בחו"ל חזרה בסערה מאז פרוץ מגפת הקורונה - נסיעות אישיות במטוס המנהלים של החברה. חברות במדד S&P 500 הוציאו 65 מיליון דולר על טיסות בכירים במטוסים פרטיים ב-2022, עלייה של כ-50% מהרמה שקדמה למגפה, לפי ניתוח שערך הוול סטריט ג'ורנל. ישנם סימנים שגם בשנה שעברה נמשכה המגמה.

3 השאלות הגדולות שיעסיקו את המשקיעים בוול סטריט השנה 
מנהלי ההשקעות שהובילו את תשואות הגמל השנה חושפים את הסודות וממליצים איפה להשקיע 

בסך הכול, מספר החברות הגדולות המספקות את ההטבה הזו עלה בכ-14% מאז 2019, ל-216 ב-2022, על פי נתוני חברת המידע Equilar. מספר המנהלים שקיבלו טיסות בחינם גדל ב-25% כמעט ל-427.

רוב החברות מדווחות על שכר בכירים ועל הטבות בחודשי האביב. כך התברר שמטא הוציאה 6.6 מיליון דולר ב-2022 על טיסות אישיות למנכ"ל מארק צוקרברג, וסגניתו דאז שריל סנדברג - עלייה של כ-55% לעומת 2019. חברת הקזינו Las Vegas Sands הוציאה 3.2 מיליון דולר על טיסות לארבעה מנהלים, יותר מכפליים ההוצאה השנתית שלה על כך בכל שנה מאז 2015.

סמל סטטוס לצד אילוצים ביטחוניים

מטוסים פרטיים של חברות היו במשך זמן רב סמל להצלחה תאגידית. לרוב, חברות טוענות שטיסה במטוסי החברה בטוחה ויעילה יותר. חלק מהחברות הבכירות בארה"ב - הוסיפו את ההטבה הזו או הרחיבו אותה ב-2020 או 2021, כשציינו כסיבה לכך חששות בריאותיים ובטיחותיים. רוב הגידול בהוצאה נרשם אצל חברות שכבר שילמו על טיסות פרטיות ב-2019.

חברת פאלו אלטו החלה לסבסד טיסות פרטיות למנכ"ל ניקש ארורה ב-2022, והוציאה על כך כ-650 אלף דולר. השימוש עלה ל-1.8 מיליון דולר בשנה האחרונה, בנוסף ל-286 אלף דולר לכיסוי מס, כך לפי דוחות חברת אבטחת הסייבר מאוקטובר.

בגילוייה לרשות ני"ע צוין כי דירקטוריון החברה דורש שארורה יטוס במטוס פרטי, בעקבות דוח ייעוץ ביטחוני. "יש חשש בטיחותי לגבי ארורה ואיום ממשי מצד גורמים עם מוכנות ועם המשאבים הדרושים לבצע מתקפה נגדו", נכתב בדוח.

דוגמה נוספת ניתן ללמוד מתאגיד המזון והשתייה פפסיקו, שם הוציאו כ-776 אלף דולר על טיסות פרטיות לחמישה מנהלים בכירים ב-2022, כפול ממה ששילמה על ההטבה הזו ב-2019. שני שלישים מההוצאה שימשו לסבסוד טיסות של המנכ"ל רמון לגוארטה, שנזקק למטוס החברה לטיסות אישיות מסיבות של יעילות וביטחון. בריאיון באביב האחרון, אמר לגוארטה שלעתים הוא מסיים נסיעות עסקים לאירופה בביקור אצל אימו הגרה בברצלונה. דובר החברה מסר: "המטוס מאפשר למנהלים להגיע למפעלים מרוחקים".

דירקטורים להוטים לרצות את המנכ"לים

חברות מחוייבות לדווח על הוצאות על טיסות שאינן יכולות לסווג כקשורות לעסקים, כולל נסיעות לפגישות דירקטוריון בחברות אחרות או נסיעות למגורים הנמצאים רחוק מהמשרדים. חלקן נותנות למנכ"לים סכום קבוע לטיסות פרטיות בשעות או בדולרים, ודורשות החזר על כל חריגה מכך.

בדרך כלל, לסכומים שצוינו יש השפעה פיננסית זניחה על רוב התאגידים הגדולים, אפילו כשהחשבונות על טיסות חורגים ממיליון דולר בשנה. מבקרי התופעה אומרים שהטיסות החופשיות מראות שדירקטורים יותר מדי להוטים לרצות את המנכ"לים. "הרוב הגדול של חברות S&P 500 לא מציעות את ההטבה הזו", אמרה רוזאנה לנדיס וויבר, אנליסטית שכר בכירים ב-As You Sow, עמותה הפועלת עבור בעלי מניות שמפיקה מדי שנה רשימות של מנכ"לים שלדעתה קיבלו שכר גבוה מדי.

השימוש במטוס פרטי יכול לעורר ביקורת רגולטורית. ביוני האחרון, חברת כלי העבודה סטנלי בלאק אנד דקר יישבה טענות של רשות ני"ע (SEC) על כך שכשלה לדווח על 1.3 מיליון דולר בהטבות לארבעה סמנכ"לים ודירקטור, כשרוב הוצאה מופנת לטיסות פרטיות. ב-2020, חברת הילטון העולמית יישבה טענות של ה-SEC על כך שלא דיווחה על 1.7 מיליון דולר בהטבות במשך ארבע שנים, בין היתר על ידי תת-דיווח של הטיסות הפרטיות של המנכ"ל כריסטופר נאסטה. בתוך כך, הילטון חוייבה לשלם קנס בגובה 600 אלף דולר, בעוד בבלאק אנד דקר, יצאו ללא נזק.

הזינוק בטיסות הבכירים לאחר הקורונה

חלקם של המנהלים הבכירים, מתוך סך הטיסות הפרטיות לאחר הקורונה צמח במהירות. ההוצאה של תאגידים על ההטבה הזו עלתה ב-52%, על פי בדיקת הג'ורנל.

מנגד, עליית מחירי הדלק ב-2202 תרמה לעלייה בהוצאה, וישנה אינדיקציה מועטת בנוגע להאטה ביחס לשנה שעברה. מתוך 15 חברות ב-S&P 500 שדיווחו על ההטבה הזו בשנים הפיסקליות שנגמרו במחצית השנייה של 2023, 10 אמרו שהגדילו את ההוצאה, כולל שלוש שלא דיווחו על ההטבה הזו כלל שנה קודם לכן, על פי דיווחיהן לרשות ניירות ערך.

16 חברות שהחלו לשלם על טיסות ישירות בזמן המגפה הפסיקו מאז. עוד 31 המשיכו להוציא כסף לתוך 2022, כשההוצאה החציונית עמדה על 124 אלף דולר.

ב-2020, השנה הראשונה המלאה של ג'ולי סוויט כמנכ"לית חברת הייעוץ העסקי אקסנצ'ר, החברה הוציאה 200 אלף דולר על הטיסות הפרטיות שלה, ואז הכפילה את הסכום שנה אחר כך. אקסנצ'ר העלתה את התקרה ל-600 אלף דולר בשנה שנגמרה ב-31 באוגוסט, כך הודיעה החברה בגילוי ל-SEC מדצמבר. בדיווחיה, כתבה אקסנצ'ר שהיא מעודדת את סוויט להשתמש במטוס העסקי לטיסות פרטיות בעקבות אילוצים ביטחוניים.

מטא, למשל, הוציאה כמעט 11 מיליון דולר על הטיסות הפרטיות של צוקרברג וסנדברג מ-2015 עד 2019 כולל, ו-13.3 מיליון דולר נוספים בשלוש השנים אחר כך. הנסיעות שמטא מממנת עבור המנכ"ל כוללות טיסות במטוס השייך לו, שמטא מחכירה עבור עסקיה, והיא שילמה על כך ב-2022 523 אלף דולר. דוברים של מטא וסנדברג סירבו להגיב מעבר לגילויים של החברה ל-SEC.

מנכ"לים היו חלק הארי של ההוצאה על טיסות פרטיות, והיוו מחצית מהמנהלים שקיבלו את ההטבה ב-2022 ושני שליש מכלל ההוצאה, על פי נתוני Equilar.

בחלק מהחברות, מנהלים בדרגים אחרים מהווים חלק גדול יותר מהעלות. ארבעה סמנכ"לים של חברת הרכבת Norfolk Southern היו אחראים למעט יותר מחצי מ-370 אלף דולר שהוציאה החברה על טיסות פרטיות ב-2022. המנכ"ל אלן שו היה אחראי לכל שאר ההוצאה. לפי נהלי החברה הגלויים, לשו מותר לטוס 60 שעות בטיסות אישיות במטוס החברה לפני שהוא צריך להחזיר כסף ל-Norfolk Southern.

עוד כתבות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?