גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי היורש של 12 דונם במרכז ירושלים שמיועדים למתחם הרכבת?

במסגרת מחלוקת בין רשות המסים לארגון צדקה אמריקאי עלתה השאלה מי היורש של 12 הדונם בירושלים - הסטודנטים שזכאים למלגות מכספי מכירת הקרקע או ארגון הצדקה המנהל את המכירה ● מה קבע ביהמ"ש?

ירושלים / צילום: Shutterstock
ירושלים / צילום: Shutterstock

מיהו היורש של 12 דונם במרכז ירושלים בין הרחובות יפו, הנביאים וראול ולנברג - סטודנטים שזכאים למלגות מכספי מכירת הקרקע או ארגון הצדקה המנהל את המכירה ומחלק את המלגות? שאלה זו הגיעה להכרעת ועדת הערר לענייני מיסוי מקרקעין בעקבות מחלוקת בין מנהל מיסוי מקרקעין ירושלים, שטען כי הסטודנטים הם היורשים; לבין ארגון צדקה יהודי-אמריקאי, שטען כי הוא היורש של הקרקע.

להכרעה הייתה השפעה דרמטית על חיובי מס השבח ומס המכירה של הארגון בעסקאות למכירת הקרקע במתחם "בנין", המיועדת לתחנה עתידית של הרכבת בעיר: בעוד לארגון הצדקה יש פטור ממס - לסטודנטים אין. 

מדרגות מס הרכישה עודכנו: חיסכון של אלפי שקלים לרוכשי הדירות
איך קרה שבניין בדרום תל אביב נמכר בחצי מיליון שקל בלבד

בהחלטה יוצאת דופן הכריע בית המשפט כי הארגון אינו היורש, אך גם הסטודנטים אינם היורשים. נקבע כי הארגון משמש כנאמן לטובת חלוקת המלגות לסטודנטים, ומשכך עסקאות המכירה של החלקות בקרקע על-ידו נהנות מפטור ממס.

מתחם "בנין" הוא מתחם בן כ-12 דונם במרכז ירושלים, בין הרחובות יפו, הנביאים וראול ולנברג, שהיה בבעלות המנוח אלברט בנין ז"ל עובר לפטירתו. חלק מהזכויות במתחם הוחזקו על-ידי המנוח באופן ישיר, ויתרת הזכויות במתחם הוחזקו על-ידי "חברת סלים" ו"חברת מודרן", שהיו בבעלות ובשליטה מלאה של המנוח.

המנוח, שהיה אדם עתיר-נכסים ללא צאצאים, נפטר בחודש אפריל 1999 והותיר בצוואתו את מרבית נכסיו לארגונים פילנתרופיים שונים, כגון קרן ירושלים, מוזיאון ישראל, היכל הספר, האוניברסיטה העברית, בית חולים שערי צדק ועוד.

המנוח הקים עוד בימי חייו בארגון הצדקה היהודי-האמריקאי United Jewish Appeal - Federation of Jewish Philanthropies of New York (יונייט ג'ואיש אפיל) קרן בשם "קרן סלים ורחל בנין", וקבע בצוואתו כי התמורה שתתקבל ממימוש נכסיו, לרבות ממכירת מתחם "בנין", תוחזק באגרות חוב ומניות כקרן צמיתה בארגון יונייט ג'ואיש אפיל, ושפירות קרן הצמיחה ישמשו, באמצעות קרן בנין, למתן מלגות והלוואות לסטודנטים הלומדים לתואר ראשון בתחומי המדע, טכנולוגיה, הנדסה ורפואה במוסדות להשכלה גבוהה בישראל שאושרו על-ידי הארגון. בצוואה נקבע, בין היתר, כי דמי הטיפול השנתיים שישולמו על-ידי הקרן לארגון הצדקה לא יעלו על מחצית האחוז מהקרן.

ארגון הצדקה היהודי הגדול בעולם

יונייט ג'ואיש אפיל הוא תאגיד ללא מטרות רווח המאוגד במדינת ניו יורק בארה"ב ואחד מהמוסדות של הסוכנות היהודית לארץ ישראל. הארגון עוסק בפעילות פילנתרופית ברחבי העולם ומהווה את ארגון הצדקה היהודי הגדול בעולם, המחזיק בנכסים בשווי העולה על מיליארד דולר. בסעיף 12 לחוק מעמדן של ההסתדרות הציונית ושל הסוכנות היהודית לארץ ישראל נקבע כי הסוכנות, קרנותיה ושאר מוסדותיה יהיו פטורים ממסים ותשלומי חובה ממשלתיים אחרים. הארגון הפילנתרופי United Jewish Appeal of Greater New York קיבל אף הוא את כל הפטורים האמורים.

בכל הנוגע למימוש מתחם "בנין", המנוח הורה בצוואתו כי מנהלי העיזבון (המכונים בצוואה "נאמנים") יקדמו את תוכנית בניין עיר לגבי המתחם, ולאחר אישורה וקבלת היתר בנייה, ימכרו את המתחם לצד שלישי.

המנוח לא קבע בצוואה באיזה אופן תימכר הבעלות בנכס, אשר חלקה הוחזק על-ידי חברת סלים וחברת מודרן. בית המשפט לענייני משפחה בירושלים הורה למנהל העיזבון לרכז את הזכויות במתחם "בנין" בידי ארגון הצדקה באמצעות עסקאות מתנה, ובעקבות הוראה זו נחתמו הסכמי מתנה בין חברת סלים וחברת מודרן לבין הארגון.

בדיווח לרשות המסים על עסקאות המתנה ציין ארגון הצדקה כי הוא היורש על-פי צוואת המנוח, וכי עסקאות המתנה פטורות ממס, ואולם מנהל מיסוי מקרקעין דחה את בקשת הפטור. על-פי השומות, מנהל מסמ"ק ראה בדיווחים על עסקאות המתנה כהצהרה של הארגון על קבלת זכויות החברות במתחם "בנין" בנאמנות עבור הסטודנטים מקבלי המלגות, שלשיטתו הם הנהנים על-פי הצוואה, שיקבלו מלגות אשר ימומנו ממכירת הנכס על-ידי מנהל העיזבון.

לפי ההחלטה הנ"ל, המנוח מינה את הארגון כמפקח על השקעת הכספים, ומנהלי העיזבון רשאים להעביר לארגון את תמורת מימוש הנכסים, ומכאן שכל שיקול-הדעת ויכולת השליטה והניהול של הנכסים נותרים בידי מנהלי העיזבון עד להעברת התמורה לקרן סלים על-ידי הארגון. בהחלטת רשות המסים נקבע כי הארגון הוא נאמן ביחד עם מנהלי העיזבון לטובת הסטודנטים שאמורים לקבל את המלגות, שהם היורשים והנהנים מאותה נאמנות.

ערעור לוועדת מיסוי מקרקעין

מנהל מיסוי מקרקעין לא דרש מארגון הצדקה תשלום מס בגין עסקאות המתנה, אך הארגון הגיש ערעור על החלטותיו לוועדת מיסוי מקרקעין בנוגע לבסיס המשפטי הנכון לפטור ממס לעסקאות המתנה: לטענת הארגון, הגשת הערר נדרשת משום שההכרעה לגבי בסיס הפטור לעסקאות המתנה תיצור מעשה בית דין ותשפיע על תוצאות המס של העסקה למכירת הזכויות במתחם "בנין" לצד שלישי. למעשה, עסקה אחת כבר בוצעה ביום 31.12.20, עת מכר ארגון הצדקה חלק מהזכויות בחלקות למדינת ישראל, המבקשת לעשות בשטח זה שימוש לתחנה העתידית של הרכבת "הכבדה" (להבדיל מהרכבת "הקלה") במרכז העיר ירושלים.

עסקה זו דווחה לרשות המסים, וארגון הצדקה טען לפטור ממס שבח בעסקה זו מכוח הפטור לסוכנות היהודית ומכוח סעיף 4 לחוק מיסוי מקרקעין. הארגון ציין כי יתרת הזכויות במתחם "בנין" יימכרו לאחר שתאושר תוכנית בניין עיר לגבי המתחם.

ערר נוסף הוגש על החלטות מנהל מיסוי מקרקעין ביחס לעסקת מכר מדצמבר 2020 שאושרה על-ידי בית המשפט לענייני משפחה, בה מכר ארגון הצדקה למדינת ישראל חלק ממתחם "בנין" (שטח של כ-850 מ"ר מעל הקרקע ומתחת לקרקע), לטובת הקמה עתידית של תחנת הרכבת "הכבדה" במתחם.

לשיטת הארגון, המכירה לפי הסכם זה פטורה ממס שבח, לאור הפטור המגיע לארגוני הסוכנות היהודית, בעוד שלדעת מנהל מיסוי מקרקעין, הארגון החזיק בזכויות שנמכרו בהסכם בתור נאמנת של היורשים על-פי הצוואה, שהם הסטודנטים שיקבלו מלגות, ועל כן העוררת אינה זכאית לנצל את הפטור לארגוני צדקה, המוקנה לה עצמה ולא לסטודנטים (היורשים).

שווי המכירה הוא 5 מיליון שקל בתוספת מע"מ, סכום המס שבמחלוקת הוא כ-528,472 שקל ועוד כ-793,011 שקל - ובסך-הכול 1,321,438 שקל. 

הארגון אינה פועל "עבור עצמו"

יו"ר ועדת הערר לענייני מיסוי מקרקעין, השופט אביגדור דורות, בהסכמת חברי הוועדה רו"ח שלמה מדהלה וגבע בלטר, קבע תחילה כי לא ניתן להכיר בסטודנטים כיורשי המנוח על-פי צוואתו. "במסגרת הצוואה, יזכו הסטודנטים במלגות דו-שנתיות, דהיינו, כל סטודנט שייבחר, יחדל להיות זכאי למלגה לאחר שנתיים. האם סטודנט כזה יכול להיחשב כיורש לתקופה מוגבלת של שנתיים, שלאחריה הוא חדל להיות יורש? נראה כי התשובה ברורה: סטודנט כזה לא יהפוך ליורש לשנתיים, כאשר אחריו ייחשבו סטודנטים אחרים כיורשים, שוב לתקופה של שנתיים נוספות, וחוזר חלילה", כתב השופט.

עם זאת, נקבע כי גם ארגון הצדקה אינו היורש של המנוח בחלקים מהקרקע שלא הורשו לו ישירות. נקבע כי הארגון קיבל את הזכויות במתחם שהיו רשומות במישרין על שם המנוח, במסגרת מינויה כנאמן ההקדש, בעוד שהסטודנטים הם הנהנים על-פי ההקדש, אך כיוון שלא ניתן להכיר בנהנה ספציפי, סופי וידוע במועד הקניית הזכות על-ידי יוצר הנאמנות לנאמן (מדובר בסטודנטים שייבחרו בעתיד מתוך מאות סטודנטים מדי שנה), לא ניתן להכיר בארגון הצדקה כנאמן לצורך חוק מיסוי מקרקעין, ויש להכיר בו כרוכש המקרקעין (במסגרת עסקאות המתנה).

לאחר קביעות אלה העלה השופט את השאלה האם ארגון הצדקה זכאי לפטור ממס שניתן למוסדות הסוכנות היהודית, בהיותו אחד מקרנות ומוסדות הסוכנות היהודית? על כך השיב השופט בחיוב, כאשר קבע כי אף שהבעלות בחלקת בנין הגיעה לידי הארגון במסגרת תפקידו כנאמן ההקדש, הוא זכאי ליהנות מן הפטור הקבוע באמנה. "הטעמים למסקנה זו נעוצים הן בהשקפה לפיה לנאמן ההקדש מוקנית הבעלות על נכסי ההקדש, וכי הזיקה לנכס על-פי חוק הנאמנות היא זיקת בעלות' והן משום שמסקנה זו עולה בקנה אחד עם מטרת הפטור ממס על-פי האמנה", קבע השופט.

צוין כי ארגון הצדקה האמריקאי-יהודי פועל למען מטרות ציבוריות ולא נבחר לניהול מכירת המקרקעין לשם ניצול לרעה של הזכאות לפטור ממס. עוד צוין כי הארגון אינה פועל "עבור עצמו", על-מנת להשיא רווחים, אלא למען מטרות פילנתרופיות - למען הציבור, כאשר במקרה הנוכחי הנהנים מן המטרה הציבורית (חינוך להשכלה גבוהה) הם הסטודנטים, להבדיל ממטרות ציבוריות אחרות.

נקבע כי ארגון הצדקה אומנם אינו היורש על-פי הצוואה, אך הוא זכאי לפטור ממס שבח וממס רכישה. רשות המסים חויבה בהוצאות ובשכר-טרחת עורכי דין בסך של 15,000 שקל.

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור